Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2105

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
4
31%
Oddanie Sneijdera
1
8%
Zatrudnienie Beniteza
0
Brak głosów
Zwolnienie Xabiego
6
46%
Zatrudnienie Mourinho
2
15%
Plutek
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 99

Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Plutek » 31 sie 2018, 21:40

Może bo zagrał tylko w meczu towarzyskim.

Awatar użytkownika
svnchez
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 52

Post Wyświetl pojedynczy post autor: svnchez » 31 sie 2018, 21:42

Będzie mógł, temat cały czas istnieje. Niektórzy myśleli, że może już zapowiadający niespodzianki Enrique go powoła.

Plutek
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 99

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Plutek » 01 wrz 2018, 13:35

Kadra na mecz z Leganés:
Bramkarze: Navas, Casilla i Courtois
Obrońcy: Carvajal, Ramos, Varane, Nacho i Marcelo
Pomocnicy: Kroos, Modrić, Casemiro, Llorente, Asensio, Isco i Ceballos
Napastnicy: Mariano, Benzema, Bale i Lucas Vázquez

Nieobecni:
Decyzją trenera: Odriozola, Reguilón, Valverde i Vinícius (będzie grał jutro w derbach, w Castilli)
Kontuzjowany: Vallejo

Dodatkowe informacje:
Mecz: dziś o 20:45 na Santiago Bernabéu
Transmisja w Polsce: CANAL+ Sport 2

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 530

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 01 wrz 2018, 22:06

Ja jebie, Real chyba podmienił Ronaldo z Benzemą przy okazji transferu do Juventusu.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 01 wrz 2018, 22:45

Cieszy fakt, że po odejściu Cristiano Ronaldo odżył Benzema i Gareth Bale, ta dwójka na razie jest niezawodna. Jak ktoś myślał, że Real po odejściu Ronaldo będzie miał problem ze strzelaniem bramek, to się nieźle pomylił. Real Madryt w 3 kolejkach strzelił już 10 bramek z czego Gareth ma na koncie już 3 gole a Benzema 4 bramki. To bardziej Cristiano ma problem ze strzelaniem w Juventusie, 3 mecz i nadal bez bramki. Na razie to Realowi na dobre wyszło odejście CR7 a nie Portugalczykowi. Jednak zobaczymy jak to wszystko będzie działać na tle mocniejszych rywali. Ale na tą chwilę cieszy skuteczność Królewskich.

Dzisiaj debiut Courtois w bramce, pewnie był by na ustach wszystkich jak by w debiucie wyciągnął karnego, no ale nie pykło. Gdzieś miałem nadzieję, że wejdzie na końcówkę Mariano. No ale widać jeszcze za wcześnie na to.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2402
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 01 wrz 2018, 23:12

Dobra gra. Pierwsza połowa trochę słabsza, bo brakowało strzałów, ale ogólnie widać konkretne zamysły i progres. To dopiero początek sezonu i mecze z rywalami, którzy prawdopodobnie skończą sezon w dolnej połowie tabeli, ale Real dawno nie miał takiej kontroli nad meczami. Zobaczymy, co będzie dalej, po przerwie na reprezentacje czeka trudny wyjazd do Bilbao, ale póki co jest lepiej niż myślałem. Tylko niepodważalna pozycja Casemiro w obecnej formie troszkę mnie dziwi.

Awatar użytkownika
svnchez
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: svnchez » 02 wrz 2018, 9:57

Lekko martwi i jednocześnie zaskakuje ta słaba postawa Casemiro na początku sezonu, ale dobrze, że przypada na potencjalnie słabszych rywali. W sumie dotychczas nie miał większych wahań formy i przeważnie prezentował się co najmniej nieźle. Z jednej strony niby powinni grać najlepsi, ale z drugiej może właśnie dobrze, że ma wyjściowy skład, bo przy kolegach w formie jego gorsza dyspozycja nie będzie tak mocno odczuwalna i Julen chyba liczy na to, że kwestią czasu jest powrót do normalnej dyspozycji (i w sumie też póki co jestem spokojny w tej kwestii).

Mam nadzieję, że te słabsze pierwsze połowy nie będą normą i nie skończy się na jakimś przesypianiu 3/4 meczu jak zdarzało się za Zizou, ale pozytyw jest taki, że zaczynają pojawiać się elementy, które u Francuza szwankowały. W końcu głównym pomysłem na atak nie jest gra miliona wrzutek.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 wrz 2018, 10:11

W sumie to tych wrzutek jest dużo. Zniknęły w jednym czy dwóch sparingach, ale potem wróciły. Nie oceniam jednak tego negatywnie, jak za Zizou, bo z czego innego one wynikają. Real ma bardzo wysokie posiadanie piłki, ale przy tym gra bardzo szeroko i wykorzystuje dłuższe podania do skrzydeł, by wykorzystać atuty swoich bocznych obrońców i skrzydłowych. Wrzutki tu po prostu muszą się pojawiać. To nie jest i nie będzie kopia Barcelony, która ma w ataku pozycyjnym inną charakterystykę.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 02 wrz 2018, 10:21

Żeby nie było tak optymistycznie, z całą sympatią, trochę dziwi mnie, jak to po trzech meczów wielu szuka odniesień do gry z Cristiano i na podstawie początku sezonu wierzy, że jego odejście nie będzie problemem. Oczywiście, wygląda to bardzo dobrze i jest to możliwe, i faktycznie, Real na starcie sezonu nie ma problemów ze strzelaniem bramek - Benzema wykorzystuje sytuacje, jakie ma i bierze aktywny udział w konstruowaniu akcji, Bale zaczyna robić to, co np. Salah w Liverpoolu (do czego jest rzeczywiście zdolny, co pokazał w Tottenhamie), a Asensio wypracował 4-5 bramek i licząc rzuty karne po faulu na zawodniku jako asysty (a to chyba jest słuszne), to ma ich już 4 albo 5. Do tego w tym ustawieniu gra Realu funkcjonuje bardzo dobrze zarówno w ataku pozycyjnym jak i przy kontrach, bo cały tercet dobrze się czuje przy obu wariantach gry. Ale ... to dalej tylko trzy mecze ze słabszymi rywalami, a czy Bale będzie zdrowy, Benzema będzie w stanie utrzymać taką wysoką dyspozycję (rok temu czwartą bramkę w lidze strzelił pod koniec lutego :D ), a Asensio będzie tak regularny - wciąż nie wiadomo.

Ciekawe, że Asensio jest pierwszą opcją ponad Isco na ten moment (i to może się prędko nie zmienić, choć trochę brakuje bramek - wczoraj zmarnował świetną okazję), a najbardziej cieszy powrót do formy Carvajala, który wygląda kapitalnie na starcie sezonu. Szkoda tylko tego Pucharu Weszło. :P

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6208
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 wrz 2018, 10:23

Zaraz się okaże że Moody miał rację - że Ronaldo tylko dobijał z bliska i w jego miejscu nawet Benzema wygląda jak GOAT :mrgreen:

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 02 wrz 2018, 10:27

Benzema nawet obok Cristiano miał momenty, gdzie strzelał jak na zawołanie (w pierwszym sezonie Zizou średnio bramka na 80 minut bez wykonywania karnych), tyle, że rzadko to pokazywał. :P

Awatar użytkownika
svnchez
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: svnchez » 02 wrz 2018, 10:35

Z tym odejściem Ronaldo to ma swoje dobre i złe strony, bo Ronaldo już w kilku ostatnich latach pokazał, że na początku sezonu raczej nie ma co na niego liczyć i budzi się dopiero w mega formie na wiosnę - no i dopóki się nie obudzi to gra bez niego wygląda lepiej, bo uzależnianie się od zawodnika bez formy nie wychodziło na dobre i w zasadzie to Real i tak w jakimś stopniu grał bez niego. Niemniej prawdziwa odpowiedź na pytanie "lepiej z CR czy bez" przyjdzie w 2019 roku, kiedy to naprawdę będzie trzeba zastąpić kosmitę, dlatego ja póki co w ogóle nie patrzę na ten aspekt.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 02 wrz 2018, 10:46

Co do Casemiro, to problemem jest brak wartościowego zmiennika. Llorente wyraźnie nie cieszy się zaufaniem.
Zastanawiam się czy przypadkiem nie warto spróbować z Modriciem na tej pozycji w sytuacji jak Casemiro nie wyrabia. Modrić potrafi walczyć o piłkę i ją rozegrać a wtedy z przodu zrobiło by się miejsce dla Isco który wczoraj z ławki ładnie się wprowadził do gry.

Jak wspomniałem, wyniki Realu cieszą ale poczekajmy na mocniejszego rywala. Na razie jest nieco odwrotnie jak w poprzednim sezonie, gdzie udało się wygrać Superpuchar Europy i Hiszpanii a później w lidze tracenie seryjnie punktów i przegrany sezon na starcie. Aktualnie przegrana w superpucharze z Atletico ale za to w lidze idzie naprawdę nieźle a z głównych przeciwników do tytułu już rywale tracą punkty. Ateltico przegrało z Celtą.

Ja przy tych zmianach przed sezonem byłem sceptyczny co do wyników w tym sezonie i w sumie to podtrzymuje. W tym sezonie Barcelona będzie faworytem na wszystkich frontach, ale wierzę, że Real może mnie zaskoczy i mimo tych wszystkich problemów nagle pokaże niedowiarkom, że Real to nie Zidane czy CR7 ale solidny zespół naprawdę świetnych piłkarzy. W końcu mimo, że z zespołu odeszli tacy zawodnicy jak Kovacić czy CR7, to nadal kadrowo Real Madryt jest czołowym klubem na Świecie.

Czas pokaże.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 02 wrz 2018, 10:47

@svnchez, owszem. Ja odnosiłem się do samej dyspozycji BBA (czy jak to tam sobie teraz tytułują hiszpańskie media), bo na starcie sezonu każdy wygląda z nich świetnie, ale nad każdym można rozłożyć spory znak zapytania, czy tak będzie na dystansie sezonu. Ale owszem, perspektywa, że to jest TEN sezon gdzie Cristiano notuje kolejny zjazd + powrót do formy Benzemy, jest naprawdę kusząca. :P

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 wrz 2018, 11:29

Dla mnie nie tyle samo BBA jest znakiem zapytania, co to, co będziemy oglądać, gdy zaczną się z przodu rotacje, bo zacząć się muszą. Bale i Benzema to bardzo doświadczeni i ograni w największych meczach zawodnicy. Oni już w tych okolicznościach nie mogą być znakami zapytania, choć oczywiście zawsze jest ryzyko, że ktoś złapie kontuzję, czy Benzema znowu przestanie trafiać z pięciu metrów. Na razie wydaje się, że rola głównej strzelby mu odpowiada dużo bardziej niż bycie giermkiem Cristiano, co jest pewną niespodzianką, ale bardzo miłą. Nie przyszedł inny napastnik z topu, klub okazał mu niebywałe zaufanie, więc nie ma wyboru i musi dać radę, jeśli chce tutaj zostać dłużej niż do końca sezonu. Asensio już wcześniej pukał do pierwszego składu (niby nie miał w nim miejsca, a był jednym z najwięcej grających zawodników w zespole) i nie można go już postrzegać tylko jako talent. Odejście Ronaldo zrobiło mu miejsce w jedenastce i on też po prostu musi pokazać ciągłość w grze od pierwszej minuty. Zobaczymy, co będzie w najważniejszych meczach, ale dotychczas bez Ronaldo Real całkiem nieźle radził sobie w meczach z Barceloną (chyba lepiej niż z Portugalczykiem w składzie).

Trudno przewidywać, co będzie na wiosnę, gdy Ronaldo zawsze był w świetnej dyspozycji strzeleckiej. Jeśli szukać plusów jego nieobecności, to na pewno to, że łatwiej jest zaadaptować obecną taktykę z dużo większym niż wcześniej pressingiem. Portugalczyk akurat w tym elemencie zwykle nie pomagał.
Bernabeu pisze: Ciekawe, że Asensio jest pierwszą opcją ponad Isco na ten moment
Tak bym tego nie ujął, bo Isco po prostu zaczął sezon na innej pozycji i dopiero wczoraj pierwszy raz wszedł z ławki, zaliczając przy tym swoją drogą swój najlepszy występ od początku rozgrywek. Jak Isco wejdzie na pozycję Asensio to pewnie z przyczyn taktycznych, bo starszy z Hiszpanów ma większą skłonność do zawężania pola gry.

Główny znak zapytania to dla mnie nie jest BBA tylko plan B, bo rotacja składu jest nieunikniona, a obecna ławka pozostawia trochę wątpliwości. Co będzie, gdy rzeczywiście od początku w ofensywnym tercecie będzie musiał grać Vazquez, Mariano, czy Vinicius? Co będzie, gdy będą oni musieli wejść na boisko i odwrócić losy spotkania? Na odpowiedź trochę poczekamy, a przerwa na reprezentacje wydaje się być teraz wyjątkowo niekorzystna. Tym bardziej, że tuż po niej kalendarz zrobi się trudniejszy. Oby tylko wszyscy wrócili bez kontuzji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”