Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1938

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1597

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 12 mar 2020, 20:55

szmagel pisze:
12 mar 2020, 20:47
Bruno zaraz zostanie zajechany ;/
zaraz to zawieszą rozgrywki i se chopok odpocznie :mrgreen:

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 12 mar 2020, 21:50

szmagel pisze:
12 mar 2020, 20:47
11 meczy bez porażki (w tym 9 czystych kont), forma przyszła kiedy sezon wchodzi w decydującą fazę i lipa....
No rzeczywiście United się rozbujało ostatnio. Ciekawe czy to chwilowa zwyżka formy czy praca Solskjaera przynosi w końcu efekty. A jeszcze nie tak dawno głośno było iż z Norwegiem nie ma szans na powrót na drogę sukcesu. Jak się teraz zapatrujecie na dalsze jego przyszłość? Dać szansę czy wyjebać i szukać kogoś z lepszym CV?

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 12 mar 2020, 22:08

Ja bym mu dał jeszcze jeden sezon, transfer Bruno dobitnie pokazał gdzie i kto latem dał dupy. Powiedzieli A kiedy zatrudnili Ole i zaczęli robić czystki to czas powiedzieć B, dać mu kolejne okno/dwa i niech zrobi swoją autorską drużynę.
Nie ma co teraz zmieniać, wygląda jakby wszystko zaczęło chodzić i iść w dobrą stronę.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 13 mar 2020, 0:04

Teraz łatwo jest chwalić, ale tak naprawdę pozytywne symptomy dało się zaobserwować już znacznie wcześniej. Trzeba było tylko nie iść za tłumem ludzi, którzy źle życzą temu klubowi tylko uważnie obserwować. A że tam widać plan - mówiłem od miesięcy. W końcu dało się zauważyć, że mamy jakiś plan na boisku i poza nim. Nie przepłacaliśmy za grajków, a raczej goniliśmy za celami, które sobie upatrzyliśmy szukając nie tylko odpowiednich umiejętności piłkarskich, ale i mentalnych.

Ole natomiast pozbył się ludzi, z którymi nie chciał pracować. Z różnych względów. Oczyszczenie szatni z jednostek, które nie chcą iść w tym samym kierunku co reszta to podstawa. Ile tutaj było płaczów za Lukaku, ile było za Sanchezem. Tymczasem młody Greenwood już znacznie przebił ze znaczną nawiązką wszystko co w tym klubie zaprezentował Chilijczyk, to jeszcze jest na dobrej drodze, aby dobić do zeszłorocznych osiągnięć Lukaku (15 goli, 4 asysty). Młody ma już na swoim koncie 12 goli i 4 asysty, co oznacza, że ma udział przy bramce co 103 minuty. Nie jest gotowy? Fuck me!

Podobnie sprawa wyglądała z Ighalo. Były podśmiechujki, że ściągamy jakiś niegotowy do gry szrot, który jeszcze zarazi pół składu. A tymczasem już chłop pokazał jak wartościowym jest zawodnikiem i pewnie obecnie mało kto kręciłby nosem gdyby trzeba było wydać na Nigeryjczyka dziesiątki milionów funtów. Bo niewątpliwie jego dotychczasowe występy są tego warte.

Cierpliwość. To podstawa kiedy ruszasz w sezon z młodym zespołem. Wielu jednak wolało skreślać drużynę, poszczególnych zawodników no i oczywiście wyzywać od wuefistów trenera, tudzież nawołując do jego zwolnienia. Oczywiście, ten sezon może się jeszcze różnie skończyć, na pewno przytrafią się porażki, gorsze momenty, ale w końcu widać, że tworzy się drużyna, że wszyscy idą w jednym kierunku. Tej drużynie należy się szansa. Temu sztabowi należy się szansa.

Półtora roku temu patrząc na ten klub nie miało się nadziei na lepsze jutro. Teraz odczucia są zupełnie inne i nagle wielu zaczęło dostrzegać, że został położony całkiem niezły fundament.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 13 mar 2020, 0:47

Płacze nie były za tym że odszedł Sanchez czy Lukaku tylko że nikt w ich miejsce nie przyszedł. Prawda jest jednak taka że dopiero transfer Bruno ożywił te drużynę, mało było kopania się po czole grając Pereirami, Lingardami? Nie Ole był tu problemem tylko zarząd który reaguje na rynku transferowym jak stary dziadek za kierownicą.
red85 pisze:
13 mar 2020, 0:04
Podobnie sprawa wyglądała z Ighalo. Były podśmiechujki, że ściągamy jakiś niegotowy do gry szrot, który jeszcze zarazi pół składu.
Ty skakałeś z zazdrości nie? nie znam człowieka który w momencie kontraktowania Ighalo mówiłby że gość wypali. Obawy byly jak najbardziej uzasadnione, facet przychodził tutaj ze śmiesznej ligi po 2 miesiącach pauzy.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 13 mar 2020, 1:48

Przede wszystkim, to wyszło na każdego, kto mówił że rez-typowa 9 i Bruno powinni tu byli być od lata, bo dopiero jak przyszli zimą, to klub zaczął mieć opcje z przodu.

Liczba zawodników w ofensywie się teraz zgadza, kadra z przodu się zgadza, więc wszystko jest ok.

Lukaku miał odejść, sam się cieszyłem że będzie hajs na Bruno.

Teraz jest tak:

------------Tony------------
Rash-Bruno/Pogba-James
------Scott-Bruno/Pogba--

Rez:
----------Ighalo------------
Lingard-Mata-Greenwood
------Matić---Fred--------

A w lato dojdzie np. Sancho, James spadnie na ławkę i Lingarda z Perreirą będzie można pożegnać.

Ed spieprzył ten sezon, a Ole tego bronił. Do tego Ole nie umie jeszcze rozkładać sił zawodników, przez co wychodzą takie kwiatki jak wystawianie Pogby nie w pełni sił na 3-ligowca, Shawa po kontuzji na sztuczną murawę, zajeżdżanie kilku zawodników (ostatnio Martiala, ale z obawą patrzyłem na Bruno do pojawienia się potencjalnego odwoływania meczów). Została jedna pozycja: RW. I później można myśleć o rez 10 i rez RB. Reszta jest.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 13 mar 2020, 7:44

Przede wszystkim to wyszło na tych, którzy wierzyli w ten projekt i nikogo nie skreślali. Nie gadali raz po raz jak to jeden z drugim młodym nie jest gotowy, a sztab nie wie co robi. I przede wszystkim tych, którzy zauważyli za wczasu jak tragicznym rozwiązaniem dla przyszłości tego klubu było zatrudnienie Mourinho.

W obliczu kontuzji Rasha i przedłużającej się kontuzji Pogby oczywistym się stało, że trzeba działać na rynku szybciej. I zareagowaliśmy. Raz jeszcze dobrze. Kontuzje się zdarzają, ale urazy dwóch najlepszych zawodników? Na to mało jaki klub może być przygotowany.

Ważne żeby cele dobierać odpowiednio i trafiać, a nie kupować na chybił-trafił, żeby się tylko zgadzała liczba. A najważniejsze jest, aby zbudować zespół i eliminować jednostki, które w jakikolwiek sposób zakłócają jego działanie.

W przypadku Ighalo postąpiłem identycznie jak w wielu innych. Dalem szanse wierząc, ze ludzie, którzy się na niego zdecydowali wiedza co robią. Bo o to właśnie tez chodzi w kibicowaniu - o wiarę.

Powtórzę. Łatwo jest chwalić jak jest dobrze, jak wszyscy w koło w końcu widza efekty pracy, która została zapoczątkowana miesiące wcześniej. Duzo trudniej jednak dostrzec początek tej drogi.

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 215
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 13 mar 2020, 8:58

czarny samael pisze:
13 mar 2020, 1:48
Przede wszystkim, to wyszło na każdego, kto mówił że rez-typowa 9 i Bruno powinni tu byli być od lata, bo dopiero jak przyszli zimą, to klub zaczął mieć opcje z przodu.
W punkt.
red85 pisze:
13 mar 2020, 7:44
Przede wszystkim to wyszło na tych, którzy wierzyli w ten projekt i nikogo nie skreślali. Nie gadali raz po raz jak to jeden z drugim młodym nie jest gotowy, a sztab nie wie co robi. I przede wszystkim tych, którzy zauważyli za wczasu jak tragicznym rozwiązaniem dla przyszłości tego klubu było zatrudnienie Mourinho.
Prawda jest jednak taka, ze Greenwood dostaje szanse glownie w pucharach czy LE, a najwazniejsze mecze odbywaly sie bez jego udzialu. Bylo to oczywiscie mocne zdziwienie i blad ze strony Ole, ktory chyba sam bal sie stawiac na mlodego Anglika w duzych meczach, stawiajac usilnie na marnego ostatnio Jamesa. Mimo to, Mason na pewno udowodnil, ze jest gotowy na najwyzszy poziom, ale kadra nawet uwzgledniajac jego nie byla pelna.
red85 pisze:
W obliczu kontuzji Rasha i przedłużającej się kontuzji Pogby oczywistym się stało, że trzeba działać na rynku szybciej. I zareagowaliśmy. Raz jeszcze dobrze. Kontuzje się zdarzają, ale urazy dwóch najlepszych zawodników? Na to mało jaki klub może być przygotowany.
Rozumiem, czyli planujac letnie transfery trzeba zakladac, ze sezon obedzie sie bez kontuzji kluczowych pilkarzy. Ma to sens. Teraz juz rozumiem filozofie Eda :brawo:

Bruno i napastnik powinni tutaj byc latem i teraz na pewno bylibysmy w innym miejscu w tabeli. Niestety nie chcieli zaplacic dodatkowych 10mln za Portugalczyka, a Ighalo byl do wyjecia w kazdym momencie. Skoro nie byl to transfer last-minute, tylko planowana i przemyslana decyzja, to mogli to rownie dobrze zrobic latem. Ryzyko zerowe, bo to tylko wypozyczenie, wiec dlaczego tak pozno?
red85 pisze:
W przypadku Ighalo postąpiłem identycznie jak w wielu innych. Dalem szanse wierząc, ze ludzie, którzy się na niego zdecydowali wiedza co robią. Bo o to właśnie tez chodzi w kibicowaniu - o wiarę.
Tak, jak wszyscy tutaj na forum. Transfer bez zadnego ryzyka, bez wydawania duzych sum, wiec dlaczego nie dac szansy? Sek w tym, ze to powinno stac sie juz latem.
red85 pisze:
Powtórzę. Łatwo jest chwalić jak jest dobrze, jak wszyscy w koło w końcu widza efekty pracy, która została zapoczątkowana miesiące wcześniej. Duzo trudniej jednak dostrzec początek tej drogi.
Wyglada na to, ze to ty wracasz do nas po dobrej serii United, aby przechwalac sie co to nie mowiles przed sezonem :)

Super, ze wrociles. Moze w koncu rozbujamy jakas sensowna dyskusje w tym temacie :D

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 13 mar 2020, 9:27

Problem jest w tym, że chyba nie chcesz dostrzec, ze obecnie jesteśmy w identycznej sytuacji kadrowej jak w lecie.

Za Rasha przyszedł Ighalo, a za Pogbe - Bruno. CO będzie jak wypadnie teraz Bruno i Ighalo? Będziesz mówił, że popełniono błąd nie kupując ich zastępców.

Kontuzji trzeba się spodziewać, ale jak powiedziałem - mało kto może sobie pozwolić na radzenie sobie jak wypadnie równocześnie dwóch najlepszych zawodników.

Koniec końców zawsze można wytykać komuś, ze dało się coś zrobić lepiej. Zawsze. Dostałeś piątkę w szkole? Czemu nie szóstkę?! Pobiles rekord kraju? A czemu nie rekord świata?! Jak się chce to zawsze można znaleźć powód na nie. Pytanie tylko czy o to chodzi w kibicowaniu? Dla mnie nie.

I nie mam tutaj absolutnie chęci na rozkręcanie jakichkolwiek dyskusji bo doskonale wiem, ze do niczego one nie prowadzą. Wielu tutaj rzucało jak to Ole nie ogarnia, jak to młodzi nie są gotowi. I co? Pewnie będą głosić podobne teorie jak wpadniemy w dołek...i tak w kółko.

Dlatego ja dziękuję i znowu uciekam do podziemia ;)

Ps co do Ighalo to były przecież tutaj podśmiechujki, ze nie gotowy do gry, ze zaraza etc ;)

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 13 mar 2020, 14:45

red85 pisze:
13 mar 2020, 9:27
a za Pogbe - Bruno.
Nie widziałem żeby Pogba w tym sezonie zagrał na 10, Ole wolał żeby kopał cofnięty w parze z McTomkiem, natomiast na kierowcy wypuszczał wielkiego na zmianę Ligsa/Pereire. Zaklinaj rzeczywistość dalej.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 13 mar 2020, 17:44

Zresztą Ighalo nawet dziś nie ma być pierwszą dziewiątką. On ma być w kadrze, żeby nie trzeba było kombinować z pomocnikami na ataku i żeby Martial nie musiał się żyłować do bólu.

Czemu Pogba zagrał dwa razy z niedoleczoną kontuzją i dwa razy złapał kolejną? Przeciez zapewne dlatego, że Ole uznał że warto zaryzykować. "Zaryzykować", bo strach wystawiać innych. Ale odpoczynek pomógł Maticiowi się odbudowac, Fred zaczął się przyzwyczajać do gry w Anglii i już nie wystawiamy kuźba Perreiry na DM jak z City, dostając trójkę do końca pierwszej połowy.

Mnie męczy, że Ole u nas się uczy fachu. Ale dobrze, że się uczy, bo jest w lepszym miejscu niż pół roku temu, jeśli wie dziś że bez Lingarda i Perreiry można się obyć i trzeba było koniecznie te transfery zrobić. I gdyby zgodnie z naszym gadaniem, Ed zrobił to w lato, to by było dużo lepiej.

Ed tymi transferami przyznał, że to własnie krytykanci mieli rację, nie on i Solskjaer stawiając na samych młodych na ławce. O to się rozbijało wszystko, że skoro robi czyszczenie z Lukaku, czy Sancheza, to musi kupić nowych zawodników, a nie polegać tylko na młodych. Że musi kupić 10 lub 8 (zależnie od pozycji Pogby) i rez 9, bo potrzebujemy opcji zmiany napastnika na inny typ na meczu. Ighalo potrafi zablokować i powalczyć, choć piłkarsko raczej nie jest Tonym. Ale właśnie dzięki temu zyskujemy opcje zmiany taktyki, a jechanie po Norwegu było za to że trzyma się tej danej i nie potrafi nic zmienić podczas meczu.

Czyli kupili zastępców Sancheza i Lukaku, czego się tutaj domagaliśmy i wręcz uznawaliśmy za oczywistość. Teraz oni są, ja jestem zadowolony. Jeszcze Sancho latem i kadra dla mnie bliska tego co widzę na walkę o mistrza (jeszcze rez 10), a skład od razu tak. Od razu też klub gra lepiej dzięki tym transferom i ich znaczenie jest tutaj nie do podważenia.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 15 mar 2020, 23:17

Przypomnę tylko, ze to Ty twierdziłeś, ze zostawienie Sancheza byloby lepszym wyborem niż dawanie szans Greenwoodowi bo Chilijczyk rzekomo piłkarsko dalbu więcej. Ja natomiast twierdziłem, ze Mason sportowo nie da nam mniej, a długofalowo taki ruch da nam spore korzyści. O tym była właśnie dyskusja i oczywiście rzeczywistość raz jeszcze pokazała kto ma racje. I nie musieliśmy długo czekać na weryfikacje.

Pogba nie grał na 10? No tak samo jak na początku sezonu mało, albo wcale Nie grał Matic, Fred czy Greenwood. Ole - jak pokazały ostatnie miesiące - potrafi wyciągać wnioski.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 24 mar 2020, 16:42

Kciuki ściskane z całych sił. Jeśli miałbym wybrać jednego piłkarza, który trafiłby w najbliższym oknie do United, byłby to właśnie Jadonik.
.
.
.
.
Obrazek

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 215
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 24 mar 2020, 17:03

piotrcies pisze:
24 mar 2020, 16:42
Kciuki ściskane z całych sił. Jeśli miałbym wybrać jednego piłkarza, który trafiłby w najbliższym oknie do United, byłby to właśnie Jadonik.
.
.
.
.
Obrazek
Nie wiem co to za zrodlo, ale Fabrizio nic o tym nie pisal, wiec traktuje tego tweeta z przymrozeniem oka. Niemniej jednak, na pewno jest cos na rzeczy, bo o Sancho mowi sie juz od dawna. Zastanawia mnie tylko jego mentalnosc i dyscyplina, bo jakies problematyczne epizody w Dortmundzie juz mial. Nam nie potrzebna kolejna gwiazdka, ktora zaraz zacznie narzekac na wszystko co nie idzie po jej mysli i po jakims czasie stanie sie problemem, a nie wzmocnieniem. Potrzeba nam zawodnikow pokornych, ktorzy przyjda tutaj gryzc trawe i wypluwac pluca na boisku. Jesli Jadon to typ gwiazdeczki, ktora mysli ze wszystko mu sie nalezy i stawia sie ponad innymi, to ja wole dac sobie z nim spokoj. Czysto pilkarsko niesamowity, a dodatkowo bardzo mlody i Anglik, wiec pod tym wzgledem jest dokladnie tym, czego obecnie desperacko poszukujemy na prawe skrzydlo ;)

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 24 mar 2020, 17:13

Jadon obok Mbappe to największe ofensywne złoto w futbolu, tak że niezależnie od charakteru byłbym szczęśliwy, gdyby do nas trafił. Zresztą to jeszcze dzieciak i myślę, że z wiekiem się ogarnie, a to, co da pod względem piłkarskim, będzie nieocenione. Ofensywa z nim, Fernandesem, Pogbą (coraz więcej się mówi, że może zostać) i Rashem wyglądałaby naprawdę świetnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”