Wybory prezydenckie (zbiorczy) - Strona 13

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
enoce
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: enoce » 27 wrz 2005, 13:26

Kto będzie prezydentem? hmm... pytanie powinno brzmieć kto będzie premierem, PiS gra na zwłoke i czeka na pierwszą turę wyborów prezydenckich (jeśli Lech będzie wyżej od Donalda) Jarosław napewno nie bedzie premierem. PiS liczy się z to oinia publiczną która głośno krzyczy że może co dwie głowy to nie jedna ale dwa kacze łby to za dużo (coć jak by nie patrzeć Tusk też jest kaczorem)...

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 27 wrz 2005, 13:33

Gdzieś wyczytałem, niestety nie wiem gdzie:/ , że Tusk nie zna języków obcych, czy ktoś może to potwierdzić??

Napewno szanse Lecha na zostanie prezydentem obniża jego brat Jarek, który najprawdopodobniej zostanie premierem, a nasi rodacy jak mowią badania opini publicznej nie chcą by krajem żądzili bracia tymbardziej bliźniacy

Wydaje mnie sie też, że jednak gdyby prezydentem została Kaczka, a premierem brat Kaczki notabene też kaczka, to relacje prezydent - rząd były by troszke ułatwione i lepsze, aczkolwiek z drugiej strony przydałaby się jakaś równowaga dla zachowania obiektywności co może jednak prowadzić do kłutni i przestojów w realizowaniu obranego kierunku sprawowania władzy i polityki.

Tusk ma jeszcze jeden argument o nazwie 3x15. Ludzie chcący podatku liniowego zagłosują na niego, wierząc że pomoże wprowadzić zmiany w prawie podatkowym zawarte w programie PO

Zrobie teraz małą analizę wyników zbliżających się wyborów wg. Tomachosa:

Z wyników wyborów wynika mniejwięcej tak, że elektorat PO i PIS zagłosuje na swoich kandydatów,

D.T - 24.14%
L.K - 26,99%

Głosy zwolenników samoobrony 11.41% powinien w wiekszości przejąć A. Lepper, a reszta powinna wpłynąć na konto L.K

Elektorat SLD, PSL i SDPL też nie powinien przeważyć aczkolwiek niezdecydowani wyborcy tych partii zagłosują pewnie na D.T

Czynnikiem decydującym wg. badań Tomachosa będzie właśnie niezdecydowany elektorat, który nie poszedł na wybory parlamentarne, i moim zdaniem ta część głosujących poprze w znacznej większości D.T jako kandydata bardziej przystępnego i bardziej liberalnego od L.K

Dlatego wygra Donald Tusk ( może się uda zmienic w konstytucji III RP na IV Kaczogrodzką??)

pozdrawiam:P

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 wrz 2005, 13:44

Tomachos pisze:Gdzieś wyczytałem, niestety nie wiem gdzie:/ , że Tusk nie zna języków obcych, czy ktoś może to potwierdzić??
wystarczyło obejrzeć "Co z tą Polską" wczoraj, w czasie debaty przyznali się. I tak :
Kaczyński zna rosyjski i angielski [swobodni się dogaduje]
Tusk zna angielski i niemiecki [średnio]
i zdaniem obu - znajomośc języków bardziej porzydaje sie ministrowi MSZ.
A im starczy to co mają, choc Tusk zaznaczył, że się uczy

Tomachos pisze:Tusk ma jeszcze jeden argument o nazwie 3x15. Ludzie chcący podatku liniowego zagłosują na niego, wierząc że pomoże wprowadzić zmiany w prawie podatkowym zawarte w programie PO
wczoraj w "Prosto w oczy" Tusk powiedział, że jak JArosław się nie zgodzi na podatek liniowy [a już po chwili się nie zgodził] to takowego nie będize - i PO zrezygnuje [narazie] z wprowadzenia podatku 15%

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 27 wrz 2005, 13:52

No to nie dobrze:/
Podatek liniowy jest bardzo potrzebny!!

Co do języków to jest to dość ważna sprawa bo prezydent pełni w TYM kraju głównie funkcje reprezentacyjną i dogadywanie się z głowami innych państw jest ważne.

Tymbardzej, że Kaczorek zwany Lechem zna Rosyjski a kontakty z tym dość dziwnym krajem ostatnio kuleją:/

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 wrz 2005, 13:56

Tymbardzej, że Kaczorek zwany Lechem zna Rosyjski a kontakty z tym dość dziwnym krajem ostatnio kuleją
wychodzi z tego, że byłbyś za kandydatura Lecha - skoro dogada się i poprawi tym samym stosunki.
Z drugiej strony piszesz, że potrzebny jest podatek liniowy - to z koleji przemawia za Tuskiem - pozwól, że zapytam - kogo chciałbyś mieć za prezydenta ?

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 27 wrz 2005, 14:07

No niestety nie ma "złotego śrogka", fieldy:/

Staram się analizować programy i osobowości kandydatów w sposób jak najbardziej obiektywny, jak rowniez nie patrzę na Tuska ani na Kaczyńskiego jak "sroka w kość"

Tusk mi zalatuje troszku wioską:/ a Kaczka Lech ma psychike seryjnego mordercy:/ naprawde wybor nie bedzie prosty!

Kaczyński jest chyba lepiej przygotowany co widać po wypowiedziach w TV, mowi bardziej konkretnie od Tuska ( koleś sprawia wrażenia marionetki w rękach Rokity i innych "ekspertów")

Kaczyński za to jest strasznie porywczy (np.spieprzaj dziadu) i może pod wpływem emocji nawet chyba wojnę rozpętać:/

Znam osobiście jego brata Jarka i naprawdę koleś jest "wporządku" sympatyczny i inteligentny z poczuciem humoru, niestety nie znam jego brata:/

Donald Tusk – 48 lat. Szef Platformy Obywatelskiej, wicemarszałek Sejmu RP, historyk, absolwent Uniwersytetu Gdańskiego.

Lech Kaczyński - Studiował prawo na Uniwersytecie Warszawskim. W 1971 roku przeniósł się do Sopotu, by podjąć pracę naukową na Uniwersytecie Gdańskim. Tam też poznał swoją przyszłą żonę Marię. Doktorat z prawa pracy obronił w 1980 r. a habilitację 10 lat później.

Wykształcenie przemawia za Kaczką !!

Jeszcze jedna kwestia: Czy ktoś jest z warszawy i może wypowiedzieć się na temat rządów Leszka w tym mieście?????

pzdr

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 27 wrz 2005, 14:41

Tomachos pisze:Kaczyński za to jest strasznie porywczy (np.spieprzaj dziadu) i może pod wpływem emocji nawet chyba wojnę rozpętaćConfused

tazn, z tą porywaczoąścią to jest troche inaczej.
Owszem jak ktyos mu głowe zawraca to powie co trzeba.
ale czoraj Tusk specjlanie strała się wyciągnąć to, dażył do tego.

znając historię Tuska, to że był na początku lat 90 na czele jednej z najbardziej "aferzystowskich" partii, a w 1992 r. min. on sprzeciwł się autolustracji, to stwierdzam że wolłabym aby prezydentem był KAczyński, który zawsze był twardy zdecydowany i ma swoje zasady, w przeciwnieństwei do Donalda.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 06 paź 2005, 20:00

Radze wam głosować na Piotra Kędzierskiego jedynego słusznego kandydata :o .
Piotr Kędzierski-prezydent(PKP).Tu można zobaczyć jego spot wyborczy- http://www.4fun.tv/wybory/

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 06 paź 2005, 20:09

Piotrek co ty piszesz ja głosuje na PWOK i Kaczyńskiego.Prawda w oczy kole

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 06 paź 2005, 20:10

'Piotrek' pisze:Radze wam głosować na Piotra Kędzierskiego
Gdybym miał 18 lat, to na pewno bym głosował na Kędziora (ale chociaż... jeszcze w gre by wchodził Liwiusz Ilasz) :lol:
To jest gość. Szkoda, że Wieśniak nie startuje.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 06 paź 2005, 20:13

A ten kedzierski to poważnie startuje w tych wyborach , bo juz mi sie cos pomieszalo :?

Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefiu » 06 paź 2005, 20:14

Wczoraj w debacie "jedynki" pt. "Prezydent dla Polski" wystąpili: Janusz Korwin - Mikke, Henryka "Henia" Bochniarz (owa) oraz Jarosław Kalinowski. Oczywiście program prowadził Kamil Durczok - ciężko pracujący prezenter telewizji publicznej :roll:
Przejdźmy do konkretów: Jak nam wiadomo JKM nie jest postacią ani medialną, ani też reprezentatywną. Niestety, bo prezydent Polski powinien jednak posiadać takie cechy. Oczywiście wcześniej wspomniany Durczok, nie za bardzo dawał dojść do głosu Korwinowi (ahh ta magia TV). JKM wypowiedział się o teczkach IPN, polityce zagranicznej, gazociągu (który jak miał "iść" przez terytorium Polski, to było źle, a gdy teraz jest mowa o trasie przez Morze Bałtyckie to również jest źle :roll: ) oraz m.in. o karze śmierci. Słowa, kótre zapamiętałem najlepiej to: " Kaczyński mówi o dożywociu. Tylko, jeżeli skazany dostanie dożywocie to może mordować dalej, gdyż drugiego dożywocia nie dostanie."

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 06 paź 2005, 20:24

kaczy pisze:A ten kedzierski to poważnie startuje w tych wyborach , bo juz mi sie cos pomieszalo
Oczywiście ,że kandyduje. Znajduje się nawet w gronie faworytów, oto ostatnie sondaże
Obrazek[/img]

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 06 paź 2005, 21:30

Nie rob se ze mnie jaj :P

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 06 paź 2005, 22:10

'Piotrek' pisze:
kaczy pisze:A ten kedzierski to poważnie startuje w tych wyborach , bo juz mi sie cos pomieszalo
Oczywiście ,że kandyduje. Znajduje się nawet w gronie faworytów, oto ostatnie sondaże
Obrazek[/img]
Ponieważ życie nie jest takie piekne, a społeczeństwo niczego się nie nauczyło, to apeluję:
Polaku! Nie jest jeszcze za późno! Nawróć się!

Dla tych, którzy jednak nie posłuchali :lol::
Obrazek
http://www.spieprzajdziadu.pl/nowosci.html
http://www.spieprzajdziadu.pl/nowosci/2 ... wazny.html
Co prawda odkąd ostatni raz odwiedzałem witrynę, autorzy rozszerzyli swoje zainteresowania i nie ograniczają się tylko do PiSu i LPR i jednoznacznie opowiedzieli się za SLD, ale nikt nie jest idealny.
Kiedyś podawałem ta stronkę, ale profilaktyka nigdy nie może kończyć się na jednym razie :wink:.
Gdyby prezydenta Polski wybierali tylko warszawiacy, prezydent stolicy przegrałby z kretesem - Donald Tusk pokonałby go najpewniej już w najbliższą niedzielę

Z ostatnich sondaży ogólnopolskich wynika, że żaden z kandydatów nie dostanie w pierwszej turze wyborów więcej niż 50 proc. głosów. Tymczasem, gdyby tylko Warszawa wybierała prezydenta, dogrywki by nie nie było.

Takie wyniki przynosi sondaż TNS OBOP przeprowadzony na początku tygodnia na zlecenie "Gazety". Na Donalda Tuska chce głosować aż 52 proc. warszawiaków, którzy deklarują udział w wyborach i mają sprecyzowane preferencje. Lecha Kaczyńskiego poparłoby tylko 28 proc. warszawiaków, Marka Borowskiego - 11 proc. Pozostali kandydaci dostają w warszawskich badaniach od 0 do 2 proc. poparcia.
Warszawiay odpowiednio ocenili swojego prezydenta, nie powtarzajmy ich błędów ]:-> !

Ostatnia agresywna (no może śmieszna ;)) antykampania pippena odniosła sukces, więc postanowiłem zagrać mocniej :lol2:. Tym razem to Lech K. znajdzie się pod obstrzałem. Szczególnie, że Kaczor rośnie w sondażach, a Rydzyk wysyła swoją armię do urn, by go jeszcze wzmocnić.

Z dziadowskim pozdrowieniem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”