Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1334

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 14 lip 2020, 20:15

Chlopaczek pisze:
14 lip 2020, 20:13
Stracilem serce do ogladania Wiadomosci ): To bylo moje guilty pleasure.
Ja liczylem na brak dlugopisa w nowym sezonie. Dalej jest, wiec mi sie nie chce. Na Bialorusi tez jakos ludzie zyja :D

Co do tego co mysla mlodzi (bo chyba dalej jeszcze taka osoba jestem), to dla mnie Adrian i PIS to jedno i to samo. I to obrzydliwe i to obrzydliwe. Lecac dowodami anegdotycznymi, to wiekszosc dookola mnie tez idzie takim tokiem myslenia.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 14 lip 2020, 20:23

Jeszcze co do poprzedniego -w wyborach 2019 w najmłodszej grupie wiekowej wygrało PiS - nieco ponad 26 procent, KO miała Ok 24 proc. To niewielka różnica. Ale frekwencja wynosiła w tej grupie 46,4%

W wyborach prezydenckich ta frekwencja w najmłodszej grupie wiekowej wynosiła już ponad 67 procent. To jest tajemnica słabego wyniku prezydenta w tej grupie. Wśród młodzieży dużo osób poszło głosować przeciw.

Pamietajmy - młodzi zawsze mieli niska frekwencję, bo to najczęściej ludzie, którzy wychodzą z założenia, ze ich głos nic nie znaczy i zwykle obserwuje się pewien marazm w tej grupie. Imo liczny udział młodzieży w wyborach jest dowodem na to, że poziom niezadowolenia musiał naprawdę być wysoki.

I zgadzam się - ten wynik Trzaskowskiego jest też zakłamany, bo to nie jest kandydat, który zdobył realne poparcie ponad 9 mln wyborców. Ale tak samo z Dudą, ten mandat to wynik głosowania zwolenników oraz przeciwników PO. Niemniej ten plebiscyt za czy przeciw obecnej władzy pokazał, że młodzi się zbuntowali. I to jest duża zagwozdka dla rządzących.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6731

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 lip 2020, 20:28

Zaryzykuję tezę, że gdyby w drugiej turze był Hołownia to by wygrał.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1802
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 14 lip 2020, 20:34

piotrcies pisze:
14 lip 2020, 20:14
Młodzi ludzie nie patrzą na trzynaste i czternaste emerytury, nie patrzą na 500+ i przekop mierzei wiślanej. To, co zabrało głosy młodych, to słowa o LGBT, to poczucie alienacji niektórych grup, to poczucie, że ta władza nie akceptuje tych wartości, którymi kieruje się młodzież. I nie wiem, czy wygrywało PiS w niższych kategoriach wiekowych w ostatnich wyborach, ale na pewno nie wygrywało pewnie.
To oczywiste. Elektorat PiS to głównie emeryci bądź ludzie dobijający do jesieni życia. Z takimi można powspominać jak to za komuny nic nie było a teraz jest pięknie, można pograć na sentymentach, wreszcie dorzucić co nieco ze skarbca by żyło się ciut lepiej. Bawi mnie niezmiernie propaganda TVP, ktoś kto bierze na poważnie ich rewelacje może pomyśleć że 500+ i trzynastka odmieniły życie milionów ludzi. Za PO bida piszczała a teraz Polacy mając w kieszeni ekstra 500 zł nagle pływają w dostatku. Emeryci to już w ogóle dwa razy w roku na Teneryfę latają za tą trzynastkę. Ale do meritum. Jak już wspomniałem pisowski elektorat to głównie ludzie po 50-tce i dalej, dla których lewica nierozerwalnie kojarzy się z komuną. Bo Polska jest narodem starym, z niżem demograficznym. Młodzi im na ten moment nie są do niczego potrzebni, za mało ich w stosunku do osób w średnim i podeszłym wieku a głos jest głos. Młodych też dużo trudniej zmanipulować. Ot cała filozofia.

Ja w spokoju czekam na partię która pewnego dnia zaora i lewą i prawą stronę. Coś powoli zaczyna się w tym kierunku ruszać.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 lip 2020, 20:53

Opozacja musi zrobic rachunek sumienia i sprobowac dotrzec do jakiejs chocby malej czesci tych ludzi ktorzy popieraja teraz PiS. Przykro mi to mowic ale trzeba schowac do szafy takie tematy jak LGBT. Nie odcinac sie ale popierac okrezna droga i uwazac na slowa (ten nieszczesny Rabiej). Sorry homo ziomki ale tutaj gra toczy sie o wyzsza stawke a jezeli wladza nie zostanie odzyskana to i tak nic nie zostanie zmienione na lepsze w waszej sprawie.
Wyciagnac dlon do tego "prostego ludu" bo liczebnie maja przewage a kazdy glos liczy sie tak samo. PiS ich oszukuje ze Duda Morawiecki czy Kaczynski nie sa elita. Niech czolowi politycy opozycji zejda ze swojego tronu z ktorego patrza na nich z wyzszosci i sprobuja znalezc wspolny jezyk z ta przyslowiowa baba ze wsi.

Potem sie przehandluje te pare wschodnich wojewodztw Rosji gdzie tak bardzo chcieliby byc i bedzie spokoj(:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 14 lip 2020, 21:03

piotrcies pisze:
14 lip 2020, 20:14
W 2015 roku na chwile przed wyborami Komorowski wygrywał w pierwszej turze i tylko przejechanie po pijaku niewidomej zakonnicy w ciąży miało mu zabrać wygraną. A wcześniej PO wygrywała wszystkie wybory, może nie bardzo pewnie na koniec, ale wygrywała. Niedługo później Komorowski przerżnął wygraną prezydenturę, a potem PiS wygrał w cuglach wybory parlamentarne. Czy tak dużo trzeba, by zwycięstwo zamienić w porażkę? Niekoniecznie.
Zupełna nieprawda. Ostatnie, już pojedyncze badania, dające wygraną Komorowskiemu w pierwszej turze można było znaleźć na dwa miesiące przed wyborami. Ale już wtedy większość sondaży sugerowała, że będzie druga tura. I nawet w sondazu, w którym Komorowski miał w marcu ponad 50%, jego poprarcie lecialo drastycznie w dół (CBOS: 52% w marcu, spadek o 11 punktów procentowych w porównaniu do poprzedniego sondazu).
Tak więc ostatnim okresem, gdzie sondaże jakoś bardziej zgodnie pokazywały poparcie Komorowskiego na poziomie ponad 50% to luty. Trzy miesiące przed wyborami. Początek kampanii, którą wieńczy wydanie tej dziwacznej książki "Niebezpieczne związki Bronisława Komorowskiego". Na pewno nie jest to 'krótko przed'.

Już kolejny raz biorę udzial w dyskusji na temat tego, jak kształtowały się sondaże przed wyborami prezydenckimi w 2015 roku i jestem cały czas zafascynowany tym jak dziwacznie ludzie to wspominają.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 14 lip 2020, 21:12

Chlopaczek pisze:
14 lip 2020, 20:53
Opozacja musi zrobic rachunek sumienia i sprobowac dotrzec do jakiejs chocby malej czesci tych ludzi ktorzy popieraja teraz PiS. Przykro mi to mowic ale trzeba schowac do szafy takie tematy jak LGBT. Nie odcinac sie ale popierac okrezna droga i uwazac na slowa (ten nieszczesny Rabiej). Sorry homo ziomki ale tutaj gra toczy sie o wyzsza stawke a jezeli wladza nie zostanie odzyskana to i tak nic nie zostanie zmienione na lepsze w waszej sprawie.
Wyciagnac dlon do tego "prostego ludu" bo liczebnie maja przewage a kazdy glos liczy sie tak samo. PiS ich oszukuje ze Duda Morawiecki czy Kaczynski nie sa elita. Niech czolowi politycy opozycji zejda ze swojego tronu z ktorego patrza na nich z wyzszosci i sprobuja znalezc wspolny jezyk z ta przyslowiowa baba ze wsi.

Potem sie przehandluje te pare wschodnich wojewodztw Rosji gdzie tak bardzo chcieliby byc i bedzie spokoj(:
Ja wiem, że tu chodzi tylko i wyłącznie o dobro Polski, ale z takim podejściem ciężko będzie oszukać tych prostych ludzi tak skutecznie jak to robi ***. Postawiłem tezę, że POKO kopiuje metody ***, że piątą gęstość, a tu na samym forum mamy przykład, gdzie patrząc z wyższością na prostych ludzi, radzimy, by politycy przestali by patrzeć z wyższością na prostych ludzi :o.

A tutaj podobny poziom szacunku do osób, których głosów potrzebują :):
Obrazek

Dacie radę, tylko trzeba rozszerzyć definicję gwiazdek na inne grupy społeczne niż wasza. Wtedy na pewno zagłosują zgodnie z wymogami demokracji.

Bezimienny11
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 36

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bezimienny11 » 14 lip 2020, 21:20

futbolowa pisze:
13 lip 2020, 13:08
przekupstwo, propaganda, sianie strachu i nienawiści - oto metody, do jakich trzeba się uciekać, żeby zostać prezydentem tego kraju.
Jakieś przykłady? Najlepiej konkrety, bez ogólników.

Bardzo proszę innych użytkowników o nie odpowiadanie na powyższe pytanie.
Conrado pisze:
14 lip 2020, 10:49
Wczoraj byłem na siłowni i znalazł się tam jeden rodzynek,gagatek głosujący na budynia i zaczęła się dyskusja a ja czułem się jakbym rozmawiał z holecką bo okazuje się że Polska jest jednym z najbogatszych państw w Europie a Polakom żyje się dostatnio i jakoś tak temat zszedł na 500+ więc powiedziałem że Pinokio został nagrany na spotkaniu ze swoimi wyborcami i mówił że to wszystko jest na kredyt ale nasz kolega się bardzo oburzył i powiedział że nic takiego nie miało miejsca jak powiedziałem że było nagranie to stwierdził że teraz sa takie specjalne programy które imitują czyjś głos a że puścił to TVN .......
Wychodząc natknąłem się na właściciela który także jest wielbicielem kaczki i facet w jednym zdaniu wymienił :
rozbiory Polski
targowicę
Sorosa
Tuska i Trzaskowskiego
w tym momencie poczułem zmęczenie o wiele większe niż to spowodowane treningiem
Wczoraj byłem na siłce, i znalazł się jeden rodzynek, gagatek głosujący na Trzaskosia, i zaczęła się dyskusja a ja czułem się jakbym rozmawiał z pochanke bo okazuje się że Polska jest jednym z najbiedniejszych państw w Europie, a Polakom żyje się źle (wiadomo, dyktatura), i jakoś temat zszedł na 500+ więc powiedziałem, że Trzaskoś powiedział, że nie tylko nie zrezygnuje z tego programu, ale dołoży po 200 zł za każde wychowane dziecko + darmowe żłobki ale nasz kolega bardzo się oburzył i powiedział że nic takiego nie miało miejsca.
Wychodząc natknąłem się na właściciela który jest wielbicielem rudego i facet w jednym zdaniu wymienił:
dyktatura
konstytucja
Rydzyk
Kaczor i Duda
W tym momencie poczułem zmęczenie o wiele większe niż to spowodowane treningiem. :?
Chlopaczek pisze:
14 lip 2020, 20:13
Stracilem serce do ogladania Wiadomosci
Że Wiadomości TVP to ściek i propaganda wiedzą wszyscy od lewa do prawa. Ty postanowiłeś katować się tym przez ponad tydzień, a więc traciłeś pół h swojego życia na oglądanie czegoś, co cię kompletnie nie interesuje, następnie +/- drugie tyle zajęło ci zdanie relacji tegoż.Traciłeś godzinę życia na udowodnienie czegoś, o czym wszyscy wiedzą doskonale. Musisz mieć w [ch**] nudne to życie skoro marnowałeś je na oglądanie i opisywanie Wiadomości TVP.

Co Wy na to?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 14 lip 2020, 21:29

Bezimienny11 pisze:
14 lip 2020, 21:20
Że Wiadomości TVP to ściek i propaganda wiedzą wszyscy od lewa do prawa. Ty postanowiłeś katować się tym przez ponad tydzień, a więc traciłeś pół h swojego życia na oglądanie czegoś, co cię kompletnie nie interesuje, następnie +/- drugie tyle zajęło ci zdanie relacji tegoż.Traciłeś godzinę życia na udowodnienie czegoś, o czym wszyscy wiedzą doskonale. Musisz mieć w [ch**] nudne to życie skoro marnowałeś je na oglądanie i opisywanie Wiadomości TVP.
Po pierwsze - może jednak go ciekawiło aby się przekonać jak dokładnie wygląda ta propaganda. Sam nie uważam siebie za osobę szczególnie mocno zainteresowaną polityką, ale też kilka razy obejrzałem losowe (lub mniej losowe) odcinki.
A że później pisał o tym na forum? Wow, szok w miejscu, gdzie ludzie miewają naklepane tysiące postów, często elaboratów, na które poświęcają czas ;)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 lip 2020, 21:33

petru pisze:
14 lip 2020, 21:12
Ja wiem, że tu chodzi tylko i wyłącznie o dobro Polski, ale z takim podejściem ciężko będzie oszukać tych prostych ludzi tak skutecznie jak to robi ***. Postawiłem tezę, że POKO kopiuje metody ***, że piątą gęstość, a tu na samym forum mamy przykład, gdzie patrząc z wyższością na prostych ludzi, radzimy, by politycy przestali by patrzeć z wyższością na prostych ludzi .
Nie jestem politykiem. Moge pisac otwarcie to co mysle bez obawy ze stane sie jutro bohaterem Wiadomosci.
Skoro sie przegrywa kolejne juz wybory to nalezy cos zmienic. Trzeba podebrac cos z puli tych ktorzy nie sa betonowym elektoratem czyli pewnie jakies dwa moze nawet trzy miliony osob przeanalizowac czy bardziej pociaga ich PiS a moze bardziej odpycha opozycja i dac im to czego chca.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1136
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 14 lip 2020, 21:34

no coś ta opozycja Gozdyry posłuchać nie chce :rotfl4:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 14 lip 2020, 21:39

Chlopaczek pisze:
14 lip 2020, 21:33
Nie jestem politykiem. Moge pisac otwarcie to co mysle bez obawy ze stane sie jutro bohaterem Wiadomosci.
Skoro sie przegrywa kolejne juz wybory to nalezy cos zmienic. Trzeba podebrac cos z puli tych ktorzy nie sa betonowym elektoratem czyli pewnie jakies dwa moze nawet trzy miliony osob przeanalizowac czy bardziej pociaga ich PiS a moze bardziej odpycha opozycja i dac im to czego chca.
Wiemy, że mają do wyboru cyniczny beton, który rzekomo daje im pieniądze kontra cyniczny beton, który będąc u władzy miał na nich wyjebane i jego wyborcy nimi otwarcie gardzą - to który beton wybiorą i do czego dokładasz cegiełkę?
Trzeba będzie się na pewno lepiej zafarbować na przyszłe wybory.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 lip 2020, 21:53

To juz zadanie dla spin doctorow opozycji. Mysle ze oni zreszta doskonale wiedza o tym co napisalem ale czuja pewna moralna wyzszosc nad PiSem co powoduje ze nie chca (i nie do konca moga) zagrac na zasadach narzuconych przez Kaczynskiego.
venomik pisze:
14 lip 2020, 21:29
Po pierwsze - może jednak go ciekawiło aby się przekonać jak dokładnie wygląda ta propaganda. Sam nie uważam siebie za osobę szczególnie mocno zainteresowaną polityką, ale też kilka razy obejrzałem losowe (lub mniej losowe) odcinki.
A że później pisał o tym na forum? Wow, szok w miejscu, gdzie ludzie miewają naklepane tysiące postów, często elaboratów, na które poświęcają czas
Na pewno znacie to uczucie ze widzicie cos tak odpychajacego i przekraczajacego wasze poczucie przyzwoitosci iz nie mozecie oderwac wzroku. Ja tak mam z Wiadomosciami. Poza tym chcialem w tym uczestniczyc i bardzo dobrze sobie to zapamietac zeby potem zaden symetrysta nie mogl mi wmawiac ze "oni robili dokladnie to samo".

Bezimienny11
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 36

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bezimienny11 » 14 lip 2020, 22:19

venomik pisze:
Po pierwsze - może jednak go ciekawiło aby się przekonać jak dokładnie wygląda ta propaganda.
Wątpię, aby wcześniej nie widział jak wyglądają Wiadomości TVP, że te dwa tygodnie temu po raz pierwszy się z nimi zetknął, i postanowił podzielić się swoimi refleksjami na ich temat akurat w czasie kampanii wyborczej.
venomik pisze:
A że później pisał o tym na forum? Wow, szok w miejscu, gdzie ludzie miewają naklepane tysiące postów, często elaboratów, na które poświęcają czas
Pisał w konkretnym temacie na forum, w temacie w którym wszyscy wiedzą jak ten program "informacyjny" wygląda. To tak jakbym ja co tydzień oglądał mecze Milanu i zaraz po nim wbijał do odpowiedniego tematu z informacją, że Milan gra w czarno-czerwonych trykotach, ale czasem zmienia na białe.
Albo codziennie oglądał Fakty TVN i zdawał relacje, że stacja ta ma swoich widzów za głupków, ale robi to w białych rękawiczkach dlatego oni tego nie dostrzegają.
Vol'jin pisze:
14 lip 2020, 21:34
no coś ta opozycja Gozdyry posłuchać nie chce
Wykształcona opozycja wytyka ciemnocie głosującej na Dudę, że ta dzieli Polskę. A co robi furorę w ostatnim tygodniu kampanii wśród jaśnie oświeconych?

Obrazek

Obrazek
:lol2:

Mało tego, tuż po wyborach, gdy okazuje się, że nie wygrał kandydat jedynie różowy, tfu tzn. słuszny?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ja prdl :lol2: :lol2: :lol2:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 lip 2020, 22:48

Jak w klubowych tematach na forum pilkarskich ludzie przestana opisywac co sie dzieje na boisku bo przeciez wszyscy widza co sie dzieje to bedziesz mogl sie z czystym sumieniem dopieprzyc do mnie ze opisuje propagande telewizji tak zwanej publicznej w temacie politycznym.
Czyli nigdy.

Ja tez juz wiecej bedac w Lublinie nie kupie cebularza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”