Nowy koronawirus (COVID-19) - Strona 159

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Czy zaszczepiłeś się przeciwko COVID-19?

Tak i jestem z tego dumny
19
54%
Tak, ale zrobiłem to z niechęcią
6
17%
Nie, ale zamierzam
0
Brak głosów
Nie i nie zamierzam
10
29%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Nowy koronawirus (COVID-19)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 mar 2020, 15:07

Prawie całe forum martwi się o swoje zdrowie, zdrowie bliskich, zdrowie też dalszych znajomych, nawet osób które się zna tylko w tv, a DDK dalej tylko o tym, że mu kasa ucieka. Ten to ma priorytety życiowe.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 27 mar 2020, 15:08

DDK pisze:
27 mar 2020, 15:02
hehehehehe no własnie to jest poziom dyskusji.
czegoś nie rozumiesz, mam matke po chemii, mam teraz mieć wyjebane tak jak Ty bo mi się dutki w kieszeni przestaną zgadzać?

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8349

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 27 mar 2020, 15:09

15. raz wracamy do tego samego. Nikt nikogo nie przekona, nie widzę sensu ciągnięcia tematu. Mnie cieszy rozwaga 99% społeczeństwa i tyle.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 mar 2020, 15:09

DDK pisze:
27 mar 2020, 14:22
To siedź. Jak się to wszystko skończy to sprawdzimy jakie było prawdopodobieństwo śmierci, jak była realna śmiertelność, ile osób naprawdę miało wirusa i będzie można wyciągać na razie jakieś wnioski
To juz mozna obliczyc. 530 tys. przypadkow plus 24 tys. zmarlych osob, ktorzy w przewazajacej wiekszosci mieli choroby wspoltowarzyszace od w liczbie od 1 do 3. Wychodzi wiec jak byk, ze smiertelnosc jest ponizej 4%. WHO twierdzi, ze 80% przypadkow to przypadki lagodne, zarazonych moze byc w tej chwili 10x wiecej co daje 5,3 mln. Ponadto w samej Italii procent zmarlych tylko Covid-19 wynosi 1,2%, co wynika z oficjalnego raportu ministerstwa zdrowia.

Natomiast gdzies w tle orgraniczaja nam wolnoac obywatelska, beda nas sledzic za posrednictwem smartphonow, nalegaja na pozbycie sie gotowki, pozbawiaja pracy, oferuja jakies zapomogi/pensje obywatelskie.

Nie podejrzewam zeby ktos poswiecil na to czas, ale wrzuce jeszcze raz, bo naprawde warto:

Ostatnio zmieniony 27 mar 2020, 15:18 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6531

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 mar 2020, 15:18

W takim razie skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle? Czemu wszystkie czołowe gospodarki świata są dzisiaj sparaliżowane?

Bo ja mogę zrozumieć argument w stylu "umiera 1% starych z chorobami" ale czemu kraje na południu, na zachód czy na wschod są osrane od kilku tygodni i zabijaja swoje gospodarki? Jedynie na północy nie panikują ale oni tam od dawna mają dziwne ciągoty eutanazyjne, no taki fetysz.

Wyjasni mi to ktoś?

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 mar 2020, 15:21

Japonia i Korea dzialaja normalnie. Dzieci chodza do szkoly, biznesy dzialaja, ludzie chodza do pracy. Da sie? Da sie! Dlaczego w Europie taka panika? Obejrzyj filmik, ktory zamiescilem wyzej. W koncu politycy to tylko politycy, a nie specjalisci od chorob zakaznych, wirusow czy bakterii.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2020, 15:22 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 mar 2020, 15:21

Boromir pisze:
27 mar 2020, 15:18
Wyjasni mi to ktoś?
Spisek, NWO, kontrola Orwellowska, komuna. Niepotrzebne skreślić.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5280
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 mar 2020, 15:23

cloner pisze:
27 mar 2020, 15:07
Prawie całe forum martwi się o swoje zdrowie, zdrowie bliskich, zdrowie też dalszych znajomych, nawet osób które się zna tylko w tv, a DDK dalej tylko o tym, że mu kasa ucieka. Ten to ma priorytety życiowe.
Jeśli tyle wyniosłeś z moich postów to znaczy, że jesteś debilem. Pisze o tym ile osób popełni samobóstwa, ile osób będzie żyło w nędzy i ubóstwie, a ten tylko o pieniądzach. Ja sobie poradzę, uwierz w to - niezależnie w jakiejkolwiek sytuacji będzie gospodarka.
ozob pisze:
27 mar 2020, 15:09
To juz mozna obliczyc. 530 tys. przypadkow plus 24 tys. zmarlych osob, ktorzy w przewazajacej wiekszosci mieli choroby wspoltowarzyszace od w liczbie od 1 do 3. Wychodzi wiec jak byk, ze smiertelnosc jest ponizej 4%. WHO twierdzi, ze 80% przypadkow to przypadki lagodne, zarazonych moze byc w tej chwili 10x wiecej co daje 5,3 mln. Ponadto w samej Italii procent zmarlych tylko Covid-19 wynosi 1,2%, co wynika z oficjalnego raportu ministerstwa zdrowia.
Strzelam, że śmiertelność realnie jest dużo mniejsza. Mamy pewnie miliony przypadków, gdzie ktoś miał wirusa i organizm sam sobie z nim poradził, a tego nie ma w statystykach. Dodatkowo, jeśli ktoś miał zapalenie płuc i na nie umarł, a przy badaniach wyszło, że ma koronawirusa to też może być w statystykach jako "ofiara mająca koronawirusa. To jest właśnie rzecz, któa mnie interesuje. Obecne statystyki są niewystarczające, żeby wyciągać wnioski.

wp // magnum
Ostatnio zmieniony 27 mar 2020, 15:24 przez DDK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8349

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 27 mar 2020, 15:23

Nawet jeśli założymy, że umieralność nie jest na jakimś wielkim poziomie, to hospitalizacji wymaga na tyle dużo osób, że systemy opieki zdrowotnej nie są do tego przystosowane. I to widzą rządzący, stąd zalecenia, by zostawać w domu, by liczba zachorowań nie osiągnęła jakiegoś punktu krytycznego. Jeśli szpitale przestaną być wydolne, liczba osób, które nie będą mogły skorzystać np. z respiratorów, gwałtownie wzrośnie, a to doprowadzi do zwiększenia umieralności. I taka będzie to spirala. I dlatego rozsądnie jest siedzieć w domu.

Niska umieralność będzie, jeśli nie nastąpi ogromny wzrost zachorowań i te cięższe przypadki będzie można odpowiednio leczyć. Dlatego branie światowych statystyk mija się z celem, bo w wielu miejscach po prostu jeszcze szpitale dają radę.

Ale tak, to jest pandemia strachu i ograniczanie swobód obywatelskich, żeby łatwiej było sterować ludźmi. Lekceważenie problemu jest gorsze niż jego przecenianie.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 mar 2020, 15:28

Koniec panowie. Żadnego wyzywania ludzi od debili ani, ta dyskusja jest jałowa. Bez emocji, bo widocznie nie służy. Dalsze wycieczki osobiste będą nagradzane adekwatnie.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 mar 2020, 15:30

piotrcies pisze:
27 mar 2020, 15:23
. Dlatego branie światowych statystyk mija się z celem
Nic lepszego juz dzis nie przeczytam.🤭

Awatar użytkownika
lchi
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 95

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lchi » 27 mar 2020, 15:31

ozob pisze:
27 mar 2020, 15:09
WHO twierdzi, ze 80% przypadkow to przypadki lagodne, zarazonych moze byc w tej chwili 10x wiecej co daje 5,3 mln.
WHO twierdzi że ~80% przypadków potwierdzonych testem na koronawirusa przechodzi zarażenie łagodnie bądź umiarkowanie(nie wymaga hospitalizacji). Przypadków asymptotycznych wg nich jest 0.25% i jeśli szukamy potwierdzenia tezy, że śmiertelność jest niższa niż ta oficjalna, to czepiać się można właśnie tej wartości.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 27 mar 2020, 15:42

Przeciez jakby teraz wypuscic wszystkich z domu to w szpitalach bylby taki nawal ze lekarze decydowaliby kogo podlaczac pod respirator a kogo nie. Wtedy mielibyscie smiertelnosc.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 mar 2020, 15:50

I tak musza decydowac, bo w wielu krajach brakuje respiratorow, ktora sa potrzebne w leczeniu wielu innych chorob poza Covid-19.

Wedlug mnie kwestia czasu jest zmiana strategii na izlowanie ludzi +60 i z grup ryzyka przy rownoczesnym zagonieniu reszty do pracy. Tu warto zadac sobie pytanie ile gospodarki panstw moga zniesc? Jaki social moga udzwignac? Ile beda kosztowac niepracujace masy? Czy nieprzerwany dodruk (FED, Europejski Bank Centralny) jest wyjsciem z sytuacji? Czy inflacja wowczas nas nie zabije po paru miesiacach?

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1074

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 27 mar 2020, 15:59

Tylko ile jeszcze potrwa taki stan zawieszania? Ten wirus cudownie nie zniknie,a po jakimś czasie wszystko musi wrócić do normalnego trybu.

W ogóle ta pandemia wygląda na taki pstryczek w nos.Niby poziom medycyny rośnie,ale przy nagłym skoku zachorowań służby nie wyrabiają.Może to coś da do myślenia.

Jeszcze tak sobie myślałem.Jeśli zamiast Koronawirusa pojawiłby się dużo groźniejszy szczep wtedy naprawdę byłaby tragedia.Obecna gęstość zaludnienia oraz potężna migracja sprawiłyby,że ofiary liczylibyśmy w milionach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”