Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1052

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
rupert
Junior
Junior
Reputacja: 11

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rupert » 13 paź 2019, 10:10

ozob pisze:
12 paź 2019, 19:22
MarcinW pisze:
12 paź 2019, 18:31
ludziach którzy maja fach w ręku.
Co to jest ten fach? Fach w reku to ma stolarz, mechanik, budowlaniec - swoja droga zawody, ktory sa i beda w cenie. Natomiast prace biurowa w wielu przypadkach mimo wyksztalcenia jest malo wymagajaca i moglby ja wykonywac ktos po jakims kursie. Pije do tego, ze w wielu przypadkach przecenia sie zdobyte wyksztalcenie wzgledem realiow i teraz jezeli jakas osoba po 10 latach siedzenia za stolem w bialej koszuli czuje pewien dyskonfort zwiazany z placa to przeciez moze wziac przyklad z Ciebie i sie przebranzowic. Obecnie na rynku mozna calkiem dobrze zarobic, gdy mozna cos samemu manualnie wytworzyc lub przynajmniej byc czescia jakiegos projektu. No, ale tu pojawia sie pewien problem poniewaz magistry po studiach zasiedzeni w biurach maja zazwyczaj dwie lewe rece.
Są takie zawody za biurkiem na które zwykły kurs nie wystarczy jak np kierownik projektu przedsięwzięcia budowlanego, w niedużej firmie taka osoba z powiedzmy 3 letnim doświadczeniem ( pp studiach budowlanych oczywiście) zarobi właśnie około 4 tys zł, tyle samo co osoba sprzątająca to biuro i robi to od tygodnia i jest to jej pierwsza praca.
Owszem każdy sprzedaje swój czas, tylko że różnica jest między nami taka że żebyś mógł mnie zastąpić Potrzebujesz kilku lat studiów żeby zostać mgr inż, później kilka lat praktyki na budowie Żeby zdobyć odpowiednią wiedzę praktyczną, a ja mogę wsiąść do taksówki jutro i jeździć.

Bezimienny11
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 36

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bezimienny11 » 13 paź 2019, 11:33

MarcinW pisze:
12 paź 2019, 19:32
Nie wiem jaka dokładnie sytuacja na rynku budowlanym, ale także te grupy zawodowe mam na myśli i wcale się nie zdziwię jak ten stolarz, którego praca wymaga określonych kwalifikacji i umiejętności będzie tyle samo warta co tego pakowacza.
Skoro nie wiesz, to po co się wypowiadasz? Pakowacz nigdy nie zarobi tyle co stolarz, murarz, dekarz, tynkarz, itp. Pakowaczowi stawkę minimalną wytyczy rząd, w/w. grupa ludzi sama sobie ją ustala.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2019, 11:42

rupert pisze:
13 paź 2019, 10:10
, a ja mogę wsiąść do taksówki jutro i jeździć
U mnie na przyklad w firmie nie moglbys.

rupert
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rupert » 13 paź 2019, 12:33

ozob pisze:
13 paź 2019, 11:42
rupert pisze:
13 paź 2019, 10:10
, a ja mogę wsiąść do taksówki jutro i jeździć
U mnie na przyklad w firmie nie moglbys.
Możesz rozwinąć dlaczego?
A już nawet wykluczając Twoja firmę, mógłbym dostać angaż na kierowcę w wielu innych, Ty nie dostałbys w żadnej firmie budowlanej na to stanowisko.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2019, 12:40

Ale ja nie mam parcia na budowlanke w jakiejs firmie. Co prawda mam pewne umiejetnosci manualne, ktore pozwilyby mi zalozyc jakas firme wykonczeniowa w UK, ale zupelnie mnie ten kierunke nie grzeje.

Co do mojego obecnego zawodu to jezeli powiesz z glowy ulicami jak dojechac z Brixton do Highgate to mozesz startowac. Jezeli nie to zostaje Uberek. :D

MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 13 paź 2019, 12:59

Skoro nie wiesz, to po co się wypowiadasz? Pakowacz nigdy nie zarobi tyle co stolarz, murarz, dekarz, tynkarz, itp. Pakowaczowi stawkę minimalną wytyczy rząd, w/w. grupa ludzi sama sobie ją ustala.
Stolarzowi na etacie wyznacza wynagrodzenie rynek i to samo można posiedzieć o stolarzu prowadzącego działalność gospodarcza. Ten stolarz może sobie wyznaczyć stawke z kosmosu, ale kto wówczas skorzysta z ich usług. Inna sprawa jest taka ze z całym szacunkiem dla tych zawodów, bo zawsze uważałem ze to jest dobra i solidna praca ale z tym ze zawsze i wszędzie będą dobrze zarabiali to tez takie życzeniowe myślenie. Operując na przykładzie tego kierownika przedsięwzięcia budowlonave, którego przygotowanie wymaga 8 lat a budowlańca ile ? Przypuszczam ze osoba, która faktycznie chce się nauczyć zawodu ma odpowiednie technikum to w rok się nim może stać. Jeżeli się mylę to może mnie naprostować.

A tak poza tym to:

https://zarobki.pracuj.pl/stanowiska/pr ... rz-meblowy

Wychodzi na to, że średnie zarobki stolarza to 4100 złotych netto. Pewnie trochę większe ponieważ jest to jedna z tych branż w których dużo się robi na czarno i daje pod stołem ale pewnie o tak różnice w wynagrodzeniu minimalnym a średnim wynagrodzeniem stolarza nie będą znaczne.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2019, 13:02

Przyjaciel mojej rodziny ma zaklad kamieniarski - kostaka, nagrobki itd. Polowa idzie na czarno. Wiec zgadzam sie, ze sa branze, w ktorych wyciaga sie duzo wiecej niz mowia kwity.

rupert
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rupert » 13 paź 2019, 13:35

ozob pisze:
13 paź 2019, 12:40
Ale ja nie mam parcia na budowlanke w jakiejs firmie. Co prawda mam pewne umiejetnosci manualne, ktore pozwilyby mi zalozyc jakas firme wykonczeniowa w UK, ale zupelnie mnie ten kierunke nie grzeje.

Co do mojego obecnego zawodu to jezeli powiesz z glowy ulicami jak dojechac z Brixton do Highgate to mozesz startowac. Jezeli nie to zostaje Uberek. :D
Tak samo ja nie mam parcia na bycie informatykiem / programista który zarabia dużo większe pieniądze bo nie mam odpowiedniego wykształcenia i do końca umiejętności chociaż dzieli mnie od tego mniej niż Twojego zawodu do mojego.
Tak myślałem ze chodzi Ci o znajomość miasta, jest to coś w zależności od wielkości miasta do nauczenia dla mnie między miesiącem a może pół roku. Ty musialbys poświęcić conajmniej 8 lat żeby wejść w moje buty.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2019, 13:45

rupert pisze:
13 paź 2019, 13:35
do nauczenia dla mnie między miesiącem a może pół roku.
Londynu? :D

MarcinW
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 13 paź 2019, 13:53

Nie wyłapałem tego fragmentu, w którym ozob mówi o swoim zawodzie, bo to ciekawe jest. Nie chce dezawuować tej grupy zawodowej, ale akurat taksówkami często się bujałem a i znajomych mam paru to wybacz ale pisanie „białych kołnierzykach” i tych wszystkich „magistrach” na zasadzie oni „[ch**] umiejo” to musi bawić, skoro uwielbianym zawodem wszystkich historyków, socjologów, pedagogów i dziennikarzy, którzy nie potrafili sobie znaleźć miejsca na rynku jest taksówka. Innymi slowy te wszystkie „przegrywy” (jak o nich myślisz) idą Twojego zawodu ozobie. Zreszta w każdym urzędzie pracy powiedzą tobie ze jak ktoś nie ma na siebie jakiekolwiek pomysłu to wybiera taksówkę. Wielokrotnie słyszałem również o tym jakich to wielkich nakładów czasu wymaga, bo ... topografie trzeba znać 😂 raz ze żyjemy w erze gps’ow a dwa ze ta wiedza w porównaniu z tym czego musi się nauczyć ten inżynier budownictwa, telekomunikacji, czy tez taka pielęgniarka to jest tego niewielki skrawek, wiec nie oceniaj tak łatwi tych którzy włożyli odrobine więcej wysiłku od Ciebie i nie poszli na łatwiznę. A teksty w stylu możecie zmienić zawód to możesz kierować przede wszystkim do siebie, bo przeskoczyć z zawodu taksówkarza na kuriera to faktycznie żaden problem, ale jak ktoś trochę włożył w swoje wykształcenie energii i czasu, poświecił na to kawałek życia to już takie łatwe nie jest.
Londynu? :D
Z pewnością 20 lat ostrej nauki na to potrzeba. Powinieneś już być profesorem.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2019, 13:56

Jakis nie widze tych przegrywow u siebie w pracy. :D

I oczywiscie, ze zyjemy w erze GPS, ale aby jezdzic jako szofer to przede wszystkim musisz ogranac topografie poniewaz zadna powazna firma do roboty Cie nie wezmie. W dodatku Londyn jest dosc skomplikowanym miastem jezeli idzie o uklad ulic. Niech przykladem bedzie fakt, ze egzamin na Black Caba jest najtrudnieszym na swiecie i ci o to przyszli taksowkarze musza poswiecic 6 lat, aby sie tego materialu nauczuc. Rzecz jasna, ze na szoferce tak rozlegla wiedza nie jest wymagana, ale zeby ogarnac centrum czyli Congestion Zone to trzeba pojezdzic bite 2-3 lata.

I to smiechu warte ocenianie kto poszedl na latwizne a kto nie. W kraju gdzie magisterki robi sie jak na tasmie produkcyjnej - taki wysilek. Zycie polega na tym, zeby zaspokajac swoje potrzeby i jezeli ktos poszedl w biale kolnierzyki nie patrzac na przesyt takowych na rynku pracy to do kogo maja pretensje? Do Kaczynskiego, ktory chce dac 4000PLN minimalnej? Coz? Zycie. Czas na miotle.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2019, 14:09 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

MarcinW
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 13 paź 2019, 14:07

Jakis nie widze tych przegrywow u siebie w pracy. :D
Normalne, że widzisz swoje życie w kolorowych barwach, wykonujesz zawód zaufania publicznego którego zdobycie wymaga nieprawdopodobnych kwalifikacji umiejętności a ponadto cieszy się wielkim prestiżem. Ale nic z tego nie jest prawda. Ot po prostu nie miałeś pomysłu na siebie, niezłe płacili to poszedłeś. Gdyby na tych pudełkach płacili lepiej to pewne teraz to byś robił. I super. Nie ma w tym nic złego. Ale jeżeli taka osoba, która zawsze wybierała najprostsza drogę ocenia ludzi którzy włożyli „odrobine” więcej wysiłku od siebie to jest to po prostu słabe.
I to smiechu warte ocenianie kto poszedl na latwizne a kto nie. Zycie polega na tym, zeby zaspokajac swoje potrzeby i jezeli ktos poszedl w biale kolnierzyki nie patrzac na przesyt takowych na rynku pracy to do kogo maja pretensje? Do Kaczynskiego, ktory chce dac 4000PLN minimalnej? Coz? Zycie. Czas na miotle.
Zawsze mogą pójść na taksówkę.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2019, 14:15

Zawsze bawi ta zolc tych, ktorzy wlozyli tyle wysilku, a ktorych rynek zweryfikowal placa. :D

Ja nie mam pretensji oto, ze ktos moze i pewnie zarabia wiecej w takiej czy innej profesji. Dziwnie jednak sie sklada, ze najbardziej rozczarowni sa Ci, ktorzy uwierzyli, ze studia, magisterka, praca od poniedzialku do piatku za biurkiem uczyni ich zycie lepszym od innych. Rynek pracy Was wyruchal? Co za nowosc.

EDIT: I pozdro dla Jana Kowlaskiego. Ten to musi miec zycie. :ozob:

MarcinW
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 13 paź 2019, 14:27

ozob pisze:
13 paź 2019, 14:15
Zawsze bawi ta zolc tych, ktorzy wlozyli tyle wysilku, a ktorych rynek zweryfikowal placa. :D

Ja nie mam pretensji oto, ze ktos moze i pewnie zarabia wiecej w takiej czy innej profesji. Dziwnie jednak sie sklada, ze najbardziej rozczarowni sa Ci, ktorzy uwierzyli, ze studia, magisterka, praca od poniedzialku do piatku za biurkiem uczyni ich zycie lepszym od innych. Rynek pracy Was wyruchal? Co za nowosc.
Ozobie u mnie nie zaobserwujesz żółci, bo ja sobie dobrze radze. Różnica pomiędzy nami polega na tym, że ja nie poszedłem na łatwiznę i włożyłem w to odrobine więcej wysiłku żeby wyjść na swoje. Nie krytykuje Twojego podejścia. Doceniam ludzi, którzy są zaradni i potrafią wyjść na swoje. Natomiast bardzo nie lubię tego jak takie osoby które zawsze szły ma skróty oceniają ludzi którzy wybierali ta trudniejsza drogę. I mimo wszystko zachowałbym ostrożność, bo wiesz jaka jest różnica pomiędzy Tobą a tym „magistrem” zweryfikowanym przez rynek ? Ze ten magister może w każdej chwili zająć Twój etat, bo żeby go zajac nie tylko nie potrzeba magistra, ale nawet matury. I tak w Polsce bardzo często robią Ci magistrzy. Idą na taksówkę. Słowem uzupełnienia to jeszcze jedno was różni. Ze jak Ci ludzie pójdą na taksówkę to ich to wewnętrznie boli a ty zachowujesz się tak jakbyś złapał Boga za nogi.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2019, 14:37 przez MarcinW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2019, 14:37

Nie mam problemu z tym zeby kolejny "uciekinier" z Polski przyszedl do pracy do mnie do firmy. Zapraszam! Czy moze mam mu zalowac jak Ty tym od miotly z 4000PLN brutto?

Boli ich z prostego powodu. Zbyt pozno zdali sobie sprawe z tego, ze jednak tego pana boga ze piety nie zlapali wbrew temu co im sie wydawalo, gdy studia rozpoczynali. Zycie bowiem jest takie, ze tu nie ma "stalej" i albo sie zaadoptujesz, albo przestrzelisz i sie uzalasz.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2019, 14:44 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”