Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2130

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
5
33%
Oddanie Sneijdera
1
7%
Zatrudnienie Beniteza
1
7%
Zwolnienie Xabiego
6
40%
Zatrudnienie Mourinho
2
13%
Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 22 gru 2018, 12:12

Ciekawe, że już przy zwolnieniu Lopetegui rozważało się Mourinho jaki już wtedy był jedną nogą na wylocie z ManU.
Powiem tak, mamy klub jaki wymaga pewnej przebudowy i znalezienia z powrotem własnego stylu gry po odejściu CR7 a z drugiej strony mamy trenera jaki gdzieś podupadł i też potrzebuje odbudowy.

Sam jestem jednak sceptyczny, bo obecny Mourinho wyraźnie potrzebuje 1-2 sezonów przerwy, chłodnej analizy by lepiej dostosować swoją myślą do obecnej piłki, bo jego obecne rozwiązania są przestarzałe i się zwyczajnie nie sprawdzają. Dlatego mimo, iż z sentymentem wspominam te świetne kontry wyprowadzane przez Real za Mourinho gdzie klub zyskał ten przydomek najlepiej grającej z kontry drużyny na Świecie, to jednak nie wierze by dzisiejszy Mourinho miał wprowadzić do zespołu coś co go faktycznie odmieni.

Obecnie w piłce klubowej jest jeden trener jaki by ogarnął zespół Realu Madryt a jest nim Klopp. Tyle, że ten sobie wyrabia status skarbu narodowego w Liverpoolu i nikt go nie wypuści z tego klubu. Jest też Deschamps ale ten nie odejdzie z kadry Francji, chyba, że Ci wzięli by tam Zidana kosztem Deschampsa

Nie odniosłem się wcześniej do losowania LM więc odniosę się teraz. Wszyscy uważają, że Real gładko poradzi sobie z Ajaxem a ja nie był bym tego taki pewien. Real Madryt obecnie gra w kratkę. Nadal nie widać tej myśli gry na boisku, bardziej przypomina to improwizacje z zlepku indywidualności. Ajax jest zespołem młodym, głodnym sukcesów i na pewno na takie zespoły jak Real nie będzie brakowało im motywacji i woli walki. Kluczem dla Realu będzie szybkie strzelenie gola, to trochę ostudzi Holendrów ale jeśli przyjdzie Królewskim się męczyć, to wszystko jest możliwe. Ajax w meczach z Bayernem pokazał, że nie można ich lekceważyć i to będzie ciekawy sprawdzian charakteru dla Królewskich.

Co do dzisiejszego finału KMŚ, to uważam, że zwycięstwo jest formalnością i trzeba jak najszybciej wrócić do poważniejszych wyzwań w Europie.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2493
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 22 gru 2018, 19:25

Llorente na zawsze w pierwszej jedenastce. Mój crack. :love:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2449
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 gru 2018, 20:50

Co mecz chłopak jest najlepszy albo jednym z najlepszych na boisku. Niebywałe, że Lopetegui na niego nie stawiał. Do jego koncepcji byłby dużo lepszy niż Casemiro.

Fajnie zapewnić sobie znaczek najlepszej drużyny świata wygrywając z dwiema drużynami z Azji. :)

Ogólnie w grze drużyny do poprawy jest dużo. Solari znalazł swoje ustawienie, ale widać dużo improwizacji w grze. Brak wyraźnego zamysłu. Przykładowo taki Benzema ciągle szuka gry, a Bale kompletnie nie potrafi się do tego adaptować na boisku. Choć ogólnie z Zidanem często było pod tym względem podobnie i te stare nawyki ciągle w chłopakach siedzą. Nie mogę tylko zrozumieć, że typowy zadaniowiec Lucas Vazquez, który nigdy pewnego poziomu nie przeskoczy i w sumie niczego ciekawego do ofensywy nie wnosi, to jest teraz zawodnik pierwszego garnituru. Wiem, że Madridistas są trochę malkontentami, ale chciałbym czegoś więcej.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2475

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 27 gru 2018, 22:29

https://www.transfermarkt.de/reinier/pr ... ler/627226 typ ma klauzulę 70 mln Euro. Real go chce;) zbierają wonderkidów. Ciekawe tylko kto to;)

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 28 gru 2018, 2:10

Nie, tylko nie kolejny cudowny dzieciak z brazylijskich pastwisk. Vinicius 45, Rodrugo 50 (czy 45), jakiś Reiner 70. Razem około 160 mln. Za to masz Hazarda i zostaje na tysiące kartonów lodów Kaktus.
#FlorentinoDimision

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 28 gru 2018, 3:51

Każdy kij ma dwa końce.

Z jednej strony polityka transferowa, na obecnym rynku, gdzie wyciągnięcie gwiazd z topowych klubów jest dużo trudniejsze - polegająca na kupowaniu młodych, topowych talentów, jest jak najbardziej logiczna. Dlatego broniłem transferów Viniciusa i Rodrygo, bo nawet jak nie wypalą, to marketingowo będą na tyle znani, że Real odzyska większość tych pieniędzy co do czego raczej nikt nie ma wątpliwości. A czy nie wypalą? To naprawdę wiodące talenty w swoich rocznikach, Vinicius wygląda jak na swój wiek dobrze.

Ale są dwa "ale". Po pierwsze, poza kupowaniem młodych trzeba myśleć o wzmocnieniu pierwszej jedenastki, a tutaj każdy wie, jak to wygląda. Nie ma co się rozpisywać.

Po drugie - trzeba mieć jeszcze plan na wprowadzanie tych zawodników. Podobno zaklepany jest Brahim Diaz z City - poza Fodenem największy talent z City, ciężko powiedzieć nie, ale trzeba go wrzucić do pierwszej drużyny od stycznia. Palacios z River też podobno dogadany, albo jest blisko. Celem na lewą obronę ma być Firpo z Betisu. Bardzo fajny zawodnik, kibic Realu, dużo lepsza inwestycja niż Theo rok temu. Ale tego jest ... cholernie dużo. Łunin, Odriozola, Vallejo, Achraf, być może Firpo, Llorente, Ceballos, Valverde, być może Palacios, znakomity w Holandii Odegaard (!), Asensio, Rodrygo, Vinicius, pewnie Diaz. Kilkanaście nazwisk absolutnie wyróżniających się młodzieżowców, najstarszy Llorente ma 23 lata. Niektórzy skreślili Odegaarda, a on ma strasznie interesującą charakterystyką, co widać było już w preseason - szybki, drybling, świetne podanie, aktywny w defensywie, bardzo wszechstronny gracz, pogra na skrzydle na 10-tce, w trójce pomocników. W Holandii wrzucają go do jedenastki sezonu po pierwszej rundzie niektórzy. 20 lat, kto wie, czy się nie przebije w tym Realu.

Wiadomo, można ich wypożyczać - Odegaard świetnie gra w Holandii w ostatnich tygodniach, oddanie z opcją wykupu Carvajala było świetną inwestycją, bo to samo dostanie Real z Hakimim, ale tutaj trzeba też mądrze tych chłopaków wprowadzać do pierwszego składu. A w ostatnich dwóch sezonach widzimy schemat - Real gra słabo, młodzi zostają wrzuceni na minę.

Nie wiem kim jest Reinier, nie wiem, czy jest na niego miejsce, ale problemy w tej polityce są gdzie indziej.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2449
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 28 gru 2018, 10:26

Jak wyżej. Trudno nie popierać inwestowania w młodych zawodników. To bardzo dobra polityka. Problem jest tylko taki, że Real musi być na szczycie i przez to ci młodzi nie mogą dostać od trenera odpowiednio dużego zaufania, zwłaszcza w delikatnych momentach. Przez to, że musi być na szczycie, nie można też się do młodych ograniczać, a to ostatnio zrobiono.

Chyba nikt się nie zdziwi, jeśli Modrić odejdzie po sezonie. Ramos i Marcelo to zawodnicy po trzydziestce i też powoli będą musieli zostać zastąpieni. Bale i Benzema także, a ich patrząc realnie na cele klubu, być może już po sezonie trzeba wymienić na lepsze modele. Pierwsza jedenastka wyraźnie potrzebuje świeżej krwi po odejściu Cristiano. Inaczej jeszcze długo sobie poczekamy na mistrzostwo Hiszpanii. Przyszłe lato będzie powiedzeniem sprawdzam. Jeśli transfery ograniczą się do zakupu i powrotu kilku młodych chłopaków, to cele typu "walczymy o wszystko, bo jesteśmy Realem Madryt bla bla bla" będą musiały zostać odsunięte na bok.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 28 gru 2018, 12:19

Tylko że ja nie krytykuję w 100% polityki ściągania młodych zawodników. Wczoraj po powrocie do domu na szybko wszedłem na forum i napisałem posta.
Rozwijając moją wczorajszą myśl. Cieszy mnie, że stawiamy na młodych zawodników, któreś z nich na pewno wypali. Odriozola, Llorente, Ceballos czy Asensio pokazali już, że mogą być w przyszłości ważnymi zawodnikami klubu (to jak obecnie gra Marco to druga sprawa). Dalej brazylijska dwójka, Odegaard i cała grupa, którą wymienił Bernabeu. Mnie w tym wszystkim boli to, że Perez się trochę zagalopował. Wróżono nam że z tak starą podstawową jedenastką prędzej czy później staniemy się drugim Milanem, w takim tempie to my za chwilę będziemy drugim Arsenalem. Ze skrajności w skrajność - tak właśnie działa Perez. Nie ukrywajmy, Real zawalił dwa ostatnie letnie okna transferowe. W 2017 trzeba było mocniej ruszyć po Mbappe, który spokojnie mógł zająć wtedy miejsce Bale'a, a Walijczyk nie miał wcale wtedy mocnej pozycji w klubie, w końcu to Isco grał w podstawie chociażby w finale w Cardiff. O nowym napastniku nie mam już sił pisać, mityczne przestrzenie Benzema zaprezentował już w finale KMŚ przy pilnowaniu zawodnika Al Ain... W tym roku odszedł Ronaldo, aż się prosiło wziąć tego Hazarda.
Kończąc, cieszy mnie to że Perez stawia na młodych zawodników, ale w tym wszystkim nie ma odpowiedniego balansu. W miejsce, w które kupujemy wonderkidów z Brazylii powinny przyjść prawdziwe gwiazdy, bo tam są największe ubytki.

Awatar użytkownika
liam
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: liam » 30 gru 2018, 20:40

Zgadzam się w 100% z HMK.
Fajnie jest ściągać młodych, zdolnych no ale brakuje właśnie odpowiedniego balansu.
Po odejściu Ronaldo, wydaję mi się, że brakuje takiego lidera w ataku, który przy gorszej grze drużyny, jest w stanie wsiąść ciężar gry na swoje barki i odwrócić wynik meczu.
Mam nadzieję, żę uda się sprowadzić Hazarda, bo właśnie takiego zawodnika brakuje. No i napastnika.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 337

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 30 gru 2018, 22:28

Hazard / Mbappe i Icardi / Lewy - 2 z tych 4 powinno grac w Realu po tym okienku transferowym. Jeden wielki uj bedzie z tego sezonu bez transferow do przodu

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 30 gru 2018, 22:36

cruel pisze: Hazard / Mbappe i Icardi / Lewy - 2 z tych 4 powinno grac w Realu po tym okienku transferowym. Jeden wielki uj bedzie z tego sezonu bez transferow do przodu
W sensie, że mają przyjść w zimę?

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 337

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 30 gru 2018, 22:47

Nie, ze powinni przyjsc w lato. Nie wierze w zaden z tych transferow w zimie

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 31 gru 2018, 1:01

IMO Real powinien ruszyć po Icardiego. Na Lewego jest już za późno.

Fajna okładka AS o sierotach po Ronaldo. Taka prawdziwa i pokazująca w skrócie kim był Cristiano dla Realu.

Co do wydawania milionów na młode talenty. Rozumiem kupić młodego za wielkie pieniądze. Rozumiem nawet, że można za takiego przepłacić nieco, ale wydawać 50 mln na 17 letnich Brazyliczyków(i to od łebka a nie za wszystkich jest chore). Zobaczcie sobie statystyki Rodrygo w Brazylii. Mizerne. I teraz nie obchodzi mnie to, że ma 18 lat, a za ile przyszedł. Vinicius też na razie nie jest przekonywujący. Widziałem zdecydowanie bardziej przekonujących w jego wieku. Mi na ten moment bliżej do 2-óch wtop aniżeli wonderkidów.

Palaciosa z chęcią widziałbym... ale w Milanie. Jego bądź Pavona.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 31 gru 2018, 1:39

Statystyki Rodrygo nie są mizerne jak na 17-latka, Vinicius na ten moment wygląda okej, łatwiej będzie go ocenić w drugiej części sezonu, bo pewnie dostanie swoje szanse. Te transfery to taka niewiadoma, że ciężko wysnuć tutaj jakiekolwiek wnioski na ten moment, logika jest taka, że Real przepłacił za dwa topowe brazylijskie talenty, a jak się nie sprawdzą to część (nie wiem, połowę) kwoty Real odzyska, a z racji faktu, że Real wydawał netto na transfery niewiele, mógł sobie na to pozwolić. Czy tak będzie i się sprawdzą/nie sprawdzą, ale Real ich sprzeda za sensowną cenę - nie wiem, nikt nie wie, trzeba poczekać, ciężko coś więcej w tym momencie napisać.

Zresztą, Real miał dużo transferów świetnej młodzieży za pół-darmo przez ostatnie 11-12 lat, więc w długiej perspektywie i tak ciężko będzie się czepiać, problemy tutaj leżą zupełnie gdzie indziej.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 31 gru 2018, 1:43

Mnie zawsze zastanawiało czy płacenie tak kolosalnych pieniędzy za nastolatków i dawanie im wysokich pensji, nie zrobi z miejsca gąbki z mózgu. Real będzie idealnym przykładem żeby mi na to odpowiedzieć bo póki co Odegaard to już zapomniany chłopak. Ma jeszcze czas, ale moim zdaniem lepiej dla niego by było jakby kariera rozwijała się powoli. Wiadomo, że można tu podać przykład Mbappe czy Rashforda, ale pierwszy to po prostu skromny chłopak, a drugiego Manchester długo trzymał na smyczy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”