Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 lip 2020, 11:14
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 27 lip 2020, 11:24
red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 lip 2020, 11:58
Specjalistą od wirusów nie jestem, jestem natomiast osobą która osobiście zna kilkanaście osób które koronawirusa już miało. Kilku moich kumpli ze szkolnych lat (górników i pracowników hal preparacyjnych w Rybniku i Raciborzu), uczniów od mojej siostry w szkole artystycznej. Z niektórymi z tych ludzi miałem nawet styczność, więc możliwe nawet że sam go już przeszedłem (bezobjawowo jak 95% chorych w moim regionie) lub byłem jego nosicielem. Dla każdej z tych osób koronawius był bezobjawowy, lub w najgorszym przypadku objawiał się gorączką na poziomie 37 stopni. Większość z tych osób o wiele gorzej znosi niektóre przeziębienia, a grypie nie wspominając. Na grypę lekarz przepisze ci antybiotyk, często musisz sięgać po jakieś fervexy czy tego typu rzeczy, zaś wśród wszystkich chorych których znałem leczenie ograniczało się do zjedzenia zbijającego gorączkę ibupromu co parę godzin - która utrzymywała się raptem przez kilka dni.
sickstick
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 lip 2020, 12:36
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 lip 2020, 12:40
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 lip 2020, 12:48
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 lip 2020, 12:49
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 lip 2020, 12:51
ozob

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 27 lip 2020, 13:04
Eyesmon
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 27 lip 2020, 13:46
Premier Erna Solberg przyznała: spanikowałam w sprawie epidemii, obostrzenia były zbyt drastyczne”) w „wystąpieniu telewizyjnym premier Norwegii przyznała, że spanikowała w walce z koronawirusem, zarządzając zbyt surowe środki ostrożności”.
Premier Norwegii przyznała, że słuszny był szwedzki model walki z rzekomo pandemią. Norweska premier uważa, że Norwegia nie powinna wprowadzać lockdown, nie powinna zamykać szkół i przedszkoli, zakazywać spotkań ludziom, zmuszać ich do pracy w domu.
Złe decyzje swojego rządu norweska premier tłumaczyła oszołomieniem w wyniku medialnej propagandy.
Nie tylko norweska premier przyznaje, że lockdown był złą polityką. Dokładnie to samo twierdzi też szefowa Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego (i siostra szefa NATO). Zdaniem Camillii Stoltenberg „nasza obecna ocena jest taka, że moglibyśmy osiągnąć te same efekty bez blokad, stosując jednak środki kontroli zakażeń”.
coco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 lip 2020, 13:55
To jest prawda i pokazuje jak bardzo medialna manipulują strachem wśród ludzi. Nie można być chorym bezobjawowo, jeśli masz jakiegoś wirusa ale nie masz żadnych objawów, to jesteś po prostu nosicielem wirusa. Około 70% Polaków jest nosicielami wirusa opryszczki, a jednak póki nic ci na ustach nie wyskoczy to nie mówi się że jest się 'bezobjawowo chorym na opryszczkę'.
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 lip 2020, 14:21
Po czasie łatwo się rzuca takie oceny, ale nikt nie wie, jak by było bez blokad.
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 27 lip 2020, 14:27
Delpiero14
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio