Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1081

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2019, 23:34

Ciekawe co by było, gdyby to Uganda zagłosowała, że i w Polsce będzie takie samo prawo.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 27 paź 2019, 23:50

Missed the point
Nikt by się nie przejął ale to szczegół.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2019, 23:55

I tak samo Uganda się nie przejęła :lol2:

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 28 paź 2019, 0:07

Nie otb ale git.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 paź 2019, 0:09

A mnie o to. I jest git.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 28 paź 2019, 0:32

ozob pisze:
27 paź 2019, 22:25
Spojrz na mape
Nie. To Ty spójrz na siłę społeczeństw.
Zanim na cokolwiek odpowiem, Ty odpowiedz sobie i mi na to:
Czy gdyby w Polsce zmieniła się władza, to PO utrzymałaby proamerykańską i antyeuropejską politykę PiS?
Czy PiS utrzymał proeuropejską politykę PO?
Czy Australia utrzymała neutralną politykę wobec Chin po zmianie władzy?
Czy mimo tego jak wielkim partnerem Hong Kongu są Chiny, to ludzie tam chcą zbliżenia z nimi?
Czy polityka Włoch się utrzymała po zmianie li tylko koalicjanta?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2019, 0:51 przez czarny samael, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 28 paź 2019, 0:35

Rezzolucja to (w prostych słowach) wyrażenie opinii. To nie jest żadne wzywanie innych do zmiany prawa pod groźbą sankcji, itp.

Ale przed wydawaniem opinii należałoby spytać posłów dlaczego podjęli taką decyzję, bo inaczej łatwo o manipulację.

MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 28 paź 2019, 1:01

Zastanówmy się raczej na pewno nie podjęli takiej decyzji, żeby zamanifestować swój sprzeciw wobec stosowania „miękkich” środków nacisku, bo noszą na sztandarach hasła zachęcające do marginalizacji lgbt (delikatnie mówiąc) straciliby w ten sposób wiarygodność w oczach miłośników dobrej zmiany. Nieprawdopodobne wydaje się również to ze była to forma protestu przeciwko wpierdalaniu się w cudze sprawy, bo nie łącza nas z Uganda żadne stosunki międzynarodowe, wiec po co nadstawiać się dla niej ? Można tez argumentować w druga stronę w końcu prawo do samostanowienia niekonstytucyjnych bubli prawnych stało się w Polsce praktyka, wiec solidaryzowania się z państwem które jednym aktem chce naruszyć wszystkie międzynarowej regulacje dotyczące praw człowieka leży w naszym interesie. A może po prostu chcą być wiarygodni w oczach swojego elektoratu, którego na co dzień raczą tym, ze tego typu mniejszości to zło i należy je zmarginalizować. A ze jest to moralne bankructwo to inna sprawa. Ale co ja tam wiem w końcu „ukończyłem zaocznie socjologie” :-D

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 28 paź 2019, 1:34

czarny samael pisze:
28 paź 2019, 0:32
. To Ty spójrz na siłę społeczeństw
Spoleczenstwa nie decyduja bezposrednio o geostrategii kraju, w ktorym zyja, bo gdyby tak bylo to z racji entuzjazmu jaka sie cieszy UE w Polsce PiS po wygranych wyborach w 2015 roku nie zrobilby zwrotu na USA. To elity rzadzace w danym okresie czasu decyduja o geostrategicznych celach i geopolityce, ktora te cele pozwoli osiagnac. To czy one sa sluszne czy tez nie okazuje z biegiem czasu. Wbij to sobie do glowy.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 28 paź 2019, 11:45

ozob pisze:
28 paź 2019, 1:34
bo gdyby tak bylo to z racji entuzjazmu jaka sie cieszy UE w Polsce PiS po wygranych wyborach w 2015 roku nie zrobilby zwrotu na USA.
:-D
Wbij sobie do głowy, że decydują. W Polsce nastąpił wielki sprzeciw wobec głębszej integracji, wobec przyjmowania imigrantów, wobec waluty euro. Polacy nie stali się stricte antyeuropejscy, ale duża część nie chciała unijnych postulatów. I m.in. to dało PiSowi głosy.

Skoro nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania, to odpowiem za Ciebie:
Czy gdyby w Polsce zmieniła się władza, to PO utrzymałaby proamerykańską i antyeuropejską politykę PiS?
Nie, PO zrobiłaby zwrot w kierunku Brukseli i Berlina.
Czy PiS utrzymał proeuropejską politykę PO?
Nie, nie zrobił tego. Zrobił zwrot w kierunku amerykańskim.
Czy Australia utrzymała neutralną politykę wobec Chin po zmianie władzy?
Nie. Prawicowa władza wbrew lewicowym politykom opozycyjnym dokonała zwrotu w kierunku amerykańskim.
Ten sam mechanizm miał miejsce w Brazylii po zwycięstwie Bolsonaro.
Czy mimo tego jak wielkim partnerem Hong Kongu są Chiny, to ludzie tam chcą zbliżenia z nimi?
Nie. Ogromne protesty są przeciw Chinom, z uwagi na represje którym poddawani tam są opozycjoniści.
Czy polityka Włoch się utrzymała po zmianie li tylko koalicjanta?
Nie, nie utrzymała się. Rząd Conte przedstawił przewodniczącego lewicowej partii jako kandydata na komisarza unijnego w miesiąc po wyjściu z rządu skrajnej prawicy.

Gdyby to geografia decydowała, to w drastycznej większości przypadków, zmiana władzy nie miałaby znaczenia w kontekście wyborów na arenie międzynarodowej. Tak nie jest. Po prostu. I dyskutowanie z tym, to dyskutowanie z faktami, a nie opiniami, bo mamy KONKRETNE przykłady takich zachowań z miesiąca na miesiąc.

To wszystko rozumie np. Rosja, czy Katar. Ich inwestycje w sport i media w Europie i ogólnie na Zachodzie, biorą się z chęci poprawy wizerunku i przyzwolenia miejscowych polityków na ich kolejne działania, które będą bardziej do zniesienia dla społeczeństw. Rosja, Katar, czy obecnie bin Salman z rodu Saudów, walczą o jak najlepszy PR, bo ten da szansę politykom którzy ich popierają na zwycięstwa.

Słupki poparcia stały się bardziej determinujące dla poczynań polityków niż geografia. Bartosiak absolutnie nie chce tego do siebie przyjąć i przez to jego spojrzenie na zachowania państw jest anachroniczne. Może sobie mówić ile chce o bramach suwalskich, heartlandzie, polskiej mocarstwowości itp, ale jeśli nie zrozumie, że obywatele kolejnych krajów mogą odrzucić dany kraj z uwagi na jego politykę światopoglądową, to nie rozumie co się naprawdę na świecie dzieje od rewolucji w carskiej Rosji.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 paź 2019, 13:45

Czyli jak teraz wybory wygra PO to będzie to znak, że Polacy chcą głębszej integracji, przyjęcia imigrantów i waluty euro?

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 28 paź 2019, 15:38

Rada Języka Polskiego przedstawiła marszałkowi Sejmu raport dotyczący pasków informacyjnych w "Wiadomościach" TVP. Z analizy językoznawców wynika, że 75 proc. z nich pełni funkcję "perswazyjną, kreacyjną i ekspresywną". Zaledwie co czwarty pasek jest informacyjny.
(...)
Naukowcy przeanalizowali 306 belek informacyjnych "Wiadomości TVP", dotyczących 13 najważniejszych wydarzeń politycznych w latach 2016-2017. Co z nich wyczytali?
Otóż okazało się, że zaledwie 25 proc. "pasków" to czyste informacje. "Wskaźnik ten należy uznać za bardzo niski, a zatem należy stwierdzić, że 'Wiadomości' TVP nie przekazują obywatelom obiektywnej informacji, lecz własną wizję omawianych wydarzeń" - napisał w sprawozdaniu prof. dr hab. Andrzej Markowski
Przewodniczący Rady Języka Polskiego przy Prezydium Polskiej Akademii Nauk.
A to niespodzianka. Paski w Wiadomościach to taki poziom odlotu, że nawet jak ktoś robi sobie jaja i je parodiuje, to wygląda wiarygodnie. Kurski stwierdził, że się temu przyjrzą, ale znając życie nie zmieni się nic, bo takie sugestywne przekazy to ich konik.

Obrazek

;)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 paź 2019, 15:57

Obrazek

Bezimienny11
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 36

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bezimienny11 » 28 paź 2019, 17:02

MarcinW pisze:
28 paź 2019, 1:01
Zastanówmy się raczej na pewno nie podjęli takiej decyzji, żeby zamanifestować swój sprzeciw wobec stosowania „miękkich” środków nacisku, bo noszą na sztandarach hasła zachęcające do marginalizacji lgbt (delikatnie mówiąc) straciliby w ten sposób wiarygodność w oczach miłośników dobrej zmiany. Nieprawdopodobne wydaje się również to ze była to forma protestu przeciwko wpierdalaniu się w cudze sprawy, bo nie łącza nas z Uganda żadne stosunki międzynarodowe, wiec po co nadstawiać się dla niej ? Można tez argumentować w druga stronę w końcu prawo do samostanowienia niekonstytucyjnych bubli prawnych stało się w Polsce praktyka, wiec solidaryzowania się z państwem które jednym aktem chce naruszyć wszystkie międzynarowej regulacje dotyczące praw człowieka leży w naszym interesie. A może po prostu chcą być wiarygodni w oczach swojego elektoratu, którego na co dzień raczą tym, ze tego typu mniejszości to zło i należy je zmarginalizować. A ze jest to moralne bankructwo to inna sprawa. Ale co ja tam wiem w końcu „ukończyłem zaocznie socjologie”
Sęk w tym Marcinku, że mało wiesz, a się wymądrzasz. Pomijam bełkot który popełniłeś, odniosę się jedynie do pogrubionego fragmentu. Moim zdaniem zachodzi bardzo duże prawdopodobieństwo, że ty i na zaocznych poległeś, bo jak inaczej nazwać osobę, która gdy tylko zobaczy nagłówek 'PiS coś tam", to bez sprawdzenia tejże informacji plecie co jej ślina na język przyniesie?

"Wbrew kłamliwym doniesieniom m. in @gazeta_wyborcza delegacja polska w EKR wstrzymując się w głosowaniu całości rezolucji w sprawie sytuacji osób LGBT w Ugandzie, zdecydowanie poparła zapis potępiający karę śmierci dla tych osób w oddzielnym głosowaniu tego punktu rezolucji."

Krasnodębski.

https://fakty.interia.pl/raporty/raport ... Id,3302684

Żeby nie było, wychodzę z założenia, że nie dyplom zdobi człowieka. Możesz mieć ukończonych pięć fakultetów, a być głupszym od przydrożnego drzewa. Możesz znać sześć języków obcych, ale w żadnym z nich nie mieć nic ciekawego do powiedzenia, itp., itd.

MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 28 paź 2019, 17:41

Wywnioskowałeś to z ... ? mojego stosunku do PIS ? A może szukasz rozgrzeszenia dla siebie i swoich preferencji wyborczych a to wzorem swoich pupili najłatwiej osiągnąć poprzez zdyskredytowanie rywala. Najlepiej odnosząc się do jego domniemanego wyksztaltalcecia. Słowem sprostowania. Ukończyłem socjologie. Nie zaocznie tylko dziennie. Także prawo, aplikacje, egzamin zawodowy. A obecnie jestem jednym z nielicznych którzy nie narzekają na swoją sytuacje mimo dużej konkurencji na rynku usług prawniczych, wiec tego typu zarzuty możesz przede wszystkim kierować do siebie. Mnie nie zdyskredytujesz, bo wiem ile musiałem z siebie dać żeby to wszystko osiągnąć. Natomiast z twojej radosnej twórczości wnoszę ze dałeś z siebie bardzo mało i próbujesz to zrekompensować moim kosztem. Bezskutecznie. I na koniec nie odpowiadam za jakość informacji publikowanych przez GW. Jeżeli opublikowane informacje były nieprawdziwe i nie zachowano wymogów staranności przy zbieraniu informacji to powinno to zostać sprostowane, ale to nie jest mój problem, bo nie przyłożyłem do tego ręki tylko odniosłem się do opublikowanych przez innego użytkownika informacji do czego mam pełne prawo. Natomiast w pogoni za „obiektywizmem” proponowałbym przytaczać lepsze źródła nie wypowiedz pisowskiego aparatczyka a ponadto zachęcam do nauki czytania. Otóż nie poparto rezolucji w całości i to jest fakt. Natomiast obecne próby złagodzenia stanowiska mające przede wszystkim na celu ocieplenia wizerunku w czym są niespójne z moim przekazem ? W niczym bo napisałem, ze tego typu rezultacie byłaby trudna do obronienia w oczach oszolomskiego elektoratu dla którego nawet taki niewielki i nic nieznaczący gest byłby zdrada ideałów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”