Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 649

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Bouma
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 128

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bouma » 13 lip 2017, 17:52

:D
Kamil232 pisze:Nigdzie nie jest napisanie, że Prezydent musi przyjąć ślubowanie. Ominięcie prawa? Oczywiście. Złamanie? Nie.
Niestety, błąd gimnazjalisty. :) Organy władzy publicznej działają w granicach i na zasadach prawa, więc ''omijać'' prawo mogą jedynie osoby prywatne, które w uproszczeniu mogą to, czego nie zakazuje prawo. Prezydent RP, jako organ władzy publicznej, musi postępować w ramach posiadanych kompetencji. Nie dość, że w żadnym miejscu nie jest umieszczona kompetencja do braku przyjęcia ślubowania sędziów TK, to jeszcze Prezydent postanowił zaingerować w wyłączną kompetencję Sejmu ("Trybunał Konstytucyjny składa się z 15 sędziów, wybieranych indywidualnie przez Sejm"). Innymi słowy, sędziów TK wybiera Sejm, uznając, że Prezydent może nie przyjąć ślubowania sędziego, oznacza złamanie tej konstytucyjnej zasady. W momencie, gdy Sejm miał prawo wybrać 3 sędziów TK, a Prezydent tego prawa Sejm poprzedniej kadencji pozbawił - złamał Konstytucję. Gdyby bowiem działanie Dudy uznać za zgodne z Konstytucją, trzeba byłoby założyć, że art. 194 mówi, że ''Sędziów TK, wybieranych przez Sejm i PREZYDENTA". Ale, jak widać, tak nie jest, Prezydent NIE MA PRAWA uczestniczyć w WYBORZE sędziów TK, a uznając, że może nie przyjąć ślubowania danych sędziów a przyjąć innych - takie prawo sobie rości. Ale, jak wyżej, organy władzy publicznej działają w granicach prawa.
Szkoda na to czasu, bo konstytucje to złamał Rzepliński z PO pisząc ustawę.
Kolejny błąd gimnazjalisty. :) Przyjęcie niekonstytucyjnej ustawy nie jest jeszcze ''złamaniem prawa'', ponieważ wtedy funkcjonował normalnie Trybunał Konstytucyjny, który - uwaga - uznał niekonstytucyjność tej ustawy, zaś sama Platforma następnie za swoje karygodne zachowanie przeprosiła. W momencie, gdy w Polsce normalnie funkcjonowało sądownictwo konstytucyjne, każdy rząd przyjmował niekonstytucyjne ustawy. Problem w tym, że po wyroku TK, każdy rząd przyznawał się do błędu. Do momentu obecnego rządu PiS. :)

Nie możesz zrównywać zachowania PO, i PiS, ponieważ PiS poszedł krok (a właściwie milę) dalej. Najpierw Prezydent złamał Konstytucję, gdy nie zaprzysiągł trzech prawidłowo wybranych sędziów ingerując w wyłączne prawo Sejmu do wybierania sędziów TK, i Sejm złamał prawo, uznając, że autonomiczną uchwałą może wiążąco unieważnić uchwałę poprzedniej kadencji Sejmu (co było głównym argumentem Dudy) i wybrać 5 sędziów, następnie prezes TK z nadania PiS, nieprawidłowo wybrana, wyłączyła na wniosek ministra PiS trzech sędziów TK z orzekania. Następnie podporządkowany PiSowi Trybunał wydał orzeczenie (w składzie z nieprawidłowo wybranymi sędziami przez PiS i prezydenta Dudę), która nie powinna mieć mocy wiążącej. Dlaczego? Patrz przykład z meczem piłkarskim, gdzie grają zawieszeni zawodnicy. Następnie przyjął ustawę o KRS, która jest sprzeczna (wygaszenie kadencji + skład, który jest określony w Konstytucji) z ustawą zasadniczą. Następnie planuje przyjąć ustawę o SN, także sprzeczną z Konstytucją.

Rzepliński z tego co kojarzę występował na Komisji Sejmowej jedynie jako organ doradczy, chociaż oczywiście tego nie powinien robić, i sam wyłączył się z orzekania w sprawie ustawy z czerwca '15, którą TK uznał za niekonstytucyjną. Nie jestem fanem, ale ta prawicowa propaganda robi swoje.

Więc o ile PO to gówno, to PiS robi nieporównywalnie gorsze rzeczy w kwestii przestrzegania prawa, ale miło, że zauważasz już, że PiS postępuje w podobnym schemacie. Zawsze to jakiś progres.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 13 lip 2017, 18:02

Bouma, nie dyskutuj z nim. Zaraz wrzuci jakiś śmieszny cytat ch*j wie skąd i będzie przekonany, że wyszło na jego.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 13 lip 2017, 18:20

Nie mam zamiaru odgrzewać starego kotleta. Jeśli wg. ciebie Duda złamał prawo pisz zawiadomienie do Prokuratury albo Strasbourga.

Chociaż zdaje się, że takie zawiadomienia były i się nawet tym Sądy zajmowały.
o np.
https://www.wprost.pl/kraj/10052628/Pre ... a-NSA.html

Ale medialna propaganda niech żyje na wieki wieków amen.

Także zróbmy tak. Ty powtarzaj, ze Duda i PIS złamali konstytucje, a ja tymczasem będę obserwował jak Nadzwyczajna kasta w końcu przestanie być bezkarna. Jakoś mam dziwne wrażenie, że po mojej stronie stoi więcej narodu :wink:

Awatar użytkownika
Bouma
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 128

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bouma » 13 lip 2017, 18:36

Kamil, co Ty linkujesz, przeczytałeś to chociaż? :)

I nie ma tutaj odgrzewania ''starego kotleta'', a przypominanie faktów. Udziału Dudy w tym procederze wręcz się nie da zakwestionować, może jedynie paplać, że PO też było do dupy, ale niektórzy, jak ja, się z tym zgadzają, więc główny argument odpada. :)

A reforma sądownictwa jest potrzebna, łamanie prawa, i upolitycznianie sądów, tej reformy nie przyniesie. PiS straci władzę, i zwolennicy tych zmian będą płakać, bo nagle np. ludzie Grabarczyka będą decydować o tym, co tak przeszkadza Kamilowi. :)

I tutaj RAZ ''jak zawsze w punkt'', prawda?

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 13 lip 2017, 19:16

Bouma pisze: I tutaj RAZ ''jak zawsze w punkt'', prawda?
Teraz to kamil zmodyfikował :D wg niego to RAZ jak zawsze w punkt pod warunkiem że nie jedzie po pisie :D Wtedy nie w punkt;p

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 lip 2017, 20:13

Delpiero14 pisze: Bouma, nie dyskutuj z nim. Zaraz wrzuci jakiś śmieszny cytat ch*j wie skąd i będzie przekonany, że wyszło na jego.
Masz racje. Nie ma sensu rozmawiac na argumenty ze swoimi adwersarzami. Najepiej biegać po tematach i wpierdalać swoje trzy grosze w kazdy wątek, o żadnym nie mając wiekszego pojecia.

Co do Ziemkiewicza. Abstrahując od tematu i tego czy ma w nim racje, to angazując sie w pewien prokekt polityczny stracił na wiarygodnosci jako niezależy obserwator polityczny. Czy sie to komus podoba czy nie (mi np sie nie podoba), to Ziemkiewicz będący współzałozycielem endecji, która zdaje sie jest stowarzyszona z KUKIZ15 bardziej stał sie politykiem niz publicystą. Wiec nic dziwnego, że broni zdania swoich politycznych podopoecznych. Tak mi sie wydaje, nie oceniajac czy akurat w tej kwestii ma racje.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 13 lip 2017, 21:40

Kamil, co Ty linkujesz, przeczytałeś to chociaż?

Przecież pisałeś, że Szydzo tez złamała prawo nie publikując wyroku TK. To jak złamała?
I nie ma tutaj odgrzewania ''starego kotleta'', a przypominanie faktów. Udziału Dudy w tym procederze wręcz się nie da zakwestionować, może jedynie paplać, że PO też było do dupy, ale niektórzy, jak ja, się z tym zgadzają, więc główny argument odpada. :)

Otóż mógłbym się szerzej rozpisać o tym, że DUDA nie złamał prawa, bo nie złamał, ale jaki to ma sens odgrzewać dziś coś sprzed 2 lat?

Skoro tak jesteś chętny to sprytnie pominąłeś to co pisałem o Rzeplińskim. Art 197 złamany wielokrotnie. Napisz jeszcze jakim prawem TK ocenia zgodność uchwał Sejmu. Podaj podstawę. Będę wdzięczny.
I tutaj RAZ ''jak zawsze w punkt'', prawda?
Po pierwsze nie jak zawsze, tylko jak zwykle. Nie rób fake news.

Po drugie gdybyś nie bawił się w odgrzewanie starego kotletu to byś wiedział, że już się do tego szeroko ustosunkowałem na poprzedniej stronie

I po trzecie wiem, że dla ciebie i innych może jest to niespotykane, że ma się własne zdanie, a nie powtarza po kimś, ale tak wyobraź sobie, że we wszystkim nie zgadzam się ani z Ziemkiewiczem, ani z Dudą, ani nawet z Jarosławem Kaczyńskim.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 14 lip 2017, 12:32

Obrazek

Obserwuje kwik opozycji i nadzwyczajnej kasty. Grześ Schetyna zapowiada kolejna blokadę sejmu. Mam nadzieję, że tym razem Jarosław nie będzie się pierdolił i ich pałami rozgoni.

W każdym bądź razie jest pięknie. Jaranko :smoke:

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 14 lip 2017, 13:40

Apropos manipulacji, o której pisałem.

https://wiadomosci.wp.pl/sedziowie-wypu ... wiadomosci

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 15 lip 2017, 11:45

Obrazek

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 16 lip 2017, 10:37

Obrazek

Worpok
Junior
Junior
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Worpok » 16 lip 2017, 10:46

Równie dobrze można sprawdzić jaka partia zdobywa najwięcej głosów w Zakładach Karnych :)

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1370
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 16 lip 2017, 17:16

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu