PES/eFootball (temat luźny) - Strona 2

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 989
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 04 maja 2020, 18:38

Bebej pisze:
30 kwie 2020, 12:08

Nie bardzo rozumiem kiedy oni te coinsy przyznają?

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 05 maja 2020, 8:38

Babej kupiłem tego Fernando Santosa, zrobiłem ustawienia które PESEP i Fundlalam przedstawiali, dzięki temu wczoraj nawet zacząłem spotkania wygrywać gdy poziom zgrania drużyny wzrósł, już mi się sam menadżer szybko spłacił, teraz będzie i wiele łatwiej zdobywać GP i zbudować zespół jaki chce.

Teraz niestety pojawiły się gwiazdy Ligii Angielskiej ale szkoda mi GP, lepszych piłkarzy wyciągam z połączenia kombinacji darmowych i kupionych scoutów.

Ten sezon może być stracony bo do premiery nowego PES zostało niewiele czasu raptem 4-5 miesięcy, ale już będę mądrzejszy w przyszłej edycji, to pierwsze moje doświadczenie i tak uważam za spoko przygodę i daje rady.

Oczywiście chciałbym jak inni mieć w zespole Ronaldo, Dybale, Coste, Vidala czy Pogbę, ale niestety tylko jeżeli będą jakieś fajne paczki, bo ze scoutów to wyjdzie mnóstwo kasy, tzn sprawdzałem, żeby mieć Verattiego i Ronaldo potrzebuje scouta Italy i LWF, będzie ciężko bo są drodzy. Będę zbierał GP może w któryś tydzień się uda, jak ligi wrócą i LM.

Czaję się też na młode talenty, Tonali Kean, Zaniolo, może uda się Donnaruma, czaje się na Sancho, Haalanda jako alternatywa dla Ibry i Hakimi :D

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 05 maja 2020, 8:57

@wloski
Te coinsy w matchday już w tamtym tygodniu były podwojone bo jak grałem to dostałem 80, a zawsze na ekspert było 40. Chyba że to coś nowego jeszcze to nie wiem.
@Slim91
Większość z twoich zarzutów do pesa wynika z tego jak napisał wloski, ze nie ogarniasz.
- zgoda z tym, że czasami prąd odcina zawodnikom (po ostatnim data pack często, wcześniej tak nie było, może to poprawią z następnym)
- gra chaotyczna? No way, chyba NIEPRZEWIDYWALNA (i tak powinno być, od każdego można dostać w dupę i nie wieje nudą, zresztą trudno żeby w każdym meczu wszyscy piłkarze byli w mega formie, wszystko zależy jak grasz, na spokojnie da się budować akcje jak i z kontry)
Fifę pogoniłem po miesiącu bo jak grałem karierę i jedyny problem jaki miałem i to lekki to w meczach z Juve to sorry nie bawi mnie lanie co mecz po 5-0.
- boczni nie wychodzą do przodu - jak masz ofensywnego to prawie zawsze idzie za akcją, aż to wkurza bo dziury zostają (Cafu zapierdala tak przez 90 min), jak bardziej defensywny to też pójdzie ale po czasie jak wolniej rozgrywasz. Jakby mieli się podłączać zawsze to stamina po 1 połowie byłaby 20%, gdzie tak masz realnie? Poza tym są zaawansowane instrukcje jeszcze, w których ustawiasz czy mają wychodzić czy zostawać.
- strzały z dystansu - trudno żeby każdy pocisk z 25 metrów wchodził w okno
- gra na stojąco - nie prawda, nawet gamonie białe kulki wychodzą do podań o pokazują się do gry
- mijanie się z piłką piłkarzy - tu zgoda też mnie to wkurza, że jak gość nie ma w skillach interception to tak robi.
- brak dryblingu, zgoda mechanizm gry nie pozwala na częsty drybling a w zasadzie "nie promuje" co nie znaczy że go nie ma, są goście którzy mają opanowane skille i potrafią okiwać 3-4 gości. Zresztą co to za realizm gdzie przechodzisz pół boiska kiwając, gdzie tak masz, Messiemu może się zdarzyło więcej razy ale taki Vinicius to tak z kołkami w Brazylii mógł robić a Sancho to na biegu.
- styl graczy niewidoczny - co ty piszesz? z daleka widzę po ruchach że kieruję tym czy tamtym piłkarzem, zwłaszcza Messim, Neymarem itd.
- marnowanie sytuacji - pudło zdarza się i Lewemu, ale większość zależy od skilla twojego i sytuacji w jakiej się znalazłeś (trudno żeby z każdej niewygodnej pozycji padała bramka.
- Licencje? Na Pc i PS można wgrać patcha i masz wszystko. Zresztą co fifie po tych licencjach jak Piątek wygląda jakby był z nieprawego łoża bo tyle w nim podobieństwa do Krzyśka.
NAJWIĘKSZY problem pesa to to że w myclub nie ma za dużo opcji grania, turnieji itp. oraz ogólnie różnych opcji w całej grze. Tylko i aż. Mnie arcadowa pingpongowa piłka ea w ogóle nie interesuje już (a przez długie lata grałem tylko w nią bo licencje nazwiska itp). Człowiek dorósł.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 05 maja 2020, 9:06

@wloski
z Santosem to mi chodziło, żeby grać samemu a nie sim, ale jak ci kasę zdobywa to ok. Ja nie ogarniam jego i sposobu poruszania drużyny, zwłaszcza wkurza mnie wysoko ustawiona obrona i rozciąganie na boki w ataku. Zresztą jak przeciwnik nim gra to łoję go niemiłosiernie (gram tym Harty w defensywnej taktyce, z tych nowych co się pojawili z master league).
W aukcjach nie biorę udziału, taniej wyjdzie ci nazbierać gp i losować z collector boxa niż ze scoutów ustukać ronaldo czy innego czarnego. bez sensu. A tak możesz trafić też kogoś innego, zwłaszcza że w collector trafiasz 3 piłkarzy.
Haaland zajebisty tylko ma małą stamine i ustawiam mu żeby się nie wracał do obrony.
Ta wersja pesa już jest olana przez konami, rzucili teraz coinsy na 25 lecie i myślą, że ludzi udobruchają. Pieniążki przeliczyli i czekają tylko żeby wypuścić kolejna wersję.
Co oni tam polecali w tych ustawieniach to moze ustawie tez u siebie na sim?

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

PES (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 05 maja 2020, 11:02

Temat do rozmowy nt gier Pro Evolution Soccer, tak żeby nie zaśmiecać tematu o grach. Zapraszam.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny

PES (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 05 maja 2020, 11:23

Podziękowali.
Jakby jeszcze dało radę przenieść posty choćby z ostatnich kilku stron byłoby good.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

PES (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 05 maja 2020, 11:34

Dokładnie, prośba o przeniesienie konwersacji pomiędzy mną, Babejem i chyba DelPiero? No i Slima? :)

Wiesz co, potem Ci mogę podesłać te moje ustawienia, teraz jestem w pracy i nie bardzo mam jak ponotować, ja troszke pomieszalem to co oni tam proponowali np. Fundlalam proponował ławkę z czarnymi kulkami, a jak tak miałem to non stop dostawałem wpierdul, z tego powodu, że losowało mi bardzo trudne drużyny, teraz mam tak, że lawka to też jakieś białe i brązy i ogólnie na 10 meczy to tak mniej wiecej przegralem 1, wygrałem 5 i 4 zremisowałem, a wcześniej cały czas pikowałem w dół. GP jest mniejsze za wygraną groszymi zawodnikami, ale i tak lepsze niz porazki, wiec suma sumarum to lepiej wychodzi.

Okej spróbowałem, zrobiłem losowanie dwa razy paczki, tak naprawdę z tego collector box zależało mi na bramkarzu albo na Pogbie. No to łup Salah, ok nie ma źle, szanuje, chociaż nie chciałem go ;) natomiast w drugim kurła Rudiger xD.

Dobrze wyjaśniłeś to dlaczego można być na początku sceptycznym do PES, jak ktoś przychodzi z FIFY to pierwsze co widzi, nie ma licencji, brak wielu stadionów, do tego gra jakaś taka... nie na wrzutkę i zapierdalam do przodu, niech się dzieje. W PES to uwielbiam, że każde spotkanie wygląda inaczej, czuć to, że ta gra ma bliżej do prawdziwego boiska niż FIFA, w której te brzydkie połamańcy biegają.

Po wgraniu patchów można naprawdę nie zauważyć wielkiej różnicy, koszulki są naprawdę dobrze wykonane, jeszcze fajnie jakby Konami pozwalało wgrać nie tylko koszulki, loga i banery, ale również fonty koszulek to już w ogóle nie byłoby różnicy...

Co do twarzy, widać te które zostały zeskanowane i te które zostały wykonane na podstawie zdjęć z neta, oba rodzaje twarzy uważam za bardzo dobre, często patrzę jak wyglądają piłkarze Juventusu w Fifie i nawet po skanowaniu kilka lat temu, Alex Sandro wyglądał jak jakiś mulat wyrwany z afryki, a Rugani jakby go zabrali z dyskoteki, ogólnie EA Sports chwali się niewiarygodną ilością przeskanowanych twarzy a czasem, 10 letnia nieaktualizowana twarz jakiegoś Maxi Lopeza z PES wygląda lepiej niż te twarze z FIFY xD

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny

PES (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 05 maja 2020, 14:09

A to ja tak mam, że lamusów do farmienia, może wrzucę im na trenera Santosa bo jak miałem ostatnio rating sim 550 tak spadłem do 400 i raz w tyłek raz wygram.
Właśnie o to chodzi w tej różnicy ea - konami, że tu nie ma bezsensownego zapierdalania albo kiwne se 3-4 i podam albo strzele bo na szybko by cię wyjaśnili, albo co 2 wrzuta na łeb i gol.
Ostatnio włączyłem na yt jak jakiś koleś losował w FUT i trafił Saint Maximina, ten wylazł na scenę i zaczął odpierniczać tańce wygibańce jak jakiś cyrkowiec, ja pierdole co to ma być. I już wiem że na mnie ea nigdy nie zarobi.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

PES (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 05 maja 2020, 14:43

Ja PES od 5 lat kupuje na PS4, nie chce FIFY, to jest gówno totalne, niech Ci co są w FIFE niech zostaną, kumpel, który gra w FIFE juz mnie nie zaprasza do siebie, bo wsród ziomków był kozakiem xD, ale jak go zaczałem opierdalać po 5 spotkaniu i potem nie przegrywać to juz nie zaprasza.

Ci powiem, że ten Sanots daje rady, fajny bilans dzisiaj 16 spotkań SIM:
W: 8
R: 6
P: 2

Czyli tak naprawdę jest zajebisty wynik i z ratingu z Aramburu poniżej 200... wyskoczyłem już na blisko 350 !

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny

PES (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 05 maja 2020, 15:33

To wrzuce go dzisiaj niech sie splaci bo kosztowal kolo pewnie ponad 20tys gp.
Ja tam bym wolal zeby konami zwiekszylo opcje grania i to przede wszystkim w my club dolozyli i ludzie olewali fife na rzecz pesa. Dzieki temu nie bede tyle czekal na wylosowanie przeciwnika na xbox, chociaz na ps tez podobno niektorzy nie maja z tym hi life.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

PES (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 05 maja 2020, 15:54

No z losowaniem bywa różnie te spotkanka rankingowe, to dlugo czekam, ale mam ustawione, żeby ktoś miał dobre połączenie sieciowe, natomiast w co op czy matchday innych tych pierdołach to szybko. Mi tam brakuje jakiś lig, mocniejszego nacisku na konkurencję.

W myclub też brakuje mi coś takiego, ze jeżeli chcemy sprzedać jakiegoś scouta albo piłkarza to powinien mieć jakąś lepszą cenę rynkową, aby to było adekwatne, nie do końca przerabianie piłkarzy na "trenerów" mi pasuje.

Do tego powinna być większa kooperacja pomiedzy graczami, np. szkoda, że nie mozna się wymieniać piłkarzami, miałem dwa razy Matuidiego, Cuadrado i Auiera, napewno są ludzie, którzy takiego Matuidiego by chętnie przygarnęli, a ja muszę go zamienić w trenera, który nie boostuje jakos specjalnie.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny

PES (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 05 maja 2020, 18:26

Ligi puchary itp by sie przydaly tak jak wiele innych opcji ktore podsuwaja gracze do konami a obi to maja w dupie. Niby sa te dywizje i rankingowe gdzie zbiera sie te weekly points ale kogo to rusza jak za 1 miejsce w danej dywizji masz chyba 25000 a w polowie stawki 12 czy 13 tys. Jakby roznica byla 200 tys gp to moze kogos by to ruszalo a nie tyle co mozna klepnąć w 3 rankingowych.
Wymiana z innymi graczami bylaby ok ale to wszystko jest nastawione na zbieranie gp albo placenie za coinsy bo za gp mozna kogos nie kupic jak legendy czy ikony. Skok na kase przez kitajcow.
A wiesz ze jak masz 3 tych samych pilkarzy to mozesz je wymienic w zakladce kontrakty trade bodajze na 1 innego tego samego koloru.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 334

PES (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 05 maja 2020, 19:03

Slim91 pisze:
03 maja 2020, 23:57
Gdyby ten PES był taki super to miałby mnóstwo fanów i graczy. Tak nie jest. Co rok jest zjadany na poziomie dema oraz publicznie przez wielu wyśmiewany. I nie są to opłaceni przez EA krytycy.
Ee?

https://www.metacritic.com/game/playsta ... l-pes-2020

vs

https://www.metacritic.com/game/playstation-4/fifa-20

Chyba to jest pierwszy rok gdzie wiekszosc swiata sie zgadza ze PES > FIFA (pierwszy rok od dawna)

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny

PES (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 05 maja 2020, 19:25

Nie sa opłacani przez ea:rotfl: :rotfl:
I nalezaloby zaznaczyc ze to jest najbiedniejszy pes i my club pod wzgledem opcji grania w porownaniu do poprzednich wersji bo tam bylo pelno pucharow i turniejow w my clubie.
Od ping ponga ea coraz wiecej ludzi odchodzi tylko jak pisalem samym gameplayem konami ich nie utrzyma tu trzeba dac cos wiecej. A 1 rok od dawna bo umowmy sie licencje i poziom latwosci (czyt brak potrzeby kombinowania) powoduje ze wiekszosc malolatow wybiera fife.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

PES (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 05 maja 2020, 20:42

Od kilku lat demka wyglądają lepiej niż te Fify znów wychodzi przyzwyczajenie, bo tak naprawdę patrząc na ostatnie 5 lat to PES niemal sezon w sezon wprowadza nowinki w samej grze! W poruszaniu się, taktyce, mocno rozwija twarze które jak pisałem wyglądają super i masz fife która non stop wygląda tak samo i rok w rok są filmiki na YT ile błędów ma ta gra, z takim budżetem to fifa powinna być najlepiej zrobiona grą świata.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”