Kredyt czy wynajem - dyskusja - Strona 2

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 21 mar 2018, 7:37

wloski pisze:
Keres pisze:Wyjmij kijek z tyłka.
Zapytaj swojego chłopaka to Ci wyjmie.
O jejku jejku, ale mi pocisnąłeś, co ja teraz pocznę na odpowiedź rodem z gimnazjum?

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 mar 2018, 8:21

wloski pisze:Ładne macie pensje jeśli stać Was na kredyt na 10 lat. Wszystko zależy od sumy, raczej nikt nie bierze 100 tysi na kredyt na 25 lat.
Pytanie nie dotyczyło tego, na ile nas stać, tylko na ile byśmy chcieli :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 mar 2018, 8:22

Poważnie ktoś włoskiemu odpisuje jeszcze? Od dawna mam go ignor, to jakiś dzieciak pełen kompleksów.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 21 mar 2018, 9:06

Jakoś tam się kula od 1 do 1

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 936
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 21 mar 2018, 9:35

cloner pisze:Poważnie ktoś włoskiemu odpisuje jeszcze? Od dawna mam go ignor, to jakiś dzieciak pełen kompleksów.
Jesteś dumny z tego powodu jakbyś był pierwszym człowiekiem z Bytomia, który wylądował na księżycu. Zaraz dobijesz do 40tki a Twoim największym sukcesem jest wygranym kupon u buka i kilku ludzi na ignorze...

Tylko piotrcies wykazał się bardzo dobrym zrozumieniem sprawy, a ludzie tu piszą o jakimś frustracie, wyjmowaniu kija. Nie jestem osobą która się chwali. A uważam, że w życiu prywatnym już sporo osiągnąłem i nie mam prawa narzekać, ale znam życie bo wcale nie mam naście lat i wiem, że takie gadanie "nie nie ja bym nie wziął kredytu więcej niż na 10 lat", "kredyt dla biedaków" z całym szacunkiem, ale nikt nie bierze hipotecznego na 10 lat, mam kolegę w banku i tam przychodzą normalni ludzie, menadżerowie, biznesmeni i Bóg wie kto, tam każdy bierze na minimum 20 lat, wystarczy zagłębić się dlaczego, ale to nie temat na pisanie wywodów z komorki. Chętnie pomogę każdemu na priv, kto będzie potrzebował pomocy w tych sprawach i innych. Zanim będziecie chcieli posprzątać mnie, tego prostaka z forum sami zastanówcie się nad sobą, dziękuję.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 mar 2018, 9:39

wloski pisze: Tylko piotrcies wykazał się bardzo dobrym zrozumieniem sprawy, a ludzie tu piszą o jakimś frustracie, wyjmowaniu kija. Nie jestem osobą która się chwali. A uważam, że w życiu prywatnym już sporo osiągnąłem i nie mam prawa narzekać, ale znam życie bo wcale nie mam naście lat i wiem, że takie gadanie "nie nie ja bym nie wziął kredytu więcej niż na 10 lat", "kredyt dla biedaków" z całym szacunkiem, ale nikt nie bierze hipotecznego na 10 lat, mam kolegę w banku i tam przychodzą normalni ludzie, menadżerowie, biznesmeni i Bóg wie kto, tam każdy bierze na minimum 20 lat, wystarczy zagłębić się dlaczego, ale to nie temat na pisanie wywodów z komorki. Chętnie pomogę każdemu na priv, kto będzie potrzebował pomocy w tych sprawach i innych. Zanim będziecie chcieli posprzątać mnie, tego prostaka z forum sami zastanówcie się nad sobą, dziękuję.
Ale tu nie było powiedziane, że chodzi o kredyt hipoteczny, to raz. A dwa - tak jak napisałam wyżej - to, czego chcemy nie zawsze spełnia się w rzeczywistości. A pytanie nie dotyczyło tego, jakie mamy możliwości, tylko na ile bylibyśmy skłonni kredyt wziąć.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 936
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 21 mar 2018, 9:49

Owszem, nie brałem pod uwage konsumenckiego, który ludzie biorą na potrzeby drugiej kategorii. Tutaj 10 lat to max, z tym że bezsensu brać 50 koła w kredycie na 10 lat. Odsetki są wtedy niesamowicie wielkie, a uzyskany przedmiot zazwyczaj po 10 latach może mieć wartość sentymentalną.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 21 mar 2018, 9:52

ozob pisze: To jestes super biedny. I tu nie ma co sie obrazac, bo swiat ewidentnie zmierza w kierunku takim gdzie beda bogaci i cala reszta biednych na roznych poziomu z rosnacymi kosztami zycia.
W zasadzie to pytanie było ogólne, bo tez nie wiemy jakiej kwoty kredyt mialby dotyczyc. ;) (bronię się przed biedą)

A tak na poważnie, to stojąc przed wyborem wzięcia kredytu hipotecznego, bez względu na swój status materialny (czy byłbym biedny czy bogaty), zawsze brałbym kredyt. Tak jak wloski napisal ogólnie, wszyscy biorą, bez względu na zasobnośc portfela. Często po prostu bardziej się opłaca wziąć kredyt, niż kupić za gotówkę.
Branie kredytu konsumenckiego to ostateczność.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 21 mar 2018, 9:54

Ja mam hipotekę z dłuugim okresem spłaty jakoś z tym żyję

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 21 mar 2018, 16:19

Ja planuje wziąć kredyt na mieszkanie. Maks. 80 000 zł, a być może ok. 60 000 jedynie. Jednak jest też możliwość, że niestety będę musiał brać do 100 000(tej kwoty ni kija nie przekroczę). Wszystko zależy od tego ile wysiedzę w Irlandii. Planuje to wziąć na 20 lub 25 lat. Czemu na tak długo :?: Nie chce, żeby mi kwota kredytu za bardzo obciążała miesięczne wydatki.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 mar 2018, 16:31

Kumpel z pracy dosłownie niedawno zadłużył się na poczet kupna mieszkania. Mieszkanie jest już jego, on będzie bulił 1500zł miesięcznie przez kolejne 10 lat - co w prostym przeliczeniu daje okrągłe 180 tys zł. Oficjalnie - zarabiamy po 2600zł brutto. Zatem dostanie dużego kredytu to nie jest chyba taki wielki problem, nawet przy niedużych zarobkach.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 21 mar 2018, 16:32

sickstick pisze: Mieszkanie jest już jego
Według tego co piszesz to nie będzie jego przez najbliższe 10 lat ;)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 mar 2018, 16:35

W sensie że już tam mieszka :D

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 mar 2018, 16:41

Tomusmc pisze:
Otóż to. Noga mu się powinie,nie zapłaci paru rat i kicha. Hajs chyba przepada? Mieszkanie jest banku?

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 mar 2018, 17:29

cloner pisze:
Tomusmc pisze:
Otóż to. Noga mu się powinie,nie zapłaci paru rat i kicha. Hajs chyba przepada? Mieszkanie jest banku?
Właśnie dlatego nie jestem fanką kredytów. Niewiele trzeba, by się w długach zakopać, a w przypadku nagłych problemów stracić wszystko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”