Wybory parlamentarne - Strona 14

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo by? dziś zag?osowa? w wyborach do Sejmu?

1. Prawo i Sprawiedliwoś?
16
15%
2.Sojusz Lewicy Demokratycznej
7
6%
3. Platforma Obywatelska
50
46%
4. Polskie Stronnictwo Ludowe
3
3%
5. Socjaldemokracja Polska
4
4%
6. Liga Polskich Rodzin
4
4%
7. Unii Pracy
0
Brak głosów
8. Partia Demokratyczna
10
9%
9. Unia Polityki Realnej/PJKM
14
13%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8710
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 wrz 2005, 15:11

Krzysztof Jarzyna pisze:Kpisz czy o droge pytasz? dzisiaj wszystko opiera sie na reklamie, polityka nie jest odosobniona. znam wiele osob, ktore nie maja szans zaglosowac na PJKM bo... w ogole nie wiedza o jej isnieniu. a twoja PD - wchodze na onet - Bochniarz, wychodze z domu - bilboard, otwieram gazete - demokraci.pl, czekam na autobus - przejezdza usmiechniety Frasyniuk przyczepiony do jakiejs taksowki... sa wszedzie, a maja problemy z 5%. wiec to jest dziwne.
ciekawy jestem wynikow sondazy - "wymien partie startujace do parlamentu". PD bylaby na rowni z PO, PiS, SLD czy SDPL, a o PJKM pewnie mialaby jeszcze mniejszy wynik niz wyniki poparcia. tu nie ma co mowic ze czarne jest biale, kiedy nie jest. oczywiscie sama reklama wiele nie zdziala (co widac u Was) ale bez niej nie da sie zrobic nic. PJKM wybrala taka droge, ich sprawa. jezeli po takiej kampanii dostaliby sie do parlamentu - tylko pogratulowac.
skomentuje to krotko : w moim miescie reklam PD nie ma :!:
powod : brak funduszy :!:
a takie PO czy PiS robi festyny, itp. co drugi dzien :lol: :lol:

kostek pisze:Mam to skomentować?
wiem, ze to pytanie retoryczne, ale odpowiem : tak, masz odpowiedziec na moje pytanie

kostek pisze:Lepiej zajmij się popraciem PD.
a Ty poparciem dla PJKM (bardzo znikomym poparciem)
kostek pisze:Nie wiem co Ci tak wesoło - te brednie, które napisałeś Cie tak smiesza?
Twoje pseudo-inteligentne posty mnie tak smiesza :lol:

baqu pisze:hmm jeżeli osobę po liceum oraz w trakcie robienia magistra ( a już jestem dalej niż bliżej ) nazywasz niedokształconą to gratuluje pomysłu - czyżby rósl nam klon Leppera
no to jesli uwazasz sie za osobe wyksztalcona, to na przyszlosc - nie popelniaj takich bledow ortograficznych :!:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 21 wrz 2005, 15:14

cloner pisze:
baqu pisze:hmm jeżeli osobę po liceum oraz w trakcie robienia magistra ( a już jestem dalej niż bliżej ) nazywasz niedokształconą to gratuluje pomysłu - czyżby rósl nam klon Leppera
no to jesli uwazasz sie za osobe wyksztalcona, to na przyszlosc - nie popelniaj takich bledow ortograficznych :!:
no sorry, a co ma osoba wykształcona do polskiej gramatyki, czyli jednym słowem uważasz, że osoba z dysgrafią nie może byc osobą "dokształconą" tak samo jak chociażby osoba ślepa, która może nie umieć pisać...
cloner pisze: to jesli uwazasz sie za osobe wyksztalcona, to na przyszlosc - nie popelniaj takich bledow ortograficznych :!:
jeżeli sam się czepiasz takich prostych błedów, gdyż wiadomo, że osoba pisząca posty szybciej może popełnić jakiś bład ( nikt nie jest doskonały ) to sam popełniasz wiele błedów chociażby nie pisząć polskich znaków, wiec nie czepiaj się innych jeżeli sam działasz podobnie
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2005, 15:20 przez Baqu, łącznie zmieniany 2 razy.

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 21 wrz 2005, 15:17

cloner pisze:
skomentuje to krotko : w moim miescie reklam PD nie ma :!:
powod : brak funduszy :!:
a takie PO czy PiS robi festyny, itp. co drugi dzien :lol: :lol: [/quote]

Nie tłumacz się... Jarzyna ma 100% racje, po prostu napisałeś bzdurę roku.

cloner pisze:wiem, ze to pytanie retoryczne, ale odpowiem : tak, masz odpowiedziec na moje pytanie
"Masz" :rotfl2:

cloner pisze:a Ty poparciem dla PJKM (bardzo znikomym poparciem)
Ja się nim zajmuje w przeciwieństwie do Ciebie... Ty zamiast zajmować się popraciem dla PeDe piszesz mi tu o JKM... Przecztaj swoje posty raz jeszcze i nie pisz głupot.

cloner pisze:Twoje pseudo-inteligentne posty mnie tak smiesza :lol:
Nie ma to jak frajerska odpowiedź przegranego.

Czekam na jakiś post Twojego autorstwa, który będzie prezentował jakąś wartość merytoryczną. Na kolejne w style tego odpowiadać nie zamierzam.

Awatar użytkownika
dzidzius
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzidzius » 21 wrz 2005, 15:21

frik23 pisze:Mozliwe ze to bedzie PO, a moze Samoobrona, tak na zlosc calemu swiatu
Mam nadzieję, że to jest w kategorii żartu napisane. To już lepiej iść i oddać głos nieważny niż na złość całemu światu zagłosować na Samoobrone. Jest to sprawa, w której lepiej sobie nie robić jaj i wybrać zgodnie z tym co się chce (już nie ważne czy to LPR, Samoobrona czy cokolwiek innego - każdy ma prawo do własnego zdania) ale żeby unikać sytuacji głosowania na złość. Mniem jednak że to był żart.
cloner pisze:szkoda, ze Ty nic swoim postem nie wniosles do dyskusji :lol:
Zadałem dwa proste pytania i czekam na odpowiedź, ale rzeczywiście trudno to było zauważyć.
cloner pisze:przeczytaj to - co odpisalem kostkowi :lol:
Przebiłem się miedzy kolejnymi "lolkami" i dotarłem do tego tekstu gdzie stwierdziłeś (oczywiście w towarzystwie wszędobylskich lolków):
cloner pisze:gdyby partie zyskiwaly poparcie tylko przez to, ze sa pokazywane w TV oraz przez to, ze maja billboardy to we wszystkich telewizjach pokazywaliby tylko polityke, partie i ich programy :lol:
Otóż to media często kształtują rzeczywistość i to w dużej mierze. Aby zaistnieć w polityce trzeba do tego zaistnieć w mediach. PD jest pokazywana niemal tak często jak będące w czołówkach sondaży PiS czy PO. Afiszują się gdzie tylko można. Moja siostra była u koleżanki akurat kiedy odbywały się prawybory we Wrześni, po powrocie weszła do domu z balnem Bochniarzowej. Dziwne jednak, że przy tej całej ich nachalnej kampanii mają problemy z osiągnięciem sensownych wyników w sondażach. Zastanawiałeś się może nad tym? I cytując Twoje słowa:
pomysl, obiektywnie (jesli potrafisz) i daj znac do jakich wnioskow doszedles
cloner pisze:po 2. - nie 'sondarze' tylko 'sondaże'
gdzieś w tym temacie wcześniej cloner pisze:qrde
Co to za słowo qrde?
Możemy tak się długo przepychać kto gdzie błędy popełnia ale jaki to ma sens? Czy popełnienie jednego błędu gdzieś w poście świadczy o braku wykształcenia?

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 21 wrz 2005, 15:26

Znalazłem taki oto post:
cloner pisze:Kostek : zrobilem test, i wyszlo ciekawie ;)

Platforma Janusza Korwin-Mikke
75 % (12 takich samych odpowiedzi)

Platforma Obywatelska
68 % (11 takich samych odpowiedzi)

demokraci.pl
56 % (9 takich samych odpowiedzi)
Hmm dziwne, że człowieka, który reprezentuje Twoje poglądy (jak bi nie patrzeć na wiarygodność tej ankiety, to PJKM75%, PD56%) nazywasz populistą? Możesz uzasadnić dlaczego jest populistą wg Ciebie?
cloner pisze:p.s. - w wyborach glosuje na demokraci.pl (qrde, musze jeszcze dokladniej przejrzec ich program ;))
Fajnie, że zdecydowaleś się głosować na PD nie znając dokładnie ich programu. To dyskwalifikuje Cie w moich (i chyba nie tylko w moich) oczach kompletnie jako partnera do dyskusji na temat wyborów.

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 21 wrz 2005, 15:34

kostek pisze:
cloner pisze:p.s. - w wyborach glosuje na demokraci.pl (qrde, musze jeszcze dokladniej przejrzec ich program ;))
Fajnie, że zdecydowaleś się głosować na PD nie znając dokładnie ich programu. To dyskwalifikuje Cie w moich (i chyba nie tylko w moich) oczach kompletnie jako partnera do dyskusji na temat wyborów.
wow... cloner jeżeli ta wypowiedz nie została spreparowana przez SB na wymogi tego forum i wypowiedzi Kostka, to musze przyznać, że dziwny masz sposób wybierania partii... najpierw wybierasz na kogo zaglosujesz, a póżniej czytasz ich program - ciekawa taktyka, powiedziałbym zupełnie nowatorska...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 wrz 2005, 15:56

kostek pisze:Nie tłumacz się... Jarzyna ma 100% racje, po prostu napisałeś bzdurę roku
ja sie wcale nie tlumacze, a K.J. nie ma 100% racji
kostek pisze:Nie ma to jak frajerska odpowiedź przegranego.

Czekam na jakiś post Twojego autorstwa, który będzie prezentował jakąś wartość merytoryczną. Na kolejne w style tego odpowiadać nie zamierzam.
a Twoje odpowiedzi moze byly lepsze :?:
dzidzius pisze:Otóż to media często kształtują rzeczywistość i to w dużej mierze. Aby zaistnieć w polityce trzeba do tego zaistnieć w mediach. PD jest pokazywana niemal tak często jak będące w czołówkach sondaży PiS czy PO. Afiszują się gdzie tylko można
bo to jest Polska, a nie elegancja Francja :lol:
mnie media nie ksztaltuja, a za innych ja odpowiadac nie moge
troche sie zgadzam, ze trzeba zaistniec w mediach - ale ... np. taki Lepper w telewizji jest pokazywany tylko jako ta zla osoba, ciagle ktos na niego narzeka, ciagle jakies afery, ciagle jest skazywany, itp. a poparcie Samoobrona ma :!:
dzidzius pisze:Co to za słowo qrde?
jest to skrot od slowa "kurde' - po prostu jedna literka krocej, a baqu popelnil blad ortograficzny, jesli nie rozrozniasz tych dwoch rzeczy, to nie mamy o czym dyskutowac

kostek pisze:Fajnie, że zdecydowaleś się głosować na PD nie znając dokładnie ich programu. To dyskwalifikuje Cie w moich (i chyba nie tylko w moich) oczach kompletnie jako partnera do dyskusji na temat wyborów.
bardzo fajnie :lol:
wczoraj zrobilem sobie ponownie tescik na wprost.pl, wyczyscilem 'ciasteczka' :lol: i poddalem sie ankiecie wyborczej :lol:
i .... oczywiscie najwiecej poprawnych odpowiedzi : PD :)

wracajac do 2.czesci tego zdania, ciesze sie bardzo, ze stracilem wiele w Twoich oczach (i nie tylko) :lol: przynajmniej nie bede musial juz czytac Twoich bezsensownych odpowiedzi na moje posty

Wole byc czlowiekiem glosujacym na PD, anizeli na utopijne PJKM :lol:
Baqu pisze:wow... cloner jeżeli ta wypowiedz nie została spreparowana przez SB na wymogi tego forum i wypowiedzi Kostka, to musze przyznać, że dziwny masz sposób wybierania partii... najpierw wybierasz na kogo zaglosujesz, a póżniej czytasz ich program - ciekawa taktyka, powiedziałbym zupełnie nowatorska...
wow ... Baqu, wzniosles sie na wyzyny swoich umiejetnosci :lol:

p.s. - dobrze, ze juz nie chcecie ze mna dyskutowac nt. polityki :lol:
palce mnie juz bola od tego 'trzaskania' w klawiature :lol:

pozdrawiam i poraz kolejny zycze szczescia w niedzielnych wyborach :lol:

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 21 wrz 2005, 16:03

cloner pisze:Platforma Janusza Korwin-Mikke
75 % (12 takich samych odpowiedzi)

Platforma Obywatelska
68 % (11 takich samych odpowiedzi)

demokraci.pl
56 % (9 takich samych odpowiedzi)
+
cloner pisze: wczoraj zrobilem sobie ponownie tescik na wprost.pl, wyczyscilem 'ciasteczka' :lol: i poddalem sie ankiecie wyborczej :lol:
i .... oczywiscie najwiecej poprawnych odpowiedzi : PD :)
=

Te słowa najlepiej oddają poziom Twoich wszystkich wypowiedzi dotyczących polityki.

Reszty komentować nie zamierzam, z przyczyn o których napisałem w poprzednich postach.

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 21 wrz 2005, 16:04

a jak mamy z Tobą rozmawiać, jeżeli słowo qrde nie jest dla Ciebie błędem ortograficzym ponieważ to tylko "jedna litera krocej".

ponieważ niczym Lepper smiejesz sie z czyichs wypowiedzi, ironizujesz je nie dajac konkretnych odpowiedzi

a juz z tym tescikiem ktory zrobiles ponownie, totalnie mnie rozwaliles.

rowniez pozdrawiam Pana "trzaskacza w klawiaturkę", bo to jednak trzeba umieć trzaskać tak bez ładu i składu jak Ty to robisz..

p.s.
nie zdziwie sie jak pojdziesz na wybory i zamiast na PD zaglosujesz na PO
przeciez to tylko jedna literka mniej...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 wrz 2005, 16:06

Baqu pisze:p.s.
PD = 2 litery
PO = 2 litery

poza ortografia - masz takze problemy z matematyka :lol:

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 21 wrz 2005, 16:08

cloner pisze:
Baqu pisze:p.s.
PD = 2 litery
PO = 2 litery

poza ortografia - masz takze problemy z matematyka :lol:
chodziło ni mniej ni wiecej o zamiane literek, tak jakbys nie zauwazył : >

mniej bo zostaje samo "P" widze ze u Ciebie trzeba to tłumaczyć łopatoligicznie bo nie zrozumiesz...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 wrz 2005, 16:12

Baqu pisze:chodziło ni mniej ni wiecej o zamiane literek, tak jakbys nie zauwazył : >

mniej bo zostaje samo "P" widze ze u Ciebie trzeba to tłumaczyć łopatoligicznie bo nie zrozumiesz...
tylko co zamiana literek ma wspolnego z iloscia :lol:

skoro uzyles slow :
to oznacza to - ilosc tych literek :lol:

wiem, wiem, ciezko jest sie przyznac do bledu

pozdrawiam i moze lepiej nie kontynuujmy tej 'napinki'

Awatar użytkownika
dzidzius
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzidzius » 21 wrz 2005, 16:12

cloner pisze:bo to jest Polska, a nie elegancja Francja
mnie media nie ksztaltuja, a za innych ja odpowiadac nie moge
troche sie zgadzam, ze trzeba zaistniec w mediach - ale ... np. taki Lepper w telewizji jest pokazywany tylko jako ta zla osoba, ciagle ktos na niego narzeka, ciagle jakies afery, ciagle jest skazywany, itp. a poparcie Samoobrona ma
Poparcie Leppera i tak spadło, myślę, że w dużej mierze dzięki dwóm sprawom. Tego, że wciskał ludziom kity odnośnie UE i tego, że już nie jest takim bohaterem w mediach jakim był swego czasu. Poparcie owszem, partia ma, zapewne mieć będzie jakieś (zwłaszcza jak PSL nie wejdzie do parlamentu co by mnie w zasadzie ucieszyło) ale nie jest to licząca się siła polityczna.
W mediach trzeba istnieć by się liczyć w polityce i nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości.
cloner pisze:jest to skrot od slowa "kurde' - po prostu jedna literka krocej, a baqu popelnil blad ortograficzny, jesli nie rozrozniasz tych dwoch rzeczy, to nie mamy o czym dyskutowac
Czepiasz się jednego błędu popełniając zaraz inny błąd. Ale jak rozumiem kaliber błędu popełnionego przez Baqu był dużo cięższy i powoduje automatyczne wrzucenie go do worka osób nie wykształconych? Natomiast Twój błąd (twierdzisz, że chciałeś napisać krócej, może Baqu chciał pisać dłużej żeby bardziej przemyślana była wypowiedź?) to w sumie nic nie znaczący drobiazg? Jak już wytykasz komuś błędy to pisz sam poprawną polszczyzną.
cloner pisze:wczoraj zrobilem sobie ponownie tescik na wprost.pl, wyczyscilem 'ciasteczka' i poddalem sie ankiecie wyborczej
i .... oczywiscie najwiecej poprawnych odpowiedzi : PD
No to chyba jakaś akcja z cyklu zbliżania poglądaów. Czy już miałeś 100% zgodności czy jeszcze teścik trzeba powtórzyć kolejny raz?
Baqu pisze:rowniez pozdrawiam Pana "trzaskacza w klawiaturkę", bo to jednak trzeba umieć trzaskać tak bez ładu i składu jak Ty to robisz..
Za każdym razem jednak umiejętnie "trzaskając" w lola...

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 21 wrz 2005, 16:39

Cloner, a możesz podać jeden ARGUMENT, dlaczego głosujesz na PD. ?? Napisałeś, że WOLISZ poprzeć ich, niż Korwina. To znaczy, że wybierasz mniejsze zło ?? I dlaczego uważasz program Korwina za utopijny ?? Nie rozumiem takich ludzi jak ty. Nie wiem, ile razy polityk może się skompromitować, aby stracić zaufanie wyborców. W Polsce chyba nie ma takiej liczby... :?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 wrz 2005, 17:19

skorpss pisze:Cloner, a możesz podać jeden ARGUMENT, dlaczego głosujesz na PD. ?? Napisałeś, że WOLISZ poprzeć ich, niż Korwina. To znaczy, że wybierasz mniejsze zło ?? I dlaczego uważasz program Korwina za utopijny ?? Nie rozumiem takich ludzi jak ty. Nie wiem, ile razy polityk może się skompromitować, aby stracić zaufanie wyborców. W Polsce chyba nie ma takiej liczby... :?
po 1. - moj nick z malej litery :lol:
po 2. - nie wybieram PD jako mniejsze zlo
po 3. - program Korwina-Mikke jest nierealny
po 4. - ktory polityk PD, az tak bardoz sie skompromitowal w Twoich oczach :?:
po 5. - prosze : o to glowny argument :
demokraci.pl pisze:Proponujemy „3 x 19”

Partia Demokratyczna opowiada się za podatkiem liniowym i wprowadzeniem w ciągu trzech lat jednolitej stawki podatku VAT, CIT i PIT na poziomie 19 proc., z równoczesną ulgą prorodzinną chroniącą najuboższych i rodziny wielodzietne.

Jak wskazują badania przeprowadzone przez Alexis de Tocqueville Institution, kraje, które zdecydowały się na wprowadzenie podatku liniowego, osiągnęły znacznie większy wzrost ekonomiczny. Popatrzmy choćby na wyniki gospodarcze Słowacji czy Estonii.

Niższe podatki oznaczają również wzrost dochodów z pracy.

Dziś stawka CIT wynosi 19 procent. PIT jest w stosunku do niego zbyt wysoki, tymczasem prawie 2 miliony obywateli prowadzi działalność gospodarczą jako osoby fizyczne. Dlatego trzeba obniżyć PIT do poziomu CIT. Jeśli tego nie zrobimy, osoby dobrze zarabiające na etacie będą z niego rezygnować i przechodzić na fikcyjne samozatrudnienie, by płacić mniejsze podatki.

Co zrobić, by nie ucierpieli podatnicy z pierwszego przedziału skali podatkowej, którzy efektywnie płacą dziś mniej niż 19 procent? Powinni dostać ulgę, inaczej ich podatki wzrosną. Najlepiej chroniącym i najbardziej prorodzinnym rozwiązaniem jest wykorzystanie kwoty wolnej od podatku jako ulgi rodzinnej.

Należy podkreślić, że nawet przy 15-procentowym podatku PIT, który proponuje Platforma Obywatelska, pogorszyłaby się sytuacja dochodowa prawie 10 milionów obywateli. Liderzy Platformy już to zauważyli i zapowiadają pomoc, ale… poprzez system pomocy społecznej. To oznacza, że najpierw fiskus zabierze ludziom pieniądze, a potem oni będą musieli prosić o nie w ośrodkach pomocy społecznej.

Dlatego Demokraci.pl uważają, że słuszniej jest przyznać ludziom ulgę i nie zabierać im pieniędzy. Na dodatek będzie to mniej kosztowało, niż przesyłanie tych pieniędzy przez co najmniej dwa urzędy.

Jeżeli chodzi o VAT, to 19-procentowa stawka w niektórych wypadkach będzie oznaczać podwyżkę. Dlatego konieczna byłaby przejściowo obniżona stawka na artykuły żywnościowe, lekarstwa i budownictwo mieszkaniowe. Docelowo – w roku 2008 – obowiązywałaby już całkowicie ujednolicona stawka 19-procentowa. Wzrost stawki na wymienione wcześniej artykuły łagodziłaby, w przypadku rodzin najuboższych, ulga rodzinna w PIT.

Niższy VAT to niższe ceny wielu artykułów przemysłowych, w tym materiałów budowlanych, energii, gazu. Zrekompensowałoby to w części wzrost stawek na żywność. Niższe stawki VAT-u umożliwią również prowadzenie bardziej łagodniej polityki pieniężnej, mniejsza bowiem będzie presja inflacyjna. To oznacza mniejsze oprocentowanie kredytów.

po 6. - w wyborach parlamentarnych, ja bede glosowac na dobrze znana mi osobe, zaufana, i wiem, ze sie na niej nie zawiode (oby tylko PD przekroczyla prog wyborczy)

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”