Mundial 2018 - Strona 2

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
fillion
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1140
Kibicuję: FC Barcelona Holandia

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fillion » 20 kwie 2018, 17:57

Z Mundialem we Francji kojarzy mi sie rowniez ten utwor
Ale Carnivale de Paris do dzisiaj Petarda .

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 208

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 20 kwie 2018, 18:00

W sumie nadal lepsze niż Koko koko Euro spoko, twór, który swym istnieniem zdołał zbezcześcić zarówno piłkę nożną jak i - naprawdę godny uwagi i ciekawy - polski folk oraz neofolk :D

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 20 kwie 2018, 18:02

Swoją drogą odsłuchałem tego Jasona Derulo i zastanawiam się, dlaczego co drugi chłop śpiewa dzisiaj tak, jakby miał zbyt ciasne spodnie i wmontowany w gardło syntezator :D

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8205
Kontakt:

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 kwie 2018, 18:05

Ja uwielbiam to, na mundial 2010, jeśli mnie pamięć nie myli, oczywiście to piosenka tylko dla Team Melli.

Awatar użytkownika
fillion
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1140
Kibicuję: FC Barcelona Holandia

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fillion » 20 kwie 2018, 18:08

Klimat jak dla mnie robila tez " Forca " Nelly na euro 2004

Ogolnie to muzycznie dla nas najbardziej udany byl mundial 2002 wystep Edzi i hit Torzewskiego :roftl3:

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 20 kwie 2018, 18:12

Skoro temat ożył, a zostało już zaledwie 55 dni do meczu otwarcia, to tak na zwiększenie apetytu w oczekiwaniu na pierwszy gwizdek mistrzostw :D

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 328

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 20 kwie 2018, 18:18

Niemcy - Brazylia 7-1 na zawsze w pamięci :D chciałem, żeby Brazylia dostała w dupę ale to już była przesada 8)

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 20 kwie 2018, 18:22

Skoro mowa o Niemcach, to na rozgrzewkę ich droga do mundialu w Rosji. 10 meczów, 10 zwycięstw, 43 gole strzelone przez 19 (!) różnych strzelców, żadnych rzutów karnych i przypadku, czysta piłkarska poezja :D

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 20 kwie 2018, 18:28

I pewnie jak to zwykle bywa zakręcą się koło strefy medalowej.

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 20 kwie 2018, 18:48

Na pewno należą do ścisłego grona faworytów. Głębia składu, taktyczna perfekcja, doskonała organizacja gry, mnogość schematów w ofensywie (widać na filmie z bramkami, jak duża mnogość, ile różnorakich rozwiązań w atakach), suma jakości pierwszego składu: Neuer/ter Stegen, Kimmich, Boateng, Hummels, Hector, Khedira, Kroos, Muller, Ozil, Draxler, Werner w połączeniu z jakością rezerwy...

Oglądając niedawne młodzieżowe mistrzostwa oraz Puchar Konfederacji (dwa razy złoto dla Niemców na przekąskę przed mundialem), gdzie grały rezerwy młodzieżówki, a na PK część młodzieżówki i trzeciego seniorskiego składu dostrzegłem, że niezależnie kto gra, czy nastolatkowie, czy trzeci skład, to Niemcy zachowują ten sam system gry, jak po sznurku, dokładny, techniczny, szybki i wszechstronny. Gdyby nie było nazwisk na koszulkach to trudno byłoby rozpoznać piłkarzy, czasem tylko dało się dostrzec różnice w umiejętnościach, jednak całość jak w pierwszej, seniorskiej kadrze.

Oczywiście do ścisłego grona obok Francji, Hiszpanii i prawdopodobnie Brazylii, ta się już pozbierała po ostatnim mundialu. Wiemy jednak jak to wygląda; w fazie pucharowej jeden mecz i koniec, żadnej pobłażliwości dla błędów czy słabszego dnia. Na szczęście dla Niemców nie zagrają Włosi, więc jedna klasyczna przeszkoda z głowy :D

Jakoś brak będzie i Włochów i Holendrów. To jednak historia piłki, a Holandia nawet cierpiąc w tej dekadzie i mając permanentny kryzys zdobyła dwa medale na obu ostatnich mundialach. Nadal jednak Europa ma chyba najsilniejszą od dawna reprezentację, gdzie wszystkie 14 zespołów ma szanse wyjść ze swoich grup.

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 20 kwie 2018, 19:02

Belgia czarny koń tylko z nazwy, czy jednak coś namieszają ? :)

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 20 kwie 2018, 19:20

Trudno nazywać ich czarnym koniem, bardziej pasuje do nich określenie "szersze grono faworytów". Z ich składem i tym, jak przebrnęli eliminacje, w stylu niewiele gorszym niż Niemcy. Ci zanotowali 10 zwycięstw i bilans 43:4, Belgia 9 zwycięstw, remis i 43:6.

Curtois, Vertonghem, Kompany, Alderweireld, Meunier, Nainggolan, Tielemans, Dembele, Witsel, de Bruyne, Hazard, Januzaj, Lukaku, Mertens, Benteke... nie wszyscy są pewnymi punktami swych drużyn, defensywa nie wygląda imponująco, ale ofensywa to klasa światowa. Szkoda, że Batshuayi odpadł z powodu kontuzji.

Osobiście jednak myślę, że Belgia nic wielkiego nie ugra, że to złote pokolenie przejdzie do historii bardziej jako pokolenie straconej szansy. Jeśli dojdą do półfinału to odniosą sukces. Ja stawiam, że zaliczą ćwierćfinał.

Czarnego konia w większym stopniu upatrywałbym w Chorwacji. Na nią mniej osób stawia, grupę eliminacji przegrała, nie da się jej nazwać jednym z faworytów. Sprawia ostatnio wrażenie dość nijakiej, nie zachwyca. Wszyscy jednak znamy Chorwację. Jak zaskoczy to potrafi zagrać rewelacyjnie nawet z faworytami. A jest co zaskakiwać, gdy ma się w składzie takie rakiety jak Modrić, Kovacić, Perisić, Rakitić i Mandżukić. Jest też dosyć zbilansowana, ma solidny środek i defensywę, o Belgii trudniej to powiedzieć.

Obok Chorwatów zwróciłbym uwagę też na Kolumbię, chociaż wielu raczej ją lekceważy. Z tym, że Kolumbia ma nieprzyjemną potencjalną drabinkę. Ogólnie nie widzę tutaj zbytnio miejsca dla tego, by wyskoczył jakiś czarny koń i namieszał np z medalami. To będzie raczej turniej faworytów, bez wielkich niespodzianek. Mogą być mniejsze, np z udziałem Iranu, takie na skalę niespodziewanego wyjścia z grupy, w co jednak też powątpiewam.

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 20 kwie 2018, 19:41

Czas im ucieka, zawsze sie mowilo, ze maja wiele talentu, ale malo doswiadczenia. Teraz doswiadczenie maja, moze nie sa tak silni, jak wczesniej, ale bede za nich trzymal kciuki :)

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 20 kwie 2018, 19:50

Także gdybym miał na tę chwilę, prawie dwa miesiące przed mundialem, tworzyć jakieś grupy, to za faworytów uznałbym grupę Brazylia, Francja, Hiszpania i Niemcy, jako szersze grono faworytów dołączyłbym do tej czwórki Argentynę, Belgię i Portugalię, za czarne konie uznałbym Chorwację i Kolumbię, a małych niespodzianek, czy raczej bycia niedocenionym szukałbym w reprezentacjach Iranu, Danii i Urugwaju.
Chociaż, jak pisałem, wątpię, by były to jakieś wstrząsające sensacje.

Portugalia - Francja, Brazylia - Belgia, Hiszpania - Argentyna, Niemcy - Anglia. To najprawdopodobniejsze ćwierćfinały. Chorwacja, przy drabince, ma największe szanse namieszania i wejścia do grupy wspomnianych ćwierćfinalistów, podobnie Kolumbia. Może skończyć się np na Chorwacja - Francja lub Niemcy - Kolumbia w ćwierćfinałach. Reszta potencjalnie trafia na zbyt duże przeszkody, by popsuć ten układ.

Wymieniłem Iran, bo gdyby ten wyszedł z grupy, a ma na to szansę, to mógłby zrobić ciekawy układ. Np Rosja/Egipt/Urugwaj - Iran w 1/8 i kolejne zaburzenie wspomnianego układu. Np Francja - Urugwaj. Jednak to opcja nr 3 dopiero, po Chorwacji i Kolumbii. Obserwowałem formę finalistów i raczej nie ma sytuacji, w której jest jakiś silny "underdog" w grupach. A nawet jakby wyskoczyła jakaś Kostaryka, Islandia, Meksyk czy Szwecja to z miejsca zderzają się z poziomem Niemiec lub Brazylii. Jeden mecz to zawsze ryzyko, niespodzianki niespodziankami, jednak inny - na tę chwilę - piłkarski świat.

Zawsze mogę się pomylić. Mogą zdarzyć się ćwierćfinały w rodzaju Meksyk - Kolumbia czy Argentyna - Iran. Po prostu tak widzę nadchodzące mistrzostwa. Najwięksi są w świetnej formie i nie mają kiedy się potknąć. Układ drabinki po grupach jest tak rozłożony, że zostawia mało miejsca dla niespodzianek. Zakładam więc, że pierwszy wspomniany zestaw ćwierćfinalistów spełni się w jakichś 6/7 przypadkach na 8.

Potem może być różnie, bo poziom się spłaszcza, obstawiałbym półfinały Francja - Brazylia oraz Hiszpania - Niemcy, a w nich i po nich już wszystko możliwe. Jednak w ćwierćfinałach Belgia, Argentyna czy nawet Chorwacja, jakby wpadła, miałyby jakość, by zaskoczyć. Jednak z jakiej strony bym nie patrzył na drabinkę i aktualną sytuację to to grono czterech największych faworytów mija się po drodze i wypełnia całą fazę medalową.

Osobiście nie narzekałbym na podium Niemcy - Francja - Hiszpania i Brazylię na 4 miejscu, skoro już mi wypada, że Brazylijczycy zagrają w półfinale :D

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Mundial 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 20 kwie 2018, 21:06

Po dwunastu, w 2006 roku grali :D O ile dobrze pamiętam to było 0:2 z Ekwadorem, 0:1 z Niemcami i 2:1 z Kostaryką, Bosacki walnął dwa gole, jedyne dla Polski na tamtym mundialu, co było wyjątkowo wesołe. Od 12 lat Polska nie przegrała meczu na mistrzostwach świata :D
Do dzisiaj pamiętam zresztą jak rozpaczliwie, ale skutecznie Polska broniła się przed Niemcami i dopiero w doliczonym czasie bodajże Odonkor zrobił rajd prawą stronę i Neuville wykończył na 1:0.

i to, jak przed mundialem Polska rozbiła Ekwador i go lekceważono, a na start Ekwador spokojnie z Polską wygrał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”