Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 872

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 225

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 26 lis 2018, 10:45

ozob pisze: PiS rzedzi 3 lata. Dlaczego nie postawiono na zmniejszenie kosztow wydobycia poprzez wsparcie technologiczne koplanii? Mozna bowiem wegiel wydobywac taniej niz ma to miejsce w Polsce. Dlaczego nie ma praktycznie zadnych rzadowych badan nad tym, aby obrobka wegla byla mniej szkodliwa dla srodowiska? Sa przeciez nowe piece, filtry itd. Dlaczego rzad nie wspiera bardziej i nie opracowuje wlasnej technologii dotyczacej podukcji paliw syntetycznych z wegla?
siedzisz w przemyśle wydobywczym że wypowiadasz tak kategoryczne osądy ? bo brzmi to conajmniej śmiesznie...

jedno wiemy - poprzedni rząd "lulki palił, swoim dobrze płacił , a kopalnie mieli w dupie" jak usłyszeliśmy od jednej ministrowej.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 26 lis 2018, 10:47

League pisze: chyba trzeba cie uświadomić o zaletach wiatraków to raz,
wiatraki niech sobie będą jako eksperymenty i próby z alternatywnymi źródłami ale rozwój ich liczby i stawianie na tą technologię to droga do nikąd. są za słabe mocą , za drogie i co najgorsze dają prąd kiedy chcą a nie kiedy trzeba

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 251

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 26 lis 2018, 15:00

Protasiewicz się wytłumaczył, podobno zgubił telefon.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6529

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 lis 2018, 19:03

ozob pisze: Dlaczego nie postawiono na zmniejszenie kosztow wydobycia poprzez wsparcie technologiczne koplanii? Mozna bowiem wegiel wydobywac taniej niz ma to miejsce w Polsce.
Jak na przykład można taniej wydobywać węgiel? O jakim wsparciu technologicznym piszesz?
ozob pisze: Dlaczego nie ma praktycznie zadnych rzadowych badan nad tym, aby obrobka wegla byla mniej szkodliwa dla srodowiska? Sa przeciez nowe piece, filtry itd.
Sugerujesz, że te wszystkie budowane nowe bloki w Ostrołęce, Opolu, Kozieniacach to na przestarzałych technologiach są?
ozob pisze: Dlaczego rzad nie wspiera bardziej i nie opracowuje wlasnej technologii dotyczacej podukcji paliw syntetycznych z wegla?
Kto na świecie tak robi na skalę przemysłową?

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 26 lis 2018, 21:21

1) Wytlumacz mi w takim razie dlaczego wydobycie wegla w Czechach kosztuje mniej niz w Polsce.

2) Jest tez kupa starych blokow i starych domow, ze aby sie zapalapac na wymiane pieca dochod na jednego czlonka rodziny nie moze przekroczyc 500 zl.

3) Nikt, bo akurat Ci ktorzy by mogli maja paliw po dostatkiem. Polska nie ma.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 26 lis 2018, 21:46

o jakich "nowych blokach" piszecie chłopaki , myślałem że rozmowa była o przemyśle wydobywczym i technologii wydobycia, a nagle płynnie przeszło to w mieszkalnictwo jednorodzinne. :shock: ja wiem że smog i czyste grzanie i odchodzenie w gaz , ale raczej jedno z drugim cienko się klei.
Nowe bloki jak stawiają to mają albo gazowe albo sa podłączone do miejskiej.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6529

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 lis 2018, 23:03

ozob pisze: 1) Wytlumacz mi w takim razie dlaczego wydobycie wegla w Czechach kosztuje mniej niz w Polsce.
Jakieś dane na poparcie tezy, że są technologicznie do przodu w stosunku do nas? Chodzi Ci o względnie tani węgiel brunatny czy droższy kamienny, którego mają tylko kilka kopalń? Jakie są warunki geologiczne tych złóż?
ozob pisze: 2) Jest tez kupa starych blokow i starych domow, ze aby sie zapalapac na wymiane pieca dochod na jednego czlonka rodziny nie moze przekroczyc 500 zl.
Nie no jasne, za granico to wszystkie elektrownie super nowoczesne :roll: Poza tym co mają gospodarstwa domowe do krajowej produkcji energii? :badziewie:
ozob pisze: 3) Nikt, bo akurat Ci ktorzy by mogli maja paliw po dostatkiem. Polska nie ma.
Błąd, robi to RPA. Poza tym, przy takiej cenie węglowodorów tego nie opłaca się robić w polskich warunkach, chociaż JSW rozważa inwestycje w to.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 26 lis 2018, 23:21

Min. Gowin odwołał spotkanie z ambasador USA. Powodem jej wypowiedź o mediach

Wicepremier oraz minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin odwołał spotkanie z ambasador USA w Polsce Georgette Mosbacher – poinformowął portal DoRzeczy.pl. Powodem miała być wypowiedź, w której ambasador groziła ostrą reakcją Kongresu, gdyby USA uznały, że w Polsce łamana jest wolność słowa. Min. Gowin nie chciał komentować swojej decyzji. Natomiast szef MSWiA opublikował tweet, w którym zapewnia „wszystkich (zarówno z Polski jak i z USA)” wzburzonych krytycznym wpisem o TVN24, że będzie to robił dalej, jeśli uzna za zasadne.

Według portalu wicepremier Gowin odebrał tę wypowiedź jako przejaw nieformalnego nacisku na ustawodawcę oraz lobbingu w interesie konkretnej stacji telewizyjnej. DoRzeczy.pl przypomina, że przedstawiciel polskiego rządu po raz pierwszy tak zareagował na zachowanie amerykańskiego ambasadora.

Ambasador USA odwiedziła Sejm w środę. Spotkała się m. in. z członkami zespołu parlamentarnego Polska-Stany Zjednoczone. Głównym tematem rozmowy z nimi miała być kwestia wiz, jednak szerokim echem odbiła się inna poruszona przez Mosbacher sprawa: wolność mediów.

– Czy będzie jakiś procedowany projekt, co do którego państwo myślicie, że należy się zainteresować, czy też coś może nas niepokoić? Powinniście mieć świadomość, że jedna rzecz, co do której Kongres amerykański się zgadza zarówno Demokraci, jak i Republikanie, to jest wolność prasy. I nie mogę tego mocniej wyrazić – mówiła Mosbacher na spotkaniu z posłami.

– W tej chwili Kongres w USA jest bardzo pozytywnie nastawiony do Polski. I Demokraci, i Republikanie bardzo chętnie pomagają Polsce, bo wiedzą, że Polska jest bardzo ważnym sojusznikiem. Ale, to się może wszystko posypać, jeśli chodzi o wolność prasy, to tu wszystko jest czarno-białe w USA. I mówię to państwu, bo słyszę o tym ciągle – dodała Ambasador.

Nikt z rządu oficjalnie nie skomentował opinii ambasador USA. Choć Joachim Brudziński, szef MSWiA, opublikował tweet, w którym nawiązuje do swoich krytycznych wpisów na temat TVN24 i reakcji oburzonych zarówno z Polski, jak i z USA.
Niezła hipokryzja ze strony pani ambasador, bo w końcu jej przełożony cały czas jedzie choćby CNN. :]

Swoją drogą, zastanawiałem się, jak długo zajmie w końcu zaognienie konfliktu z tego powodu, skoro TVN należy do Amerykanów.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 26 lis 2018, 23:39

Magnum pisze: Niezła hipokryzja ze strony pani ambasador, bo w końcu jej przełożony cały czas jedzie choćby CNN.
Jej? Nie sądzę, żeby każdy członek administracji Trumpa go popierał we wszystkim co robi. Popraw mnie Magnum, ale czy ostatnio po inbie z dziennikarzem CNN nie potępili go Republikanie?

Prędzej bym to uznał za właśnie prztyczek w nos samego Trumpa, któremu można teraz wyciągnąć, ze ambasadorzy mianowani przez niego potrafią skrytykować takie postępowanie.

Tak poza tym, to widzę że dyskusja odeszła od tematu jawnego antypolskiego działania PiS w sprawie energii. Ci ludzie kompletnie nie liczą się z tym jaka będzie przyszłość i to jest kolejny powód żeby ich odsunąć od władzy. W OZE tak czy inaczej inwestować trzeba, a węgiel coraz mocniej sprowadzany jest z Rosji. Przecież to kompletny bezsens.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 26 lis 2018, 23:50

czarny samael pisze: Prędzej bym to uznał za właśnie prztyczek w nos samego Trumpa, któremu można teraz wyciągnąć, ze ambasadorzy mianowani przez niego potrafią skrytykować takie postępowanie.
Jeśli tak to interpretujesz, to zgoda i mam pełną nadzieję, żę tak własnie jest. Cynik we mnie stwierdził jednak, że wcale nie o to chodzi. Nie jestem w stanie stwierdzić, kto ma rację, wiec liczę na to, że Ty. ;)

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 lis 2018, 0:52

Magnum pisze:
czarny samael pisze: Prędzej bym to uznał za właśnie prztyczek w nos samego Trumpa, któremu można teraz wyciągnąć, ze ambasadorzy mianowani przez niego potrafią skrytykować takie postępowanie.
Jeśli tak to interpretujesz, to zgoda i mam pełną nadzieję, żę tak własnie jest. Cynik we mnie stwierdził jednak, że wcale nie o to chodzi. Nie jestem w stanie stwierdzić, kto ma rację, wiec liczę na to, że Ty. ;)
Bardziej po prostu odbiłem piłeczkę :wink:
Stąd to "prędzej bym uznał". Osobiście sądzę, że jej w ogóle Trump nie obchodzi, co i tak jest czymś co odbierałbym pozytywnie.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 27 lis 2018, 7:56

czarny samael pisze: a węgiel coraz mocniej sprowadzany jest z Rosji. Przecież to kompletny bezsens.
Nie bezsens a raczej to jest nurt naszej władzy;) u nich wiatr wieje ze wschodu;)

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 251

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 27 lis 2018, 9:57

Czym innym jest wolność słowa a czym innym jest niechęć do danej stacji telewizyjnej czy gazety. Nie ma w tym nic dziwnego, że Trump nie lubi CNN, bo może jej nie lubić, przy jednoczesnym uwielbieniu tej stacji przez Obame, jednak nie stawia to znaku równości w chęci i możliwości zamknięcia takiej czy innej stacji. I nie powielajcie takich bzdur.
Pani Ambasador chlapnęła o zniesieniu wiz, może nawet bez wcześniejszego uzgodnienia z przełożonymi w USA i teraz wycofuje się rakiem z takiej deklaracji wymyślając jakieś dziwne teorie na temat wolności słowa. A jak ktoś myśli, że taki Ambasador, co by nie mówić z mało prestiżowej ambasady na świecie, może dawać "prztyczki" człowiekowi szefującemu jednemu z największych państw na świecie to ..... :roftl3:

Co do wiatraków. Ludzie czy wy poszaleliście? Chcecie opierać zapotrzebowanie energetyczne kraju na tak niestabilnym źródle energii? To ja proponuje dynamo, będziecie się zmieniali a w kinach będą o was kroniki:

Jasiek i Stasiek elektryzują Polskę. Jaś i Staś dowiedli, że przez wytrwałość i ciężką pracę można żyć ekologicznie. Dynamo to ich sposób na energie. Obaj Panowie zawzięcie kręcą, aby w każdym polskim domu świeciła mała kulka, bo ekologia i gimnastyka to klucz do nowoczesnej Polski.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 lis 2018, 10:19

Kojiro pisze: A jak ktoś myśli, że taki Ambasador, co by nie mówić z mało prestiżowej ambasady na świecie, może dawać "prztyczki" człowiekowi szefującemu jednemu z największych państw na świecie to
Jak zwykle nie czytasz ze zrozumieniem napisanego tekstu.

A tak poza tym, to w polityce USA nie ma takiej poddańczości jak w naszej.
Kojiro pisze: Ludzie czy wy poszaleliście?
Nie.
Kojiro pisze: Chcecie opierać zapotrzebowanie energetyczne kraju na tak niestabilnym źródle energii?
Czy mi się wydaje, czy Ty określasz to przez pryzmat każdego pojedynczego dnia zamiast całego roku?
Zdajesz sobie w ogóle sprawę dlaczego oni odchodzą od tego? Otóż śpieszę wyjaśnić, że nie z uwagi na rachunek ekonomiczno-ekologiczny, tylko
– Spadek produkcji z elektrowni wiatrowych wymuszony jest naszymi zobowiązaniami politycznymi – tłumaczył, prezentując projekt „Polityki energetycznej Polski do 2040 roku”, minister energii Krzysztof Tchórzewski.
Wspomniane przez niego zobowiązania to obietnice polityczne składane przez część posłów Prawa i Sprawiedliwości. Duże znaczenie miał zwłaszcza sprzeciw dolnośląskiej posłanki PiS i minister edukacji narodowej Anny Zalewskiej. Będąc w opozycji nieformalnie reprezentowała ona głos organizacji sprzeciwiających się budowie turbin wiatrowych w okolicy ich miejsca zamieszkania. Z opracowania Polskiej Akademii Nauk wynika, że chociaż na Dolnym Śląsku zainstalowanych jest mniej niż 2 proc. wszystkich turbin wiatrowych w Polsce, to 9 ze 102 zidentyfikowanych przez PAN konfliktów społeczny wokół budowy wiatraków (łącznie objęły one 4 proc. gmin w kraju) miało miejsce właśnie w regionie posłanki Zalewskiej.
Uważasz to za racjonalny powód?

Inna ważna kwestia z artykułu, który wrzuciłem:
– Z praktyki wynika, że wiatraki na lądzie są dostępne tylko 20 proc. czasu, a na morzu to jest 40-45 proc. czasu – tłumaczył w piątek minister Krzysztof Tchórzewski.

Uzasadnienie ministra budzi obawy o aktualność wiedzy Ministerstwa Energii, które przygotowało projekt polityki energetycznej państwa. Wykorzystanie mocy na poziomie 20 proc. było charakterystyczne dla turbin wiatrowych, które na rynek wchodziły 15 lat temu. W ubiegłym roku turbiny wiatrowe w Polsce pracowały z mocą ponad 10 proc. swojej mocy zainstalowanej przez 77 proc. godzin w roku. Natomiast średnie wykorzystanie mocy wyniosło 28 proc. Na co złożyły się najstarsze turbiny, o których wspominał minister, a także nowsze, które wykorzystują już średnio ok. 30-35 proc. swojej mocy zainstalowanej.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6197
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 lis 2018, 10:32

ozob pisze: 1) Wytlumacz mi w takim razie dlaczego wydobycie węgla w Czechach kosztuje mniej niz w Polsce.
Ja już to pisałem wielokrotnie, praktycznie przy każdej dyskusji o kopalni, ale najwyraźniej pewne posty trzeba przepisywać średnio co 3 miesiące dla utrwalenia. Polskie kopanie to są państwowe mafie do obdzielania się stołkami. Ludzie zajmujący się wydobyciem to mniej niż 50% ludzi zatrudnionych na kopalni - drugą połowę stanowią dyrektorowie. Kiedy robiłem na kopani praktyki, musiałem załatwić sobie podpisy od 11 różnych dyrektorów!! Był nawet osobny dyrektor od spraw BHP - jego jedyną rolą było organizowanie kursów BHP - ale miał swój gabinet, swoją pensję 4 tys, 25 lat pracy i swojego wicedyrektora, który siedział z nim cały dzień w gabinecie. Dyrektor od spraw zatrudnienia wysłał mnie do dyrektora od spraw praktyk, który z kolei wysłał mnie do dyrektora od spraw praktyk studenckich, ect.

Także reasumując - wydobycie w Polsce ma się dobrze, nowe technologie są na bieżąco wprowadzane (np ostatni zaczęło się na śląsku przekopywanie staro usypanych hałd, bo wg najnowszych technologii da się z nich odzyskać jeszcze masę węgla). Natomiast koszty 'produkcji' - czy raczej koszty utrzymania kopalń - są tak wysokie, bo ponad połowa wkładu to są pensje do dyrektorów! To stara komunistyczna firma państwowa służąca do obdzielania się stołkami. Kopanie trzeba zreprywatyzować, wówczas prywaciarz za swoje będzie miał 3 dyrektorów od spraw papierkowych, a nie jak obecnie - 50 różnych dyrektorów na państwowej posadce, którzy niczym się nie zajmują. I nagle okaże się że nasz węgiel wydobywa się równie tanio co gdzie indziej. Zreprywatyzować i wypierdolić kilkuset dyrektorów którzy nie są w ogóle potrzebni w wydobyciu, a ich utrzymanie kosztuje państwo kilkaset tysięcy złotych miesięcznie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”