Zegarki - Strona 2

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 04 lip 2018, 17:59

Dla mnie spoko. Co prawda trochę za mało tarczy jak dla mnie, ale ogólnie bym nosił.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 04 lip 2018, 18:07

Tylko kolor czarny, metal. Ale taki hmm jasno czarny :lol2:

Mi osobiscie nie leza zegarki z jakas ogromna tarcza, pomimo ze moja reka do malych nie nalezy. W tym modelu wydaje sie taka w sam raz... :) Dlugo rozgladalem sie za jakims modelem dla mnie i ten mi spasil na pewno najbardziej. Cena nie zabojcza, bo 690, niby przeceniony z 900 w swissie.

No i zastanawiam sie czy dobic targu w piatkowe swieto Matki Boskiej Pienieznej.

Czekam na dalsze opinie, moze
Kluchman pisze:.
?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 lip 2018, 18:12

wianuch pisze: Mi osobiscie nie leza zegarki z jakas ogromna tarcza, pomimo ze moja reka do malych nie nalezy. W tym modelu wydaje sie taka w sam raz
Jak w sam raz to typuję że ma 41-43mm ;)

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 04 lip 2018, 18:15

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 lip 2018, 18:52

Jak ci się podoba, to możesz wziąć. W tym przedziale cenowym normalny, solidny zegarek. Marka słabo znana, ale tutaj to bez znaczenia.

Istotna rzecz to czarna koperta. Też mam zegarek w tym kolorze i ogólnie jest przez to mało uniwersalny. Nie do wszystkiego dobrze pasuje. Na pewno gryzie się ze strojami formalnymi i pół formalnymi. Jak ci to nie przeszkadza, to jest ok.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 lip 2018, 18:53

Z wyglądu bardzo w porządku.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 04 lip 2018, 19:15

@wianuch - w życiu nie wydałbym 700-800 zł na kwarc, jeśli za 1k mogę mięć coś fajnego np. taki Orient:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-ori ... XwQAvD_BwE

1) mechanik, żaden kwarc, te zegarki mają duszę,

2) Seiko 5 jako entry level jest niezły, ogólnie Seiko jako firma jest strasznie niedoceniana, a robi takie perełki w kategorii cena/jakość jak SARB017 Alpinist, czy ogólnie dość fajne Grand Seiko - zdziwi was cena jak za byle Seiko ;) (tu odradzam chronometr, abominacja ;) ), jako entry level warto rozważyć...rosyjski Vostok amfibia (ten klasyczny - z lat 60-70ych - do kupienia za mniej niż 100 zielonych bezpośrednio z fabryki np. na meranomie),

3) jak już dojrzejemy i zrozumiemy, że tematy nas nawet kręcą to inwestujemy w coś z historią, jak np. mój ulubiony moonwatch:

Obrazek

ale przy tej klasie należy się już zastanowić nad zakupem, bo jak na polskie warunki tanio nie jest.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2018, 19:27 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 04 lip 2018, 19:26

MazurXIII pisze: np. mój ulubiony moonwatch:
Mnie się nie podoba, że jest na pasku. Zdecydowanie bardziej wolę bransoletę.

Ja na dzień dzisiejszy używam czarnego Timexa, ale mam w planach zmienić w niedalekiej przyszłości. Ogólnie bardzo podobają mi się te od Diesela:

Obrazek

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 lip 2018, 19:30

On chce tani zegarek za 700 złotych, a ty piszesz o Grand Seiko i Omedze... :wink:

Jak kogoś stać to w porządku. Chciałeś się pochwalić, że możesz wydać ponad 20 tysięcy na zegarek naręczny?

Jak ja kupowałem Eternę za dużo mniejszą kwotę, to już spotykałem się z komentarzami, że marnuję pieniądze. :wink:

Gadki o "duszy" są dla pasjonatów. Pod względem czysto użytkowym kwarce są lepsze. Są dokładniejsze, dużo tańsze w serwisowaniu, nie trzeba ich nakręcać itd.

Ten Orient poza "duszą" i bardziej kojarzoną marką ma same wady. Szkiełko mineralne, które może się porysować, niższa wodoszczelność, ogólnie garniturowiec. Zupełnie inny typ zegarka niż to, co wkleił wianuch.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 04 lip 2018, 19:42

#Delpiero14 - przecież takie rzeczy jak pasek/bransoleta to są rzeczy wymienne ;), ja akurat fanem bransolet nie jestem. By kupić fajny zegarek nie potrzeba wydawać majątku, aczkolwiek należy unikać tzw. majtkowców czyli tego Diesla ;), gdzie płacisz za krzykliwy design a nie za jakość mechanizmu (wyprodukowanie takiego zegarka to max kilkanaście zielonych w Chinach).

#kluchaman - przecież piszę - taniej Seiko 5 czy Vostok amfibia, drożej Orient, jak nie ten to Bambino. A ty lecisz po łebkach zamiast czytać w całości...uważam, że taka perełka jak seria alpinist od Seiko jest w zasięgu każdego, a taki zegarek spokojnie wystarczy na całe życie.

Zegarek w dzisiejszych czasach rozpatruje się w kategorii biżuterii, użytkowo to każdy (?) zawsze ma komórkę przy sobie, a w teren bierze się coś a'la g-shock czy suunto.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 lip 2018, 19:46

MazurXIII pisze: Zegarek w dzisiejszych czasach rozpatruje się w kategorii biżuterii
I dlatego wybieramy:
MazurXIII pisze: tego Diesla
który ma krzykliwy wygląd, a nie
MazurXIII pisze: Seiko 5 czy Vostok amfibia, drożej Orient
;)

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 04 lip 2018, 19:49

#cloner lol.

Proszę - odrobina inwencji i poniżej 100 zielonych mamy takie unikalne cudeńko jak szukacie walorów użytkowych:

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 04 lip 2018, 20:08

Komukolwiek podobają się tutaj elektroniczne zegarki typu G-schock? Mnie kompletnie nie podchodzą.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 04 lip 2018, 20:13

Mazur, szanuje rade, ale przeciez zegarki, ktore mi zaprezentowales w zaden sposob nie koreluja z tym jaki ja poddalem ocenie :P

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Zegarki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 lip 2018, 20:22

Delpiero14 pisze: Komukolwiek podobają się tutaj elektroniczne zegarki typu G-schock? Mnie kompletnie nie podchodzą.
Takie sportowe to zegarki do krótkich spodenek na wakacje. Kolega ktory pracował w swissie parę lat temu mówił mi że w większosci kupują je młodzi, jak masz 30+ to już wstyd z takim czymś się gdziekolwiek pokazać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”