Ogólna dyskusja o polityce - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 10 wrz 2005, 19:27

Lakier pisze:Pippen zazdroszcze Ci, juz raz mi koncert Korna przelecial kolo nosa, ale jakos to przezylem, ale teraz chyba pojde popelnic harakiri.

wiesz , ja tam zdala od samoobrony
kostek pisze:Bez POPIS? Bardzo dobra decyzja burmistrza, nie zaprosił partii, które nie nadają się do rządzenia Choć z drugiej strony Samoobrona i LPR...

za to Korwin - Mikke się mocno udziela.

bez względu na wszystko wyniki sa jutro wieczorem, bo głosowanie komputerowe. wiec wynik bedzie ciekawy

Mityng przedwyborczy rozpoczął się w Bochni (woj. małopolskie), gdzie niedzielę odbędą się prawybory. Swoje programy i kandydatów prezentuje siedem partii.
W trakcie mityngu na boisku sportowym przy Zespole Szkół Nr 3 prezentują się: LPR, SLD, SdPl, PSL, Samoobrona i Partia Demokratyczna-demokraci.pl.

W prawyborach nie uczestniczy Platforma Obywatelska oraz Prawo i Sprawiedliwość, ponieważ zarzucają jej organizatorom łamanie wyborczych zasad i manipulowanie wyborcami.
Od imprezy dystansuje się też Liga Polskich Rodzin uważając, że wyniki głosowania nie będą miarodajne i nie będą stanowić podstawy do przewidywania wyników wyborów ogólnopolskich.

PO, PiS i LPR krytykują przede wszystkim fakt, że tym razem do głosowania w prawyborach nie są uprawnieni wyłącznie mieszkańcy Bochni, ale całego powiatu bocheńskiego.

Wicepremier Izabela Jaruga-Nowacka, prezentując kandydatów SLD z okręgu tarnowskiego, namawiała do głosowania na nich ponieważ "nie możemy oddać władzy tym, którzy chcą wprowadzenia podatku liniowego i dalszego powiększania różnic majątkowych pomiędzy Polakami".

"To są ważne wybory, bo przesądzą czy Polska będzie krajem sprawiedliwym i dobrze rozwijającym się, czy różnice społeczne jeszcze wzrosną" - mówiła.

Lider tarnowskiej listy SLD do sejmu Krzysztof Janik przeprosił za "błędy i zawirowania popełnione przez SLD".

"Mnóstwo nagrzeszyliśmy w poprzednich latach, za co wszystkich przepraszam, ale ta sama partia wprowadziła Polskę do Unii Europejskiej i przyspieszyła rozwój gospodarczy. My zrobiliśmy wiele złych rzeczy, ale też wiele dobrego i zapraszam naszych konkurentów, aby zrobili więcej dobrego niż my" - powiedział.

Program SdPl zaprezentował lider tego ugrupowania i kandydat na prezydenta, Marek Borowski.

"W czasie kampanii wyborczej odbyłem setki spotkań w całym kraju. Wyłania się z nich obraz Polski: z jednej strony państwa, które zrobiło ogromny skok rozwojowy, z drugiej strony dwie kwestie burzą spokój - bezrobocie i patologia w życiu publicznym. Nasz program zmierza do tego, żeby stawić czoła tym wyzwaniom" - podkreślił Borowski.

LPR zaprezentowała na scenie swoich kandydatów z okręgu tarnowskiego. Jej lider Bogusław Sobczak mówił: "moje hasło to praca dla młodych". Pozostali kandydaci obiecywali naprawę gospodarki, zatrzymanie wyprzedaży polskich firm inwestorom zagranicznym oraz powrót do wartości chrześcijańskich.

W imieniu PSL program przedstawiał startujący z pierwszego miejsca starosta powiatu bocheńskiego, Ludwik Węgrzyn. Jak podkreślał PSL to partia, która od 110 lat jest wierna Bogu, ojczyźnie i ludziom.

"Praca w parlamencie polega przede wszystkim na tworzeniu dobrego, zrozumiałego prawa. PSL w nowym parlamencie będzie robić wszystko, aby prawo stanowiło podstawę bytu państwowego, bo bez niego nie ma sprawnej i przyjaznej administracji publicznej" - wyjaśnił.

Lider Samoobrony z listy tarnowskiej Jerzy Zawisza podkreślał, że nadszedł już czas na zmiany, czas na nowe.

"Dla społeczeństwa jest to bardzo ważne, nasz program oparty na czterech filarach reform: świadczeń społecznych, finansów publicznych, polityki zagranicznej i gospodarki, wychodzi naprzeciw najważniejszym wyzwaniom współczesnej Polski" - mówił.

O programie Partii Demokratycznej demokraci.pl mówił jeden z jej liderów, Jerzy Hausner.

"Tworząc nasza partię kierowaliśmy się wspólnym spojrzeniem na najważniejsze sprawy, a nie sojuszami życiorysów czy kombatanctwa. Chcemy przedstawić alternatywę, która stawia na przyzwoitość, kompetencję i uczciwość. Chcemy zaproponować centrową propozycję na polskiej scenie politycznej"- wyjaśnił.

Inny lider PD Janusz Onyszkiewicz podkreślał, że partia ta jest najbardziej proeuropejskim ugrupowaniem w Polsce.

"Działamy w imieniu dobrze pojętego interesu Polski, co dla nas Unia Europejska to ogromna szansa dla Polski, której nie możemy zmarnować" - mówił.

Lider Platformy Janusza Korwin-Mikke podkreślał, że problem Polski polega nie na tym, że rządzi SLD, PSL, PO, czy inne partie, ale na tym, iż ugrupowania te w ogóle rządzą.

"Mówimy jasno, problemem nie jest zmiana świń przy korycie, problemem jest koryto. My chcemy je zlikwidować, zmienić system z eurosocjalistycznego na system, w którym nie ma ogromnej rzeszy urzędników: sześć ministerstw i kilkanaście osób w rządzie - to wystarczy" - przekonywał Korwin-Mikke.

Bocheński mityng nie wzbudza wielkiego zainteresowania mieszkańców Bochni; w sobotę uczestniczyło w mim kilkaset osób, mimo że ugrupowania przygotowały dla uczestników imprezy dodatkowe atrakcje. Są to nie tylko występy kapel, zespołów muzycznych i tancerzy. PSL częstuje polskimi jabłkami. SLD zaprasza do wesołego miasteczka ze zjeżdżalniami i dmuchanymi zamkami, dla wyborców przygotowano też watę cukrową w kolorze czerwonym. Wszystkie ugrupowania rozdają baloniki i flagi.

W niedzielę wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu bocheńskiego będą mogli wziąć udział w głosowaniu, które będzie się odbywać się za pośrednictwem terminali komputerowych. Wyniki mają być ogłoszone w niedzielę wieczorem.

kostek
szara strefa pilka.pl

Ogólna dyskusja o polityce (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 31 paź 2005, 18:57

Jako, że wybory już za nami, pora założyć nowy temat służący do ogólnej dyskusji o kochanej polityce.

Każde wydarzenie, które nie będzie zasługiwało na założenie nowego tematu, będziemy omawiać tutaj.

Na początek coś na poprawe humoru:
Przewodniczący Samoobrony, wicemarszałek Sejmu Andrzej Lepper otrzymał dzisiaj w Kijowie tytuł doktora honoris causa Ukraińskiej Akademii Technologicznej za "działalność na rzecz zbliżenia polsko-ukraińskiego" oraz "wkład w rozwój socjalny polskiego społeczeństwa".

To drugi taki tytuł przyznany Lepperowi przez ukraińską uczelnię. W październiku 2004 roku Lepper otrzymał doktorat honoris causa Międzynarodowej Akademii Kadr w Kijowie za "osiągnięcia w zbliżaniu narodów polskiego i ukraińskiego".

Wręczając Lepperowi doktorat h.c. z dziedziny socjologii, prezes Ukraińskiej Akademii Technologicznej, Władysław Nesterow nazwał szefa Samoobrony "jednym z najwybitniejszych polskich polityków". Ocenił, że powinien on być "wzorem do naśladowania dla polityków ukraińskich".

- To znany działacz polityczny, człowiek, który dużo robi dla Ukrainy i dla porozumienia między Ukraińcami i Polakami - powiedział Nesterow.

Dziękując za wyróżnienie, Lepper podkreślił, że jest zwolennikiem szerokiej współpracy Polski z sąsiednimi krajami. Zapewnił, że Samoobrona popiera plany integracji Ukrainy z Unią Europejską. Przypomniał, że występując na forum Parlamentu Europejskiego wypowiadał się za przyjęciem Ukrainy do UE.

W rozmowie z PAP Andrzej Lepper wskazał, że tytuł przyznany przez Ukraińską Akademię Technologiczną jest dla niego dużym wyróżnieniem. - To dla mnie wielki zaszczyt. Uznana na świecie uczelnia zauważyła mój wkład w rozwój dobrosąsiedzkich stosunków z Ukrainą, a także mój nieoficjalny udział w "pomarańczowej rewolucji" - powiedział Lepper.

- Byłem w Kijowie podczas "pomarańczowej rewolucji", w czasie, gdy polscy politycy jeszcze tu nie przyjeżdżali, kiedy nie było jasne, kto zostanie zwycięzcą. Poprosiłem wtedy Ukraińców, by rozwiązywali swoje problemy sami i nie liczyli na niczyją pomoc - podkreślił.

Ukraińska Akademia Technologiczna powstała w 1992 roku, ma 32 wydziały zajmujące się praktycznie wszystkimi dziedzinami nauki. Jak powiedział Nesterow, Akademia ma ponad 900 członków z różnych państw, wśród których są m.in. b. premier Ukrainy i kontrkandydat Wiktora Juszczenki w ubiegłorocznych wyborach prezydenckich Wiktor Janukowycz, a także gubernator Czukotki, właściciel angielskiego klubu piłkarskiego Chelsey, Roman Abramowicz. W 1999 roku została uznana przez UNESCO".
[/u]

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 31 paź 2005, 19:16

Jako, ze dzisiaj niejaki/nijaki* K.Marcinkiewicz poprowadzil swoich zolnierzy przed oblicze Aleksandra I Kwasnego, ktory pasowal ich na ministrow, nalezy wspomniec o kilku nominacjach.
Po pierwsze - Minister Zdrowia - prof. Religa :lol: nie to zebym sie czepial, ale z tego co mi wiadomo polityka zdrowotna byla jedna z glownych kosci niezgody w programach wyborczych PO i PiS. no a nasz profesorek to przeciez platformowiec :shock: tak wiec sa 3 wyjasnienia:
a) Religa jest podatny na wiatr polityczny
b) z pozycji przyczajonego PiSowca ukrytego POwca bedzie realizowal czesc obietnic wyborczych platformowcow
c) nie ma wyjasnienia

Po drugie - Minister Sportu - Tomasz Lipiec :lol: nie wiem czy wszyscy pamietaja tego pana, bo zazwyczaj byl w cieniu Korzeniowskiego, wiec dla przypomnienia powiem ze byl to wieczny 7-9 zawodnik w chodzie. tak wiec mamy teraz - dyrektora ds sportu w TVP i Ministra Sportu - chodziarzy :shock: wysuwaja sie 2 wnioski:
a) obydwaj maja chody
b) Chron nas Boze...

Dziekuje.

* - niepotrzebne skreslic

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 31 paź 2005, 20:12

Krzysztof Jarzyna pisze:) z pozycji przyczajonego PiSowca ukrytego POwca bedzie realizowal czesc obietnic wyborczych platformowcow
taaa, Religa dziś się wypowiadał, że jak Po nie wejdzie w koalicje o ędzie to oznacząło zdradę z ich strony [jego skromnej osoby :lol: ]
tak więc wybieram odpowiedź :
Krzysztof Jarzyna pisze:a) Religa jest podatny na wiatr polityczny

Krzysztof Jarzyna pisze:Po drugie - Minister Sportu - Tomasz Lipiec Laughing nie wiem czy wszyscy pamietaja tego pana
no jak nie, jak tak. Swietny chodziaż, zawsze w cieniu najlepszego. Karierę skończył chyba przed Korzeniem i już pełnił jakąś funkcję [polityczną ? ] nie związaną ze sportem

Najlepsze było jak Ziobro czytając przysięgę, na koniec powiedział [jak każdy] "Tak mi dopomóż Bóg"
i tylko tak na marginesie dodam, że Ziobro chce wprowadzić karę smierci :rotfl2:

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 31 paź 2005, 21:53

fieldy pisze: Najlepsze było jak Ziobro czytając przysięgę, na koniec powiedział [jak każdy] "Tak mi dopomóż Bóg"
i tylko tak na marginesie dodam, że Ziobro chce wprowadzić karę smierci :rotfl2:
No właśnie - to jest podstawowy błąd w myśleniu większości polskiego społeczeństwa - 'Kosciół jest przeciwko karze śmierci'. NIE JEST TO PRAWDĄ !
Oto co mówi Katechizm Kościoła Katolickiego (wyd. z 1992, wyd. pol. 1994; ss.514-515):
„2266 Ochrona wspólnego dobra społeczeństwa domaga się unieszkodliwienia napastnika. Z tej racji tradycyjne nauczanie Kościoła uznało za uzasadnione prawo i obowiązek prawowitej władzy publicznej do wymierzania kar odpowiednich do ciężaru przestępstwa, nie wykluczając kary śmierci w przypadkach najwyższej wagi. (…)
Pierwszym celem kary jest naprawienie nieporządku wywołanego przez wykroczenie. Gdy kara jest dobrowolnie przyjęta przez winowajcę, ma wartość zadośćuczynienia. Ponadto, kara ma na celu ochronę porządku publicznego i bezpieczeństwa osób. Wreszcie, kara ma wartość leczniczą; powinna – w miarę możliwości – przyczynić się do poprawy winowajcy.”
A co do Religi jako ministra zdrowia to moim zdaniem jest to przyznanie PISu się do błędu i uznanie programu poprawy stanu polskiej słuzby zdrowia wg PO za lepszy... Czyli w jakimś stopniu oszukanie własnych wyborców.

Awatar użytkownika
timon
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: timon » 31 paź 2005, 23:52

Skandalem niewątpliwym należy nazwać wybranie Leppera wicemarszałkiem, tak ciekawy jestem ile wytrzyma, ze dwa, trzy tygodnie...

Rząd Marcinkiewicza zaprzysiężony, mimo tego, że wolałbym PO a nie PiS, to jestem dobrej myśli. Myślę, że Ziobro wprowadzi karę śmierci. Jak to wpłynie na przestępczość w Polsce - niewiadomo. Wiadomo, że zostaniemy odsunięci na margines społeczności międzynarodowej..i to tyle

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 01 lis 2005, 8:45

timon pisze: Myślę, że Ziobro wprowadzi karę śmierci.
Mylisz się, nie dojdzie do tego. PiS zmienił zdanie na temar kary śmierci i proponuje teraz bezwzględne dożywocie i inne wynalazki...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 lis 2005, 9:20

kostek pisze:No właśnie - to jest podstawowy błąd w myśleniu większości polskiego społeczeństwa - 'Kosciół jest przeciwko karze śmierci'. NIE JEST TO PRAWDĄ !
nie mówię o Kościele - tylko o Bogu - lekka różnica
6. Nie zabijaj
kostek pisze:Mylisz się, nie dojdzie do tego. PiS zmienił zdanie na temar kary śmierci i proponuje teraz bezwzględne dożywocie i inne wynalazki...
nie wprowadzi, bo by nas z UE wyp .... rosili.
Co nie zmienia faktu, że chcieli i poraz kolejny jechali rózno po wyborcach :roll:

Awatar użytkownika
timon
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: timon » 01 lis 2005, 12:33

kostek pisze:Mylisz się, nie dojdzie do tego. PiS zmienił zdanie na temar kary śmierci i proponuje teraz bezwzględne dożywocie i inne wynalazki...

Czyli jak zwykle politycy oszukuja wyborców, IVRP juz to widzę, będzie jak w III tylko, że ekipa złodziejaszków inna

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 01 lis 2005, 12:42

fieldy pisze:6. Nie zabijaj
uscislijmy 5.Nie Zabijaj 6.Nie cudzołóż
pozdro

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 lis 2005, 12:46

Babel pisze:uscislijmy 5.Nie Zabijaj 6.Nie cudzołóż
pozdro
bo ja jeszcze jedno dodałem - po pierwsze - nie nabijaj :wink:

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 01 lis 2005, 13:30

W Polsce nie wprowadza kary smierci, bo o ile sie orientuje (chociaz pr. miedzynarodowe to nigdy mi nie podchodzilo :lol: ) trzeba byloby zerwac kilka podpisanych deklaracji, konwencji i takich tam. bo w wiekszosci jest o zakazie wprowadzania kary smierci (z wyjatkiem stanow nadzwyczajnych).

Awatar użytkownika
timon
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: timon » 01 lis 2005, 15:39

Już Kaczorki znajdą sposób na obejście umów, konwencji, itp. i będą w Polsce "piękne" egzekucje :roll:

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 04 lis 2005, 23:26

timon pisze:Już Kaczorki znajdą sposób na obejście umów, konwencji, itp. i będą w Polsce "piękne" egzekucje :roll:
Kaczorki mogą co najwyżej znaleźć sposób na kupienie Leppera, jak pisałem wyżej - PiS już zmienił swoje postulaty i zamiast kary śmierci proponuje bezwzględne dożywocie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 lis 2005, 19:48

Dziś rano w audycji bodajże radiowej trójki gościem był Andrzej Lepper. W pewnym momencie prowadzący zadał pytanie - "Polska ma szansę na EURO2012, co pan o tym sądzi :?: ". Nasz wspaniały wicemarszałek odpowiedział - "My, jako Samoobrona, jesteśmy przeciw wprowadzeniu EURO w Polsce :!:

:lol2:

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”