Copa America 2019 - Strona 8

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1802
Kibicuję: Internazionale Serie A

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 cze 2019, 3:13

:wink:

A więc tak:

Brazylia - Paragwaj
Wenezuela - Argentyna
Kolumbia - Chile
Urugwaj - Peru

Brazylia i Urugwaj raczej tego nie spieprzą i awansują. Kolumbia - Chile 50/50. Argentyna niby faworyt, ale Wenezuela dobrze broni (jedna stracona bramka) a Argentynie w strzelaniu bramek trzeba pomagać więc nie zdziwi mnie mnie bicie głową w mur Albicelestes, pełen emocji bezbramkowy remis i karne. Underkiem trąci na milę, będzie grane :wink:

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2493
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 25 cze 2019, 3:14

Tak więc zestaw ćwierćfinałów prezentuje się następująco.

Brazylia - Paragwaj
Wenezuela - Argentyna
Kolumbia - Chile
Peru - Urugwaj

I półfinały raczej Brazylia-Argentyna oraz Kolumbia-Urugwaj, choć przy WEN-ARG i KOL-CHI będzie walka. Po ograniu Peru plan minimum będzie wykonany, a potem niech się dzieje. Vamos.
Tomusmc pisze:
21 cze 2019, 13:07
HMK pisze:
21 cze 2019, 0:42
Takim składem wychodzimy
Uu, nie wiedziałem, że jesteś Urusem :)
Nie jestem, nie mam (chyba) gdzieś w odległej przeszłości przodków z Urugwaju, ale kibicuję Celestes w podobnej mierze co i Realowi. Postawię ich na pierwszym miejscu przed jakąkolwiek inną reprezentacją, zawsze i miejsce urodzenia nic tu nie zmienia. Zresztą moja "miłość" (właściwe określenie?) do Urusów jest większości chyba dobrze znana od zawsze. @piotrcies widział nawet rękę więc potwierdzi. 8)

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2466

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 25 cze 2019, 8:04

Suarez domaga się karnego po zagraniu ręką przez ... bramkarza :D lata gry dla mes que un club zryły mu beret

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 25 cze 2019, 8:07

League pisze:
25 cze 2019, 8:04

Suarez domaga się karnego po zagraniu ręką przez ... bramkarza :D lata gry dla mes que un club zryły mu beret
Ci ludzie mają już takie odruchy, że nad tym nie panują. Widać że nie chciał tego pokazać, ale instynkt wziął w górę. Lata treningów :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2811
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 25 cze 2019, 10:14

Tomusmc pisze:
21 cze 2019, 13:07
HMK pisze:
21 cze 2019, 0:42
Takim składem wychodzimy

Uu, nie wiedziałem, że jesteś Urusem :)
Ja też jestem za Słoneczkami :)
Mnie kiedyś koleżanka nazwała Katalonka :P

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1979

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 25 cze 2019, 10:20

Słoneczko mówisz :think:

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 25 cze 2019, 10:23

Rozumiem kibicować jakiejś Reprezentacji, ale żeby pisać czy mówić, że wygraliśmy (jako Reprezentacja) nie mając kompletnie nic wspólnego z tym krajem brzmi dość dziwnie ;) klub to inna sprawa

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2447
Kontakt:

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 25 cze 2019, 10:40

Jeśli dopuszczamy takie określenia w stosunku do klubu, to dla mnie nie ma problemu również z reprezentacją. To po prostu utożsamianie się z drużyną, której się kibicuje.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 25 cze 2019, 10:43

Conrado pisze:
25 cze 2019, 10:20
Słoneczko mówisz :think:
No. Moje Słoneczka to są ;) :love:
Ja w sumie nie mówię o reprezentacji Urugwaju, czy Italii moja, bo moja jest Polska tylko, ale oprócz Polski to sympatyzuje z tymi reprezentacjami :)

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2629
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 28 cze 2019, 4:58

1/4 finału

Brazylia - Paragwaj 0:0, karne 4:3
Canarinhos byli oczywiście faworytem pierwszego ćwierćfinału Copa America, jednak w 1. połowie Paragwajczycy zagrali tak, jak powinni. Występujący w ustawieniu 5-4-1 podopieczni Eduardo Berizzo skutecznie zneutralizowali ofensywne atuty Brazylijczyków, nie dopuszczając praktycznie do żadnych poważniejszych sytuacji podbramkowych, a sami czekali na okazję. Mieli takową w 29 min., kiedy to strzał Derlisa Gonzalesa z ostrego kąta obronił Alisson. W 2. połowie obraz gry zmienił się za sprawą sytuacji z 54 min., kiedy to wbiegający w pole karne Firminho był faulowany. Arbiter początkowo podyktował jedenastkę, ale po wideoweryfikacji zmienił decyzję na rzut wolny sprzed pola karnego i czerwoną kartkę dla Fabiana Balbueny. Dani Alves uderzył z rzutu wolnego obok bramki, a Brazylia rozpoczęła ponad półgodzinne oblężenie bramki Roberto Fernandeza. W 70 min. paragwajski golkiper obronił strzał z dystansu Arthura, a kilka minut później kapitalnej sytuacji nie wykorzystał Gabriel Jesus, z 6-7 metrów uderzając obok bramki. W ostatniej minucie podstawowego czasu gry Willian trafił w słupek (mało brakło, by piłka odbiła się od interweniującego Fernandeza i wpadła do siatki). W 96 min. piłkę dostał w polu karnym Everton, ale uderzył odchylony i w dogodnej sytuacji posłał piłkę nad bramką. Jeszcze jedną szansę dla Brazylii miał w końcówce doliczonego czasu gry Philippe Coutinho, ale piłka po rykoszecie minęła bramkę Fernandeza. Mimo licznych sytuacji w 2. połowie Canarinhos nie zdołali pokonać paragwajskiego bramkarza, do rozstrzygnięcia rywalizacji konieczne były rzuty karne. Smaczku dodawał oczywiście fakt, że w Copa America w 2011 i 2015 r. Brazylia odpadała właśnie z Paragwajem w rzutach karnych. Tym razem Brazylijczycy byli górą, obrona Alissona w pierwszej kolejce, pudło Derlisa Gonzaleza w ostatniej i pewne uderzenia Canarinhos z wapna (z wyjątkiem Firmino, który spudłował) sprawiły, że gospodarze turnieju awansowali do półfinału. Szkoda Paragwajczyków, bo zostawili na boisku mnóstwo serca i sił, walczyli znakomicie. Warto było zarwać noc dla tych emocji.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 28 cze 2019, 9:36

fajny artykuł przybliżający postać Tite:
http://weszlo.com/2019/06/27/skad-wzial ... -dla-tite/
trochę się dowiedziałem o tym trenerze, bo poza fajnymi eleminacjami do Mundialu w Rosji, nie znało jego sukcesów.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 cze 2019, 14:06

Cement pisze:
28 cze 2019, 4:58
Szkoda Paragwajczyków, bo zostawili na boisku mnóstwo serca i sił, walczyli znakomicie. Warto było zarwać noc dla tych emocji.
Mi ich w ogole nie szkoda. Jedyna ich mysla na ten mecz bylo dotrwanie do karnych i tam sprobowanie szczescia. Udalo im sie to ale o tyle o ile w regulaminowym czasie gry szczescie im dopisywalo to w karnych juz nie.
Bardzo nie podobalo mi sie w tym meczu dwie rzeczy. Pierwsza to granie na czas pilkarzy Paragwaju (tutaj jednak mam wieksze pretensje do decydentow ktorzy wciaz nie podeszli powaznie do tego tematu i nie staraja sie z tym walczyc) druga to uzycie VAR. Siedem czy osiem minut na analize sytuacji z karnym to przesada i zaczynam sie lapac na mysleniu ze fajniej gdyby tego systemu jednak nie bylo. Sedzia dobrze poprowadzil zawody ale byl przesadnie skrupulatny gwizdal nawet lekki kontakt i miedzy innymi przez niego mecz tracil plynnosc. W karnych natomiast doslownie przed kazda jedenastka przypominal bramkarzowi ze ma stac na linii. Rozumiem ze takie sa aktualne wytyczne ale wyglada to po prostu niedorzecznie.

Ja w przeciwienstwie do Cementa uwazam ze emocji w tym meczu za duzo nie bylo i niepotrzebnie zarwalem noc. Brazylia jest w ataku zadziwiajaco drewniania. Szczegolnie Gabriel Jesus w tym celuje. Mila fajne wejscie do City ale z czasem wychodza jego niedostatki. Facet ma problemy z celnym podaniem i wykonczeniem dosc prostych sytuacji. Zreszta jego wyraz twarzy sugeruje ze juz przed meczem wyantycypowal iz wlasnie tak to bedzie wygladalo. Na plus Coutinho i Everton (przypomina mi Lavezziego) ktorzy probowali przyspieszac gre i gdy mieli pilke mozna bylo sie spodziewac ze cos wykreuja w ataku.
Ogolnie jednak Brazylia rozczarowala niby zespol jest dobrze budowany ale jednak cos tam ciagle nie trybi.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6343
Kibicuję: 4rsenal

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 cze 2019, 14:50

@Chlopaczek Ty powinieneś być kibicem FC Barcelony, ewentualnie sezonowcem Manchesteru City. Zauważyłem że w meczach nie interesuje ci nigdy podejście taktyczne, potencjał czy moc zespołów, a jedynie to który gra piłką a który nie - na to dla Ciebie jedyne kryterium tego kto powinien wygrać. Moim zdaniem oczekiwanie od Paragwaju że będzie atakował Brazylię, czy np od Brightonu że będzie atakował Tottenham, bo i po takim meczu pisałeś w podobnym tonie, jest trochę nieuczciwe. Piękno sportu polega na tym że mniejszy nie musi zawsze dostawać wpierdol od większego, tylko może powalczyć o wygraną metodami na które ich stać. U Ciebie widzę że stawiasz sprawę zero-jedynkowo: atakujący jest lepszy, powinien wygrywać; broniący się jest gorszy, powinien przegrywać.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 cze 2019, 15:02

Ja juz jestem na etapie ze ogladam mecze wylacznie dla przyjemnosci. Oczywiste jest to co napisales ze potencjal wlasny i rywala determinuje postawe na boisku. Nie mam nic przeciwko temu ze Paragwaj czy inna druzyna sie caly mecz broni ale nie jest mi szkoda zespolu ktora w ten sposob przegrywa (szczegolnie gdy wylacznie sie broni sama nie probujac atakowac i przykladowo konczac mecz z trzema niecelnymi strzalami na koncie). Tym bardziej gdy w tym bronieniu zawiera sie nie tylko zamysl taktyczny ustawianie sie czytanie gry rywala niwelowanie jego atautow ale rowniez symulowanie kontuzji i lezenie na boisku wstrzymywanie gry przez bramkarza albo spacarownym krokiem zmierzanie do naroznika zeby wykonac rzut rozny. Najbardziej obecnie w pilce draznia mnie tego typu przerwy i marze zeby kiedys czas byl zatrzymywany aby tego rodzaju praktyki staly sie bezcelowe (chociaz nie do konca bezcelowe bo czasami chodzi po prostu zeby zlapac oddech albo wybic rywala z uderzenia wiec ktos sie polozy i udaje ze go boli). Z tego tez powodu coraz bardziej irytuje mnie sposob w jaki jest uzywany VAR.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Copa America 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 28 cze 2019, 19:56

Mam nadzieję, że Leon pokaże dziś na co go stać i poprowadzi Argentynę do półfinału Copa America. Ale to będzie dopiero półfinał. W sumie to każdy inny wynik jak zwycięstwo Argentyny będzie uważany za porażkę. Wystarczy tych drugich miejsc. Pora wygrać! Niestety będzie to bardzoooo trudne zadanie. Gra Argentyny pozostawia wiele do życzenia, ale z drugiej strony główni faworyci też grają bardzo przeciętnie ... w czym nadzieja Argentyny :)

Liczę na dobry mecz i dobry wynik Albiceleste! Vamos Argentyna, Vamos Leo!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”