Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 12 paź 2019, 18:10
ozob
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 12 paź 2019, 18:15
Czyli uważasz ze np. sprzątaczka (z całym szacunkiem do jej pracy), która nic nie dała z siebie (wyłączając z tego przypadki ze nie miała ku temu warunków) nie chciała się uczyć zaś edukacje skończyła na zawodówce powinna zarabiać tyle co np. osoba która skończyła Politechnikę ? A również wielu inżynierów nie zarabia obecnie wiele więcej niż 4000 brutto
MarcinW
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 12 paź 2019, 18:20
Skoro warunki systemowe na to pozwalaja to niech zarabia. Nie mam z tym problemu poniewaz koniec koncow kazdy pracujacy sprzedaje swoj wolny czas za pieniadze. Nie odpowiadaja Ci zarobki w sekretariacie to idz na miotle.MarcinW pisze: ↑12 paź 2019, 18:15Czyli uważasz ze np. sprzątaczka (z całym szacunkiem do jej pracy), która nic nie dała z siebie (wyłączając z tego przypadki ze nie miała ku temu warunków) nie chciała się uczyć zaś edukacje skończyła na zawodówce powinna zarabiać tyle co np. osoba która skończyła Politechnikę ? A również wielu inżynierów nie zarabia obecnie wiele więcej niż 4000 brutto
ozob
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 12 paź 2019, 18:31
Ja bym się z tym zgodził wówczas gdyby płaca minimalna nie była w sztuczny sposób podnoszona (niedostosowany do realiów rynkowych) bo tez uważam ze można się przekwalifikować i zmienić branże ( sam tak zrobiłem) ale w momencie wprowadzenia takiego minimalnego wynagrodzenia w sposób odgórny i nie dostosowany do podaży i popytu na rynku pracy poziom płac niektórych grup zawodowych zostanie wywindowany w górę w sposób nieadekwatny do ich wartości. I teraz powiedz ten swój tekst w stylu „idź sprzątać” do kogoś kto 10 lat pracował na to żeby wykonywać określony zawód wykonuje go dobrze żeby poszedł sprzątać bo tam można zarobić podobna kasę lub nawet więcej.Rozumiem, że tobie to się podoba, bo lubisz tego typu okazje, ale to jest pojebane. Co innego gdyby to sprzątanie wymagało talentu i wieloletniego przygotowania albo szczególnych wyrzeczeń (np. Kierowca tira który niekiedy przez wiele tygodni nie ma kontaktu z rodzina) ale nie jest. I żeby było jasne ja nie mówię tu o tych wszystkich magistrach co to powybierali różne socjologie (bije tu tez do siebie) tylko o ludziach którzy maja fach w ręku.ozob pisze: ↑12 paź 2019, 18:20Skoro warunki systemowe na to pozwalaja to niech zarabia. Nie mam z tym problemu poniewaz koniec koncow kazdy pracujacy sprzedaje swoj wolny czas za pieniadze. Nie odpowiadaja Ci zarobki w sekretariacie to idz na miotle.MarcinW pisze: ↑12 paź 2019, 18:15Czyli uważasz ze np. sprzątaczka (z całym szacunkiem do jej pracy), która nic nie dała z siebie (wyłączając z tego przypadki ze nie miała ku temu warunków) nie chciała się uczyć zaś edukacje skończyła na zawodówce powinna zarabiać tyle co np. osoba która skończyła Politechnikę ? A również wielu inżynierów nie zarabia obecnie wiele więcej niż 4000 brutto
Zastanwial sie ktos kiedyś jak ilosc wszelakiej masci inzynierow czy magistrow wychodowanych w oststnich 3 dekadach ma wplyw na zapotrzebowanie na ich uslugi na rynku pracy?
MarcinW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 12 paź 2019, 19:02
Moment, moment. O ile z racji ciszy wyborczej pominę sobie "pewne postulaty" "pewnej partii", to to czy płaca minimalna jest za wysoka widać przede wszystkim po poziomie bezrobocia, a w drugiej kolejności po wzroscie PKB.
czarny samael
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 12 paź 2019, 19:22
Co to jest ten fach? Fach w reku to ma stolarz, mechanik, budowlaniec - swoja droga zawody, ktory sa i beda w cenie. Natomiast prace biurowa w wielu przypadkach mimo wyksztalcenia jest malo wymagajaca i moglby ja wykonywac ktos po jakims kursie. Pije do tego, ze w wielu przypadkach przecenia sie zdobyte wyksztalcenie wzgledem realiow i teraz jezeli jakas osoba po 10 latach siedzenia za stolem w bialej koszuli czuje pewien dyskonfort zwiazany z placa to przeciez moze wziac przyklad z Ciebie i sie przebranzowic. Obecnie na rynku mozna calkiem dobrze zarobic, gdy mozna cos samemu manualnie wytworzyc lub przynajmniej byc czescia jakiegos projektu. No, ale tu pojawia sie pewien problem poniewaz magistry po studiach zasiedzeni w biurach maja zazwyczaj dwie lewe rece.
ozob
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 12 paź 2019, 19:32
Innymi słowy nie widzisz nic „niewłaściwego” w tym ze płaca 50 % (strzelam) osób żyjących w tym kraju zostanie zrównana bez względu na podaż/popyt na rynku pracy, wymagane kwalifikacje do wykonywania pracy ma określonych stanowiskach, zawodach (itp) a znaczna cześć społeczeństwa zostanie pozostawiona pod kreska bo zdaje się ze szeroko rozumianej budżetówki podwyższenie płacy minimalnej nie obejmie.czarny samael pisze: ↑12 paź 2019, 19:02Moment, moment. O ile z racji ciszy wyborczej pominę sobie "pewne postulaty" "pewnej partii", to to czy płaca minimalna jest za wysoka widać przede wszystkim po poziomie bezrobocia, a w drugiej kolejności po wzroscie PKB.
Jeśli bezrobocia nie ma, wzrost jest, to znaczy że płaca minimalna nie jest zbyt wysoka. Płaca minimalna to nie jest zapisywanie dekretem bogactwa, tylko de facto masowa renegocjacja płacy przez wyborców, którzy wybrali przedstawicieli, którzy im to załatwili. Kiedyś od tego były związki zawodowe, ale te dziś w sferze prywatnej nie mają racji bytu. Dlatego na ich miejsce wchodzi państwo, które podnosząc minimalną, wymusza podniesienie płacy tym ludziom, którzy w pojedynkę nie mają siły negocjować z pracodawcą. W tym przypadku głównie korpo i w tej grupie głównie telemarketing (nie tylko ten najbardziej znany jako nc+/play/magiczne garnki).
Nie wiem jaka dokładnie sytuacja na rynku budowlanym, ale także te grupy zawodowe mam na myśli i wcale się nie zdziwię jak ten stolarz, którego praca wymaga określonych kwalifikacji i umiejętności będzie tyle samo warta co tego pakowacza. A ze podałem jako przykład moja branże to po prostu dlatego, że ja lepiej znamo to jest ten fach? Fach w reku to ma stolarz, mechanik, budowlaniec - swoja droga zawody, ktory sa i beda w cenie.
MarcinW
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 12 paź 2019, 23:12
Bienias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 12 paź 2019, 23:17
piotrcies
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 12 paź 2019, 23:24
Bienias
MarcinW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 13 paź 2019, 0:00
Po pierwsze: ja nie rozmawiam o jakimś czyimś postulacie, a o tym czym jest minimalna tak w ogóle. Ona tym właśnie jest i w wyżej wymienionych warunkach jest korzystna.MarcinW pisze: ↑12 paź 2019, 19:32Innymi słowy nie widzisz nic „niewłaściwego” w tym ze płaca 50 % (strzelam) osób żyjących w tym kraju zostanie zrównana bez względu na podaż/popyt na rynku pracy, wymagane kwalifikacje do wykonywania pracy ma określonych stanowiskach, zawodach (itp) a znaczna cześć społeczeństwa zostanie pozostawiona pod kreska bo zdaje się ze szeroko rozumianej budżetówki podwyższenie płacy minimalnej nie obejmie.
czarny samael
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 13 paź 2019, 0:12
Tylko płace kształtuje między innymi a może przede wszystkim zastępowalność. Śmieciarza możesz zastąpić każdym, pracownika socjalnego trudniej ale wciąż łatwo (nadprodukcja ludzi bo tych wszystkich socjologiach) pielęgniarkę jednak najtrudniej (plus duże uzwiazkowienie).Po czwarte: Gdybym był kosmitą, przybył na świat i miał zgadywać kto zarabia więcej, to w topce byłby śmieciarz, pielęgniarka, czy pracownik MOPSu, bo ich warunki pracy są tak trudne, że liczba ludzi gotowa się tego podjąć jest automatycznie malutka, a oni nieodzowni do utrzymania się społeczeństwa w pewnych racjonalnych ramach. Ale piszę o ZGADYWANIIU jako fish out of water. Dlatego tak, te "gorsze zawody" mogą jak najbardziej zarabiać lepiej niż białe kołnierzyki.
MarcinW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 paź 2019, 8:53
Kluchman
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio