AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 3501

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Ambrosini
Junior
Junior
Reputacja: 12

AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ambrosini » 15 lip 2017, 13:39

Witam.

Po pierwsze, muszę napisać, że wysoki poziom dyskusji w tym temacie skłonił mnie do zarejestrowania się tutaj. :)

Po drugie, i to piszę do kibiców innych drużyn, naprawdę dziwi Was, że kibice Milanu, po latach szorowania po dnie, wyrażają się z takim entuzjazmem o tym, co się w tym momencie w klubie dzieje? Kontrakt przedłużył największy bramkarski talent świata, przyszli dwaj czołowi prospekci z ligi (Kessie, Conti), kilku bardzo dobrych graczy gwarantujących na starcie wysoki poziom (Biglia, Rodriguez, Musacchio + pewnie jeszcze jakiś pomocnik), bardzo dobre talenty z Europy (Hakan, Andre Silva), być może król strzelców Bundesligi/topowy strzelec Serie A (Auba, Belotti) - i chyba najlepszy stoper na świecie w osobie Bonucciego, a łącznie daje to, przynajmniej w wartościach bezwzględnych, największe okienko w historii włoskiej piłki.

I jak kibice tak utytułowanego klubu, wychowani, pewnie większość, w duchu co najmniej Milanu Carlo, mają się nie zachwycać, gdy ich klub wraca na właściwe tory? :)

Rozumiem,, że ostatnie sezony, gdzie Juventus nie miał jakiegokolwiek rywala we Włoszech, trochę odzwyczaiły, także od słownej czy pozasportowej, rywalizacji, ale wygląda na to, że szczęśliwie te, obiektywnie, nudne czasy dla Serie A niedługo się skończą, z korzyścią dla wszystkich stron.

Kilka uwag:
- warto zwrócić uwagę, że my te transfery w ramach Serie A dokonujemy jednak po odpowiednich cenach. Biglia, Kessie, Conti, Bonucci - jakby ktoś przed mercato powiedział, że weźmiemy tą czwórkę za jakieś 110 milionów euro, w ratach, to każdy brałby to w ciemno. Ile trzeba byłoby zapłacić za tą czwórkę w Anglii? Wiadomo. :) Trochę truizm, ale zmierzam do tego, że Włosi mają chyba znowu świetne pokolenie piłkarzy, przez zapaść Milanu i Interu, rozwinęły się Roma i Napoli - a do tego olbrzymie pieniądze ma Milan, i, być może, Inter. Osobiście mam nadzieję nawet, że Inter szybko się jednak upora, bo jakkolwiek nie życzę im dobrze, to z korzyścią dla ligi będzie klasowy Inter. Wtedy Serie A znowu może rywalizować o miano topowej ligi na świecie.

- trochę nie przeceniałbym w kontekście tonowania ocekiwań, faktu, że mamy nowy zespół. Montella ma wystarczająco czasu, żeby to poukładać, poza tym - Bonucci, Conti, Biglia, Kessie to gracze z Serie A, a Belotti/Aubameyang za tą kwotę muszą z miejsca dać nam wysoki poziom gry. Hakan będzie miał problemy z aklimatyzacją? Wejdzie Bonaventura. Zmierzam do tego, że indywidualnie od tych zawodników trzeba z miejsca wymagać, bo czasy, kiedy w Milanie nikt, niczego nie wymagał, na szczęście już się skończyły, i nie widzę tutaj powodu do szukania jakiejkolwiek taryfy ulgowej. 2-3. miejsce na ten moment to bardzo realny cel dla Milanu, nie oczekuję (co nie znaczy, ze uważam za nierealne) niczego więcej, miejsce niżej będzie już rozczarowaniem, a brak miejsca w top4 jest równoznaczne ze zmianą trenera.

- zastanawiam się nad Belotti vs Aubameyang - wiem, że każdy z tej dwójki to świetna opcja, ale kogo byście woleli? Belotti - Włoch (wtedy byśmy mieli Gigiego, Contiego, Romę, Bonucciego, Locatellego i Belottiego - świetny core młodych Włochów + Leo), zaznajomiony z ligą, całkiem wszechstronna 9-tka, czy Aubameyang - lepszy, co istotne dla Chinoli, marketingowo, wciąż dobry wiek, klasowy zawodnik. Znaki zapytania wokół Belottiego - przejście do dużo lepszego klubu (niejeden świetny strzelec średniaka w innym miejscu już nie wymiatał), jeden klasowy sezon ''tylko'' (Auba wymiata od trzech lat), granie w pasującym mu systemie w Torino, olbrzymia presja, znaki zapytania wokół Aubameyanga - już 28 lat, a to gracz, opierający grę na szybkości, i zupełnie nowa liga. Sam nie potrafię powiedzieć kogo bym wolał, chyba Gabończyka.

- Renato Sanchez to marzenie, a do tego zawodnik, który może być realny przez kontakty z Mendesem (patrz, jak załatwiono Bonucciego) i nasze potrzeby (ktoś w stylu b2b)

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2863

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 15 lip 2017, 13:40

Chlopaczek pisze:Idziemy po was (:
I my się z tego powodu bardzo cieszymy. Naprawdę :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6688

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 lip 2017, 13:41

Czekam na pojedynki Dybala - Bonucci na boisku.

Do dzisiaj mam banana na twarzy patrząc, jak Chiellini niszczył Ibrę i vice versa.

Przyda się trochę agresji w tej smutnej Serie A.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1967

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 15 lip 2017, 13:41

Ze strony kibiców Juve jest to po prostu zwykła zazdrość i telepanie portkami że największy rywal zbroi się po zęby a ich mercato wygląda na dzień dzisiejszy bardzo słabo.Przez ostatnie lata poczuli się bardzo pewnie i mieli ku temu powody ale wygląda na to że wraca normalność i mogą sobie potłuc dupska spadając z tronu ;).Do tego wyrywamy im jeden z zębów trzonowych a jeszcze niedawno wyglądało na to że to oni zabiorą nam bramkarza i nagle zwrot o 180 stopni :).Jak każdy wie weryfikacja nastąpi po sezonie i nie zauważyłem żeby ktoś z Milanistów się jakoś specjalnie napinał,ot zwykła radocha z tego że u nas po latach posuchy w końcu to wygląda jak wyglądać powinno i tyle.Po takich transferach ciężko nie mierzyć nawet w majstra ale w nadchodzącym sezonie przejściowym miejsce na pudle będzie jak najbardziej ok i myślę że ani zarząd ani kibice nie będą traktowali tego jako wielkie rozczarowanie.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3403

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 15 lip 2017, 13:50

wloski pisze: I to, że do napinania powinny być jakieś powody i argumenty, a Wy ich narazie zupełnie nie macie.
Zdefiniuj słowo napinanie się, w Twoim odczuciu, bo zupełnie nie rozumiem ani pierwszej części wypowiedzi ani argumentu w drugiej.

Po latach upokorzeń( może nie wiecie jak to jest wygrać 7 LM i kilkunastu innych pucharów, być w absolutnym topie, w Europie, przez lata a potem oglądać ścieki brodząc nosem w gównie) wreszcie klub wychodzi na prostą. Na PROSTĄ.

Napinanie się to by było gdyby pisano o wygraniu majstra w nadchodzącym sezonie i wygraniu EL, po tych transferach.

Ogólnie panuje radość i nie rozumiem powodu dla którego miałbym się nie cieszyć. Ja chciałem się cieszyć jak Juve wygra LM(ze względu na Buffona i całą Serie A) a widzę, że jak kibic Milanu się cieszy(z własnego szęścia)=napina się, jak się cieszy powodzeniem Juve to fajny kibic.

Argumentów to uważam że trochę mamy, ale nie da rady w jeden miesiąc z szamba wejść na salony. Drużyna będzie konsekwentnie budowana i powoli, myślę że realnie za rok, będziemy Wam zagrażać. W tym roku wątpię w to.
Jeśli w Styczniu okaże się, że jest mało to pewnie ruszymy po dalsze wzmocnienia i być może po konkretniejszego trenera(Conte) na koniec sezonu.
Ten sezon zweryfikuje wiele,ale zauważyłem też że wkłada się tu nam oczekiwania jakich nikt się tu nie podejmował.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6688

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 lip 2017, 14:04

seba82 pisze: ( może nie wiecie jak to jest wygrać 7 LM i kilkunastu innych pucharów, być w absolutnym topie, w Europie, przez lata a potem oglądać ścieki brodząc nosem w gównie)
Tak, my na pewno tego nie wiemy :(

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3403

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 15 lip 2017, 14:07

Boromir pisze:
seba82 pisze: ( może nie wiecie jak to jest wygrać 7 LM i kilkunastu innych pucharów, być w absolutnym topie, w Europie, przez lata a potem oglądać ścieki brodząc nosem w gównie)
Tak, my na pewno tego nie wiemy :(
Nie miało to być uszczypliwe w żaden sposób, tylko ukazać sytuację z jak wysokiego konia można spaść do głębokiego rowu, bo nawet nie na ziemię. Dlatego uważam, że mamy pełne prawo być w takiej euforii w jakiej obecnie jesteśmy.
Pomijając Boriniego, każdy transfer to gość lepszy od każdego poprzednika grającego na tej pozycji w tym klubie od wielu lat. Jak tu się nie cieszyć i to przy tym rozmachu a spodziewaliśmy się 3-4 transferów przed zakończeniem sezonu.

Wątpię też, by kibice Juve pisali o napinaniu się(naszym) z jakiejś zawiści czy zazdrości, po prostu jakoś nie potraficie postawić się w naszej sytuacji stąd też źle odbieracie naszą radość, z tego co się dzieje.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 733

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 15 lip 2017, 14:14

Chciałem tylko dodać, że jeszcze niedawno kilku fanów Juventusu pisało jak to teraz fajnie, bo silny Milan potrzebny itp. A teraz czytam, że napinka to radość z transferów, czytam o sprzedaniu się i że i tak prędko nic nie osiągniemy. I wiele innych rzeczy. A wystarczył jeden transfer. Wnioski można wyciągnąć samemu. Zresztą przez ostatnie kilka lat w tym temacie to głównie napinano się z Milanu.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2901

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 15 lip 2017, 14:19

... oraz narzekano na grę ogólnie.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 733

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 15 lip 2017, 14:27

W Chinach Mirabelli będzie pracował nad Aubameyangiem i Sanchesem.

realista69
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 67

Post Wyświetl pojedynczy post autor: realista69 » 15 lip 2017, 14:37

mete pisze: Chciałem tylko dodać, że jeszcze niedawno kilku fanów Juventusu pisało jak to teraz fajnie, bo silny Milan potrzebny itp. A teraz czytam, że napinka to radość z transferów, czytam o sprzedaniu się i że i tak prędko nic nie osiągniemy. I wiele innych rzeczy. A wystarczył jeden transfer. Wnioski można wyciągnąć samemu. Zresztą przez ostatnie kilka lat w tym temacie to głównie napinano się z Milanu.
Transfery topowych graczy na lini Juve- Milan, Inter-Juve czy Inter-Milan, to upokorzenie, oczywiście dla sprzedającego. Jakby Bonucci odszedł do Realu czy Bayernu, to byłby lekki ból. Upokorzenie jest kilkakrotnie większe, bo Bonucci nie przeszedł do potężnego Milanu. Opuścił mistrza Włoch i finalistę LM na rzecz powstającego z kolan rywala.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 15 lip 2017, 14:41

być może bonucci bardzo chciał odejść z juventusu, ale będąc szczerym dla mnie wygląda to bardziej na to, że juventus chciał się go pozbyć - szczególnie biorąc pod uwagę cenę. nie czuję się w żaden sposób upokorzony tym transferem i nie widzę większych powodów, dla którego miałbym się tak czuć.

ale oczywiście gratulację, transfer fantastyczny z perspektywy kibiców milanu :)

realista69
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 67

Post Wyświetl pojedynczy post autor: realista69 » 15 lip 2017, 14:48

Tak, tylko ten transfer może mieć za 3 lata konsekwencje i zrzucić Juve z tronu. Daliście największemu rywalowi impuls.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 15 lip 2017, 15:00

być może, ciężko mi to stwierdzić. równie dobrze taki bonucci może rozwalić wam szatnię, choć to wydaje mi się mało prawdopodobne. lubię leo i mam o nim dobre zdanie.

jednocześnie w tym roku bardziej obawiałym się leo w takiej chelsea niż city, niż w milanie, jeszcze bardziej denerwując się, co by było, gdyby chciał po niego sięgnąć klub pokroju barcelony, realu czy bayernu. rozumiem, że kibice milanu znowu mogą patrzeć na swoj zespół ze wskazanym wręcz optymizmem, ale osobiście uważam, że jest zbyt dużo niewiadomych, żeby stara dama miała w tym roku obawiać się znacząco milanu. trzy lata to szmat czasu i nie chcę tu wróżyć z fusów, co ten transfer może przynieść. nie przeczę oczywiście temu, iż kupno bonucciego może dać sygnał innym zawodnikom, że milan wraca do gry.

jednocześnie kolejny raz słyszę o milanie, jako największym rywalu juve - historycznie może się to jakoś broni, ale bardziej obawiam się w tym sezonie romy (pomimo strat) czy napoli.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 984
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 15 lip 2017, 15:07

realista69 pisze: Tak, tylko ten transfer może mieć za 3 lata konsekwencje i zrzucić Juve z tronu. Daliście największemu rywalowi impuls.
No, tylko, ile można wygrywać to mistrzostwo i kiedyś napewno popuścimy, ale ja podejrzewam, że w Juventusie wymyślono już nowy projekt. Pierw było 1 mistrzostwo, potem brnięcie do 3, potem do 5, teraz pewnie już będzie pomysł tak, aby zamknąć dekadę i żeby było 10 mistrzostw pod rząd. I ja jako kibice najbardziej utytułowanej drużyny w Serie A chciałbym, aby tak się stało. Dla mnie to będzie lepsze niż jednak pojedyncza LM. Oczywiście, żeby nie było, że drugi raz przegraliśmy to nią gardzę, ale priorytety się zmieniają, a naprawdę jest szansa, aby osiągnąć te 10 mistrzostw pod rząd. LM też jak widać jest gdzieś w zasięgu. Jednak denerwuje mnie ta napinka, bo niektórym kibicom Milanu wydaje się, że zasięg pomiędzy Milanem i Juventusem w jedno okienko niesamowicie się zbliżył, wciąż mówimy o drużynie, która była w finale LM, wszystko we Włoszech zgarnia jak się tylko chłopakom chce, a drużyną, która zajęła ledwie 6 miejsce, za takimi drużynami jak Atalanta czy Lazio. Juventus dalej ma te know-how, i można zrobić mega transfery jak PSG czy MC i dalej niemieć tak naprawdę nic, szczególnie MC, które w lidze nie ma się załatwo, bo PSG w lidze francuskiej nie miało jakiś wielkich wymagań aby wygrać ligę przez kilka sezonów, a i tak ich byle Monaco objechało.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”