Że tak powiem - wszystko może być szkodliwe, zależy od organizmu.
Celiakii nie mam. Ale nagminne wzdęcia, które w 90% ustąpiły po odstawieniu laktozy, pokazały że warto z dietą kombinować. Teraz zobaczymy, bo ostatnio zarówno po tym jak zjadłem burgera (bez sosów) czy wypiłem piwo, to również pojawiły się wzdęcia czy inne mniejsze problemy żołądowe. Zobaczymy jaki będzie efekt. Ale robie to bardziej w formie doświadczenia.Kluchman pisze: ↑19 sie 2019, 12:27Ale ty nie masz ani celiakii ani alergii, bo już dawno byś o tym wiedział. Natomiast nieceliakalna nietolerancja glutenu nie ma żadnych biomarkerów i jej istnienie nie zostało potwierdzone w testach ze ślepą próbą. Czyli dla takich osób odstawienie glutenu to tylko efekt placebo.
Spożywanie glutenu, słyszałem, że też może mieć podłoże etyczne
Co do snu, to przecież to zależy od stylu życia, wieku i dziesiątek innych rzeczy. Ja śpię ok 7-8h dziennie, w ciągu dnia mi się niechce spać, ale jak mega mi się nudzi i nie mam co robić (a miałem tak cały weekend) to dosypiałem sobie jeszcze po godzinie. Wczesniej i tak spałem w godzinach 2-9:30-10, a teraz staram się przerzucić na 24-8. Narazie powiedzmy, że codziennie kładę się max o 1 i wstaje przed 9, więc idzie w dobrym kierunku.