Nowy koronawirus (COVID-19)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6528

Nowy koronawirus (COVID-19)

Post autor: Boromir » 27 mar 2020, 18:33

ozob pisze:
27 mar 2020, 15:50
Wedlug mnie kwestia czasu jest zmiana strategii na izlowanie ludzi +60 i z grup ryzyka przy rownoczesnym zagonieniu reszty do pracy. Tu warto zadac sobie pytanie ile gospodarki panstw moga zniesc? Jaki social moga udzwignac? Ile beda kosztowac niepracujace masy? Czy nieprzerwany dodruk (FED, Europejski Bank Centralny) jest wyjsciem z sytuacji? Czy inflacja wowczas nas nie zabije po paru miesiacach?
Ja mam wrażenie, że od początku był taki plan, przynajmniej rządzących w Polsce. Uniknąć pierwszej, niekontrolowanej fali z zagranicy, zobaczyć jak się rozwija druga "wewnętrzna" i luzować od świąt.

Póki co stoimy i tak względnie dobrze porównując do innych krajów, co w dużej mierze zawdzięczamy głównie sobie i mobilizacji ludności.

A problemem koronki nie jest śmiertelność, a fakt, że przenosi się jak pojebana (przykład: jeden gość zarażony na urlopie w Hiszpanii pomimo absolutnego braku objawów w kilka dni zaraził wszystkie pięć osób z którymi jeździł do pracy, zwykła grypa się tak nie rozprzestrzenia) i jest bezlitosny dla "słabych" ludzi. Żadna służba zdrowia nie jest przygotowana na takie coś bo to nie jest tylko sprawa łóżek czy sprzętu w szpitalu, to jest sprawa personelu w szpitalu którzy sami się zarażają i są wyłączeni na dwa tygodnie, to jest sprawa ratowników którzy muszą jeździć do chorych, to jest sprawa karetek które trzeba dezynfekować, kwarantanny którą trzeba pilnować itd.

To lawina, na którą nie da się przygotować, żaden kraj nie trzyma dodatkowej floty sprzętu na wypadek pandemii raz na 30 lat. To tak jakby trzymać piątego bramkarza w składzie bo samolot z pierwszą drużyną może się rozbić.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”