Filmy - Strona 440

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 04 cze 2020, 13:00

Conrado pisze:
04 cze 2020, 12:54
League pisze:
04 cze 2020, 11:40
Symetria to klasyk ale ten trailer to chłam , obsada też nie zachwyca ale obym się mylił.
Po kontynuacji spodziewałem się że raczej większość filmu będzie rozgrywała się w zamknięciu i pokaże na jego gita wyszedł główny bohater a tutaj chyba będzie więcej biegania po mieście :?
w obsadzie gość co dostaje notorycznie tytuły najgorszego aktora roku co w polskim kinie jest wyczynem a jeszcze popuś :D sam trailer nic ciekawego nie pokazał.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4311
Kibicuję: AC Milan

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 05 cze 2020, 22:27

Zobaczyłem w końcu "Jak zostałem gangsterem, historia prawdziwa" bo trafiło na Netflixa

Całkiem całkiem. Nie jest to wprawdzie polski Ritchie ale Kawulski w swoim 2.filmie naprawdę zrobił najlepszy polski film gangsterski od lat. Vega mógłby się od niego dużo nauczyć. 7/10

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2826

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 05 cze 2020, 22:37

Bardzo dobry film. Bylem w kinie. W sumie z polskich filmów chyba najlepszy ostatnich lat jakie widziałem

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 06 cze 2020, 0:56

Podpisuję się pod tym. Bardzo dobra produkcja i powtórzę to po raz kolejny

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 08 cze 2020, 12:34

Dragged Across Concrete*, czyli jak podstarzali bohaterowie filmów sensacyjnych z lat 90' poradziliby sobie w realiach "To nie jest kraj dla starych ludzi" (spoiler: kurwanienajlepiej).
Film bardzo na czasie z powodu BlackLivesMatter:
- Stłukliście dziś jakiegoś przedstawiciela mniejszości?
- Robię to tylko na służbie.
*oglądać można wyłącznie jeśli podobał wam się Brawl in Cell Block 99 , inaczej to strata czasu. Serwowany jest tutaj podobny poziom absurdu z poważną miną, autor dzieła ten sam.

Mam mieszane uczucia. Na każdą scenę, która może się podobać, przypada co najmniej jedna budząca irytację. Długi, dystansujący się od widza, czasem męczący, ale budowa, koncepcja, intensywność i Mel Gibson z drugiej strony - bardzo fajne. Sceny z matką wracającą po macierzyńskim - zdecydowanie wżerają się w pamięć.

Przypomina jeden z filmów, które bardzo mi się podobały np. Hell or High Water, ale stoi półkę niżej. Jednak gdyby ktoś szukał odtrutki na filmy Marvela, to polecam bardzo :).

7,5/10

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 614
Kontakt:

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 09 cze 2020, 10:52

Dzięki za cynk. Dawno nie oglądałem tak dobrej sensacji. Coś pomiędzy "Zabojczą bronią" a "Rzeką tajemnic". Jak dla mnie 8/10.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 11 cze 2020, 19:00

Obrazek

Nie bede sie bawil w jakies oceny, bo to bedzie wygladac jak wystawianie ocen obozom koncentracyjnym za skutecznosc. Film wstrzasajacy mimo kilku drobnych niescislosci wzgledem ksiazkowego oryginalu, ktory wganiata w ziemie.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 14 cze 2020, 0:02

ozob pisze:
11 cze 2020, 19:00
Film wstrzasajacy mimo kilku drobnych niescislosci wzgledem ksiazkowego oryginalu, ktory wganiata w ziemie.
Oryginał książkowy chyba zawierał kilka nieścisłości względem rzeczywistości, więc można powiedzieć, że to uczciwe podejście :P.
10 pisze:
09 cze 2020, 10:52
Dzięki za cynk. Dawno nie oglądałem tak dobrej sensacji. Coś pomiędzy "Zabojczą bronią" a "Rzeką tajemnic".
Sentyment do Zabójczej Broni był głównym czynnikiem, dzięki któremu zabrałem się za ten film. Szacunek dla Gibsona, że obie te role potrafił sprzedać :).

Trzy luźne filmy obyczajowe na weekend:
The Way Back
https://www.imdb.com/title/tt8544498
- jeśli lubicie amerykański schemat - trener po przejściach obejmuje trudną młodzież i odnosi nieoczekiwany sukces (ja mam skrzywienie i lubię :)), to jest spoko film. Ma wszystkie obowiązkowe punkty. Plus ciężko się oprzeć wrażeniu, że główny bohater jest prawie tak klocowaty jak ostatni Batman - co dopełnia wizerunku gościa, który przegrał życie.
Plus ode mnie za muzykę, bo soundtrack od Explosions in the Sky do Friday Night Lights mam cały zakatowany na śmierć. To jest nowa dawka pompatyczno-wzruszających dźwięków do jazdy na rowerze :love::

6,5/10

The Farewell, czyli "proszę zmienić na niegroźne cienie"
https://www.imdb.com/title/tt8637428/
I to jest super film. Na filmwebie ma ocenę tylko 7,1 i nie mogę pojąć czemu tak niską (poza oczywiście antypolskim skojarzeniem, że Polacy są tak wymagającym społeczeństwem, że byle czego nie da im się sprzedać i z automatu jadą po wszystkim). Może moje nieobycie (nie słyszałem do tej pory o zwyczaju zatajania przed bliskimi śmiertelnej choroby) poprawił mój odbiór, ale to jest zajebiście uroczy film.
I z takim lekkim lekkim uśmiechem podają kwestie obyczajowe ciężkiego kalibru
Spoiler:
Film o umieraniu prawie tak sympatyczny, jak ten z podróżą na kosiarce. Muzycznie przypomina Między słowami (karaoke :mrgreen:), nie wiem czy to celowe nawiązanie, ale bardzo dobry wzorzec.
8,5/10

Sokół z maslem orzechowym
https://www.imdb.com/title/tt4364194/
również optymistyczny, ale nie o umieraniu, tylko o zespole Downa. Typowy scenariusz skrojony (celowo stworzony?) pod nagrody w Sundance. Szanuję, jak zręcznie udaje im się uciec od kampowej komedii (zero momentów zażenowania podczas seansu). Równie uroczy jak The Farewell, czasem tylko trochę zbyt nachalnie.
7,5/10

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 614
Kontakt:

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 15 cze 2020, 0:17

Eyesmon pisze:
05 cze 2020, 22:27
Zobaczyłem w końcu "Jak zostałem gangsterem, historia prawdziwa" bo trafiło na Netflixa

Całkiem całkiem. Nie jest to wprawdzie polski Ritchie ale Kawulski w swoim 2.filmie naprawdę zrobił najlepszy polski film gangsterski od lat. Vega mógłby się od niego dużo nauczyć. 7/10
Niezłe toto. Świetny montaż, szybki, amerykański scenariusz (naciągany - w tym też amerykański), niezła końcówka. Trochę kulała scenografia (mimo fajnych aut - zwłaszcza w pierwszej części filmu), bo ikeowskie wnętrza i dresy slim-fit trochę nie pasowały do okresu, w który były wrzucone. No i takie jakieś ogólne wrażenie, jakby jakiś zatwardziały wróg Masy, taki na przykład słowik, dał fundusze i powiedział: Masa ma tam być zhejtowany, ma być dużo seksu i piosenek Breakoutu.
;)

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1490
Kibicuję: WIDZEW

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 15 cze 2020, 10:56

League pisze:
04 cze 2020, 13:00
Conrado pisze:
04 cze 2020, 12:54
League pisze:
04 cze 2020, 11:40
Symetria to klasyk ale ten trailer to chłam , obsada też nie zachwyca ale obym się mylił.
Po kontynuacji spodziewałem się że raczej większość filmu będzie rozgrywała się w zamknięciu i pokaże na jego gita wyszedł główny bohater a tutaj chyba będzie więcej biegania po mieście :?
w obsadzie gość co dostaje notorycznie tytuły najgorszego aktora roku co w polskim kinie jest wyczynem a jeszcze popuś :D sam trailer nic ciekawego nie pokazał.
A który to aktor?
Oprócz Popka ma wystąpić także Żurom i Misiek z Nadarzyna. :rotfl4:
Przy pierwszych zapowiedziach mowilo się o Pershingu, którego miał zagrać Fronczewski.
Ale chyba nie w tą stronę to poszło. :(
Podobno, ktos z pierwszej części ma się tam gdzieś przewinąć w scenach ale w sumie mógł reżyser w to nie mieszać legendarnej już Symetrii. Chociaż nazwa na pewno zrobi swoje i ludzie z sentymentu na to pójdą.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 15 cze 2020, 11:50

NoName1989 pisze:
15 cze 2020, 10:56
A który to aktor?
główny. Roznerski.

Węże
wygrane: 2 | nominacje: 1
2020 wygrana
Wąż
Najgorszy aktor za film Diablo. Wyścig o wszystko (2019)
nominacja
Wąż Najgorszy aktor za film Fighter (2019)
2019 wygrana
Wąż
Najgorszy aktor za film Pech to nie grzech (2018)
NoName1989 pisze:
Podobno, ktos z pierwszej części ma się tam gdzieś przewinąć w scenach
Adolf i Zborek.
NoName1989 pisze:
Oprócz Popka ma wystąpić także Żurom i Misiek z Nadarzyna.
ostatnio znowu o nich głośno. Naczelne rozkminiacze RP ::D

Awatar użytkownika
dominikjanasbelchatow
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0
Kibicuję: GKS BEŁCHATÓW

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dominikjanasbelchatow » 15 cze 2020, 12:31

Młody krolikowski widzę stał się kochasiem Vegi, już wiadomo skąd pierwowzór rzekomego romansu Misiewicza i Macierewicza w tym poprzednim gniocie. :lol2:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 15 cze 2020, 13:14

dominikjanasbelchatow pisze:
15 cze 2020, 12:31
Młody krolikowski widzę stał się kochasiem Vegi, już wiadomo skąd pierwowzór rzekomego romansu Misiewicza i Macierewicza w tym poprzednim gniocie.
Ej, ale akurat w tym filmie o kibolach Królikowski pokazał się z dobrej strony. Nie przepadam za nim, ale naprawdę dał radę :D

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4311
Kibicuję: AC Milan

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 cze 2020, 23:14

Na HBO trafił nowy Hellboy to w końcu obejrzalem
Ok. Jest słabszy niż dylogia DelToro ale nie jest to takie złe. Harbour daje rade. Jest kategoria R. Trochę campowy klimat ale fajnie się to ogląda. 6/10

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1488
Kibicuję: Inter Mediolan

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 23 cze 2020, 19:12

Obrazek

Żyj dwa razy, kochaj raz

Dramat hiszpański, z lekkimi wstawkami humoru, pełen problemów rodzinnych, niedokończonych relacji miedzy ojcem, a córką, gdzie problemy małżeńskie wymykają się spod kontroli, a wejście w okres dojrzewania nastolatki, we współczesnym świecie chowa się za ekranem smartfona. Niby nic takiego, a jednak film jest tak prosty, aż realny, namacalny, wzrusza oraz bawi.

Jeśli szukacie czegoś szczerego, ale również przyjemnego, co ogląda się dość szybko szczerze polecam, ode mnie 7/10.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”