Wybory parlamentarne - Strona 8

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo by? dziś zag?osowa? w wyborach do Sejmu?

1. Prawo i Sprawiedliwoś?
16
15%
2.Sojusz Lewicy Demokratycznej
7
6%
3. Platforma Obywatelska
50
46%
4. Polskie Stronnictwo Ludowe
3
3%
5. Socjaldemokracja Polska
4
4%
6. Liga Polskich Rodzin
4
4%
7. Unii Pracy
0
Brak głosów
8. Partia Demokratyczna
10
9%
9. Unia Polityki Realnej/PJKM
14
13%
kostek
szara strefa pilka.pl
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 12 wrz 2005, 18:40

Krzysztof Jarzyna pisze: Owszem, ale doswiadczenie moze zdobyc tez rolnik, ktory jest poslem 3 kadencje. generalnie to moze zle sie wyrazilem - Sejm jako ustawodawca powinien sie skladac glownie z ludzi wyksztalconych (przede wszystkim prawnikow) ale musza byc tez przedstawiciele innych grup spolecznych. Bo o ile czlowiek inteligentny wie duzo to watpie czy np. kazdy prawnik zna cene tucznika czy czegos tam. a to tez jest potrzebne w systemie.
cloner pisze:Partia Demokratyczna juz troche ma, teraz niestety nie maja szans na rzady, jednakze wierze, ze nastepne wybory to wielka zmiana
Ludzie znający się na rolnictwie mogą również być wykształceni - patrz przewodniczący SLD, Krzysztof Olejniczak.
Krzysztof Jarzyna pisze: Jak sie dostana do parlamentu i beda w opozycji to na pewno tak, bo cecha mlodej demokracji (takiej jak u nas) jest to ze po kazdych wyborach rzadzi inna strona - raz lewa raz prawa. zdziwie sie jak za 4 lata prym w sondazach nie beda wiodly partie lewicowe (tudziez centro-lewicowe).
To można powiedzieć nawet z 99% pewnością.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8671
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 wrz 2005, 18:50

Kostek pisze:Heh Tomachospo części się z Tobą zgadzam, a mianowicie z tym, że PD to partia 'Wybiórczej'.

Gorzej z tygodnikami, 'Wprost' to dla mnie zwykły szmatławiec, publikujący teskty 'na zamówienie', Newsweek jest lepszy, ale też nie idealny. Polecam 'Najwyższy czas'.
Hmmm, to fakt, ze GW ma te same poglady co UW -> PD
Wprost rzadko czytam, Newsweek'a tez ;)
a Najwyzszy Czas - slyszalem o tym czyms, ale w Bytomiu jeszcze go w zyciu nie widzialem, jak gdzies zobacze, to kupie :)
Kostek pisze:PD różni się tym, ze zaprasza do siebie postkomunistów, co dla mnie jest kompletnym nieporozumieniem.
ale wzieli tylko ta 'elite' :) tych najlepszych, co nikomu nie zawinili :!:
Belka, Hausner - to najlepsi fachowcy z lewicy :)

K.J. pisze:Owszem, ale doswiadczenie moze zdobyc tez rolnik, ktory jest poslem 3 kadencje. generalnie to moze zle sie wyrazilem - Sejm jako ustawodawca powinien sie skladac glownie z ludzi wyksztalconych (przede wszystkim prawnikow) ale musza byc tez przedstawiciele innych grup spolecznych. Bo o ile czlowiek inteligentny wie duzo to watpie czy np. kazdy prawnik zna cene tucznika czy czegos tam. a to tez jest potrzebne w systemie.
no chyba po czesci sie zgadzam, masz racje, poslowie musza miec pojecie co ile kosztuje :D itp. - czyli jednak mala grupa reprezentantow Samoobrony czy PSL powinna byc ;)
K.J. pisze:Jak sie dostana do parlamentu i beda w opozycji to na pewno tak, bo cecha mlodej demokracji (takiej jak u nas) jest to ze po kazdych wyborach rzadzi inna strona - raz lewa raz prawa. zdziwie sie jak za 4 lata prym w sondazach nie beda wiodly partie lewicowe (tudziez centro-lewicowe).
dokladnie :) tak to jest :) mam nadzieje, ze PD przekroczy teraz prog wyborczy i bedzie moglo pokazac sie z dobrej strony wiekszej ilosci osob :)

Kostek pisze:Ludzie znający się na rolnictwie mogą również być wykształceni - patrz przewodniczący SLD, Krzysztof Olejniczak.
zgadzam sie :) Pan Krzysztof Olejniczak na pewno jest bardzo inteligentnym facetem :!:
tak wogole to ciekaw jestem czy uda mu sie odmienic styl SLD, czy mlodsi wyprą starszych :lol:
wg mnie Olejniczak bedzie dobrym politykiem w przyszlosci (bo narazie poza kadencja sejmu i krotkim ministrowaniem doswiadczenie ma niewielkie) :)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 wrz 2005, 18:55

kostek pisze:Ludzie znający się na rolnictwie mogą również być wykształceni - patrz przewodniczący SLD, Krzysztof Olejniczak.
cloner pisze:zgadzam sie Smile Pan Krzysztof Olejniczak na pewno jest bardzo inteligentnym facetem Exclamation
tak wogole to ciekaw jestem czy uda mu sie odmienic styl SLD

Panowie zasżło jakieś straszne nieporozumienie - on ma chyba Wojtek na pierwsze :idea:

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 12 wrz 2005, 19:00

fieldy pisze:
kostek pisze:Ludzie znający się na rolnictwie mogą również być wykształceni - patrz przewodniczący SLD, Krzysztof Olejniczak.
cloner pisze:zgadzam sie Smile Pan Krzysztof Olejniczak na pewno jest bardzo inteligentnym facetem Exclamation
tak wogole to ciekaw jestem czy uda mu sie odmienic styl SLD

Panowie zasżło jakieś straszne nieporozumienie - on ma chyba Wojtek na pierwsze :idea:
Jasne, bład z mojej strony.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 12 wrz 2005, 19:01

cloner pisze:tak wogole to ciekaw jestem czy uda mu sie odmienic styl SLD, czy mlodsi wyprą starszych
Zacznijmy od tego, ze to wypieranie starszych jest... kierowane przez innych starszych (czytaj Kwachu i jego ludzie).
Generalnie to przy calej mojej antypatii do SLD i w ogole postkomusnistow, to jednak musze przyznac, ze posuniecia Olejniczaka (przyjmijmy, ze to on rzadzi) bylo wrecz genialne. wiadomo, ze SLD ma swoj staly elektorat, teskniacy za pochodami 1-majowymi, czerwonymi gozdzikami, festiwalami piosenki radzieckiej czy sojuszem robotniczo-chlopskim, ktorzy zaglosuja na nich nawet jak ci beda siedziec. ale sporo ludzi popierajacych lewice odeszlo od nich po wszystkich przekretach Millera, Jakubowskiej, Oleksego itd. odsuniecie ich spowodowala, ze czesc z wyborcow powrocila "do korzeni". dzieki temu zalapia sie do sejmu a nawet wg mnie beda miec 3-4 wynik. a za 4 lata powroci stara gwardia, ktorej malo kto bedzie pamietal afery i kombinacje, tak jak dzisiaj malo kto pamieta "dzialania" AWS (chociaz uczciwie trzeba przyznac, ze pod wzgledem przekretow SLD i ich koledzy pobili AWS na glowe).

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 12 wrz 2005, 19:13

cloner pisze:
Kostek pisze:PD różni się tym, ze zaprasza do siebie postkomunistów, co dla mnie jest kompletnym nieporozumieniem.
ale wzieli tylko ta 'elite' :) tych najlepszych, co nikomu nie zawinili :!:
Belka, Hausner - to najlepsi fachowcy z lewicy :)
Co do Hausnera to jeszcze jestem w stanie się zgodzić. Ale Belka to od czego jest fachowcem? od dobrej prezencji w TV? :lol:

Chcę również zwrócić uwagę na wyniki wczorajszych prawyborów w Bochni.Można się zastanawiać, skąd wzięło się 8% poparcia dla PJKM, w ośrodku w którym prawybory wygrał PSL. Odpowiedź moim zdaniem jest prosta - JK przekonał ludzi zebranych na wszelkich festynach organizowanych w ten weekend w Bochni. Tylko pomyśleć, jaki wynik osiągneła by PJKM, gdyby pojawiała się w TV z taką częstością jak choćby PD, która jest promowana (bo trudno nazwac inaczej tak czesto obecnosc w mediach partii, ktora poparcie ma w granicach PJKM) zarówno przez TVP, jak i przez telewizje prywatne.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 wrz 2005, 19:56

Kostek : Ciesze sie, ze zgadzamy sie co do Hausnera :)
a Belka - TUTAJ KLIKNAC WYSTARCZY :)

pozatym polecam KLIKNAC ROWNIEZ TUTAJ :)

p.s. - faktycznie :D ja rowniez powielilem blad Kostka, Olejniczak nie ma na imie Krzysztof :D qrde, wczoraj byl gosciem Wojewodzkiego, a ja nawet nie potrafie zapamietac jego imienia

pozdrawiam

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 12 wrz 2005, 20:06

cloner pisze: a Belka - TUTAJ KLIKNAC WYSTARCZY :)
Nie wiem po co podajesz te linka, tam są napisane rzeczy oczywiste, których nieznajomość dyskredytowała by mnie jako 'partnera do dyskusji' :lol:

Dla mnie Belka to żaden fachowiec, zwykły podwładny na dworze wielmożnego Aleksandra, który niczego wielkiego w polityce nie osiągnął. (jak to mówił Lepper podczas jednego z posiedzeń parlamentu, kiedy to zreszta miał być w stanie 'niedysponowanym').

Zresztą Belka obiecywał, że wycofa się z polityki - i co? Podobny chwyt jak ten w wykonaniu Cimoszki.

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 12 wrz 2005, 20:13

kostek pisze:
Nie wiem po co podajesz te linka, tam są napisane rzeczy oczywiste, których nieznajomość dyskredytowała by mnie jako 'partnera do dyskusji' Laughing

Dla mnie Belka to żaden fachowiec, zwykły podwładny na dworze wielmożnego Aleksandra, który niczego wielkiego w polityce nie osiągnął. (jak to mówił Lepper podczas jednego z posiedzeń parlamentu, kiedy to zreszta miał być w stanie 'niedysponowanym').

Zresztą Belka obiecywał, że wycofa się z polityki - i co? Podobny chwyt jak ten w wykonaniu Cimoszki.

nie mam czasu, ale musze siewtrącić :D:D:

Belka jest świetnym fachowcem, a podwładnym Olka to jest bardziej Olejniczak, Oleksy albo Janik

a Korwin mIkke - to taki inteligentny Lepper

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 wrz 2005, 20:14

kostek pisze: Dla mnie Belka to żaden fachowiec, zwykły podwładny na dworze wielmożnego Aleksandra, który niczego wielkiego w polityce nie osiągnął. (jak to mówił Lepper podczas jednego z posiedzeń parlamentu, kiedy to zreszta miał być w stanie 'niedysponowanym').

sorry, za tego linka, ale do konca nie zrozumialem o co Ci chodzilo ;) (teraz juz wiem)
dla mnie fakty, takie jak np. ten : "Od czerwca do października 2003 był szefem koalicyjnej Rady Koordynacji Międzynarodowej w Iraku, która była odpowiedzialna za stworzenie ciała mającego tymczasowo sprawować władzę w Iraku, po jego zajęciu w wyniku II wojny Irackiej. Od listopada 2003 do kwietnia 2004 był dyrektorem ds. polityki gospodarczej w Tymczasowych Władzach Koalicyjnych w Iraku. Był odpowiedzialny za reformę walutową, stworzenie od podstaw nowego systemu bankowego i ogólny nadzór nad gospodarką Iraku." wystarczaja :) dla mnie jest to fachowiec :)

a co do wycofania sie z polityki, hmm, wielu tak mowi, ale jak widzi, ze sa szanse jeszcze na zrobienie czegos, wracaja, Cimoszewicz powrocil, gdy zobaczyl sondaze :D w ktorych byl wysoko ;)
Belka wrocil - bo go znajomi z UW namowili ;) (tak przynajmniej mi sie wydaje)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 12 wrz 2005, 20:24

cloner pisze:Belka wrocil - bo go znajomi z UW namowili Wink (tak przynajmniej mi sie wydaje)

no raczej, nie Belka zawsze doradzał SLD a nigdy nie był związany z Unią Wolności

Pomysł na Hausnera i Belke w PD - córce UW, ma byćna zasadzie ich dużej fachowości oraz dotyczyćkwestii PArtii Ponad podziałami.

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 12 wrz 2005, 20:25

cloner pisze: "Od czerwca do października 2003 był szefem koalicyjnej Rady Koordynacji Międzynarodowej w Iraku, która była odpowiedzialna za stworzenie ciała mającego tymczasowo sprawować władzę w Iraku, po jego zajęciu w wyniku II wojny Irackiej. Od listopada 2003 do kwietnia 2004 był dyrektorem ds. polityki gospodarczej w Tymczasowych Władzach Koalicyjnych w Iraku. Był odpowiedzialny za reformę walutową, stworzenie od podstaw nowego systemu bankowego i ogólny nadzór nad gospodarką Iraku."
No dobrze - jakie przeprowadził tam reformy i co one dały? :lol: Żadnych konkretów? No chyba, że sam fakt tego stanowiska Ci wystarcza - mi nie, gdyż Polska dostała to stanowisko, a że rządziła lewica to wybrała swojego 'speca'...
pippen pisze:a Korwin mIkke - to taki inteligentny Lepper
A to dobre :rotfl2: :lol:

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 12 wrz 2005, 20:28

tak ogólnie mówiąc PJKM to taka inteligentna Samoobrona , mówiaca nieralene rzeczy które ludzie chcą słyszeć.

Tylko nawet Lepper potrafi bardziej dotrzeć do ludzi :D:D: niż Korwin,

ale show daje neiziemskie Korwin na swoich przemówieniach.

Cloner - Ty jesteś zoelnniekiem Demokratów - a Korwina akurat nie krytukuje przesadni ani PO ani PSIu tylko własnie PD
cytat z wczoraj " Nie słuchajcie tych idiotów z PD, co wam opowiadają..........." itd itp.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 wrz 2005, 20:33

pippen pisze:Cloner - Ty jesteś zoelnniekiem Demokratów - a Korwina akurat nie krytukuje przesadni ani PO ani PSIu tylko własnie PD
cytat z wczoraj " Nie słuchajcie tych idiotów z PD, co wam opowiadają..........." itd itp.
nie skumalem tego za bardzo :lol:
najpierw piszesz, ze PD krytykuje PJKM, a pozniej dajesz cytat, zeby nie sluchac idiotow z PD .... :lol:

albo ja nie rozumiem, albo zle napisales

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 12 wrz 2005, 20:35

pippen pisze:tak ogólnie mówiąc PJKM to taka inteligentna Samoobrona , mówiaca nieralene rzeczy które ludzie chcą słyszeć.
:rotfl2: Człowieku przeczytaj jeszcze raz co napisałeś.

Podaj mi jakieś argumenty, bo jak na razie to Ty pisząc takie 'slogany' jesteś jak Lepper.
pippen pisze:Tylko nawet Lepper potrafi bardziej dotrzeć do ludzi :D:D: niż Korwin,
Owszem - w kraju, w którym najlepiej sprzedającym się dziennikiem jest Fakt, a na szczytach list przebojów mamy Ich Troje czy Margaryne.
pippen pisze:ale show daje neiziemskie Korwin na swoich przemówieniach.
No i dobrze. Tezn szoł dał mu 8% w Twoim mieście.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”