Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1053

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4434
Kibicuję: AC Milan

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 13 paź 2019, 14:42

Ozob a tak z czystej ciekawości. Ty jeździsz w PL czy za granica (pewnie o tym była dyskusja ale nie zawsze jestem na bieżąco)? Da się z tego wyżyć? Pytam bez ironii. Po prostu mnie ciekawi czy taka praca daje rade.

Na taksówki kojarzę raczej sprzed lat i wiem że to nie był w PL lekki kawałek chleba bo jednak ciągle w siodle jak to mawiają. No chyba że jeździ się w stolicy w nocy w weekendy ale ja mówię z perspektywy średniej wielkości miasta na Śląsku.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2019, 14:45

W Londynie jako szofer. Da sie wyzyc na luzie, ale trzeba pozapierdalac i sobie wyrobic pozycje (jak wszedzie!) poniewaz u mnie prace rozdzielaja ludzie a nie komputer.

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1512
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 13 paź 2019, 14:53

Nie taksiarz a szofer, a jeszcze dokładniej car manager :P bez uszczypliwości :wink:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 13 paź 2019, 14:56

ozob pisze:
13 paź 2019, 14:45
W Londynie jako szofer. Da sie wyzyc na luzie, ale trzeba pozapierdalac i sobie wyrobic pozycje (jak wszedzie!) poniewaz u mnie prace rozdzielaja ludzie a nie komputer.
Zawsze mnie fascynowala taka praca. Pewnie w PL ciężej ale jednak poznaje się ciągle ciekawych ludzi. Pamiętam taki reportaż o taksówkarzu chyba z Wrocławia który był erudyta i zadawał ciekawe pytania pasażerom. Jak ktoś odp poprawnie to miał kurs za darmo. Jakiś starszy gość to był.

OK. Dzięki. Może jest to jakaś opcja jak się chce spróbować czegoś innego za granicą. Ja niestety nie mam fachu w ręku bo zarządzanie sprzedażą niestety nie działa 1:1 w przełożeniu na inne kraje :(
Czasem żałuję że nie poszedłem w inżynierie. Jednak kierunek ścisły daje dużo lepsza pozycje po latach :)

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2019, 15:07

W Polsce jest akurat miejsce na taki profesjonalny serwis obejmujacy caly kraj, a juz na pewno takie bedzie gdy juz powstanie CPK.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 13 paź 2019, 15:13

Myślisz o biznesowej linii? W sensie kierowca z angielskim, dobrej klasy auta i ukierunkowanie w zagranicznych klientów?

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2019, 15:21

Oczywiscie, ze biznesowa - korpo, banki tydziez telewizja, z gory ustalona stawka za kurs plus waiting time. Miejsce jest, a juz tym bardziej w Wawie gdzie tak naprawde sa dwie male szofernie, ktore raczej umow biznesowych z korpo nie maja podpisanych. Jednakze aby z tym wustartowac trzeba jakies 10mln zl - system plus flota jednolitych aut.

Bezimienny11
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 36

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bezimienny11 » 13 paź 2019, 15:32

MarcinW pisze:
13 paź 2019, 12:59
Ten stolarz może sobie wyznaczyć stawke z kosmosu, ale kto wówczas skorzysta z ich usług.
Od razu widać, że o życiu to ty pojęcia nie masz. Tak to jest jak się mieszka u mamy, a jedynym obowiązkiem domowym jest wyniesienie śmieci, a i o tym pewnie trzeba ci przypominać.

Jak będziesz kiedyś budował dom (albo rodzice będą ci kiedyś budować, w to bardziej jestem skłonny uwierzyć) to spotkasz się z sytuacją, że zadzwonisz do murarza, facet powie ci, że stan surowy otwarty (to dom bez dachu i okien, same ściany) domu wielkości np 150 m kosztuje u niego 50 tys. zł. Ty odpowiesz że w życiu tyle nie dasz, i idziesz do pana Kazika, bo on postawi ci za 45. Idziesz do Kazika, a Kazik mówi, że owszem postawi ci za 45, ale dopiero za 4 miesiące, bo dopiero wtedy będzie miał wolne terminy. I co robisz? Wracasz do tego pierwszego oczywiście, bo szkoda czasu. I tak będzie z każdą dziedziną budowlaną (dach, okna, wylewka, itp, itd.). Bawią mnie teksty o cenach z kosmosu od osób, które w życiu miały prawdopodobnie wszystko podane na tacy. Rynek jest mały, większość "budowlańców" powyjeżdżała, a ci co się ostali windują sobie ceny jakie im się podobają.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 13 paź 2019, 15:33

ozob pisze:
13 paź 2019, 15:21
Oczywiscie, ze biznesowa - korpo, banki tydziez telewizja, z gory ustalona stawka za kurs plus waiting time. Miejsce jest, a juz tym bardziej w Wawie gdzie tak naprawde sa dwie male szofernie, ktore raczej umow biznesowych z korpo nie maja podpisanych. Jednakze aby z tym wustartowac trzeba jakies 10mln zl - system plus flota jednolitych aut.

Chętnie ale trochę mi brakuje do tej kwoty ;)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 13 paź 2019, 15:35

A ile ci brakuje? Możemy zrobić zrzutkę na forum :D

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2019, 15:35

Ostatatnie zdanie to najprawdziwsza prawda. Londyn jest zajebany polskimi budowlancami.

Mi tez Eyesmon. Ale jakbym mial to bym startowal.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 13 paź 2019, 15:36

Eee... Twoj post ma ciekawy wydźwięk. Najpierw sam wymysliles jak wysoka jest 'stawka z kosmosu' o której mówił Marcin, po czym go wysmiales, bo widac chlopak zycia nie zna, skoro to uwaza za stawkę z kosmosu xD

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1136
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 13 paź 2019, 15:39

znowu IPSOS ma przedstawić wyniki exit-pollis jak znowu przestrzelą jak na eurowyborach to oni powinni się zapaść pod ziemię

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 13 paź 2019, 17:12

rupert pisze:
13 paź 2019, 13:35
Tak samo ja nie mam parcia na bycie informatykiem / programista który zarabia dużo większe pieniądze bo nie mam odpowiedniego wykształcenia i do końca umiejętności chociaż dzieli mnie od tego mniej niż Twojego zawodu do mojego.
Tak myślałem ze chodzi Ci o znajomość miasta, jest to coś w zależności od wielkości miasta do nauczenia dla mnie między miesiącem a może pół roku. Ty musialbys poświęcić conajmniej 8 lat żeby wejść w moje buty.
Do tego zawodu nie musisz mieć wykształcenia, tylko umiejętności (i analityczny, ścisły umysł). Jako freelancer albo prowadząc własną działalność - jak tylko zbierzesz do CV/portfolio kilka skończonych projektów - jeszcze przez jakiś czas (do czasu jak wszyscy przestawią się np. na Indie) nie będziesz musiał narzekać.

rupert
Junior
Junior
Reputacja: 11

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rupert » 13 paź 2019, 17:43

Bezimienny11 pisze:
13 paź 2019, 15:32
MarcinW pisze:
13 paź 2019, 12:59
Ten stolarz może sobie wyznaczyć stawke z kosmosu, ale kto wówczas skorzysta z ich usług.
Jak będziesz kiedyś budował dom (albo rodzice będą ci kiedyś budować, w to bardziej jestem skłonny uwierzyć) to spotkasz się z sytuacją, że zadzwonisz do murarza, facet powie ci, że stan surowy otwarty (to dom bez dachu i okien, same ściany)
Nie, stan surowy otwarty jest z ścianami, stropami i pokryciem duchowym, bez okien , drzwi itp.
Stan który opisałeś w fachowym języku nie istnieje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”