Finał LE 2016/17: Manchester United - Ajax Amsterdam - Strona 2

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Po regulaminowym czasie gry...

Czas głosowania minął 18 maja 2017, 23:16

Remis
1
8%
Łatwa wygrana United
4
31%
Łatwa wygrana Ajaxu
2
15%
Wyszarpane zwycięstwo United
3
23%
Wyszarpane zwycięstwo Ajaxu
3
23%
Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Finał LE 2016/17: Manchester United - Ajax Amsterdam

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 12 maja 2017, 0:17

Wskaż mi proszę, ile wychowanków grających niemal stale w składzie ma Juventus. Albo Inter. :>

Pójdźmy dalej - ile ma takich City? Na początku sezon grał coś Iheanacho, a teraz słuch o nim zaginął. Liverpool ma w miarę młody skład, ale gdzie tam wychowankowie? Przypominam sobie tylko o tym Woodburnie, który z twarzy przypomina połączenie Gerrarda i Milnera, ale on też nie dostaje szans. No dobra, zajrzyjmy do mistrzów Anglii. Terry'ego liczymy normalnie niech będzie. Loftus-Cheek zagrał w tym sezonie okrągłe 29 minut, a Chalobah łącznie aż 80 minut w dziewięciu spotkaniach z ławki! Cudowne wyniki, nie ma co.

To teraz United:
- Rashford ma w samej Premier League 1,5x więcej minut niż Giroud tak dla porównania. Nie wspomnę o tym, że chłopak non-stop gra w Lidze Europy czy pucharach.
- Lingard ma niewiele mniej minut niż Rashford, dopiero co podpisał nowy kontrakt i Mourinho daje mu grać.
- Pogba wrócił jako syn pierworodny i jest gwiazdą zespołu, gra cały czas.
Do tego doliczmy sobie, że w zasięgu trenera wciąż są Tuanzebe, który ostatnio zagrał pełne spotkanie przeciwko Arsenalowi czy Fosu-Mensah. Oczywiście Ci grają tyle, co wychowankowie Chelsea, czyli praktycznie nic, ale ich przyszłość nie wygląda najgorzej i wątpię, by Mourinho ich oddał.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 12 maja 2017, 0:37

Carbon pisze: - Pogba wrócił jako syn pierworodny
Jako kto?

Bede kibicowal Joden ale obawiam sie ze wygra United.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 12 maja 2017, 0:39

Miało być, że "syn marnotrawny", ale tak teraz myślę, że i to byłoby dość mocno niecelne, więc udajmy, że tam nic nie ma. :(

Awatar użytkownika
Bouma
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 128

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bouma » 12 maja 2017, 0:46

Delpiero14 pisze: Najlepsze jest to, że United ma przecież jedną z najlepszych szkółek piłkarskich na świecie. Nie wiem, czy lepszą, czy gorszą od szkółki Ajaxu, ale na pewno parę brylantów by się tam znalazło. Niestety z Mourinho na ławce nie ma co liczyć na ich odkrycie.
Co do Ajaxu, to jednak warto podkreślić, że dawno w Amsterdamie nie było tak dobrego pokolenia w szkółce i ogólnie w zespole.

Świetne transfery młodych zawodników jak Sanchez, Dolberg, Milik, Onana, pokolenie '97, które powinno od przyszłego sezonu dojść do głosu - Nouri, Van De Beek, Cerny, Eiting, wciąż zdolni zawodnicy jak Tete, Riedewald, Ziyech, Klaasen, Younes, do tego Malen, Fosu-Mensah, Familia-Castillo, którzy odeszli z Jong Ajax, ale to przecież wychowankowie Amsterdamu, no i ci wspaniali nastolatkowie - De Ligt i Kluivert, a także Neres, który może w przyszłym sezonie wymiatać, bo ostatnie tygodnie ma naprawdę niezłe. Nie wspominam już o talentach drugiego szeregu jak Sierhuis czy Sinkgraven, lub uzupełnieniach zespołu, a i pewnie o kimś zapomniałem.

Oczywiście trudno przewidywać jak potoczy się kariera poszczególnych zawodników, ale jeżeli chodzi o ''szerokość'' posiadanej młodzieży, to chyba w tym momencie nikt nie bije Ajaxu - kapitalne transfery (Dolberg, Sanchez za 5 mln euro, Milik, Younes za pół darmo, Onana za darmo) + naprawdę duże talenty ze szkółki. To wszystko są zawodnicy którym można wróżyć granie w dobrych, europejskich klubach, a przecież jedynymi doświadczonymi zawodnikami dołączonymi do tego grona są Schone i Viergever. Nie mogę odżałować tego Fosu-Mensaha, który był największym talentem tego Ajaxu i moim ulubionym spośród tej młodzieży graczem... No cóż. Bardzo dobra nauczka, że czasem lepiej zostać niż pędzić do większych pieniędzy na wyspach - przecież Fosu-Mensah miałby teraz pierwszy skład w Ajaxie...

Bardzzo ciekawi mnie kto weźmie Sancheza, kapitalny grajek, pierwszy sezon w Europie, i to w takim stylu.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 12 maja 2017, 8:12

Bouma pisze: Bardzo dobra nauczka, że czasem lepiej zostać niż pędzić do większych pieniędzy na wyspach - przecież Fosu-Mensah miałby teraz pierwszy skład w Ajaxie...
dokładnie, zachciewa sie murzynom fejmu to teraz dostają mourinho. nie nauczą się na przykładzie innych i muszą na sobie błędy powielać.

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 12 maja 2017, 8:36

Faworytem oczywiście Manchester, choć ich minimalizm razi po oczach, porażka w finale byłaby wielką katastrofą, szczególnie dla Mou. Kolejny sezon bez Ligi Mistrzów, to by zabolało wszystkich na Old Trafford.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 12 maja 2017, 9:42

League pisze:
Bouma pisze: Bardzo dobra nauczka, że czasem lepiej zostać niż pędzić do większych pieniędzy na wyspach - przecież Fosu-Mensah miałby teraz pierwszy skład w Ajaxie...
dokładnie, zachciewa sie murzynom fejmu to teraz dostają mourinho. nie nauczą się na przykładzie innych i muszą na sobie błędy powielać.
Ale co Ty pieprzysz? Fosu-Mensah do nas przeszedł w 2014 roku jako 15-latek. Do akademii, nie składu głównego. Mourinho wtedy nawet nie wiedział, że tak szybko odejdzie z Chelsea...
Zresztą co jest dziwnego w tym, że Fosu chciał zrobić krok do przodu? Grasz w akademii Ajaxu, wyróżniasz się i zgłasza się do Ciebie światowa potęga - chyba proste że wybierzesz większy klub, gdzie wychowankowie i młodzi też dostają szanse. A gość jeszcze może u nas dużo wygrać, nie wiem, dlaczego wszyscy spisują go już teraz na stratę.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 12 maja 2017, 9:44

moze wygrać, moze nie. Gdyby został w Ajaxie zyskałby piłkarsko. także co ty pieprzysz. no ale fejm w młodym wieku szumi w głowach.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 12 maja 2017, 9:51

Ja w ogole nie ogarniam po co odchodzic z kontynentu do UK nawet wieku młodzieżowym,szkolenie w klubach angielskich jest daleko w tyle wzgledem takiego Ajaxa,klubów BL,Hiszpanii czy Włoch.Nigdy nie rozumialem jak jakis dzieciak decydował sie isc ma Wyspy.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 12 maja 2017, 10:05

League pisze: moze wygrać, moze nie. Gdyby został w Ajaxie zyskałby piłkarsko. także co ty pieprzysz. no ale fejm w młodym wieku szumi w głowach.
Fajnie pisać to gościowi siedzącemu przed komputerem, który ogląda wiele rozgrywek, ale teraz postaw się w jego sytuacji.
- Eee, Fosu, dostałeś ofertę z akademii United, która wychowała wielu wspaniałych piłkarzy i jest prostą drogą do pierwszego składu.
- Nie, dzięki, zostaję w Ajaxie, gdzie teoretycznie poza mistrzostwem Holandii rok w rok mam raczej mniejsze szanse na większe sukcesy w Europie.
Enjo pisze: Ja w ogole nie ogarniam po co odchodzic z kontynentu do UK nawet wieku młodzieżowym,szkolenie w klubach angielskich jest daleko w tyle wzgledem takiego Ajaxa,klubów BL,Hiszpanii czy Włoch.Nigdy nie rozumialem jak jakis dzieciak decydował sie isc ma Wyspy.
To czemu dwie z ostatnich trzech Młodzieżowych Lig Mistrzów wygrywała angielska ekipa? :)

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 12 maja 2017, 10:06

Carbon pisze: - Eee, Fosu, dostałeś ofertę z akademii United, która wychowała wielu wspaniałych piłkarzy i jest prostą drogą do pierwszego składu.
no tak , idę do mu bo kiedyś wychowali beckhama ;)

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 12 maja 2017, 10:11

Carbon pisze: To czemu dwie z ostatnich trzech Młodzieżowych Lig Mistrzów wygrywała angielska ekipa
to nie jest odpowiednie pytanie :).Ilu z tych piłkarzy co wygrało tę LM gra dziś w Chelsea bądź gra na odpowiednim poziomie :) ? Tylko nie rzucajcie jakimiś Loftusami Czekami czy innymi Ake bo to postaci marginalne w Chelsea ;).
Carbon pisze: Nie, dzięki, zostaję w Ajaxie, gdzie teoretycznie poza mistrzostwem Holandii rok w rok mam raczej mniejsze szanse na większe sukcesy w Europie.
[/quote]

- Nie, dzięki, zostaje w Ajaxie - wychowali już nie jedną gwiazdę, pogram tutaj parę lat, nabiorę doświadczenia, wygram ligę i odejdę do lepszego klubu, a i mój klub zarobi ;).
Sytuacja win-win bo i taki gracz (tu przykład Fosu Mensaha,ale wolałbym odnieść się ogólnie do tematu) ogrywa się, nie ma aż takiej presji, później przechodzi już jako piłkarz ukształtowany.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 12 maja 2017, 10:13

Carbon pisze: Wskaż mi proszę, ile wychowanków grających niemal stale w składzie ma Juventus.
Jeden najważniejszy. Marchisio

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 12 maja 2017, 10:32

Enjo pisze: Ja w ogole nie ogarniam po co odchodzic z kontynentu do UK nawet wieku młodzieżowym,szkolenie w klubach angielskich jest daleko w tyle wzgledem takiego Ajaxa,klubów BL,Hiszpanii czy Włoch.Nigdy nie rozumialem jak jakis dzieciak decydował sie isc ma Wyspy.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
Bzdura. Boiska treningowe, sztab szkoleniowy - wszystko na absolutnie najwyższym poziomie. Grajkowie mają absolutnie najlepsze warunki ku temu, aby podnosić swoje umiejętności. Problem jest jednak wtedy, kiedy managerowie pierwszego zespołu nie mają odwagi do postawienia na nich i wolą tylko kupować i kupować, a dany grajek jest albo rozsyłany non stop na wypożyczenia (bez jakiegokolwiek długofalowego planu), albo gra jedynie w kiepskiej jakościowo u-23.

Warunki do podnoszenia swoich umiejętności oraz warunki finansowe są na innym poziomie niż w innych ligach. Nawet jeśli dany zawodnik nie zrobi kariery w United, to i tak w wielu przypadkach i taki robi karierę w piłce i wiedzie życie nieosiągalne dla 99% populacji. Liczby mówią, że jeśli idziesz do akademii United to masz sporą szansę, znacznie większe niż w innych przypadkach (nie pamiętam dokładnie, ale jesteśmy w top5 w Europie jeśli chodzi o produkcję zawodników do czołowych lig), że będziesz grać w piłkę na wysokim poziomie.

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 12 maja 2017, 11:00

Tak naprawdę łatwo się mówi, jak nie jest się na miejscu takich chłopaków. Trenujesz sobie w jakimś Ajaxie, PSV czy jakiś innym klubie, a nagle ktoś Ci mówi, słuchaj Manchester United jest tobą zainteresowany, Bayern, Real czy Barca. Jak ktoś daje Ci robotę za 5 tys, a ty aktualnie masz 2 tys, to też mówisz, nie sorry ja się jeszcze muszę sporo nauczyć, nie mam odpowiednich kompetencji. Nikt nie będzie myślał co będzie za 2-3 lata, może się tu rozwinę może nie, może trafi mi się jakaś kontuzja i nigdy nie dowiem się czy dałbym radę. Liczy się to co jest teraz, mam ofertę to idę. Zwłaszcza takie młokosy mają w dupie przyszłość.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”