Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 30 sty 2020, 2:44
RoyKeane

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 30 sty 2020, 10:03
Andaluzja jest piękna ale z tą czystością to bym Malagę z tej listy wykluczył - tam jest ogólnie brudno
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 sty 2020, 11:00
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 30 sty 2020, 11:15
Mam podobne odczucia. W Hiszpanii na weekendowy wypadzik mialem przyjemnosc byc w Barcelonie, Granadzie i Walencji, do tego Teneryfa wakacyjnie z 6 lat temu. Zadne z tych miejsc nie ma podejscia do Wloch. We Wloszech do tej pory Sycylia, Sardynia, Mediolan, Piza, Rzym (dwa razy i wrocilbym jeszcze raz) i w tym roku planujemy w maju zaliczyc Genoe i wybrac sie nad jezioro Como. Wlosi sa niezwykle sympatyczni, miasta maja swoj urok, fantastyczna kuchnia, wiele zabytkow i swietna pogoda. Jedynie Sycylia nie zrobila na mnie specjalnego wrazenia ze wzgledu na syf, imigrantow i niezbyt przyjazne nastawienie miejscowych do turystow.venomiq pisze: ↑30 sty 2020, 11:00Widzę Hiszpania króluje na forum.
Sam wczoraj wróciłem z Alicante. Pierwsza wizyta w tym państwie, poza sezonem. We Włoszech wiele razy byłem w jesiennych, zimowych bądź wiosennych miesiącach i moim zdaniem Alicante nie ma startu do Włoskich miast. Catania czy Bari są podobnej wielkości, a oferują znacznie więcej (mówię o tych dwóch, bo akurat mam świeże wspomnienia z końcówki zeszłego roku).
Muzea: malo, malenkie i nic szczegolnego. W muzeum sztuki współczesnej ulotki z informacjami o dzielach są w 6 językach, ale bez angielskiego (sic!). Zabytków niewiele, jedynie zamek na wzgórzu naprawdę godny uwagi (sam zamek jak i fajny widok stamtąd), reszta bez szału.
Nawet kuchnia rozczarowująca ;]
Polecam chyba tylko jak większość czasu człowiek spędza na plaży.
losiu03
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 30 sty 2020, 11:25

ozob
losiu03
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 30 sty 2020, 11:32
ozob
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 sty 2020, 11:33
cloner
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 sty 2020, 12:23
Ciekawe. Sam we Włoszech byłem wielokrotnie - Turyn, Mediolan, Rzym, Bergamo, Bari, Catania, Palermo, Rimini, Genoa, Florencja (to tylko te, w których spedziem minimum dwa dni) + dziesiątki miasteczek, gdzie spędziłem dzień albo kilka godzin. I mimo że Sycylia to mój ostatni wypad do Włoch (końcówka zeszłego roku) to wciąż mam z tego wypadku bardzo pozytywne wspomnienia. Nie mówiąc o tym, że Taormina czy Noto to czołówka najpiękniejszych miejsc jakie wiziałem we Włoszech.
Gorąco polecam. Nie wiem jaki jest Twój styl zwiedzania, ale jeśli chodzi o większe miasta we Włoszech to Genoa jest zdecydowanie moim ulubionym. Jest niezwykle malownicze, pełne ciekawych zakamarków - chodzisz, zaglądasz gdzieś w bramę i nagle widzisz coś fantastycznego.
Północ Sycylii jest mi obca, ale jak będziesz się więcej poruszał po tej wyspie to w razie czego mogę wspomóc sugestiami co warto zobaczyć a co unikać
venomik
Boromir
venomik
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio