Gry planszowe i karciane - Strona 6

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 08 sty 2018, 21:20

Carbon pisze:Mar??? Czy to Ty???
@futbolowa
What?

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 08 sty 2018, 21:35

A, pewnie chodziło o nick MarReal, ostatni post na poprzedniej stronie. Nie wyszedł mi ten suchar.

Ale fajnie, że temat odkopany - znacie coś fajnego(najlepiej karcianego) dla 2-3 osób? W założeniu najczęściej bym grał z bratem, żeby go czymś pożytecznym zająć, rzadziej by jeszcze ktoś dołączał. Tylko nie coś dziecinnego mocno, po prostu zwykła karciana gra, nie znam się na tym. :P

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 08 sty 2018, 21:37

Oczko

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 08 sty 2018, 21:40

A, właśnie, nie chodzi mi o zwykłą karcianą z kartami... Wiecie, tymi zwykłymi do pokera, whateva. Chodzi mi o, nie wiem, karty specjalne, w sensie, żeby jakaś historia była czy coś przynajmniej. :D

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 08 sty 2018, 21:43

Chodzi Ci o takie karty jakby z postaciami i konkretnymi umiejętnościami rodem chociażby wyciągnęte z filmów amerykańskich?

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 08 sty 2018, 22:03

Carbon pisze: A, właśnie, nie chodzi mi o zwykłą karcianą z kartami... Wiecie, tymi zwykłymi do pokera, whateva. Chodzi mi o, nie wiem, karty specjalne, w sensie, żeby jakaś historia była czy coś przynajmniej. :D
Jest tego mnóstwo.

7 cudów świata (klasyczna lub pojedynek)
Król i zabójcy - wiem, że nie karty, ale dla mnie pozycja obowiązkowa dla 2 osób
Zombiaki
Wyspa skye

Musiałbyś więcej szczegółów dać. Jaki klimat, czy muszą to być katy, czy jednak plansza też jest ok.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 08 sty 2018, 22:04

U mnie ostatnio rządzi Ubongo. Mega fajna gra.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 08 sty 2018, 22:30

netrunner (to jest dla dwóch osób tak stricte). 7 cudów pojedynek , zimna wojna , na chwałę rzymu

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 08 sty 2018, 22:39

maciek_88 pisze:Musiałbyś więcej szczegółów dać. Jaki klimat, czy muszą to być katy, czy jednak plansza też jest ok.
O, o, te Zombiaki chyba powijam w takim razie, o takie klimaty mi właśnie chodziło. Jestem na etapie wciskania mu Marvela/ImageComics/DC( :mrgreen: ), a te karty tam w takim komiksowym stylu są zrobione z tego, co widzę, idealnie, dzięki!

@EDIT: Jednak nie powijam, nigdzie tego nie ma dostępnego. :(

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 08 sty 2018, 22:45

Carbon pisze:
maciek_88 pisze:Musiałbyś więcej szczegółów dać. Jaki klimat, czy muszą to być katy, czy jednak plansza też jest ok.
O, o, te Zombiaki chyba powijam w takim razie, o takie klimaty mi właśnie chodziło. Jestem na etapie wciskania mu Marvela/ImageComics/DC( :mrgreen: ), a te karty tam w takim komiksowym stylu są zrobione z tego, co widzę, idealnie, dzięki!

@EDIT: Jednak nie powijam, nigdzie tego nie ma dostępnego. :(
Na allegro choćby znajdziesz. Chodzi mi o Zombiaki II - atak na Moskwę.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 09 sty 2018, 0:50

Pytanie dlaczego napisałeś o karciankach właśnie. Bo są gry karciane typu 'Sabotażysta' czy '6 bierze', których wielkość (czysto fizycznie) jest niewiele większa (o ile w ogóle) od standardowej talii do gry w karty, a zasady da się wytłumaczyć w mniej niż 5 minut.
Ale są też gry karciane typu Marvel Legendary, gdzie dostajemy na wstępie pół tysiąca kart w pudełku o wadze ponad 2kg, a każdy kolejny większy dodatek wprowadza kolejne 300-400 kart i zasady tłumaczy się jednak z 10 minut albo więcej.
Przykładowo instrukcja do 6 bierze to kartka mniejsza niż a4, instrukcja do Legendary Marvel to już jakieś 20 stron formatu a5 (jak zeszyt), choć faktycznie jak na ilosc zasad to jest to dużo, bo rozpisane jest baaardzo łopatologicznie, powtarzając niektóre rzeczy i z mnóstwem obrazków.
Android: Netrunner ma już 36 stron instrukcji i tu żeby wyjaśnić zasady trochę czasu faktycznie potrzeba. Ale jeśli interesują Cie te większe gry karciane to spokojnie możesz rozważyć i gry planszowe, które karciankami nie są.

Ok, moje propozycje:
Zaklinacze - lekka, przyjemna gra polskich twórców. Zasady do wyjaśnienia w 5 minut, nie trzeba planować na kilka tur do przodu, ale trzeba grać rozsądnie, bo inaczej się przegra. Do tego ładna. W pudełku jest 6 talii i podczas gry bierzesz tyle talii, w ile osób grasz. Dzięki czemu różne partie różnie wyglądają (dodatkowo jest fajny dodatek z dwiema nowymi taliami i nowymi mechanikami).
Star realms - podobnie łatwa i przyjemna gra, tym razem w klimacie s-f. Ponownie lekki deck-builder z szybkimi zasadami, również do wyjaśnienia w 5 minut. Jedyny zarzut to trochę irytujący sposób liczenia punktów, ale gra jest naprawdę bardzo dobra.

Legendary: Marvel - to już na pewno ciut większa gra, ale zasady są bardzo proste i intuicyjne. To również deck-builder, ale kooperacyjny. Na pewno plusami można nazwać tematykę (skoro wciągasz go w tematykę komiksową to fajnie jest zagrać sobie wolverinem, deadpoolem czy iron manem przeciwko choćby magneto), fajny sposób budowania combosów oraz różnorodność rozgrywki - w podstawce masz 500 kart, ale do rozgrywki wybierasz poniżej 200 kart - w zależności od tego kim i przeciwko komu chcesz grać. Dodatkowo są różne karty schematów w jaki postępują złoczyńcy, dzięki czemu w różnych grach musisz się skupić na zupełnie innych aspektach. Minus: gra tylko po angielsku. Jest to dość prosty angielski na poziomie "Hunter gets +1 *tu symbol* for earch Baystander card he has", ale jednak jest. Plus: spora ilość dodatków. I można grać od 2 do 5 osób i skaluje się bardzo dobrze. Ba, można spokojnie grać solo.
Istnieje też wersja Legendary: Alien - mechanika niemal identyczna, ale w klimacie s-f z filmów o Obcym. Mechanicznie ponoć minimalnie lepsza gra, ale większości osób recenzujących bardziej odpowiadał klimat Marvela ;)
Summoner wars - poziom skomplikowania zbliżony do poprzedniej gry (ale to już nie jest gra kooperacyjna!). Tym razem nie jest to klasyczny deck-builder, bo gra się wstępnie mocno ustalonymi taliami. Ale są bardzo różnorodne, dzięki czemu szybko się nie nudzi (i jest bardzo dużo dodatków z nowymi frakcjami). Zasady da się wyjaśnic w 10 minut, ale gra z pewnością głupia nie jest. Ogólnie polecam, choć czasem jest problem z balansem i losowością.

Ale jeśli będziesz rozważał te nieco bardziej zaawansowane gry karciane (jak dwie ostatnie) to spokojnie zamiast karcianek możesz rozważyć standardowe gry planszowe. Przykładowo taki Small world może być idealny.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 09 sty 2018, 6:53

Zaklinacze od Gindie są bardzo ładni ale nie wiem czy w tym klimacie , 51 stan ?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 lut 2018, 10:52

Znacie jaką fajną grę dla dwoje która by pasowała na walentynki? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 10 lut 2018, 11:14

Rozbierane Happy Days

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Gry planszowe i karciane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 10 lut 2018, 11:31

Pamiętam jak w dzieciństwie karty zastępowały dzisiejsze telefony. "Tysiąc", "Wojna", "Cygan", "Kura" (nie wiem czemu tak ją nazywaliśmy, bo z tego co wyczytałem w internetach to nazywa się "Świnie") i wiele innych. Musimy się kiedyś zebrać i zagrać znowu :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”