Finał LE 2016/17: Manchester United - Ajax Amsterdam

Awatar użytkownika
Bouma
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 128

Finał LE 2016/17: Manchester United - Ajax Amsterdam

Post autor: Bouma » 12 maja 2017, 0:46

Delpiero14 pisze: Najlepsze jest to, że United ma przecież jedną z najlepszych szkółek piłkarskich na świecie. Nie wiem, czy lepszą, czy gorszą od szkółki Ajaxu, ale na pewno parę brylantów by się tam znalazło. Niestety z Mourinho na ławce nie ma co liczyć na ich odkrycie.
Co do Ajaxu, to jednak warto podkreślić, że dawno w Amsterdamie nie było tak dobrego pokolenia w szkółce i ogólnie w zespole.

Świetne transfery młodych zawodników jak Sanchez, Dolberg, Milik, Onana, pokolenie '97, które powinno od przyszłego sezonu dojść do głosu - Nouri, Van De Beek, Cerny, Eiting, wciąż zdolni zawodnicy jak Tete, Riedewald, Ziyech, Klaasen, Younes, do tego Malen, Fosu-Mensah, Familia-Castillo, którzy odeszli z Jong Ajax, ale to przecież wychowankowie Amsterdamu, no i ci wspaniali nastolatkowie - De Ligt i Kluivert, a także Neres, który może w przyszłym sezonie wymiatać, bo ostatnie tygodnie ma naprawdę niezłe. Nie wspominam już o talentach drugiego szeregu jak Sierhuis czy Sinkgraven, lub uzupełnieniach zespołu, a i pewnie o kimś zapomniałem.

Oczywiście trudno przewidywać jak potoczy się kariera poszczególnych zawodników, ale jeżeli chodzi o ''szerokość'' posiadanej młodzieży, to chyba w tym momencie nikt nie bije Ajaxu - kapitalne transfery (Dolberg, Sanchez za 5 mln euro, Milik, Younes za pół darmo, Onana za darmo) + naprawdę duże talenty ze szkółki. To wszystko są zawodnicy którym można wróżyć granie w dobrych, europejskich klubach, a przecież jedynymi doświadczonymi zawodnikami dołączonymi do tego grona są Schone i Viergever. Nie mogę odżałować tego Fosu-Mensaha, który był największym talentem tego Ajaxu i moim ulubionym spośród tej młodzieży graczem... No cóż. Bardzo dobra nauczka, że czasem lepiej zostać niż pędzić do większych pieniędzy na wyspach - przecież Fosu-Mensah miałby teraz pierwszy skład w Ajaxie...

Bardzzo ciekawi mnie kto weźmie Sancheza, kapitalny grajek, pierwszy sezon w Europie, i to w takim stylu.

Wróć do „Puchary Europejskie”