Byl jednym z najwiekszym Polakow w historii naszego kraju bo: i tutaj mam nadzieje minimum pol strony konkretnych (KONKRETNYCH)przyczyn tego stanu rzeczy.Nie powinno byc z tym problemow.Darujcie banaly w stylu bo kochal wszystkich bo jezdzil bo umial wybaczyc bo sie modlil za nas.Krzysztof Jarzyna pisze: Ale czy tego chcesz czy nie, abstrahujac od wiary i kosciola, Jan Pawel II byl jednym z najwiekszych Polakow w histtorii naszego kraju. bo mozesz powiedziec o nim wiele rzeczy ale chyba temu nie zaprzeczysz. wiec jezeli stawiaja pomniki innym bohaterom...
Bo ja zaprzecze temu ze byl wielkim Polakiem.Dla mnie nie byl.Dla mnie nie zrobil nic wielkiego dla kraju (to ze obalil komunizm mocno naciagane).Ale umocnil tak pozycje kosciola i katolicyzmu w Polsce ze to godne podziwu.
Masz na mysli te czasy w ktorych ogniem i mieczem nawracano rdzennych amerykanow?Czasy w ktorych zniszczona plemiona Majow i Aztekow?Jesli tak to masz racje to motto ma mocne podstawy.Krzysztof Jarzyna pisze:Bush jest teksanczykiem, "twardym kowbojem" (jak to o nim kiedys powiedzial chyba Kolonko) wiec nie dziwne, ze jest tez religijny. ale to chyba ma malo zwiazku z mottem narodowym istniejacym od XVIII wieku. istniejacym zarowno pod rzadami demokratow jak i republikanow.
Takie jak KrK tylko ze najslabsi odpadaja.KrK bylo tygrysem i zbiera owoce.Krzysztof Jarzyna pisze:...albo byly poprostu wymyslem roznych szarlatanow, ktorzy obwolywali sie nastepcami Boga, tworzyli wlasne sekty i koscioly...
Nie wszystko ale jak pisalem nie bede chwalil kosciola bo nie bedziemy mieli o czym rozmawiac.Ale prawie pojales moj tok myslenia.Koscil jest niemal rdzennie zly bo stworzony przez ludzi a jak pisal Camus "w kazdym z nas jest dzuma".Krzysztof Jarzyna pisze:I znowu wracamy do fundamentalnego problemu, ktorego niewierzacy nie bedzie w stanie pojac - wierzysz to wierzysz. i to nie ma nic wspolnego z otumanianiem, dawaniem sobie wciskac ciemnoty itd. Ty wychodzisz z zalozenia, ze wszystko co robi Kosciol jest wyrachowane i z ukrytym podtekstem, nastawione na osigniecie przez ta "organizacje" jakichtam korzysci i wladzy. my zdajemy sobie sprawe z niedoskonalosci, ale dalecy jestesmy od szukania i wietrzenia wszedzie spisku.
W duzym stopniu byly to przemyslane wyrachowane krucjaty nastawione w rownej mierze na nawracanie co na zysk.Dlaczego tylu ludzi poszlo na nie?Powiem Ci dlaczego- bo mieli obiecane ze to co zdobeda moga sobie wziasc.To byl jeden z glownych powodow dlaczego ludzie prawie nie zainteresowani "nawracaniem" ruszyli to robic.I nie cala Europa nie cala prosilbym nie ogolniac tak jak z papiezem.Juz w tych czasach dochodzilo do rozlamow w kosciele.A dlaczego jeszcze poszli?Bo papiez w tamtych czasach mial nieporownywalnie wieksza wladze niz teraz.Papiez dyktowal warunki nawet krolom jak on cos powiedzial to bylo to doslownie glosem Boga.Krzysztof Jarzyna pisze:ale jestem daleki od stwierdzenia, ze to wszystko byly dzialania "z wyrachowania". w krucjaty wierzylo i byly one popierane przez cala Europe. byly zle i bardzo zle, ale dla wielu wtedy mialy sens - wyzwolenie spod rzadow niewiernych ziemi swietej. dzisiaj nikomu by to do glowy nie przyszlo. ale wtedy - wystarczylo, ze ktos na opak zinterpretowal slowa Biblii. wiara tez ewoluowala. jaki mialoby sens, gdyby wyprzedzala swoje czasy i gdyby "byla madrzejsza" o te kilkanascie wiekow. skad mozna miec pewnosc czy to co dzisiaj robi Kosciol za kilkaset lat nie bedzie potepiane?
To co robi kosciol juz jest potepiane (oczywiscie nie wszystko).Ale nie u nas oczywiscie.
Tutaj posilkowalem sie tylko tym co mowia Rosjanie.Oni maja o to pretensje.Ja nie.Krzysztof Jarzyna pisze:Mowisz tak jak dygnitarze z kosciola moskiewskiego. a moze poprostu ksieza wyjezdzaja tam, bo wbrew opiniom w Rosji tez sa katolicy. tak samo ja moge powiedziec ze kosciol prawoslawny chce zagarnac wienych z Podkarpacia bo przysyla tutaj swoich kaplanow.