Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1082

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 28 paź 2019, 17:52

Boromir pisze:
28 paź 2019, 13:45
Czyli jak teraz wybory wygra PO to będzie to znak, że Polacy chcą głębszej integracji, przyjęcia imigrantów i waluty euro?
Będzie to zwrot w polityce międzynarodowej. Jedną ze składowych w głosowaniu jest chęć zbliżenia do X kraju.
Korwin pokazuje jakie poparcie może dziś zebrać partia, która chce wyjścia z UE w Polsce.
Lewica w UK ma większe poparcie niż Corbyn, a za jeden z powodów uznaje się jego chęć wyjścia z NATO, czy prorosyjskość.
W Austrii upadł rząd, a FPO straciła część poparcia z uwagi na sprzedajność skrajnej prawicy wobec Rosji.
Partie nacjonalistyczne w Europie zyskiwały tak długo, jak długo temat imigracji był tym topowym.
W Ukrainie politycy prorosyjscy praktycznie się nie liczą.
W Grecji Syriza weszła wysoko na temacie anty-Troika. Następnie została zastąpiona przez partię stricte proeuropejską.

Jeśli w Polsce zmieni się władza na bardziej proeuropejską, to będzie to znak pójścia w określonym kierunku, a który to kierunek wpłynie na decyzje Polski.
Tematem jest to, że zależnie od zmiany władzy, dane partie decydują się na określoną politykę międzynarodową zgodną z poglądami ich wyborców.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 28 paź 2019, 18:16

Przeceniasz znaczenie polityki międzynarodowej w tym przypadku. W Polsce europejskość/antyeuropejskość nie jest żadną główną osią sporu politycznego, to bardziej politycy KO podkreślają, choć mam wrażenie, ze przeciętny wyborca przy podejmowaniu decyzji kieruje się w większym stopniu kilkoma innymi czynnikami. Powiedziałbym wręcz, że kierunek polityki zagranicznej jest bardziej konsekwencją decyzji wyborców niż czynnikiem na nie wpływającym.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 28 paź 2019, 19:22

Odniose sie tylko do tych dwoch wytluszczonych fragmentow bowiem dyskusja z Toba to jak walenie grochem o sciane + jakies nie majace nic wspolnego z rzeczywistoscia projekcje w kwestii wojskowosci.

Pierwszy:
czarny samael pisze:
28 paź 2019, 11:45
Gdyby to geografia decydowała, to w drastycznej większości przypadków, zmiana władzy nie miałaby znaczenia w kontekście wyborów na arenie międzynarodowej
PiS orientujac sie tak zdecydowanie na USA, co przeciez nastapilo w dalszej perspektywie czasu, a nie zaraz po wyborach, bo wtedy byl nawet rozwazany niesmialo umiarkowany kierunek chinski, musial uslyszec od Waszyngtonu kilka zapewnien. Zapewnienia te z pewnoscia dotyczyly geografii i tego czy US Army i US Navy bedzie mogla utrzymac linie komunikacyjne do Polski na wypadek scenariusza ukrainskiego na krajach baltyckich. Pytano czy doplyna, czy dojada, czy przerzuca sprzet, czy Baltyk nie bedzie akwenem zamknietym, co z Niemcami, co Rumunia itd. Amerykanie pewnie odpowiedzieli ze "luz", a tu w Warszawie zaklaskali, ze spoko. Nie da sie wykluczyc geografii z rozwazan i decyzji geostrategicznych.

I drugi:
czarny samael pisze:
28 paź 2019, 11:45
Słupki poparcia stały się bardziej determinujące dla poczynań polityków niż geografia. Bartosiak absolutnie nie chce tego do siebie przyjąć i przez to jego spojrzenie na zachowania państw jest anachroniczne. Może sobie mówić ile chce o bramach suwalskich, heartlandzie, polskiej mocarstwowości itp, ale jeśli nie zrozumie, że obywatele kolejnych krajów mogą odrzucić dany kraj z uwagi na jego politykę światopoglądową, to nie rozumie co się naprawdę na świecie dzieje od rewolucji w carskiej Rosji
Trzeba byc wybitnym ignorantem, aby nie brac pod uwage przesmyku, a nie bramy suwalskiej w kontakscie obronnosci kraju. A wiec znowu geografia.

Slupki poparcia sa wazne, gdy trzeba wygrac wybory, ale dopiero po zwyciwstwie widac co jest naprawde wazne. To biznses i prosperity w przyszlosci warunkuja podjecie decyzji geostrategicznych i determinuja geopolityke danego kraju. Oczywiacie geografia nie jest jedynym czynnikiem decydyjacym o planowaniu przyszlosci kraju, ale jednym z tych, ktorego nie wolno pominac lub go ignorowac. To wlasnie chce przekazac Bartosiak i to te lekcje powinnismy jako kraj odrobic poniewaz po odzyskaniu niepodleglosci w 1918 roku ten aspekt planowania wyraznie lezy.

Bezimienny11
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 36

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bezimienny11 » 28 paź 2019, 19:42

MarcinW pisze:
28 paź 2019, 17:41
Wywnioskowałeś to z ... ? mojego stosunku do PIS ? A może szukasz rozgrzeszenia dla siebie i swoich preferencji wyborczych a to wzorem swoich pupili najłatwiej osiągnąć poprzez zdyskredytowanie rywala. Najlepiej odnosząc się do jego domniemanego wyksztaltalcecia. Słowem sprostowania. Ukończyłem socjologie. Nie zaocznie tylko dziennie. Także prawo, aplikacje, egzamin zawodowy. A obecnie jestem jednym z nielicznych którzy nie narzekają na swoją sytuacje mimo dużej konkurencji na rynku usług prawniczych, wiec tego typu zarzuty możesz przede wszystkim kierować do siebie. Mnie nie zdyskredytujesz, bo wiem ile musiałem z siebie dać żeby to wszystko osiągnąć. Natomiast z twojej radosnej twórczości wnoszę ze dałeś z siebie bardzo mało i próbujesz to zrekompensować moim kosztem. Bezskutecznie. I na koniec nie odpowiadam za jakość informacji publikowanych przez GW. Jeżeli opublikowane informacje były nieprawdziwe i nie zachowano wymogów staranności przy zbieraniu informacji to powinno to zostać sprostowane, ale to nie jest mój problem, bo nie przyłożyłem do tego ręki tylko odniosłem się do opublikowanych przez innego użytkownika informacji do czego mam pełne prawo. Natomiast w pogoni za „obiektywizmem” proponowałbym przytaczać lepsze źródła nie wypowiedz pisowskiego aparatczyka a ponadto zachęcam do nauki czytania. Otóż nie poparto rezolucji w całości i to jest fakt. Natomiast obecne próby złagodzenia stanowiska mające przede wszystkim na celu ocieplenia wizerunku w czym są niespójne z moim przekazem ? W niczym bo napisałem, ze tego typu rezultacie byłaby trudna do obronienia w oczach oszolomskiego elektoratu dla którego nawet taki niewielki i nic nieznaczący gest byłby zdrada ideałów.
Marcinku, mnie grzeje i ziębi jakie uczelnie pokończyłeś, oraz za kim obecnie nosisz neseser i ekspres z kawą. Ja nie oceniam ludzi po szacie, po dyplomie, po preferencjach politycznych itd, bo jak już wspomniałem można ich pokończyć wiele, a w głowie pustka, z butów słoma. Ja cię nie mam zamiaru w żaden sposób zdyskredytować, ażeby poczuć się lepiej. To jest akurat twoja przypadłość, że szydzisz z ludzi niewykształconych, i słabo zarabiających. Szacunku do innych nie nauczy cię żadna uczelnia, takie wartości wynosi się z domu...

Wracając do meritum, na chwytliwy tytuł rzuciłeś się jak Inter na Scudetto od federacji w 2006 roku, bezrefleksyjnie wierząc we wszystko co jest tam napisane. Wystarczyło jedynie, ażebyś sprawdził w innym źródle, miast powielać głupoty. Idąc twoim tokiem rozumowania "tak to może robić bezzębny Roman spod budki z piwem, a nie yntelekualysta z dyplomem". A ty zamiast przyznać się, że strzeliłeś gafę piszesz, że to wina GW i powinna napisać sprostowanie. W takim razie ty również powinieneś napisać sprostowanie do swojego "wywodu". Co się zaś tyczy Prof. Krasnodębskiego; przytoczyłem jego wypowiedź, bo on brał udział w tym głosowaniu, i to on m.in. został pomówiony. Kogo, jak nie jednego z głównych zainteresowanych miałem zatem przytoczyć?

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 28 paź 2019, 19:53

Ciekawe czy polskie elity rzadzace sa zadowolone, ze Polska jest bardziej czolobitna wobec USA niz UK? Londyn w przeciwienstwie do Warszawy wyraznie chce miec wszystkie furtki otwarte i jakos to, ze Chinczycy zjadaja ludzi im nie przeszkadza.

MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 28 paź 2019, 20:12

Bezimienny11 pisze:
28 paź 2019, 19:42
MarcinW pisze:
28 paź 2019, 17:41
Wywnioskowałeś to z ... ? mojego stosunku do PIS ? A może szukasz rozgrzeszenia dla siebie i swoich preferencji wyborczych a to wzorem swoich pupili najłatwiej osiągnąć poprzez zdyskredytowanie rywala. Najlepiej odnosząc się do jego domniemanego wyksztaltalcecia. Słowem sprostowania. Ukończyłem socjologie. Nie zaocznie tylko dziennie. Także prawo, aplikacje, egzamin zawodowy. A obecnie jestem jednym z nielicznych którzy nie narzekają na swoją sytuacje mimo dużej konkurencji na rynku usług prawniczych, wiec tego typu zarzuty możesz przede wszystkim kierować do siebie. Mnie nie zdyskredytujesz, bo wiem ile musiałem z siebie dać żeby to wszystko osiągnąć. Natomiast z twojej radosnej twórczości wnoszę ze dałeś z siebie bardzo mało i próbujesz to zrekompensować moim kosztem. Bezskutecznie. I na koniec nie odpowiadam za jakość informacji publikowanych przez GW. Jeżeli opublikowane informacje były nieprawdziwe i nie zachowano wymogów staranności przy zbieraniu informacji to powinno to zostać sprostowane, ale to nie jest mój problem, bo nie przyłożyłem do tego ręki tylko odniosłem się do opublikowanych przez innego użytkownika informacji do czego mam pełne prawo. Natomiast w pogoni za „obiektywizmem” proponowałbym przytaczać lepsze źródła nie wypowiedz pisowskiego aparatczyka a ponadto zachęcam do nauki czytania. Otóż nie poparto rezolucji w całości i to jest fakt. Natomiast obecne próby złagodzenia stanowiska mające przede wszystkim na celu ocieplenia wizerunku w czym są niespójne z moim przekazem ? W niczym bo napisałem, ze tego typu rezultacie byłaby trudna do obronienia w oczach oszolomskiego elektoratu dla którego nawet taki niewielki i nic nieznaczący gest byłby zdrada ideałów.
Marcinku, mnie grzeje i ziębi jakie uczelnie pokończyłeś, oraz za kim obecnie nosisz neseser i ekspres z kawą. Ja nie oceniam ludzi po szacie, po dyplomie, po preferencjach politycznych itd, bo jak już wspomniałem można ich pokończyć wiele, a w głowie pustka, z butów słoma. Ja cię nie mam zamiaru w żaden sposób zdyskredytować, ażeby poczuć się lepiej. To jest akurat twoja przypadłość, że szydzisz z ludzi niewykształconych, i słabo zarabiających. Szacunku do innych nie nauczy cię żadna uczelnia, takie wartości wynosi się z domu...

Wracając do meritum, na chwytliwy tytuł rzuciłeś się jak Inter na Scudetto od federacji w 2006 roku, bezrefleksyjnie wierząc we wszystko co jest tam napisane. Wystarczyło jedynie, ażebyś sprawdził w innym źródle, miast powielać głupoty. Idąc twoim tokiem rozumowania "tak to może robić bezzębny Roman spod budki z piwem, a nie yntelekualysta z dyplomem". A ty zamiast przyznać się, że strzeliłeś gafę piszesz, że to wina GW i powinna napisać sprostowanie. W takim razie ty również powinieneś napisać sprostowanie do swojego "wywodu". Co się zaś tyczy Prof. Krasnodębskiego; przytoczyłem jego wypowiedź, bo on brał udział w tym głosowaniu, i to on m.in. został pomówiony. Kogo, jak nie jednego z głównych zainteresowanych miałem zatem przytoczyć?
Do czego ja mam się przyznawać ? Ze odniosłem się do opublikowanej przez innego użytkownika i pewnie większość gazet informacji na której rzetelność nie miałem żadnego wpływu ? Czy to oznacza ze każdy przekaz informacyjny podchwycony przez media powinienem weryfikować i pytać u źródła ? Czy to jest jednak obowiazkiem autora materiału prasowego i to on ponosi za to odpowiedzialność (ewentualnie wydawca) ? Taki miernik staranności powinnismy przyjąć na forum internetowym, które dla większości stanowi uboczna sferę życiowej aktywności ?Jeżeli tak to życia by ci nie starczyło na prostowanie tego gówna, którym ciebie karmią rządowe media. I niech mnie ktoś uszczypnie. Jakis pisowski osiłek daje „wyklad” na temat miernika staranności w selekcjonowaniu materiałów prasowych. Brzmi to mówiąc delikatnie chorobowo. Co będzie następnie odczyt na temat rzetelności procesu w świetle orzecznictwa ETPC na podstawie działalności Zbyszka Ziobry ? Chętnie przeczytam. Będzie to interesująca lektura dla osób, które chcą pogłębić wiedzę z zakresu psychiatro sądowej.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 28 paź 2019, 21:09

ozob pisze:
28 paź 2019, 19:22
PiS orientujac sie tak zdecydowanie na USA,
...postępuje odwrotnie nie PO.

Możesz sobie to tłumaczyć geografią, ale gdyby geografia miała decydujące znaczenie, to na moje pytanie o politykę PO, powiedziałbyś że PO nie zmieni proamerykańskiej polityki.
Na to się zdobyć nie umiesz. Po prostu nie potrafisz się przyznać do błędu, bo to byłby upadek całej Twojej koncepcji w którą zacząłeś wierzyć.
ozob pisze:
ale dopiero po zwyciwstwie widac co jest naprawde wazne.
DOSTAŁEŚ LITERALNIE, PRZYKŁADY TYCH SYTUACJI :-D

Dosłownie, czarno na białym, miałeś wypisane co jest co i jak się działo. Orbitujesz wokół jego tekstów, a facet po prostu popiera jedną z opcji i ni [ch**] nie jest obiektywny, a próbuje cały swój pogląd oprzeć na twierdzeniu, że obiektywny jest.
To bzdet, to właśnie - I-GNO-RAN-CJA.
ozob pisze:
ale jednym z tych, ktorego nie wolno pominac lub go ignorowac
Dyskusja nie jest o tym, co można pomijać, a co nie, bo ja nie postuluję pomijania geografii, tylko zauważyć że nie jest głównym czynnikiem. Głównym są decyzje polityczne, które przy NIEZMIENIONEJ geografii, obracały całe kraje na szachownicy światowej.
Bartosiak ma to w dupie. Ty masz to w dupie. Ale choćbym zasypywał przykładami, to niby ja nie potrafię dyskutować xDDDD

ozob pisze:
28 paź 2019, 19:53
Ciekawe czy polskie elity rzadzace sa zadowolone, ze Polska jest bardziej czolobitna wobec USA niz UK? Londyn w przeciwienstwie do Warszawy wyraznie chce miec wszystkie furtki otwarte i jakos to, ze Chinczycy zjadaja ludzi im nie przeszkadza.
PiS nie ma pola manewru i dlatego chodzi jak piesek na smyczy. Chodzi tak, jak PO nigdy nie chodziła i chodzić nie będzie, bo PO zawsze będzie miała amerykański haczyk na Niemców. PiS niemieckiego haczyka na Amerykanów się pozbył swoimi bzdurnymi kłótniami. WB jak bardzo by się z UE nie spierała o wyjście, tak wciąż pozostaje w ciepłych stosunkach z samą Unią i jej przedstawicielami i prędzej się z Brukselą dogada niż my.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 28 paź 2019, 21:13

piotrcies pisze:
28 paź 2019, 18:16
Powiedziałbym wręcz, że kierunek polityki zagranicznej jest bardziej konsekwencją decyzji wyborców niż czynnikiem na nie wpływającym.
Poziom tego balansu zależy od tego w jakim kraju byśmy to przedstawiali, ale nie powiesz mi, że jakby PiS dziś powiedział "wychodzimy z Unii", to utrzymałby obecne poparcie.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 28 paź 2019, 21:44

czarny samael pisze:
28 paź 2019, 21:09
, ale gdyby geografia miała decydujące znaczenie
Ale ja nie twierdze, z geografia ma decydujace znaczenie.
czarny samael pisze:
28 paź 2019, 21:09
to na moje pytanie o politykę PO, powiedziałbyś że PO nie zmieni proamerykańskiej polityki
A nawet gdyby miala to PO zmienilaby proamerykanska polityka na proniemiecka, bez zamykania drzwi tej pierwszej, poniewaz nie wierze, ze USA bedzie w stanie przelamac bable antydostepowe Rosji i tym samym trwalosc linii komunikacyjne do Polski stoi pod duzym znakiem zapytania.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 28 paź 2019, 22:12

ozob pisze:
28 paź 2019, 21:44
Ale ja nie twierdze, z geografia ma decydujace znaczenie.
Ale Bartosiak twierdzi i to z jego tezą się spieram.

W żadnym miejscu nie chodziło mi o to, że geografia jest kompletnie bez znaczenia, tylko że ma znaczenie wtórne wobec decyzji ideologicznych. Już bez znaczenia czy poszczególnych ugrupowań (w sprawach drobniejszych), czy wyborców (w sprawach głównych). Moje przykłady służyły pokazaniu właśnie tej obrotowości która przestała się po mniej więcej I wś opierać na samych uwarunkowaniach geograficznych jak było wcześniej, a zaczęła na wspólnocie ideologicznej. Demokracje z demokracjami, komuniści z komunistami, a faszyści z faszystami. To oczywiście nie jest 100% podział, bo i ja nie twierdzę, że zawsze tak będzie. Tylko, że tak jest w większości przypadków.
ozob pisze:
28 paź 2019, 21:44
A nawet gdyby miala to PO zmienilaby proamerykanska polityka na proniemiecka, bez zamykania drzwi tej pierwszej, poniewaz nie wierze, ze USA bedzie w stanie przelamac bable antydostepowe Rosji i tym samym trwalosc linii komunikacyjne do Polski stoi pod duzym znakiem zapytania.
Ok, ale by zmieniła. Chodzi o to, że gdyby - jak często mówi Bartosiak - geografia była absolutną podstawą, to nie mielibysmy takich zmian.
Kwestia Hong Kongu i tego jakie, jak na taką sprawę, echo podnosi pokazuje, że dla dużej części społeczeństwa akceptacja takich rządów nie będzie do przyjęcia.

Sama kasa i handel nie są w stanie tego utrzymać w ryzach.

Nie twierdzę też, że PO by zamknęła opcję proamerykańską. Ba, sam pisałem wyżej - PO nigdy się tego zabezpieczenia amerykańskiego nie pozbyła tak, jak PiS się pozbył zabezpieczenia niemieckiego.

6000 post! xD :afro: :pijemy:

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 28 paź 2019, 22:28

czarny samael pisze:
28 paź 2019, 22:12
Ale Bartosiak twierdzi i to z jego tezą się spieram.
On tez tego nie robi. Mniej YouTube a wiecej czytania. Wowczas nie bedziesz bral ogolnikow czy skrotow za pewnik.

Awatar użytkownika
Poro6niec
Skład B
Skład B
Reputacja: 9
Kibicuję: Saint Etienne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Poro6niec » 28 paź 2019, 23:22

https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka ... -lgbt.html
Bardzo dobry ruch Konfederacji. Szybko po wyborach mówią "sprawdzam" w kontekście rzekomej prawicowości obecnego (NIE) rządu, który przez całą swoją kadencję pozwala na neoliberalne rozpasanie tęczowych degeneratów, udając przy tym że ma cokolwiek wspólnego ze środowiskiem konserwatywnym

MarcinW
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 28 paź 2019, 23:45

Rozumiem, że JKM ma również zamiar zainicjować procedurę wyjścia z UE ? No bo jeżeli owa ustawa miała by np. ograniczać prawa i wolności ludzi z powodu ich orientacji (np wolność zgromadzeń) to zdajesz sobie sprawę ze to nie przejdzie ? Inna sprawa ze może im brakować ludzi do wyjścia z inicjatywa ustawodawcza, wiec przykro mi, ale do czasu aż nie zwiększa swojego składu osobowego to raczej maja marne na to szanse

reprilein
Skład B
Skład B
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: reprilein » 29 paź 2019, 0:56

MarcinW pisze:
28 paź 2019, 23:45
Rozumiem, że...
Nie rozumiesz. Czy jak zapraszasz dziewczynę do kina czy restauracji to chyba nie po to żeby ją tam dupczyć? Rozumiesz już? To jest posunięcie szachowe, otwierające oczy elektoratowi PiSu (ale i nie tylko). Potem można będzie grać z tego posunięcia.

MarcinW
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 29 paź 2019, 1:22

Bardzo dobrze to rozumiem. Niemniej jednak skoro celem każdej partii jest zdobycie władzy a tego typu hasła i postulaty są podnoszone przez JKM to zadanie tego pytania wydaje się być zasadne. Ale ok nie ma sensu drążyć, bo do zdobycia większości bardzo długa droga. Nie zmienia to faktu, że nawet najlepszy plan może się robić na technikaliach a w tym konkretnie przypadku braku wymaganej liczby posłów do wystąpienia z inicjatywa ustawodawcza lub utknąć przez kilka lat gdzieś w komisjach i innych takich.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”