Mundial 2018

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
molnarKowalski
Skład B
Skład B
Reputacja: 3

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: molnarKowalski » 30 gru 2017, 7:40

Gr A-Rosja,Arabia,Urugwaj,Egpt.Gr B-Maroko,Iran,Portugalia,Hiszpania.Gr C-Francja,Australia,Peru,Dania.Gr D-Argentyna,Islandia,Nigeria,Chorwacja.Gr E-Kostaryka,Serbia,Brazylia,Szwajcaria.Gr F-Niemcy,Szwecja,Meksyk,Korea.Gr G-Belgia,Panama,Tunezja,Anglia.Gr H-Polska,Senegal,Kolumbia,Japonia.Tak to wyglada jesli chodzi o rozklad grupy na mistrz swiata w Rosji.Najtrudniejsza grupa ze wszystkich to grupa D,a najslabsze to grupa A i G.Polska grupa nalezy do takich srednich,nie jesli ani bardzo ciezka,ale lekka tez nie jest :roll: do czerwca jeszcze daleko i ktos dozna kontuzji,straci forme,czy inny przypadek losowy i moze sie to w druga strone obrocic.Na pewno na duzych turniejach jak mundial czy euro kluczowa sprawa to motoryka,bo wiele poprzednich turniejow udowodnilo ze trzeba zasuwac na boisku,a bez biegania,kondycji nic sie nie ugra na duzym turnieju,same nazwiska tzw gwiazdy meczu nie wygraja.Teraz moje pytanie jak wy widzicie,ktore z tych krajow wyjda ze swych grup i uzasadnijcie w paru zdaniach swoj wybor.

Awatar użytkownika
Puddle
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 19

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Puddle » 30 gru 2017, 11:37

W sumie dobry temat. Macie jakieś swoje reprezentacyjne sympatie poza Polską?
Ja zapewne z chęcią popatrzę na Belgię i Brazylię, bo mają po prostu fajne ekipy. Brazylia troszkę mi przypomina tę z 2002 roku, gdzie było kilku wirtuozów i tyle samo wyrobników. Choć wtedy klasa ich zawodników była wyższa :)

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 328

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 30 gru 2017, 12:31

Holandia sie niestety nie zalapala :/wiec trzeba poszukac nowej ekipy do kibicowania oprocz oczywiscie naszej reprezentacji. Kolumbia cztery lata temu miala w grupie WKS, Grecje i Japonie i spokojnie sobie poradzila, teraz z Europy maja Polske z Afryki Senegal, a z Azji znow Japonie. My bedziemy bic sie chyba z Senegalem o 2 miejsce.

O medale pewnie tradycyjnie zagraja Niemcy. Jacys faworyci moze odpadna wczesniej jak cztery lata temu Anglia, Wlochy czy Portugalia i wyskoczy za to jakas Kostaryka.

molnarKowalski
Skład B
Skład B

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: molnarKowalski » 30 gru 2017, 13:04

Grupy jedne sa lzejsze,inne nieco trudniejsze.Ale to jest mundial tu zagraja same najlepsze kraje wylonione droga eliminacji na swych kontynentach.Polska ma obowiazek wyjsc z grupy,raz ze z racji ze byla losowana z 1 koszyka,po drugie posiada doswiadczenie z duzego turnieju wyniesione 2lata temu czyli euro,po trzecie jak sie wygrywa eliminacyjna grupe to trzeba cos tez ugrac na mundialu.Jak chodzi o faworytow mundialu,to rozegra sie to zapewne miedzy europa,a latynosami.Do glownych faworytow zaliczam Brazylie,NiemcyArgentyne,Hiszpanie,Francje,Urugwaj,Belgie,Portugalie,Kolumbie,moze przelamie sie w koncu na duzych turniejach Anglia,Chorwacja tez ciekawie wyglada z plejada gwiazd.Z pewnoscia grozny bedzie Meksyk,Jezeli chodzi o Polske z grupy bezwglednie trzeba wyjsc,inaczej bedzie tragedia i mundial trzeba bedzie uznac za nieudany,a na pilkarzy i trenera Nawalka moga spasc tegie baty.Wyjscie z grupy to cel minimum,a co zdarzy sie po grupach tego nie wie nikt i z kim sie zagra,ale wiele wskazuje,ze gdyby repr Polski wyszla z grupy,to trafi na Belgie lub Anglie i wcale nie bedzie Polska skazana na odpadniecie,chociaz to rywale beda faworytem,z racji lepszego skladu i wartosciowszej rezerwy na lawce.Umowmy sie repr Polski posiada przyzwoity podst. sklad,ale rezerwowi z lawki sa juz malej jakosci i odbiegaja od tych z podst skladu,a duzy turniej to potezny wysilek i dojda kartki,kontuzje i wartosciowa rezerwa odegra duze znaczenie na mundialu.Co do wielkich nieobecnych Holandii,Wloch,Chile i USA to pokazuje ze nic nie jest dane za darmo i raz na zawsze,bo awans trzeba wywalczyc na boisku.Holandia to trzecia druzyna mundialu 2014 rok,Wlochy wicemistrz europy 2012 i cwiercfinalista euro 2016 i nie pojada na mundial :shock:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 30 gru 2017, 13:11

Puddle pisze: W sumie dobry temat. Macie jakieś swoje reprezentacyjne sympatie poza Polską?
Ja od dziecka kibicuję Anglii i Holandii, ale chyba przynoszę im pecha, bo już od dawna nie mogą się niczym ciekawym poszczycić (szczególnie Anglia). Poza tym bardzo lubię Serbię, jako kraj, więc z pewnością będę z uwagą śledzić ich mecze :)

Gdybym miała typować, to pewnie znowu wysoko zajdą Niemcy. Mam nadzieję, że Francuzi zawiodą, bo to jedna z niewielu drużyn, których szczerze nie lubię ;)

Co do nas - liczę, że nie zawiedziemy i spokojnie wyjdziemy z grupy. Kolumbia to bardzo ciężki rywal, z Senegalem też łatwo nie będzie, ale, kurczę, kiedy, jak nie teraz?

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 328

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 30 gru 2017, 13:57

Na ten moment chyba jesteśmy słabsi niż na Euro 2016 i grupę mamy gorszą. Plus, że pozostało jeszcze trochę czasu, to może Krychowiak, Milik ( musi wyzdrowieć) , Grosicki, Błaszczykowski ( czyli trzon Euro ) będą w lepszej formie, no i cały blok obronny. Na pewno bardziej wszyscy nas rozczytają, cztery lata temu mogliśmy być jeszcze anonimowi, ale teraz każdy wie, że siła naszej reprezentacji to głównie Lewy + skrzydła.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 30 gru 2017, 14:08

EndriuK pisze: Na ten moment chyba jesteśmy słabsi niż na Euro 2016 i grupę mamy gorszą. Plus, że pozostało jeszcze trochę czasu, to może Krychowiak, Milik ( musi wyzdrowieć) , Grosicki, Błaszczykowski ( czyli trzon Euro ) będą w lepszej formie, no i cały blok obronny. Na pewno bardziej wszyscy nas rozczytają, cztery lata temu mogliśmy być jeszcze anonimowi, ale teraz każdy wie, że siła naszej reprezentacji to głównie Lewy + skrzydła.
Można do tego dodać jeszcze problem z presją. Wydaje mi się, że na Euro wszystko traktowaliśmy, jak miłe zaskoczenie, natomiast teraz oczekiwania są bardzo wysokie. Zwłaszcza, że kibice interesujący się reprezentacją raz na 2-4 lata, myślą, że trafili nam się w grupie wyjątkowi słabeusze.

molnarKowalski
Skład B
Skład B

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: molnarKowalski » 30 gru 2017, 16:02

Wymagania kibicow w Polsce sa duze,gdyz euro 2016 rozbudzilo nieslychanie duza nadzieje na podobny sukces,a moze nawet wiekszy.Media Polskie strasznie pompuja balon oczekiwan i rosnie duza presja na repr Polski,lepiej nie pompowac balona,zeby to nie pieprzlo po turnieju.No bo podobne duze nadzieje byly przed mundialem 2002,czy na euro 2012 i skonczylo sie to wtedy kompletna klapa.Mnie najbardziej wpienia Tomaszewski ktory wszem i wobec trabi ze repr Polski dojdzie az do polfinalu :shock: gosc widac ze bardzo odjechal w marzeniach.Wydaje mi sie ze repr Polski az tak duzego potencjalu pilkarskiego jeszcze nie posiada,zeby myslec az o wejsciu do polfinalu,ale cwiercfinal byc moze bedzie do zrealizowania.Ja przypomne 4 lata temu Kostaryka dotarla na ten szczebel mundialu,wiec czemu repr Polski ma tam nie dojsc,ale trzeba naprawde bardzo zasuwac,byc precyzyjnym w wykanczaniu okazji podbramkowych,miec porzadna defensywke,szarpiacych pomocnikow i czujnych bramkarzy na bramce,dobrze by bylo miec tez wartosciowych rezerwowych na lawce i z tym ostatnim elementem jest problem w kadrze Polski.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 sty 2018, 5:45

Ja wpisałem Polska - Kolumbia w Kazaniu, nic poza tym. Wycieczka mimo wszystko droga, ale jakby się udało z tym to będę w siódmym niebie. Ale podobno późno będą ogłaszać, czy się udało. :/

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 30 mar 2018, 8:52

Lahoz jedzie sędziować na mundial :roftl3:

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 208

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 17 kwie 2018, 16:56

Przydałoby się jakieś podforum na mundial, bo zostało już tylko 58 dni :D

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 20 kwie 2018, 16:55

Oficjalna rosyjska piosenka na Mundial w Rosji. Zajebista... ta Polina :love:

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 20 kwie 2018, 17:41

No to od 1998 roku nie było porządnego hymnu mistrzostw świata. Czegoś na miarę poniższego Carnival de Paris. Co mundial to się silą na jakieś coraz to bardziej popowe piosenki, których nikt by nie powiązał z piłką i z samym mundialem, jako światowym turniejem, na coraz bardziej nijakie rzeczy z obowiązkowym dzisiaj udziałem rapowanej lub parapowanej wstawki.

A Polina to Rosjanka, więc jaka miałaby być, jeśli nie zajebista :D

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 20 kwie 2018, 17:45

Do hymnu z Francji mam niesamowity sentyment. Pierwsze MŚ, byłem zapatrzony w każdego piłkarza jak w obrazek. Ten hymn do dzisiaj sobie włączam

Jeszcze Vangelis dawał radę w 2002, hymn na pewno lepszy niż same mistrzostwa. Wystarczyła sama muzyka, bez wokalu

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 20 kwie 2018, 17:53

Hymn z 98 to nie moja bajka muzyczna, ale jest po prostu idealny dla mundialu. To sen szalonego kompozytora, który zebrał instrumenty z całego świata i złożył je we współgrającą całość, która z miejsca przysuwa na myśl wielkie, sportowe wydarzenie i napełnia energią. I słów wtedy nie trzeba nawet, by każdy wiedział, o co chodzi, nie trzeba nikomu śpiewać wprost o emocjach, nadziejach i tak dalej, wykładać tego jak dziecku.

Ewentualnie zawsze pasuje jeszcze jakieś skojarzenie z muzyką gospodarza, tak jak to robiła Brazylia z sambą, dopasowując ją na potrzeby mundialu.

Aż się dziwię, że nie wykorzystano np Kalinki jako podstawy do stworzenia hymnu dla mundialu w Rosji, to idealna podstawa :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”