Wybory parlamentarne - Strona 7

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo by? dziś zag?osowa? w wyborach do Sejmu?

1. Prawo i Sprawiedliwoś?
16
15%
2.Sojusz Lewicy Demokratycznej
7
6%
3. Platforma Obywatelska
50
46%
4. Polskie Stronnictwo Ludowe
3
3%
5. Socjaldemokracja Polska
4
4%
6. Liga Polskich Rodzin
4
4%
7. Unii Pracy
0
Brak głosów
8. Partia Demokratyczna
10
9%
9. Unia Polityki Realnej/PJKM
14
13%
Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 12 wrz 2005, 16:40

Tomachos pisze:To są trudne wybory, niestety, ale trzeba uznać że w tej kampanii wyborczej Platforma JKM jest już skreślona, a oddanie na niej głosu jest błędem nawet jeżeli popiera się jej program:/
To zdanie jest troche bez sensu. bo jezeli popierasz czyjas partie, to oddajesz na nia glos. nawet jezeli nie ma szans. wyolbrzymie troche sytuacje i powiem - a gdyby tak kilkaset tysiecy wyborcow pomyslalo tak jak Ty? to jest takie samo podejscie jak mowienie - nie ide na wybory, bo i tak nic moj glos nie zmieni. ale wlasnie o to chodzi w demokracji, ze kazdy glos cos "zmienia". jak Ci sie podoba program partii to glosuj na nia. przynajmniej bedziesz mial satysfakcje, ze nie zmarnowales glosu. to nie sa wybory negatywne - kto ma nie wejsc do parlamentu, bo bez sensowne jest wybieranie mniejszego zla.
Szczerze mowiac coraz bardziej sie przekonuje do PJKM i kto wie, moze tez oddam na nich glos. juz przejrzalem liste kandydatow z mojego okregu i nawet znalazlem goscia, ktorego znam :P kostek Twoja propaganda zaczyna odnosic sukcesy, bo szczerze mowiac wczesniej nawet nie slyszalem o PJKM (oczywiscie o samym JKM slyszalem, ale nie wiedzialem, ze nie ma juz UPR).

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 12 wrz 2005, 16:40

Jak dla mnie Manumef masz racje!!!

Ale dzisiejszą polityką rządzą media , kampanie wybordze oraz cała otoczka marketingowa wraz ze specjalistami od wizerunku!!

A tego PJKM brakuje:/

Jarzyna kto powiedział, że to co ma sens jest zawsze poprawniejsze od wyborów na pozór nielogicznych??

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8663
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 wrz 2005, 16:46

ja mam takie pytanie - czy ktos wogole zna przeszlosc ludzi zwiazanych z Partia Demokratyczna - Demokraci.pl :?:

ja juz od kilku lat (choc beda to moje 1.wybory) interesuje sie polityka, i od zawsze najbardziej pasowala mi polityka Unii Wolnosci :)
'pro-europejska' :) 'pro-euro' :) itp. ;)

teraz gdy UW zmienili w PD, a do partii weszly nowe twarze (bardzo znane, inteligentne, z wyksztalceniem, i duzym doswiadczeniem) jeszcze bardziej przekonalem sie do PD :!:

ciekaw jestem ile tutaj osob moze mi napisac, czy Belka, Hausner czy tez Frasyniuk albo Mazowiecki zrobili cokolwiek zlego dla Polski :?:
jestem przekonany, ze nie znajdzie sie osoba, ktora moze sobie napisac (wraz z sensowna, racjonalna argumentacja), ze ludzie z PD sa nieodpowiedni :!:

Tomachos pisze:Trzeba głosować na PO lub PIS by ugrupowania pokroju Samoobrony, sld, Demokraci i LPR nie miały zbyt dużo miejsc w rządzie!!
hehe, trzeba glosowac na LISTE NR 4, zeby do sejmu i senatu nie dostaly sie takie partie jak Samoobrona, LPR, PSL :!: z PO i PiS juz wygrac sie nie da :(
ich poparcie nie spadnie :(

WEJDZ I POCZYTAJ

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 12 wrz 2005, 16:57

Demokraci z Frasyniukiem na czele to śmiech na sali!!

Poczytaj sobie prasę na bierząco cloner a sam do tego dojdziesz!!

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 wrz 2005, 17:05

Tomachos pisze:Demokraci z Frasyniukiem na czele to śmiech na sali!!

Poczytaj sobie prasę na bierząco cloner a sam do tego dojdziesz!!
:lol: :lol: :lol:

pisalem, zeby przedstawiac jasne, sensowne argumenty :lol: :lol:
a nie jakies texty z gazet :lol: :lol:

albo moze - przedstaw mi jakies texty z prasy :?: bo ja czytam GW oraz Rzeczpospolita (nie codziennie), i jakos tam nie widze zadnych osmieszajacych ta partie textow czy wiadomosci, itp.

pozdro

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 12 wrz 2005, 17:18

GW oraz Rzeczpospolita to właśnie gazety pokroju Demokratów:/

Poczytaj regularnie Wprost, newsweeka, ozona to sam wyciągniesz wnioski!!!

Nie będe pisał o śmiesznych akcjach demokratów bo to co mnie śmieszy i dziennikarzy może być dla ciebie nie śmieszne!!!

Każdy ma prawo do swojego zdania!!!

Jak Cię interesują jakieś konkretne artykuły to bym musiał ich poszukać i wtedy bym ci je podesłał:)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 wrz 2005, 17:22

Tomachos pisze:GW oraz Rzeczpospolita to właśnie gazety pokroju Demokratów:/

Nie będe pisał o śmiesznych akcjach demokratów bo to co mnie śmieszy i dziennikarzy może być dla ciebie nie śmieszne!!!

Jak Cię interesują jakieś konkretne artykuły to bym musiał ich poszukać i wtedy bym ci je podesłał
:)
dobrze, dobrze :lol: :lol: :lol: :lol:
to czekam na jakies argumenty :lol: :lol:
mnie PD nie smieszy, smiesza mnie ludzie, ktorzy nie znaja ludzi z tej partii, a zabieraja glos :!:

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 12 wrz 2005, 17:30

cloner każdy może mieć swoje zdanie i ja to rozumiem i nie mam zamiaru się kłucić!!

a znam troszku ludzi z tej opcji politycznej i nie uważam ich za ludzi chcących coś zmienić:/

większość z nich wzieło się w tej partii tylko i wyłącznie dla utrzymania się na scenie politycznej!!!

a teksty Frasyniuka z ciągłymi wstawkami kim on to kiedyś nie był (solidarność) są dla mnie żałosne i pewnie dla ludzi z jego dawnego środowiska też (prócz Mazowieckiego)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 wrz 2005, 17:34

Tomachos pisze:cloner każdy może mieć swoje zdanie i ja to rozumiem i nie mam zamiaru się kłucić!!

a znam troszku ludzi z tej opcji politycznej i nie uważam ich za ludzi chcących coś zmienić:/

większość z nich wzieło się w tej partii tylko i wyłącznie dla utrzymania się na scenie politycznej!!!

a teksty Frasyniuka z ciągłymi wstawkami kim on to kiedyś nie był (solidarność) są dla mnie żałosne i pewnie dla ludzi z jego dawnego środowiska też (prócz Mazowieckiego)
no cosik widze, ze z Toba to nie podyskutuje :lol:
zero argumentow, a tak straszyles prasa :lol:
no nic - trudno sie mowi (tutaj akurat pisze) :lol:
nie bede juz kontynuowac tego tematu

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 12 wrz 2005, 17:37

jak znajde czas to podeśle Tobie tytuły numery i strony!!

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 12 wrz 2005, 17:44

cloner pisze:zeby do sejmu i senatu nie dostaly sie takie partie jak Samoobrona, LPR, PSL
I tu popelniasz blad. bo Sejm jest reprezentantem Narodu, a nie mamy w Polsce 100% inteligencji. sa tez oszolomy, ktorzy maja prawo miec swoich reprezentantow :P poza tym gdyby wszyscy mieli wyzsze wyksztalcenie (co nie zawsze oznacza, ze sa na poziomie - Romus jest przeciez prawnikiem :roll: ) to byloby nudno. a tak zawsze sie cos dzieje, poza tym musi byc jakas opozycja, a majac w parlamencie Samoobrone to mamy to jak w banku, bo oni sa stworzeni do opozycji (czasem mysle ze nawet jakby mieli wiekszosc to i tak by byli w opozycji :lol: ).

Demokraci.pl poczatwszy od samej nazwy (ktora brzmi jak z tesco :lol: ) to jak dla mnie wielki niewypal. jak powstawali, to chyba wszyscy mysleli, ze to bedzie taka druga PO, ktora zaraz po zawiazaniu miala kilkanascie procent poparcia. a tu ani widu ani slychu. generalnie to ludzi odstraszylo (przynajmniej mnie) to, ze Frasyniuk laczy sie z ludzmi wywodzacymi sie z systemu, ktory mu przeciez niezle dal w kosc, zeby nie powiedziec w co innego. o ile z jednej strony mozna to przyjac za sensowne, bo ile mozna prowadzic wojny, to wielu pewnie pomyslalo, ze jest to typowa zagrywka w celu zdobycia poparcia. bo z jednej strony UW a z drugiej jedni z nielicznych lewicowcow nieskompromitowanych przez ta kadencje.
cloner pisze:jestem przekonany, ze nie znajdzie sie osoba, ktora moze sobie napisac (wraz z sensowna, racjonalna argumentacja), ze ludzie z PD sa nieodpowiedni
No ale jezeli uwazasz, ze np. PO czy PiS sa nieodpowiednie, to musisz wziac pod uwage, ze obie tamte partie skladaja sie z bylych AWSowcow, ktorzy (jak pewnie wiesz) rzadzili Polska razem z... UW. co wiecej, bylo w rzadzie Buzka kilku ministrow bedacych obecnie w PD (np. Onyszkiewicz - min. obrony). oni tez mieli swoja szanse, ale jej nie wykorzystali za bardzo.
Generalnie mnie PD ani ziebi ani grzeje, wole ich niz LPR czy SLD. ale glosy na nich nie oddam, bo uwazam, ze sa lepsze partie.

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 12 wrz 2005, 17:52

Krzysztof Jarzyna zmien nicka (na mądrzejszego) bo nie jest odpowiedni do poziomu twojej inteligencji!!

Na marginesie: po co w rządzie przedstawiciele idiotów??
To są wielkie minusy demokracji:/
Nie lepiej wprowadzić rządy specjalistów??

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 wrz 2005, 17:56

Krzysztof Jarzyna :

Oczywiscie, ze wiem, ze jeszcze nie dawno UW byla w koalicji rzadowej z AWS, wiem, ze Onyszkiewicz to ex-minister, a obecniej jeden z czlonkow PD :) (moze ogladal ktos wczoraj mala debate PD vs. LPR na tvp2 :?: )
co do Onyszkiewicza wydaje mi sie, ze byl on dobrym ministrem - fakt, nie mialem wtedy za duzo lat ;) ale jednak interesowalem sie tym, co sie dzialo w Polsce :!:

fakt - zgadzam sie, w LPR jest rowniez sporo wyksztalconych ludzi, sporo prawnikow, ale ... w Samoobronie juz nie :lol:

piszesz, ze w Sejmie czy Senacie powinni byc ludzie i dobrze wyksztalceni i troche mniej (reprezentanci Polakow), jednakze wydaje mi sie, ze to troche chyba nie tak :D zeby dobrze rzadzic powinno sie byc wyksztalconym, miec jakiekolwiek doswiadczenie :)
Partia Demokratyczna juz troche ma, teraz niestety nie maja szans na rzady, jednakze wierze, ze nastepne wybory to wielka zmiana :!:
teraz Polacy sie przekonaja co pokaze PiS z PO :lol:

Mieszkancy W-wy - napiszcie jakim dla Was prezydentem jest Kaczynski :!:

i troche wiecej sie wyjasni dzieki temu ;)

pozdrawiam

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 12 wrz 2005, 18:19

Krzysztof Jarzyna pisze: Szczerze mowiac coraz bardziej sie przekonuje do PJKM i kto wie, moze tez oddam na nich glos. juz przejrzalem liste kandydatow z mojego okregu i nawet znalazlem goscia, ktorego znam :P kostek Twoja propaganda zaczyna odnosic sukcesy, bo szczerze mowiac wczesniej nawet nie slyszalem o PJKM (oczywiscie o samym JKM slyszalem, ale nie wiedzialem, ze nie ma juz UPR).
Niezmiernie się cieszę. :wink:
Tomachos pisze:GW oraz Rzeczpospolita to właśnie gazety pokroju Demokratów:/

Jak Cię interesują jakieś konkretne artykuły to bym musiał ich poszukać i wtedy bym ci je podesłałSmile
Heh Tomachospo części się z Tobą zgadzam, a mianowicie z tym, że PD to partia 'Wybiórczej'.

Gorzej z tygodnikami, 'Wprost' to dla mnie zwykły szmatławiec, publikujący teskty 'na zamówienie', Newsweek jest lepszy, ale też nie idealny. Polecam 'Najwyższy czas'.
Jarzyna pisze:Demokraci.pl poczatwszy od samej nazwy (ktora brzmi jak z tesco Laughing ) to jak dla mnie wielki niewypal. jak powstawali, to chyba wszyscy mysleli, ze to bedzie taka druga PO, ktora zaraz po zawiazaniu miala kilkanascie procent poparcia. a tu ani widu ani slychu. generalnie to ludzi odstraszylo (przynajmniej mnie) to, ze Frasyniuk laczy sie z ludzmi wywodzacymi sie z systemu, ktory mu przeciez niezle dal w kosc, zeby nie powiedziec w co innego. o ile z jednej strony mozna to przyjac za sensowne, bo ile mozna prowadzic wojny, to wielu pewnie pomyslalo, ze jest to typowa zagrywka w celu zdobycia poparcia. bo z jednej strony UW a z drugiej jedni z nielicznych lewicowcow nieskompromitowanych przez ta kadencje.
Yeah - zgadzam się. PD - oni już rządzili, jak to mawia Lepper, który w tej kwesti jakby nie było ma racje. :wink:

Dla mnie nie ma większej różnicy między PO, PISem a PD (nie mam na myśli programów, które takie same naturalnie nie są) - mówie tu o ludziach, zdecydowana większość do AWS, UW i niedobitki z SKL czy innych tworów na prawicy. PD różni się tym, ze zaprasza do siebie postkomunistów, co dla mnie jest kompletnym nieporozumieniem.

Pozdrawiam

PS. Fajnie, że w tym temacie wywiązała się wreszcie jakaś dyskusja.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 12 wrz 2005, 18:21

Tomachos pisze:Krzysztof Jarzyna zmien nicka (na mądrzejszego) bo nie jest odpowiedni do poziomu twojej inteligencji!!
Chciales mnie obrazic czy strzelic mi komplement? :P :lol:
cloner pisze:co do Onyszkiewicza wydaje mi sie, ze byl on dobrym ministrem
Generalnie minister obrony to jeden z tych dzialow administracji rzadowej, ktory ma chyba najmniej do powiedzenia i najmniej jest eksponowany a co za tym idzie - narazony na skandale itd. dodatkowo nie bylo wtedy wojny w Iraku to juz w ogole o nim bylo cicho. Onyszkiewicz (co zreszta widac po nim) jest takim cichym czlowieczkiem (wg mnie) dlatego tez za wiele o nim powiedziec nie mozna (a na pewno za wiele zlego).
cloner pisze:fakt - zgadzam sie, w LPR jest rowniez sporo wyksztalconych ludzi, sporo prawnikow, ale ... w Samoobronie juz nie
No ale za to w Samoobronie jest duzo rolnikow, ktorych w Polsce tez jest sporo (a ostatnio mozna nawet pomyslec, ze Polska to kraj samych lak i pol :lol: )
cloner pisze:zeby dobrze rzadzic powinno sie byc wyksztalconym, miec jakiekolwiek doswiadczenie
Owszem, ale doswiadczenie moze zdobyc tez rolnik, ktory jest poslem 3 kadencje. generalnie to moze zle sie wyrazilem - Sejm jako ustawodawca powinien sie skladac glownie z ludzi wyksztalconych (przede wszystkim prawnikow) ale musza byc tez przedstawiciele innych grup spolecznych. Bo o ile czlowiek inteligentny wie duzo to watpie czy np. kazdy prawnik zna cene tucznika czy czegos tam. a to tez jest potrzebne w systemie.
cloner pisze:Partia Demokratyczna juz troche ma, teraz niestety nie maja szans na rzady, jednakze wierze, ze nastepne wybory to wielka zmiana
Jak sie dostana do parlamentu i beda w opozycji to na pewno tak, bo cecha mlodej demokracji (takiej jak u nas) jest to ze po kazdych wyborach rzadzi inna strona - raz lewa raz prawa. zdziwie sie jak za 4 lata prym w sondazach nie beda wiodly partie lewicowe (tudziez centro-lewicowe).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”