Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 30 cze 2018, 10:17
Kesz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 30 cze 2018, 10:31
Delpiero14
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 30 cze 2018, 10:38
Tomusmc
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 30 cze 2018, 10:54
Dlatego, wzorem tenisa, ja jednak dałbym drużynom możliwość skorzystania np. z max 2 challenge'ów na żądanie w ciągu meczu. Jak Magnum pokazał w innym temacie, okazało się, że VAR wcale istotnie nie wydłużył tych spotkań a w przypadku takiej sytuacji jaka miała miejsce przy karnym na Bergu w meczu Niemcy - Szwecja, Marciniak nie miałby wyboru i musiałby się bezpośrednio ustosunkować do tej sytuacji po wideoweryfikacji.
Morrow

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 cze 2018, 10:55
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 30 cze 2018, 10:59
Morrow

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 cze 2018, 11:04
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 30 cze 2018, 11:12
Tomusmc

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 cze 2018, 11:23
Ja się z tym nie zgadzam, bo, tak jak powiedział Collina, każda sytuacja jest analizowana, więc po co sztucznie dawać komuś opcję? To, że Marciniak nie poszedł obejrzeć czegoś nie oznacza, że nie była analizowana - właśnie była. Jeśli prawdą jest (bo dalej nie ma takiej pewności), że rzeczywiście VAR zignorował, to słusznie dostanie bilet do domu od FIFA, bo na takie sytuacje nie ma miejsca. Po prostu w obecnej sytuacji sędzia nie może / nie powinien móc zignorować tego, co mówi VAR no i tyle. Nie uważam, żeby te challenge coś zmieniły, jestem tutaj z Colliną.Morrow pisze: latego, wzorem tenisa, ja jednak dałbym drużynom możliwość skorzystania np. z max 2 challenge'ów na żądanie w ciągu meczu. Jak Magnum pokazał w innym temacie, okazało się, że VAR wcale istotnie nie wydłużył tych spotkań a w przypadku takiej sytuacji jaka miała miejsce przy karnym na Bergu w meczu Niemcy - Szwecja, Marciniak nie miałby wyboru i musiałby się bezpośrednio ustosunkować do tej sytuacji po wideoweryfikacji.
VAR by tego nie miał prawa nie wyłapać i bawimy się w czystą teorię tutaj, która nie może mieć miejsca - i nie miała miejsca. Uważam więc, że to nie jest mocny argument za tym. Dlatego puszczona jest gra do zakończenia i czeka się z chorągiewką, żeby dać opcje właśnie VARowi to zweryfikować. Dlatego po MŚ wszystko w ligach będzie trwało ciut dłużej, żeby wszystko dokładnie sprawdzić. Nie widze opcji, żeby ktoś tego w VAR po prostu nie zauważył.
Jako kibic na trybunach w pełni się zgadzam, bo na kilku meczach z VAR-em byłem. Tak choćby mecz z Litwą - zabrali nam bramkę, to potem jak padła i wygladało jakby mógł być spalony to się jakoś nie cieszyłem. No ale nie widzę rozwiązania tej sytuacji, w każdym sporcie z wideoweryfikacją jest tak, że no bramkę po akcji można zabrać, bo jakby to mogło inaczej działać?
VAR ma być systemem dla mas, a nie tylko dla MŚ, więc tych samych problemów z VAR-em (jeśli uznajemy to za problemy) nie wyeliminujesz. Nie ma sensu moim zdaniem tak mieszać tylko na MŚ.
Magnum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 cze 2018, 11:39
Dlatego mówię - nie zatrzymujmy się na laurach, rozwijajmy to.Magnum pisze: Jako kibic na trybunach w pełni się zgadzam, bo na kilku meczach z VAR-em byłem. Tak choćby mecz z Litwą - zabrali nam bramkę, to potem jak padła i wygladało jakby mógł być spalony to się jakoś nie cieszyłem. No ale nie widzę rozwiązania tej sytuacji, w każdym sporcie z wideoweryfikacją jest tak, że no bramkę po akcji można zabrać, bo jakby to mogło inaczej działać?
w 3 lidze Polskiej VARu pewnie nie będzie jeszcze 20 lat. Ale to nie znaczy, że na MŚ też ma go nie być. Tak samo z tym co wymieniłem - skoro ligi islandzkiej nie stać na takie rzeczy, to nie jest to argument, zeby tego nie używać na najważniejszych imprezach, w których są największe emocje, najwięcej kibiców i największe pieniądze.
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 30 cze 2018, 11:53
Sędziowska mafiaMagnum pisze: Ja się z tym nie zgadzam, bo, tak jak powiedział Collina, każda sytuacja jest analizowana, więc po co sztucznie dawać komuś opcję? To, że Marciniak nie poszedł obejrzeć czegoś nie oznacza, że nie była analizowana - właśnie była. Jeśli prawdą jest (bo dalej nie ma takiej pewności), że rzeczywiście VAR zignorował, to słusznie dostanie bilet do domu od FIFA, bo na takie sytuacje nie ma miejsca. Po prostu w obecnej sytuacji sędzia nie może / nie powinien móc zignorować tego, co mówi VAR no i tyle. Nie uważam, żeby te challenge coś zmieniły, jestem tutaj z Colliną.
Morrow

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 30 cze 2018, 13:15
EndriuK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 cze 2018, 22:37
No ale to taki ogólny frazes - rozwijajmy to. Ale jak widzisz w ogóle taką opcję? Jakbyś to widział?
Myślę, że fakt, że mamy 99,3% poprawności decyzji VAR-u, a jestesmy na pierwszym tego typu turnieju w ogole z użyciem tego systemu sprawia, że takie choćby argumenty które przedstawiłeś są wystarczające, by tego nie robić. Mamy analizę VAR każdego zdarzenia, jeśli na 1000 decyzji tylko 7 będzie błędnych, to czy takie piętrzenie akcji i mieszanie jest warte świeczki? W miarę przyzwyczajania się do systemu będziemy pewnie mieli jeszcze mniej takich rzeczy. Skoro już sam VAR daje nam tyle a jest w etapie tak naprawdę uczenia się i oswajania, to nie widzę powodu, by wprowadzać jeszcze takie dodatkowe rewolucje.Morrow pisze: Serio, jakie są argumenty przeciwko temu żeby zespół miał prawo do 1 challenge'a na żądanie w trakcie meczu? Do głowy przychodzą mi tylko dwa. Jeden to, wzorem siatkówki, kwestionowanie decydującej bramki w doliczonym czasie gry jako akt rozpaczy po przegraniu meczu, co zamiast euforii sprawia, że jest chwila oczekiwania w napięciu. Drugi to sztuczne przedłużanie meczu w doliczonym czasie gry ale z tym akurat sędzia meczu Korea Płd - Niemcy, pokazał, że można sobie łatwo poradzić. IMO oba nie na tyle istotne żeby stanowiło to jakąś przeszkodę a posiadanie jednej wideoweryfikacji na żądanie raz, że mogłoby wydłużyć mecz w stopniu jedynie marginalnym, dwa, że przy tak niewielkiej liczbie challenge'ów wymuszałoby racjonalne dysponowanie nimi.
Tu jest akurat przyjęta dosyć formalna instrukcja.
Magnum
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 30 cze 2018, 22:51
Oczywiście, że jest warte świeczki, jeśli pomoże wykluczyć te 7 błędów. No i dalej nie odpowiadasz na pytanie. Co stoi na przeszkodzie i co komplikuje challenge poza komfortem i urażoną dumą sędziego? Jak to miałoby mieszać? Trener zgłasza technicznemu challenge, główny sprawdza, podejmuje decyzję i koniec. Góra minuta albo dwie i wszystko jasne. Po to przecież jest ten system. Przykładowo dziś, doliczony czas gry, był faul na Quaresmie, którego nie gwizdnięto. Santos zgłasza challenge, Portugalia dostaje okazję na bramkę i wyrównuje albo nie, zmieniając bieg półfinału.Magnum pisze:
Mamy analizę VAR każdego zdarzenia, jeśli na 1000 decyzji tylko 7 będzie błędnych, to czy takie piętrzenie akcji i mieszanie jest warte świeczki? W miarę przyzwyczajania się do systemu będziemy pewnie mieli jeszcze mniej takich rzeczy. Skoro już sam VAR daje nam tyle a jest w etapie tak naprawdę uczenia się i oswajania, to nie widzę powodu, by wprowadzać jeszcze takie dodatkowe rewolucje.
Morrow

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 cze 2018, 22:55
Nie odpowiedziałem, bo sam je na nie odpowiedziałeś.
Magnum
Wróć do „Inne tematy okołomundialowe”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio