Góry - Strona 41

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 04 cze 2018, 7:03

Obrazek

kolejka membersów na tlenie na Mout Everest. Żal. 700 wejsc w sezonie letnim i żądnego bez użycia tlenu... to mówi sporo jakim to jest wyczynem

pozdro dla lubiących góry, ja w tym roku się postaram zrobić moutnt blanc i eiger :) foty na koniec sierpnia.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 04 cze 2018, 7:48

Jestem laikiem jeśli chodzi o góry, ale chciałbym w tym roku wejść na Rysy. Mam dobrą kondycję, ale lęk wysokości i tu pytanie: czy porywam się z motyką na Słońce, czy jednak dam radę? Czy wejście jest strome i są bardzo niebezpieczne miejsca?

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 04 cze 2018, 8:00

dasz rade :) miejsca "trudniejsze" są zabezpieczone łańcuchami. Tam wchodzą przedszkolaki tak więc droga wolna :) powodzenia

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 04 cze 2018, 8:00

BeBaD pisze: dasz rade :) miejsca "trudniejsze" są zabezpieczone łańcuchami. Tam wchodzą przedszkolaki tak więc droga wolna, bez obaw :) powodzenia

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 224

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 04 cze 2018, 8:24

BeBaD pisze:Obrazek

kolejka membersów na tlenie na Mout Everest. Żal. 700 wejsc w sezonie letnim i żądnego bez użycia tlenu... to mówi sporo jakim to jest wyczynem
.
A może nie jest? Bajki o tym że cię "wyniosą" jak zapłacisz, wsadź między bajki. Sama wysokość stanowi wielkie wyzwanie. Na szczycie z tlenem i tak oddycha się jak bez tlenu na 8 tysiącach. Do tego pogoda która może zmienić się bardzo szybko i jesteś jak w pułapce. Ostatnie kilka lat pogoda w tym rejonie jest coraz mniej przewidywalna, jeśli wogole trochę kiedyś była.
Dość powiedzieć że szczyt zdobyło raptem 40 obywateli polskich...

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 04 cze 2018, 8:58

Keres pisze:Jestem laikiem jeśli chodzi o góry, ale chciałbym w tym roku wejść na Rysy. Mam dobrą kondycję, ale lęk wysokości i tu pytanie: czy porywam się z motyką na Słońce, czy jednak dam radę? Czy wejście jest strome i są bardzo niebezpieczne miejsca?
Jeżeli już masz tam wchodzić (choć nie wiem, czy to jest dobry pomysł, jeżeli nigdy nie byłeś w wyższych górach, a do tego masz lęk wysokości), to idź od strony słowackiej. Jest łatwiej.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 04 cze 2018, 22:24

Łatwiej boo łagodniejsze podejście i mniejsze przewyższenia?

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 208

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 04 cze 2018, 22:29

Nie martw się, zdobyłem Rysy od strony polskiej mając 9 lat. W lecie to żaden problem. Pozostaje tylko kwestia lęku wysokości, bywają ścieżki obok przepaści czy potrzeba wspinania się po łańcuchu. Jeżeli chcesz zwalczyć lęk wysokości to lepiej zacząć od innych miejsc; ściąganie kogoś z Tatr Wysokich może być problematyczne, gdybyś np wpadł w atak paniki.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 04 cze 2018, 22:32

No u mnie problemem jest tylko lęk wysokości i widzę, że problemem mogą być wspomniane przez Ciebie ścieżki obok przepaści. Zobaczę co postanowię, dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 208

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 04 cze 2018, 22:37

Na pewno od strony Polski jest jedna ścieżka, taka wąska, obok której po obu bokach jest przepaść. Właściwie samo wejście w lecie jest bezpieczne, zagrożeniem mogą być osuwiska, ale szlak je omija albo burze. Osuwiska można rozpoznać, jeśli się chce zejść ze szlaku, ale jeśli nie czuje się potrzeby to szlak jest przyjemny. Zawsze możesz pojechać i wejść np na Bułę na początek. Stamtąd w razie czego można szybko wrócić nad Morskie Oko. I tak stopniowo sprawdzić swoje siły. Tatry potrafią się odwdzięczyć. Pamiętam jeden raz, jak byłą burza, ale wtedy byłem już blisko szczytów i burza była pode mną. Coś wspaniałego, skaliste wysepki, a pod nogami morze grzmiących i błyszczących chmur. Bycie nad burzą to najcudowniejsze doznanie związane z burzami :D Tylko potem trzeba było szukać ścieżek, bo lawiny zasypały stare.

Tak czy siak warto pojechać i na początek wejść na Bułę. Tam nic nie ryzykujesz, nawet jakbyś miał napad lęku wysokości to łatwo ściągnąć, pomóc zejść.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 cze 2018, 22:39

Keres pisze: Łatwiej boo łagodniejsze podejście i mniejsze przewyższenia?
Ogólnie łatwiejsza trasa. Jak kiedyś wchodziłem, to był tylko jeden krótki odcinek z łańcuchami. Przepaści też dużo mniej i nigdy z dwóch stron szlaku.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 04 cze 2018, 22:43

Keres pisze: Łatwiej boo łagodniejsze podejście i mniejsze przewyższenia?
Mniej ekspozycji.

Według mnie powinieneś zacząć od innych szlaków i samemu się przekonać, jak się np. czujesz schodząc w dół twarzą do skał.

Same Rysy są bez szału. O wiele bardziej podobało mi się np. na Małej Wysokiej.

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 16 lip 2018, 18:32

da rade? kuzwa plan konkretny, wejsc i zjechać na nartach z k2 :)

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 17 lip 2018, 10:41

Dobra historia się tam wydarzyła przy okazji wyprawy:
https://wspinanie.pl/2018/07/dron-barte ... road-peak/

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 21 lip 2018, 21:28

To jest nowy wymiar śledzenia wypraw w himalajach. Piękne ujęcia nam dostarczają. Tutaj Jędrek w c4 na wys 8000m :)

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”