PKO Ekstraklasa - sezon 19/20! - Strona 28

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

PKO Ekstraklasa - sezon 19/20!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 28 kwie 2020, 23:40

Chłopie, przecież ja bym na Wisłę jeździł i w 4 lidze. Nie ma znaczenia czy gramy sparing z Garbarnią czy mecz na Legii. Jak Legii nie lubię, tak mogę Ci podać przynajmniej 10 klubów w Polsce, które bardziej mi zaszły za skórę.

Co do Twojego postu to chodzi mi, że znowu bije z niego "jesteśmy najlepsi, więc nam się należą największe pieniądze". Dla mnie to jest temat, jaki często słyszałem od Warszawiaków - jesteśmy stolicą, więc należy nam się więcej. Jesteśmy stolicą, więc powinniśmy być uprzywilejowani. Jesteśmy stolicą, więc jesteśmy najlepsi. Jesteśmy Warszawiakami, więc czujemy się lepsi. Często taki przekaz słyszę. Ciekaw jestem czy byś to samo mówił, jakby Legia była w połowie tabeli ;)
Bienias pisze:
28 kwie 2020, 23:32
Pomimo wszystko chyba szybko zapomniałeś kto ratował Twój klub przed rodowitymi krakusami spod herbu "sharsk"
Przecież nie napisałem, że wszyscy, tylko większość. Bardzo dobrze pamiętam i tacy ludzie zasługują na szacunek. Co do "sharks" to pozwól, że nie będę się tutaj na ten temat wypowiadał.
Bienias pisze:
28 kwie 2020, 23:32
A co do prywatnych spostrzeżeń. Często bywałem w Krk i jako Warszawiak bardzo dobrze wspominam to miasto, Szczególnie po wieczorze kawalerskim, który organizowałem. Nasza starówka nie ma podjazdu do Waszej.
No to cieszę się, aczkolwiek mi jeszcze bardziej spodobał się Toruń. W Warszawie za to, odwrotnie od większości, lubię okolice Pałacu Kultury i Nauki.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 30 kwie 2020, 23:46

DDK pisze:
28 kwie 2020, 23:40
Co do Twojego postu to chodzi mi, że znowu bije z niego "jesteśmy najlepsi, więc nam się należą największe pieniądze". Dla mnie to jest temat, jaki często słyszałem od Warszawiaków - jesteśmy stolicą, więc należy nam się więcej. Jesteśmy stolicą, więc powinniśmy być uprzywilejowani. Jesteśmy stolicą, więc jesteśmy najlepsi. Jesteśmy Warszawiakami, więc czujemy się lepsi. Często taki przekaz słyszę. Ciekaw jestem czy byś to samo mówił, jakby Legia była w połowie tabeli
Prędzej z naszej konserwacji wybija prowincjonalizm, aniżeli merytoryczna dyskusja.

Dla mnie premiowanie finansowe dla klubów, które im wyższe zajmą miejsce w tabeli to dostaną więcej pieniędzy jest jak najbardziej zrozumiałe. Co do medialności to warto się nad tym zastawić. Martwię się, że znowu tacy ludzie jak ty podniosą głos w taki w podobny sposób jak obecnie, że Legia jest uprzywilejowana, stolicą, należy się więcej. Nie tędy droga do podnoszenia poziomu naszej ligi.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 kwie 2020, 23:57

No właśnie ja tutaj widzę nie tyle chęć podniesienia poziomu całej ligi, co otrzymania więcej kasy dla 2-3 klubów. Już kiedyś słyszałem twierdzenia, że jak Legia wejdzie do LM to dzieki temu podniesie się poziom ligi. Chyba dostaliście wtedy dość spory zastrzyk gotówki?

Jestem za podziałem kasy w zależności od wyników, ale żeby to był podział zrównoważony i proporcjonalny. Nie może być tak, że o podziale decydują 4 kluby, a zdanie pozostałych 12 w ogóle się nie liczy. To tak jakby o dotacjach czy podatkach w Polsce miało decydować tylko 20% najbogatszych Polaków nie licząc się w ogóle ze zdaniem reszty. I to z pięknymi hasłami na ustach w stylu "jest to najlepszy sposób na podniesienie poziomu życia w Polsce". Nie tędy droga.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 01 maja 2020, 0:15

DDK pisze:
30 kwie 2020, 23:57
No właśnie ja tutaj widzę nie tyle chęć podniesienia poziomu całej ligi, co otrzymania więcej kasy dla 2-3 klubów. Już kiedyś słyszałem twierdzenia, że jak Legia wejdzie do LM to dzieki temu podniesie się poziom ligi. Chyba dostaliście wtedy dość spory zastrzyk gotówki?
Sprawa dość skomplikowana. To nie czasy BC. Wtedy było o wiele łatwiej wejść do LM, a Wiśle nigdy się nie udało. Trzeba szukać rozwiązań, a nie być betonem i ciągnąć ekstraklasę w dół od kilkunastu sezonów.
Nie może być tak, że o podziale decydują 4 kluby, a zdanie pozostałych 12 w ogóle się nie liczy. To tak jakby o dotacjach czy podatkach w Polsce miało decydować tylko 20% najbogatszych Polaków nie licząc się w ogóle ze zdaniem reszty. I to z pięknymi hasłami na ustach w stylu "jest to najlepszy sposób na podniesienie poziomu życia w Polsce". Nie tędy droga.
Znam typa, który stwierdził, że nie może być tak, że w Warszawie mieszkanie kosztuje kilkakrotnie drożej aniżeli w wielu miastach Polski. Myślę, że nie muszę kończyć żebyś doszedł do puenty.

Pomijam fakt, że przekłamujesz fakty. 4 kluby decydowały w imieniu 12 tak jak zgodziło się na to 16 klubów.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 01 maja 2020, 0:23

Bienias pisze:
01 maja 2020, 0:15
Sprawa dość skomplikowana. To nie czasy BC. Wtedy było o wiele łatwiej wejść do LM, a Wiśle nigdy się nie udało. Trzeba szukać rozwiązań, a nie być betonem i ciągnąć ekstraklasę w dół od kilkunastu sezonów.
O czym Ty mówisz? Twierdzisz, że problemem ekstraklasy jest to, że LEgia dostaje za mało pieniędzy? Legia gra chyba od 10 lat w pucharach. Grała w LM. Miała Leśnodorskiego. Miała możliwości, tkaie jak nikt inny albo żeby uciec całej reszcie, albo żeby pociągnać tę ligę w górę. Chyba oboje wiemy, jak to się skończyło.
Bienias pisze:
01 maja 2020, 0:15
Znam typa, który stwierdził, że nie może być tak, że w Warszawie mieszkanie kosztuje kilkakrotnie drożej aniżeli w wielu miastach Polski. Myślę, że nie muszę kończyć żebyś doszedł do puenty.

Pomijam fakt, że przekłamujesz fakty. 4 kluby decydowały w imieniu 12 tak jak zgodziło się na to 16 klubów.
Nie myl wolnego rynku z rozdysponowaniem pieniędzy w ekstraklasie, bo to dwie całkowicie inne rzeczy.

Ty, a czekaj... czy mi się wydaje, czy ostatnio czytałem, że było głosowanie w sprawie podziału zysków i na 16 klubów, które głosowały to "za" były 4, a przeciw 12? Więc proszę, powiedz mi, gdzie przekłamuje fakty?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 maja 2020, 14:44

DDK pisze:
30 kwie 2020, 23:57
Już kiedyś słyszałem twierdzenia, że jak Legia wejdzie do LM to dzieki temu podniesie się poziom ligi. Chyba dostaliście wtedy dość spory zastrzyk gotówki?
Tak przecież było :mrgreen:
Spoiler:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 02 maja 2020, 14:58

No właśnie. Wtedy albo się mówiło, że kibice reszty klubów powinni dopingować Legie, bo dzięki temu podniesie nie poziom Polskiej ligi albo że dzięki temu wzmocnimy całą ligę finansowo. Nie pamiętam liczb, ale wydaje mi się, że Legia miała wtedy przychody 3 albo 4 razy większe od trzeciej drużyny pod tym względem w Polsce. Budżet też zdecydowanie większy. PRawo do nazwy stadionu, największa frekwencja, do tego liga mistrzów, rekordowe wpływy z dnia meczowego + z gadżetów, największe wpływy od telewizji. I jak to zostało wykorzystane? Wszystko przejedzone. Więc pierdolenie teraz o tym, żeby wzmacniać finansowo najlepsze kluby kosztem całej reszty można sobie w dupe wsadzić.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 02 maja 2020, 15:07

ile klubów z ektraklapy ma problem spiąć budżet na sezon?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 02 maja 2020, 15:16

Sprecyzuj pytanie. Mówisz o normalnym sezonie czy teraz w czasie wirusa? I czy w spięciu budżetu liczysz np. dofinansowia od miasta i spółek skarbu państwa? Bo tutaj każda rzecz wygląda inaczej. Takie Zagłębie dostaje kolosalne pieniądze od KGHM, a Wisła np. musi płacic 130tys za każdy rozgrywany mecz przy Reymonta nie dostając od miasta praktycznie nic.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 02 maja 2020, 15:37

chodzi o ten sezon bo widze że jest do rozdania spora nadwyżka z praw tv, licze wszystko, wiadomo że takie Zagłębie ma kolosalnego sponsora i problemów ze spięciem nie będzie miała. Wisła za to znowu zagrożona bankructwem.. Widziałem ostatnio ciekawy wykres u Stanowskiego na filmie i tam Wisełka ma dostać za dogranie reszty sezonu jakieś 180 tyś zł przy czym Legia prawie 20 mln. Obłęd, tak oni tej ligi nie zbudują

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 02 maja 2020, 15:47

Owszem, ale to dlatego, że większość tej kasy została już równo podzielona i została ostatnia tura, gdize Wisła dostanie grosze. Czy Wisła zagrożona jest bankructwem? Raczej nie. Wpłynęło już 2,2mln za akcje, piłkarze plus cały sztab obniżyli pensje o 50% i nie wycofał się ŻADEN sponsor. W tamtym roku Wisła przyniosla zysk, więc dług zmalał. Jeśli nagle nie trzeba będzie splacic wszystkich wierzycieli to powinno być dobrze.

Najlepsze jest to, że Wisła mzle zyskać finansowo na tym że będzie grała na pustym stadionie. Wiadomo, że na meczu z Legia duzo straci, ale jesli karnetów poszło ok. 7k i na takim zwykłym meczu frekwencja byłaby na poziomie 15k to znaczy że schodzi ok 8k biletów. Liczmy po 40zl to wychodzi koło 300tys zysku. Jeśli odliczymy 130k za najem, plus ochrona resztę kosztów to na przeciętnym meczu Wisła zarabia drobne. Jesli zrobi wirtualne bilety i zeszłoby ich chociaż 5tys na taki mecz to może się okazać że finansowo wyjdzie lepiej :)

Spoko, Wisła ma Kubę, ma ogarniętych właścicieli i tysiące kibiców. My sobie damy radę ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 maja 2020, 20:37

szmagel pisze:
02 maja 2020, 15:07
ile klubów z ektraklapy ma problem spiąć budżet na sezon?
W I lidze raczej Bełchatów i Radomiak na wylocie. Sporo się mówi też o Olimpii Grudziądz.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 05 maja 2020, 15:43

https://weszlo.com/2020/05/05/testy-prz ... KFvpul9f1o

Co za odważni piłkarze w naszej lidze, do sklepu nigdy nie chodził, wysyłał ojca. Lepiej tatę poświęcić. co za gość.

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 05 maja 2020, 16:37

To równie dobrze mogła być decyzja jego ojca, chłopak być może jest jakaś tam nadzieją rodziny na lepszą przyszłość dla wszystkich, więc na niego chuchają i dmuchają.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 05 maja 2020, 17:42

Tylko że jak mieszka z rodzicami i ojciec się zarazi to raczej wszyscy się pozarażają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”