Superpuchar Europy - Strona 23

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 15 sie 2019, 15:27

Morrow pisze:
15 sie 2019, 14:42
Na koniec mała ciekawostka językowa. Sędzina to żona sędziego. Kobieta, która sędziuje mecz to po prostu sędzia czy tam pani sędzia dla rozróżnienia.
Jak w takim razie nazywa się mąż sędzi (kobiety)?

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 15 sie 2019, 15:33

Nie wiem, może Maciek ;)

Nie było emancypacji mężczyzn, dawniej kobiety nie piastowały takich funkcji więc nie było w słowniku potrzeby wprowadzania takiej formy.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 15 sie 2019, 18:33

masacra pisze:
15 sie 2019, 15:01
[k****] chcecie uznawac Tarcze Wspolnoty jako trofeum?
Ja myślałem, że tylko fani Messiego gdy liczą puchary wygrane przez Argentyńczyka i Marca traktują na poważnie Superpuchar Europy, więc jakoś bym nie galopował. :)

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 15 sie 2019, 18:44

Tomusmc pisze:
14 sie 2019, 22:24
fillion pisze:
14 sie 2019, 22:23
Tomusmc pisze:
14 sie 2019, 22:20
Myślałem, że ten wolny czas da możliwość wymiany tego przygłupa na jakiegoś konkretnego eksperta
Wichniarek to jest kumpel Borka i Kołtonia , więc nie masz na co liczyć.
Czasami mi się wydaje, że Borek ma go dosyć. Podobnie było z Hajtą i tego już nie ma więc mam nadzieję, że na "Wieśniarka" przyjdzie czas
Hajto zerwał ścięgno Achillesa, być może dlatego w ogóle nie był brany pod uwagę podczas transmisji.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 15 sie 2019, 19:14

Bernabeu pisze:
15 sie 2019, 18:33
masacra pisze:
15 sie 2019, 15:01
[k****] chcecie uznawac Tarcze Wspolnoty jako trofeum?
Ja myślałem, że tylko fani Messiego gdy liczą puchary wygrane przez Argentyńczyka i Marca traktują na poważnie Superpuchar Europy, więc jakoś bym nie galopował. :)
no chyba kazdy normalny czlowiek rozmawiajac o liczbie pucharow bierze pod uwage wszystkie oficjalne puchary, a nie te, ktore mu akurat pasuja do teorii, superpuchary rowniez bo to pelnoprawne trofea, choc akurat ten superpuchar anglii to moze rzeczywiscie ma jakas wyjatkowo "towarzyska" historie biorac pod uwage przypadek o pucharze dla dwoch druzyn, o ktorym wspomnial masacra - nie wiem, nie interesowalem sie tematem

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 15 sie 2019, 19:19

Myślę, że każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że puchary typu tarcza wspólnoty czy jakieś superpuchary Niemiec, Króla to może i mało prestiżowe trofea, ale jednak trofea. Zawsze lepiej mieć w gablocie jeden czy dwa trofea więcej aniżeli mniej pomimo tego niezbyt wielkiego prestiżu wiążącego się z nimi.

Awatar użytkownika
piotrcies

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 15 sie 2019, 19:22

No właśnie nie każdy, bo w tym zestawieniu pominięto Tarczę Wspólnoty jako trofeum niewliczające się do ogólnej liczby zdobytych pucharów.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 15 sie 2019, 19:27

piotrcies pisze:
15 sie 2019, 19:22
No właśnie nie każdy, bo w tym zestawieniu pominięto Tarczę Wspólnoty jako trofeum niewliczające się do ogólnej liczby zdobytych pucharów.
Dlatego nie warto tego zestawienia brać na poważnie.

Jedynym obiektywnym kryterium jest uznanie przez federację piłkarską. I to jest koniec, bo dalej to jest już "łeee, a mi się ten puchar nie podoba i ogólnie mnie kij obchodzi, hue hue..."

Nawiasem mówiąc, to fajnie że nikogo te puchary nie obchodzą, a ludzie z którymi gadam o piłce tam i siam, tak mecz o Tarczę, jak i o SPE teraz, czy jak Real grał z Atleti, jednak oglądali i o nich gadali (i gadają). Zastanawiam się czy jak bym tutaj sprawdził historię ostatniego Pucharu Francji, to też by było z 10 postów o nim :wink: Ale to już tylko taka uwaga o konsekwencję :-)

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 15 sie 2019, 19:47

moody90 pisze:
15 sie 2019, 19:14
no chyba kazdy normalny czlowiek rozmawiajac o liczbie pucharow bierze pod uwage wszystkie oficjalne puchary
Wszystkie puchary liczą ci, którym to w danej chwili pasuje, tak jak w tym przypadku.

Inna sprawa, że pod względem tych poważnych trofeów (LM-liga-FA Cup-Puchar UEFA/LE-PZP) - United ma ich 37, a Liverpool - 34, gdzie różnicę robią FA Cups a pod względem tych najważniejszych (liga+LM) - Liverpool faktycznie wyprzedził United (24 do 23), do tego jest najbardziej utytułowanym angielskim klubem w Europie.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 15 sie 2019, 19:55

Nie no, puchar to puchar i o jakims wybiorczym liczeniu nie ma co gadac. Tarcza jest jak jest, ale to wciaz oficjalne trofeum

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 15 sie 2019, 20:30

Bernabeu pisze:
15 sie 2019, 19:47
Inna sprawa, że pod względem tych poważnych trofeów (LM-liga-FA Cup-Puchar UEFA/LE-PZP) - United ma ich 37, a Liverpool - 34, gdzie różnicę robią FA Cups a pod względem tych najważniejszych (liga+LM) - Liverpool faktycznie wyprzedził United (24 do 23), do tego jest najbardziej utytułowanym angielskim klubem w Europie.
:roll:

A znowu licząc najważniejsze w kraju (liga+puchar) United ma 32, a LFC 25. Licząc znowuż same turniejowe, jest 37-33, a same angielskie 58-48.

Jeszcze pewnie da się parę zestawień wmyślić, tylko po co? Jeśli dla dodatkowego wyścigu - super, ja to lubię. Jeśli dla mówienia "to my jesteśmy TOP" to już słabo. Najwięcej pucharów ma United. Najwięcej LM w Anglii ma LFC. Najwięcej mistrzostw United. Dalej dla poszczególnych pucharów w Anglii wg ważności top mają: Arsenal, Liverpool i Manchester United.
Późniejsze kombinacje są już lekko na wyrost, a takie gdzie eliminuje się jeden, czy dwa puchary to już zwykła manipulacja. Puchar to puchar i radochę z chlaniem z chłopakami co są za MU miałem i przy CC, i przy Tarczy. :-D

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 15 sie 2019, 20:45

Owszem, jak liczymy puchary, to wszystkie, ale to ma ograniczoną wartość poznawczą, jak wartościujemy, to jedna i druga strona znajdzie sobie statystykę, gdzie będzie wypadać lepiej. Ale historycznie to są kluby na tym samym poziomie, więc nie wiem czy to ma większy sens.

Awatar użytkownika
piotrcies

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 15 sie 2019, 20:58

Jeśli ktoś potrzebuje pomijać jakieś rozgrywki, żeby się dowartościować, to niech mu będzie :) Trochę robienie z igły wideł, bo to, jak sobie zsumujemy trofea, nie zmieni tego, ile ich się zdobyło w rzeczywistości.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 15 sie 2019, 21:45

Bernabeu pisze:
15 sie 2019, 20:45
Ale historycznie to są kluby na tym samym poziomie, więc nie wiem czy to ma większy sens.
Puenta całej sprawy. Szczególnie, że liczba trofeów krajowych, jak i międzynarodowych również jest zbliżona, w dodatku jedni wygrali więcej w Anglii, a drudzy w Europie, więc wychodzi tak naprawdę na jedno.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 15 sie 2019, 22:03

Uwielbiam logike Mascary. Gardz LE ale ciesz sie ze wygrales Super Puchar z jej triumfatorem. Nie wliczaj do trofeów Tarczy wspolnoty gdzie gra mistrz ktorego nie widziales za zycia i wielce szanowany triumfator Pucharu Angli :roftl3: . Jeszcze niedawno czytalem ze LE to Puchar na poziomie myszki miki 8)
w sumie moglbym odpisac tyle.

Premier League 13-0 .Dziekuje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”