A powiedz mi mądralo, czy do Ciebie dociera, że gdyby rozliczyć się z poprzednim ustrojem to nagle okazałoby się, że nie ma policji, wojska, prokuratury, sądownictwa itp. Nie ma pracowników "liniowych", ale również kadr kierowniczych. Nie ma także ludzi, którzy mogliby ich szkolić. Oznacza to absolutny paraliż państwa. Już nie mówiąc o tym, że cały hordy "wykwalifikowanych" pracowników służb bezpieczeństwa trafia na rynek. Pozostawieni samym sobie. Mając na uwadze słabość państwo w "transfomacyjnym" okresie nie muszę chyba mówić, że ci ludzie tworzyliby historię polskiej przestępczości zorganizowanej.Zablokowanie lustracji, dekomunizacji. Zablokowanie rozliczeń morderców. Zezwolenie na uwłaszczenie się nomenklatury PZPR-owskiej. Wprowadzenie planu Balcerowicza. Likwidacja polskiego Przemysłu, wyprzedaż majątku narodowego. Oto walczyła Solidarność? Może przypomnisz jej postulaty? Mam dalej wymieniać? Czy wystarczy krótko zblatowanie się po prostu z komuną co widzimy dziś.
A tak poza tym to możesz jeszcze do tej litanii zarzutów formułowanych pod adresem Michnika dopisać kwaśne deszcze i gradobicia. Bądźże chociaż raz poważny historykowi, pozbawionego elementarnej wiedzy z zakresu finansów i ekonomii zarzucasz wprowadzenie planu Barcelowicza, rozpieprzenie polskiego przemysłu, wyprzedaż majątku narodowego ?
To wskaż ich pomawiaczu. Na marginesie dodam, że jakże obiektywne medium jakim jest niezależna "odnalazła" tylko czterech takich sędziów. Warto dodać, że dwóch z nich jest już w stanie spoczynku. Poproszę w takim razie o nazwiska pozostałych 7W Sądzie Najwyższym dalej zasiada 9 sędziów, którzy skazywali ludzi w stanie wojennym. Kto ich czyści? Kto ich broni?
Coś jeszcze dodać kolego czy starczy?
http://niezalezna.pl/80104-komuna-w-sad ... -zyciorysy
Tak, tak. Oni wszyscy mają tak baaardzo szlachetne pobudki, że aż mnie w brzuchu ściska.Coś jeszcze trzeba Ci dodać? Jarosław, Lech, Antek, Gwiazda, Walentynowicz, Wyszkowski zawsze stali przeciwko temu układowi i walczyli o w pełni wolną sprawiedliwą Polskę o którą walczyli i będąc w opozycji, o którą walczyła Solidarność i co jej było Ideałami. Dziś kończą tylko dzięlo ostatecznie pozbywając się złogów komunistycznych z każdej dziedziny życia.
Co do fake newsa to ok zwracam honor. Nie zmienia to jednak faktu, że w latach 70 facet startował na aplikacje prokuratorską. Jak dla mnie już sam akt - złożenie papierów na aplikacje, uczestniczenie w konkursie - budzi wątpliwości. To jest trochę tak jakby Macierewicz aplikował do SB i w trakcie postępowania rekrutacyjnego nagle się rozmyślił. Nie widziałbyś w tym nic niestosownego ? Nie widzisz nic nagannego w tym, że człowiek, który podobno wierzył w solidarnościowe ideały chce być trybikiem w opresyjnym systemie. Zresztą tyle były warte jego ideały, że odłożył ich urzeczywistnienia do końca doktoratu, a właściwie to do 89 rokuCzemu nie rozpoczął aplikacji? Bo nie chciał działać w tym systemie. Jak widać byli tacy co potrafili się poświęcić, swoje marzenia ze względu na ideały. W sumie nie wiem po co. Bo w państwie w którym zbudował Michnik byłby fetowany i uważany za wielkiego specjaliste. No jak napisałeś skąd indziej mielibyśmy wziąć prokuratorów prawda?
I właśnie to są te ideały. I to jest dziś zmieniane. Ci którzy w państwie Michnika(myślę, że to nie najgorsze określenie III RP) byli uważani za frajerów, wyszli na frajerów z 500 zł emerytury dziś odzyskują i odzyskają godność. Natomiast ludzie honoru Kiszczak, Jaruzelski i inni im podobni będą napiętnowani. Tak się właśnie wprowadza w życie ideały Solidarności.
A pisz sobie, co chcesz. Ja tylko zakwestionowałem ocenę jego działalności przez 1989 rokiem. Nikt Wam nie każe kochać Michnika. Po prostu oddajmy sprawiedliwie człowiekowi, że wiele poświecił i swoje wycierpiał.Chyba pasuje i już nie będziesz pisał, że nie mogę nic o nim pisać bo ło ho ho ho ho siedział w więzieniu prawda?![]()
Powieś sobie jego zdjęcie na łóżkiemKamil znowu to zrobił... znowu miał racje