Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1630

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 10 sty 2018, 14:53

Również nie będę narzekał na Lucasa, lepszy on niż usilne wystawianie tam Mikiego czy Maty. Chociaż skoro już krążymy w sferach prawoskrzydłowych Brazylijczyków to zastanowił bym się nad tym Malcolmem, aczkolwiek nigdy go na oczy nie widziałem a bazuje wyłącznie na opiniach z twittera.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 10 sty 2018, 15:10

Arwin pisze:Również nie będę narzekał na Lucasa, lepszy on niż usilne wystawianie tam Mikiego czy Maty. Chociaż skoro już krążymy w sferach prawoskrzydłowych Brazylijczyków to zastanowił bym się nad tym Malcolmem, aczkolwiek nigdy go na oczy nie widziałem a bazuje wyłącznie na opiniach z twittera.
I to jest IMO cała esencja problemów United z zeszłych lat. Kupowanie na zasadzie "a on ma lepsze nazwisko, więc z pewnością nie będzie gorszy niż ten...który miał wymiatać i być lepszy niż poprzedni ale dał dupy" :mrgreen:

Mam wątpliwości, czy to ten typ zawodnika, który będzie chciał "umierać" za United i da na dłuższą metę coś extra.

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 10 sty 2018, 15:29

red85 pisze:
Arwin pisze:Również nie będę narzekał na Lucasa, lepszy on niż usilne wystawianie tam Mikiego czy Maty. Chociaż skoro już krążymy w sferach prawoskrzydłowych Brazylijczyków to zastanowił bym się nad tym Malcolmem, aczkolwiek nigdy go na oczy nie widziałem a bazuje wyłącznie na opiniach z twittera.
I to jest IMO cała esencja problemów United z zeszłych lat. Kupowanie na zasadzie "a on ma lepsze nazwisko, więc z pewnością nie będzie gorszy niż ten...który miał wymiatać i być lepszy niż poprzedni ale dał dupy" :mrgreen:

Mam wątpliwości, czy to ten typ zawodnika, który będzie chciał "umierać" za United i da na dłuższą metę coś extra.
Po trochu się zgadzam, ale gdyby tak zliczyć typowych skrzydłowych na ten moment, bez powracania do dyskusji na temat nominalnych pozycji Mikiego, Martiala czy też Maty, to mamy jak na lekarstwo. Sam przyznasz, że nazywanie Mikiego czy Maty typowym prawoskrzydłowym nie do końca jest zgodne z prawdą, a w przypadku Moury sprawy mają się już całkowicie inaczej.

Z drugiej strony jest kwestia kupowania dla samego kupowania. Wątpię że obecny rynek pęka w szwach w kwestii jakościowych zawodników, którzy umierali by za United. Jeżeli pojawiła się okazja na Lucasa, który poprzedni sezon miał całkiem przyzwoity pomimo rzadkich występów (19 bramek i 11 asyst w 38 pełnych spotkaniach) w niezłych dla klubu pieniądzach to nie widzę przeciwwskazań.

Pozostaje tylko kwestia czy u Mourinho będzie udzielał się defensywie i to chyba największa zagadka oraz zastrzeżenie w kwestii tego transferu z mojej strony.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 10 sty 2018, 15:54

Brakuje nam na prawym skrzydle bardziej dynamicznego gracza i kogoś kto w pełnym biegu będzie w stanie wjechać w pole karne rywala z prawej strony albo zjechać do linii bocznej i posłać mocną wrzutkę na głowę Lukaku czy Pogby, to jasne. Ani Miki ani Mata tego nie dają a Jose nie jest przekonany do grania Rashfordem czy Martialem z prawej strony.

Do pomysłu Moury jestem jednak nastawiony sceptycznie. Mówimy cały czas na tych pozycjach o topowych graczach, którzy w taktyce Mourinho będą w stanie samodzielnie zrobić różnicę z takim City, Chelsea czy Barcą gdy większość partnerów będzie murować na swojej połowie.

Brazylijczyk jest obecnie głębokim rezerwowym w PSG, był rezerwowym też przed przyjściem Neymara. W hierarchii klubowej jest obecnie nie tylko za Neymarem i Mbappe ale i za Draxlerem oraz Di Marią. Branie 5 skrzydłowego PSG jako panaceum na brak dynamiki na prawym skrzydle brzmi jak średnie rozwiązanie. Z jednej strony ma te atrybuty, których nam brakuje na tej pozycji, Fergie widział w nim to "coś" i chciał ściągnąć na OT, z drugiej ma 25 lat i zanim do PSG trafili Mbappe z Neymarem też furory tam nie robił choć Ligue1 powinna eksponować wszystkie jego walory a on sam zamiatać ligą. Podobnie jest/było w reprze Brazylii, która w ostatnich latach zaliczała górki i dołki a rola Moury w tym była podobna jak w Paryżu.

Dodając do tego nasze średnie doświadczenia z graczami z Ameryki Południowej, ich częste kaprysy, problemy z dyscypliną oraz ślinienie się na dźwięk słów Real i Barcelona, nie jestem przychylnie nastawiony. Pachnie mi to kolejnym graczem, który raz czy dwa błyśnie a koniec końców skończy na ławie jako człowiek do rotacji i szybko będziemy próbowali się go pozbyć, o czym w sumie marzą teraz w Paryżu.

Może go nie doceniam ale IMO to gracz, który będzie sporo kosztował a nie zrewolucjonizuje naszej gry i w niedługiej perspektywie zostanie zastąpiony przez kolejnego zawodnika. Wolałbym już poczekać do lata i spróbować zapolować np. na takiego Carrasco z Atletico, który też ma swoje kłopoty w Madrycie, niby częściej biega po lewej stronie ale na prawym skrzydle też już brykał a potencjał ma wg mnie znacznie większy niż Moura.

Inna rzecz, że skoro już szukamy wzmocnień na tej pozycji to wypadałoby rozbić świnkę na Sancheza. Ja wiem, że tam jest dobra relacja Chilijczyka z Pepem ale wobec dobrobytu w ofensywie City i wakatu w MU wydaje mi się, że odpowiednie pieniążki mogły przekonać Alexisa a to choć najemnik to gość, który nie dość, że daje wszystko czego nam brakuje na tej pozycji to w dodatku charakterologicznie wydający się idealnie pasować na wojownika Mourinho. No i piłkarz głodny trofeów, który nadaje się do gry o najwyższe cele i robienia różnicy w pojedynkę już dziś.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 10 sty 2018, 16:10

Podbijam wszystkie obiekcje do Moury. Ba wolałbym od niego powrót Di Marii. A najbardziej Mahreza jak już mówiłem. Gość otrzaskany w lidze. Pokazujący tu klase o trzech lat. Idealny. Chyba, że Lester krzyczy za niego za 80 baniek. Ale za Kante tyle nie wzięli. Albo ma jeszcze jakiś inny defekt, bo jakoś każdy go omija.

Nie wiem. Jak dla mnie gość na już w stylu Matica.

Ale jak napisałem wczesniej nie będę też płakał na Moure. Na prawej mamy ewidentny wakat. Rash czy Martial tam grający uciekają na lewo.

O Macie już się wyrażałem. Z drugiej strony właśnie Moura to ten sam status. Czy jest Top świata? No nie jest jak Mata.

Ale inny styl od Maty.

Cóż zobaczymy czy w ogóle do tego dojdzie.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6343
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 sty 2018, 16:42

Morrow pisze:Inna rzecz, że skoro już szukamy wzmocnień na tej pozycji to wypadałoby rozbić świnkę na Sancheza. Ja wiem, że tam jest dobra relacja Chilijczyka z Pepem ale wobec dobrobytu w ofensywie City i wakatu w MU wydaje mi się, że odpowiednie pieniążki mogły przekonać Alexisa a to choć najemnik to gość, który nie dość, że daje wszystko czego nam brakuje na tej pozycji to w dodatku charakterologicznie wydający się idealnie pasować na wojownika Mourinho. No i piłkarz głodny trofeów, który nadaje się do gry o najwyższe cele i robienia różnicy w pojedynkę już dziś.
Morrow przecież Alexis nie grał na prawym skrzydle od czasów Barcelony, a wszystkie jego najlepsze cechy jak i styl gry uwidaczniają się gdy gra na lewej flance.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 10 sty 2018, 16:57

Mam tego świadomość, tak jak i tego, że Carrasco też biega głównie po lewej stronie ale jednak widziałbym któregoś z nich w trójce z przodu + Pogba gdzie rotują się pozycjami z Martialem albo Rashfordem, Lingardem czy Pogbą właśnie. Jak Alexis trafi do City to też jestem przekonany, że Pep mając będących w gazie Sane i Sterlinga, wielokrotnie będzie nim rzucał po obu stronach licząc na wymienność pozycji między graczami ofensywnymi. Przecież jak Anglik się połamie to ktoś z dwójki Sanchez albo Sane będzie musiał grać na swojej "gorszej" stronie a do takich sytuacji na pewno dojdzie.

Oddzielną kwestią, że takich klasowych i typowych prawoskrzydłowych jest jak na lekarstwo, więcej klasowych graczy na tej pozycji woli biegać po lewej stronie to raz. Takim naturalnym kandydatem wydawał się tu wcześniej Dembele, inne nazwiska są dyskusyjne. Dwa, że gracze grający na tych pozycjach są coraz bardziej uniwersalni, mają szerszy wachlarz zagrań niż w przeszłości, często operują przed polem karnym, grają jak "10" i zmieniają strony szukając pozycji. Czasy Beckhamów odeszły już do lamusa i teraz IMO nie kupuje się już tylko lewo albo prawoskrzydłowego a po prostu skrzydłowego.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 11 sty 2018, 19:17

Sanchez? Lepszy niż Moura. Ale czy uda się go wyrwać Pepowi? Wątpliwie. Chyba, że Chilijczyk ma jakieś wonty odnośnie pozycji w Barcy.

Powtarzam. Riyad Mahrez.

Na prawej obronie mamy Antosia. Prawo skrzydłowy schodzący do środka pasuje jak ulał. Ale też jadący na skrzydle. Ala Robben.

26 lat. Sezon mistrzowski. 17 goli 11 asyst.

Poprzedni przeciętny.

Ale ten już w porządku 7 goli i 7 asyst.

Sprawdzony w lidze. Wygrywając trofea.

Come on Jose. Buy him.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2419

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 11 sty 2018, 19:32

w waszych rozwazaniach wzialbym pod uwage fakt, ze w lecie na 99% klub zmieni griezmann, a 1 lipca jego klauzula spada do 100 mln euro, co biorac pod uwage ostatnie trendy na rynku mozna zaczac traktowac jako okazje. potencjalnych kupcow widze tylko dwoch - barcelona (gdzie tlok chyba bylby zbyt duzy) i wlasnie united

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 11 sty 2018, 19:51

Z tego co się ostatnio słyszy to jednak u was on będzie. Może sprzedacie Suareza? A nawet na teraz to on bardziej jest do trójki niż Dembele. Z drugiej strony nie po to szło 100 baniek by gość siedział.

Chociaż Suarez też nie jeszcze wiekowy.

O nas jakoś ucichło.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 13 sty 2018, 10:53

Mourinho nie wyklucza transferu Sancheza choć miał okazję zdementować te plotki. Zamiast tego mówił, że to fantastyczny piłkarz i choć zarówno on jak i zarząd nie są fanami styczniowego okienka transferowego to jak zdarza się okazja kupić dobrego grajka to miesiąc kupna nie gra roli. Wcześniej spodziewałem się, że wykorzystano United tylko po to żeby podbić cenę Chilijczyka dla City. Teraz już sam nie wiem. Dziwi mnie, że Obywatele latem byli tak zdeterminowani żeby wyrwać Alexisa za te 50-60 baniek a teraz szkoda im połowy tej kwoty. IMO ostatecznie i tak trafi na Etihad, bo skoro Pep go chce a Chilijczyk marzy o współpracy z Guardiolą to albo Obywatele są pewni, że Arsenal ich nie oskubie i przemęczy się do lata, albo jak sytuacja będzie podbramkowa to ostatecznie rzucą te 30 baniek i ściągną go do siebie. Na biednych nie trafiło. Jeśli Sanchez nie trafi do City to będzie znaczyło, że któraś z tych stron jednak nie była aż tak zdeterminowana do tej współpracy jak było przedstawiane.

Mourinho mówi o wypożyczeniu Tuanzebe do końca sezonu choć obawia się, że może być potrzebny z powodu kontuzji. Z jednej strony chłopak nie ma w tej chwili czego szukać w United bo od święta może liczyć tylko na jakieś ogony i poza treningami z pierwszym zespołem ma sezon na straty, z drugiej wypożyczenie do takiej Aston Villi, o której się mówi to krok do tyłu w rozwoju gościa, który już z powodzeniem grał przeciwko Arsenalowi i Tottenhamowi w Premier League. Złapie minuty ale nie o taki rozwój tego chłopaka chodziło, on jest już gotowy do gry w Premier League. Podobny przypadek jak z CBJ, który tak dobrze rokował, grał z powodzeniem w lidze a utkwił w Championship i prędko stamtąd się nie wygrzebie. Podejrzewam, że kwestią czasu jest jak kiedyś spotkamy go w Premier League w którymś ze średniaków ale jego obiecująca kariera została dość mocno zastopowana.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 13 sty 2018, 12:27

Co do Alexisa to cóż...Mogę się tylko powtórzyć. Śmierdzi mi to kontynuacją naszej bezmyślnej filozofii pt "Jest dostępne wielkie nazwisko to kupmy...a potem się martwmy gdzie go zmieścić". Nie wiem gdzie Mourinho widziałby Chilijczyka i jakoś nie mam zaufania do człowieka, który dopiero po półtora roku rzekomo zrozumiał, że Pogba powinien jednak grać nieco wyżej :mrgreen: Już nawet nie wspominając o tym, że trudno mi jarać się na myśli o transferze zawodnika, dla którego EWIDENTNIE pierwszym wyborem jest City. Gdyby chodziło tylko o trofea to by już grał w Bayernie, który w lecie go chciał.

Co do wypożyczeń. Willo już nawet zadebiutował wczoraj w Sheffield United. To jest chyba ostatnia szansa dla naszego wychowanka, aby jeszcze uratować swoją karierę, która przecież zapowiadała się kosmicznie. Trzymam kciuki, żeby zdrowie dopisało i niech Wilson pokaże w seniorskiej piłce to, czym zachwycał w młodzieżowym futbolu.

Ciekawym ruchem jest natomiast wypożyczenie Mitchela do Hearts i mam nadzieję, że może janop coś czasem wspomni o tym jak sobie chłopak radzi w Szkocji. Są zawodnicy, którzy nawet tam potrafili się wybić, więc...

Co do wypozyczenie Tuanzebe do AV to miałbym również poważne wątpliwości. Raz, że podobnie jak w przypadku CBJ, nie uważam, że dla technicznych zawodników zesłanie do Championship to dobry wybór. Szczególnie, że przecież pokazali, że potrafią grać z powodzeniem szczebel wyżej. Co więcej, AV ma Terry'ego i Chestera na środku obrony, którzy mają pewny plac...
Ostatnio zmieniony 13 sty 2018, 12:32 przez red85, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 13 sty 2018, 12:31

:)

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 13 sty 2018, 12:36

Morrow pisze: Dziwi mnie, że Obywatele latem byli tak zdeterminowani żeby wyrwać Alexisa za te 50-60 baniek a teraz szkoda im połowy tej kwoty. IMO ostatecznie i tak trafi na Etihad, bo skoro Pep go chce a Chilijczyk marzy o współpracy z Guardiolą to albo Obywatele są pewni, że Arsenal ich nie oskubie i przemęczy się do lata, albo jak sytuacja będzie podbramkowa to ostatecznie rzucą te 30 baniek i ściągną go do siebie. Na biednych nie trafiło. Jeśli Sanchez nie trafi do City to będzie znaczyło, że któraś z tych stron jednak nie była aż tak zdeterminowana do tej współpracy jak było przedstawiane.
IMO City nie podbiło stawki z dwóch powodów. Po pierwsze to wiedzą dokładnie że Sanchez chce tylko do Pepa i chcą to wykorzystać by nie dać się zbytnio oskubać. Po drugie to nie stoimy pod ścianą by klepnąć Alexisa już teraz, bo duet Sane/Sterling spisuje się znakomicie a uraz Jesusa nie okazał się aż tak poważny (przy okazji dodam, że na Basel ma być gotowy). Gdyby było inaczej to na stole leżałaby już oferta opiewająca na te 30 melonów czy na tyle ile byłoby potrzeba. Świetny sezon Obywateli jak do tej pory jak i parcie Sancheza na grę u Pepa sprawiły, że możemy poczekać nie tylko do końca stycznia a nawet do lata na Chilijczyka. Oczywiście istnieje możliwość, że sam Alexis jest tak zdeterminowany by uciec z Arsenalu, że w końcu zniecierpliwiony brakiem wyższej oferty City przystanie na propozycję United, ale na moje jest to najmniej prawdopodobny scenariusz.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 13 sty 2018, 12:39

http://devilpage.pl/index/news/komentar ... -i-oezila/

:kocioł: :kocioł: :kocioł: :kocioł: :kocioł: :kocioł: :kocioł: :kocioł: :kocioł: :kocioł: :kocioł: :kocioł:

Matic-Pogba
Sanchez-Ozil-Martial
------Lukaku

Ławka: Rashford, Lingard

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”