Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1628

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 02 sty 2018, 14:59

Sir Alex in 2012: “Jesse Lingard is going to be some player. He is 19, came through our youth system & is built like Jean Tigana was for France. But he never got into the limelight there until he was about 24, & I think that will be the same with Lingard.”

Johnstone za 4 bańki funtów idzie do WBA.

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 06 sty 2018, 7:43

Nie oglądałem ale widze 3 rzeczy.
1. Brak młodzików w składzie... jak mnie to wkur u Mou to nie mam pytań, nawet McTominay który grał już w epl nie powąchał wczoraj boiska... już nie wspomnę o tych którzy wgl nie grają.

No i dwie dobre sprawy. Liniesta wciąż w formie (przynajmniej strzeleckiej bo mecz uie widziałem żeby oceniać gre) no i powrót Felli też cieszy. Lingard to wgl jakiś kosmos. On od początku sezonu strzelił tyle goli co w całej karierze dla MU

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 06 sty 2018, 11:25

Szkoda strzępić ryja. Nie będzie kolejnego Lingarda jak nawet z ogórkami boimy się puścić w bój jednego, czy dwóch młodych. Brawo.

Mam nadzieję, że przynajmniej wypożyczymy kilku z tych lepiej rokujących chłopaków i nie zmarnujemy im karier bo jak w końcu Portugalczyka w klubie nie będzie, to będziemy mieli jeszcze w kim wybierać. A takiego pokolenia nie mieliśmy już od wielu, wielu lat.

PS Gdzie są ci śmiejący się z tygodniówki Lingarda?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6198
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 06 sty 2018, 11:36

Lingard zadebiutował w Premier League w wieku 22 lat, więc to że nie ogrywacie 19-latków nie znaczy że kolejnego nie będzie ;)

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 06 sty 2018, 11:44

Oczywiście, ale ktoś liczy, że ten manager byłby zdolny do wyciągnięcia z rezerw 22-latka i regularnym dawaniu mu minut ? ;) Chyba nawet najwięksi fani Mou nie byliby w stanie w to uwierzyć.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 06 sty 2018, 11:53

red85 pisze: PS Gdzie są ci śmiejący się z tygodniówki Lingarda?
Najwiekszy forumowy krytyk Lingarda dzisiaj mówi o nim per Messi :)

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 06 sty 2018, 13:22

Mnie zastanawia przyszłość i rola Pogby. Z jednej strony to jeden z naszych kluczowych graczy, nawet jeśli Lingard błyszczy, to rola Francuza w kreacji i naszych poczynaniach ofensywnych jest ogromna a gra ofensywna United z nim w składzie jest o poziom wyżej. Problemem IMO jest to, że Pogba jest przez Mourinho zazwyczaj wystawiany w środku z Maticiem. I to wydaje się sensowny wariant na większość rywali ale mimo wszystko wówczas nasza gra traci na organizacji w środku pola, dyscyplina za sprawą Francuza jest mniejsza i wyglądamy bardziej chaotycznie a kontrola nad meczem jest mniejsza. Z drugiej strony atakujemy odważniej i w bardziej kreatywny sposób czego brakowało pod nieobecność Francuza. I tu się rodzi pytanie gdzie dalej grać Pogbą. Jak został ustawiony wyżej z Evertonem i miał dwóch gości za plecami to wyglądał naprawdę dobrze, tam jednak w tej chwili mamy bardziej mobilnego Lingarda będącego w życiówce.

Pomijając gaz w jakim jest Jesse, wydaje mi się, że na dłuższą metę zbudowanie środka pola z zestawu Matić/Pogba to może być mało. Serb świetnie się zaadaptował do drużyny, z miejsca poukładał nam środek pola i pozwolił nieco uwolnić Pogbę ale na silniejszych rywali to będzie za mało, nawet jeśli będziemy mieli tylko grać z kontry. Pogba jeśli chodzi o dyscyplinę i zaangażowanie w grę defensywną daje zwyczajnie za mało i jest zbyt niepewny żeby ustawiać go w dwójce środkowych i bronić się z potężnym rywalem. Podobne obiekcje były co do niego podczas MŚ we Francji gdzie Deschamps też próbował zrobić jednego z dwóch środkowych pomocników. Doskonała dyspozycja Maticia nieco przykrywa te niedostatki defensywne Pogby ale wydaje się, że tu będzie potrzebny ktoś jeszcze w środku pola przy tych zawodnikach.

Matić jest IMO też poniekąd odpowiedzią na słabszą formę Herrery. W poprzednim sezonie z Hiszpana próbowano zrobić typowego defensywnego pomocnika i dzięki cechom wolicjonalnym, ambicji i zaangażowaniu wyszło to całkiem nieźle. W tej chwili jest jednak Matić, który ma na tej pozycji wszystko czego brakuje Herrerze a odstaje jedynie mobilnością. Próba zestawiania Hiszpana czy z Pogbą, czy z Maticiem wypada obecnie na niekorzyść Andera nie tylko z powodu niższej formy ale i tego, że jest zwyczajnie gorszym defensywnym pomocnikiem od Maticia i nie ma tego błysku w kreacji co Pogba.

Hiszpan za sprawą swojej mobilności i niezłej techniki mógłby jedynie być tym trzecim do trio, jak to miało miejsce w meczu z Evertonem, bo wydaje się, że tylko w takiej roli (pomijając bycie zmiennikiem) może dalej w tej drużynie zaistnieć. U Mourinho tu trzeba by było kogoś o charakterystyce Vidala czy Nainggolana - pracującego w odbiorze i defensywie ale zdolnego dać coś z przodu wchodząc z głębi. Herrera nie do końca spełnia te warunki ale z naszych graczy ma najbliżej do tej specyfiki. Warunkiem jest jednak przeniesienie Pogby wyżej, na pozycję 8 albo 10, gdzie w tej chwili nietykalny jest Lingard. I tu jestem ciekawy co zrobi dalej Mourinho, bo IMO w dłuższej perspektywie Pogba jako drugi z pary środkowych pomocników zwyczajnie nie da mu tyle jeśli chodzi o dyscyplinę na tyłach ile oczekuje. O tym zresztą była mowa z kibicami Juve od razu po transferze.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 06 sty 2018, 13:32

Pomoc: Matic - X - Pogba
Atak: Martial/Rashford/Lingard - Lukaku - Mata/Rashford/Martial/Lingard

Za X póki co Herrera, boczni atakujący schodzący do środka, przy wysoko grających Youngu i Valencii mogłoby to zatrybić. Prawdę mówiąc przy tym zestawie piłkarzy jacy są obecni w MU nie ma optymalnego ustawienia, ktoś zawsze się musi dostosowywać, a takie zdaje się być najbardziej kompromisowe w tym momencie i wydobywające z kluczowego Pogby co najlepsze.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 06 sty 2018, 13:40

maxskr pisze: Pomoc: Matic - X - Pogba
No i powstaje pytanie, które kieruje do Kamila, czy w takim układzie i w kontekscie tego o czym pisał Morrow taki typek jak fabregas, który nigdy nie był orłem zapierdalaniu w obronie to najlepsze rozwiązanie. Wg mnie nie. I to głównie miałem na mysli jak sobie zazartowałem, ze do stawiania autobusow wam Fabregas niepotrzebny. Wy potrzebujecie pomocnika w stylu Emre Cana (tylko z 3 klasy lepszego), czyli takiego, który bedzie trzymał dyscypline taktyczna, zapieprzał w obronie i jednoczesnie podłączał sie do akcji ofensywnych by tworzyc przewagi w róznych sektorach boiska. Taki Kante np.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 06 sty 2018, 13:42

masacra pisze:
maxskr pisze: Pomoc: Matic - X - Pogba
No i powstaje pytanie, które kieruje do Kamila, czy w takim układzie i w kontekscie tego o czym pisał Morrow taki typek jak fabregas, który nigdy nie był orłem zapierdalaniu w obronie to najlepsze rozwiązanie. Wg mnie nie. I to głównie miałem na mysli jak sobie zazartowałem, ze do stawiania autobusow wam Fabregas niepotrzebny. Wy potrzebujecie pomocnika w stylu Emre Cana (tylko z 3 klasy lepszego), czyli takiego, który bedzie trzymał dyscypline taktyczna, zapieprzał w obronie i jednoczesnie podłączał sie do akcji ofensywnych by tworzyc przewagi w róznych sektorach boiska. Taki Kante np.
Vidal

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 06 sty 2018, 13:45

Napisałem przecież, że ktoś o charakterystyce Vidala albo Nainggolana. Kante świetnie odbiera i biega ale daje jednak za mało w ofensywie ale to mimo wszystko już coś bliższego. Zresztą tu wystarczy sobie powspominać kto biegał koło Pogby w Juve żeby znaleźć ustawienie, które z niego wydobywało najwięcej.

Do tego zmierzam maxskr. Tyle, że forma Lingarda jest obecnie kosmiczna i próby zabierania go z 10 gdzie tak odpalił tylko po to żeby wrzucić tam Pogbę, są akurat w tej chwili nieco ryzykowne. Zwłaszcza, że Jesse kapitalnie się odnajduje w tych kontrach a jego współpraca z Pogbą za plecami też jest niczego sobie. Poza tym to byłby jednak mały krok w stronę defensywy. Jeśli chodzi o granie z Bournemouth, West Bromem czy Stoke to tu raczej nie spodziewam się żadnych zmian ustawienia. Ciekawy jestem jak to będzie ustawiał Jose kiedy przyjdzie granie z mocniejszymi rywalami.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 06 sty 2018, 13:55

Morrow pisze: Napisałem przecież, że ktoś o charakterystyce Vidala albo Nainggolana.
Nikt nie czyta tych Twoich eseji :P :wink:
Morrow pisze: Kante świetnie odbiera i biega ale daje jednak za mało w ofensywie ale to mimo wszystko już coś bliższego. Zresztą tu wystarczy sobie powspominać kto biegał koło Pogby w Juve żeby znaleźć ustawienie, które z niego wydobywało najwięcej.
W lidze własnie najbardziej z takim typem pomocnika kojarzy mi sie Kante. On nie zbiera statystyk asyst czy bramek ale jesli chodzi o tworzenie przewagi gdzies po skrzydłach, gdy sytuacja tego wymaga to jest bezbłędny. Do tego umie podciągnąc z piłka kilknascie metrow do przodu.

Wracajac do Fabregasa. Onw Chelsea najlepiej gra w sytuacji gdy ma za plecami Kante własnie i Bakayoko. W United Pogba najlepiej gra gdy ma za plecami Matica i Herrer. Wiec jak razem wystawic Pogbe i Fabregasa? :roll:
I to z Mourinho na ławce? Jeszcze jakby waszym trenerem był Klopp to bym sie nie dziwił, ze Kamil chce Fabregasa ale przy Mourinho wymagac albo od Hiszpana albo od Pogby zapieprzania w obronie to pozbawianie sie tak z 60% wartosci gracza.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 06 sty 2018, 14:08

Morrow pisze: Do tego zmierzam maxskr. Tyle, że forma Lingarda jest obecnie kosmiczna i próby zabierania go z 10 gdzie tak odpalił tylko po to żeby wrzucić tam Pogbę, są akurat w tej chwili nieco ryzykowne. Zwłaszcza, że Jesse kapitalnie się odnajduje w tych kontrach a jego współpraca z Pogbą za plecami też jest niczego sobie. Poza tym to byłby jednak mały krok w stronę defensywy. Jeśli chodzi o granie z Bournemouth, West Bromem czy Stoke to tu raczej nie spodziewam się żadnych zmian ustawienia. Ciekawy jestem jak to będzie ustawiał Jose kiedy przyjdzie granie z mocniejszymi rywalami.
Lingardowi chyba najbardziej siedzi, gdy ma większą swobodę taktyczną i myślę, że bazowo wstawienie go po lewej stronie też ma rację bytu. I tu mamy kluczową kwestię - Pogbę mającego za plecami dwóch środkowych pomocników. Zdaje się, że grał tak w Juventusie i lubił się zapędzać w lewe sektory boiska, gdzie mógłby się uzupełniać właśnie z Lingardem szukającym gry na całej szerokości. Tak grali z Evertonem i wychodziło to co najmniej obiecująco.

Co do możliwości na środek pomocy - moim ulubionym piłkarzem na tej pozycji od paru lat jest Dembele, ale ta kandydatura chyba na tę chwilę nas nie urządza.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 06 sty 2018, 14:29

United potrzebuje po prostu młodego Carricka do pary z Maticiem :mrgreen:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 06 sty 2018, 14:48

fieldy pisze:United potrzebuje po prostu młodego Carricka do pary z Maticiem :mrgreen:
Nie bardzo. Tutaj potrzebny jest ktos znacznie bardziej mobilny. Idealnie byłoby mieć typ Carrasa, typ Vidala (O Keano już nie wpsominając) i Pogbe ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”