Telefony komorkowe (zbiorczy) - Strona 180

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1533
Kibicuję: FC Barcelona

Telefony komorkowe (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 16 lip 2020, 18:42

Mnie też by musiało pogrzać, żeby pilnować baterii. Mam 3 lata iPhone 7 i ładuję go codziennie, jak jestem w domu i mam 20, 50 czy ileś tam % i wiem, że wychodzę, to podłączam nie zważając ile się naładuje, nawet 5%. Jak jestem z kolegami i mi padnie bateria, to przecież nie umrę. Powerbanka noszę tylko na wyjazdach zagranicznych jak chodzę z mapsme i mi baterię zżera GPS.

Kondycja mojej baterii to 76% i mam informację "serwis", ale nie zamierzam wydawać [panie piotrcies :wink: ] ok. 300 zł na oryginalną nową baterię. Używka ok. 100 zł, ale to o kant tyłka rozbić.

No, ale jak ze wszystkim: co kto lubi.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2331
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 lip 2020, 17:57

Powiem wam, że nieciekawa przyszłość na rynku telefonicznym się w USA szykuje. Od przyszłego roku, T-Mobile nie będzie aktywował ani wpuszczał do sieci telefonów, które nie obsługują voLTE. Jak wiemy w Polsce z voLTE jest tak, że naprawdę mała liczba telefonów to obsługuje w porównaniu z tym, co jest na rynku. ATT zapowiedziało, że od 2022 roku wyłacza 3G i tam też trzeba będzie mieć voLTE, żeby działał. Szkopuł w tym, ze to operator decyduje, jaki telefon działa z voLTE a jaki nie. Czyli w sumie zbliza sie sytuacja, kiedy dany telefon będzie tylko dla danego operatora, zmiana operatora będzie się wiązała ze zmianą telefonu, nie będzie możliwości prostej zmiany jak do tej pory i używania telefonów sprowadzanych zza granicy.

A powodem tego jest kuriozalna sytuacje, że gołe LTE nie wspiera rozmów telefonicznych, stąd mając obecnie telefon bez voLTE dla danego operatora wszystkiego rozmowy po prostu idą przez HSPA/UMTS (czyli 3G). Żeby działały rozmowy, trzeba mieć właśnie wgrane do telefonu i wspierane przez operatora odpowiednie dane IMS i wtedy działa voLTE.

W sumie w pewnym sensie już jest problem z telefonami zza granicy, bo o ile w Polsce każdy operator działa w LTE na częstotliwościach 1/3/7/20 (oraz Plus na 8) to w USA jest bałagan straszny - T-Mobile żeby ci działalo w USA musisz mieć telefon z band 2/4/12/71, ATT musisz mieć 2/4/5/13/14/17, Verizon 2/4/5/12/13/17 itp.

W Polsce pewnie jeszcze długo nie będzie problemu, bo GSM i 3G będą zyły swoim zyciem, ale tutaj już nie. Inna kwestia, że zdecydowana większość telefonów w USA jest kupowana bezpośrednio od operatora, więc większości to nie dotyczy.

Aha no i jeszcze jedno - co ciekawe, iPhone to telefon uniwersalny - nie ma problemu, u nich voLTE działa u każdego operatora w Polsce, w USA i ogólnie wszędzie. Skończy się na tym, ze tylko iPhone będzie prawdziwie uniwersalnym telefonem światowym. Cóż, takie czasy.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6282
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 30 lip 2020, 18:18

Nie wiem czy to ta sama sprawa, ale startery z Playa które sprzedaje na swojej budce obsługują tylko LTE, więc na starszych telefonach bez LTE nie działają. Mega problematyczna sprawa, kiedy sprzedaje starter osobie 40+ to dopytuje w jakim telefonie będzie z niego korzystać, bo potem ludzie wracają z ryjem że nie działa :mrgreen:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8405

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 30 lip 2020, 18:21

To sprzedawaj startery do rozmów, a nie internety na kartę i nie będzie tego problemu.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6282
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 30 lip 2020, 18:33

Z tymi do rozmów jest to samo ;)

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 30 lip 2020, 18:41

Oczywiście że nie. Play na kartę, Formuły Play na kartę i OdNowa działają również na starych telefonach, działają (w przeciwieństwie do kart internetowych) również w oparciu o roaming krajowy. Do mnie przychodzą czasem klienci, którym w Żabce ktoś sprzedał kartę internetową i ta nie działa, ale po sprzedawcach z Żabki nie spodziewam się zbyt wiele, oni potrafią nawet zarejestrować Polakowi kartę, zaznaczając, że jest obcokrajowcem, co potem powoduje problemy przy podpisywaniu umowy.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2488
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 30 lip 2020, 18:54

Po czterech lat wróciłem do Samsunga i bardzo się z tego cieszę. W latach 2016-2018 korzystałem z LG G4 i o ile telefon był świetny (skórzana klapka to najlepsze co miałem dotychczas) tak potem zaczęły się problemy z baterią o czym chyba zresztą pisałem. W latach 2018-2020 korzystałem z Xiaomi Mi A1 i w tej cenie (w maju 2018 dałem za niego 900 zł) telefon był jak najbardziej do zaakceptowania, świetna bateria, płynność w działaniu, ale take rzeczy jak aparat już dawały dupy i to był duży problem. Koniec końców zaczął się ścinać i uznałem, że jak telefon nowy miałem brać jesienią tak już miesiąc temu kupiłem S10 (trochę dałem dupy, bo S10+ kilka tygodni wcześniej była w cenie S10, no ale trudno).
Nie wiem czy w przyszłości będę coś jeszcze kombinował z markami telefonu, pewnie tak (ale tylko z Androidem), ale jednak satysfakcjonujące było powrócenie do Samsunga, który stoi o wiele wyżej niż poprzednie dwa telefony, które miałem. Wiadomo, że to flagowiec i musi działać perfekcyjnie, ale czuć ten luz w jego korzystaniu. Świetnie leży w dłoni, zaokrąglony ekran przy krawędziach co mi osobiście bardzo pasuje, fajny design aparatu z tyłu no i przednia kamerka, która wkomponowana w wyświetlacz daje fajny efekt. Niektórym to przeszkadza, ale mnie ten styl kupił od razu. Odpowiada mi o wiele mocniej niż kamerka centralnie po środku umieszczona nad ekranem powodująca wycięcie ekranu (jak w tym XS'ie, telefon wygląda spoko, miałem okazję się nim trochę pobawić, ale to jednak nadal iOS).

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 lip 2020, 19:39

sickstick pisze:
30 lip 2020, 18:18
Nie wiem czy to ta sama sprawa, ale startery z Playa które sprzedaje na swojej budce obsługują tylko LTE, więc na starszych telefonach bez LTE nie działają. Mega problematyczna sprawa, kiedy sprzedaje starter osobie 40+ to dopytuje w jakim telefonie będzie z niego korzystać, bo potem ludzie wracają z ryjem że nie działa :mrgreen:
Z moich dość dobrych informacji wynika, ze nikt w Polsce nie sprzedaje kart sim działających tylko w LTE - są takie, co nie działają w GSM, ale zawsze przynajmniej w 3G działa.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1134
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 30 lip 2020, 19:48

HMK pisze:
30 lip 2020, 18:54
Po czterech lat wróciłem do Samsunga i bardzo się z tego cieszę. W latach 2016-2018 korzystałem z LG G4 i o ile telefon był świetny (skórzana klapka to najlepsze co miałem dotychczas) tak potem zaczęły się problemy z baterią o czym chyba zresztą pisałem. W latach 2018-2020 korzystałem z Xiaomi Mi A1 i w tej cenie (w maju 2018 dałem za niego 900 zł) telefon był jak najbardziej do zaakceptowania, świetna bateria, płynność w działaniu, ale take rzeczy jak aparat już dawały dupy i to był duży problem. Koniec końców zaczął się ścinać i uznałem, że jak telefon nowy miałem brać jesienią tak już miesiąc temu kupiłem S10 (trochę dałem dupy, bo S10+ kilka tygodni wcześniej była w cenie S10, no ale trudno).
Nie wiem czy w przyszłości będę coś jeszcze kombinował z markami telefonu, pewnie tak (ale tylko z Androidem), ale jednak satysfakcjonujące było powrócenie do Samsunga, który stoi o wiele wyżej niż poprzednie dwa telefony, które miałem. Wiadomo, że to flagowiec i musi działać perfekcyjnie, ale czuć ten luz w jego korzystaniu. Świetnie leży w dłoni, zaokrąglony ekran przy krawędziach co mi osobiście bardzo pasuje, fajny design aparatu z tyłu no i przednia kamerka, która wkomponowana w wyświetlacz daje fajny efekt. Niektórym to przeszkadza, ale mnie ten styl kupił od razu. Odpowiada mi o wiele mocniej niż kamerka centralnie po środku umieszczona nad ekranem powodująca wycięcie ekranu (jak w tym XS'ie, telefon wygląda spoko, miałem okazję się nim trochę pobawić, ale to jednak nadal iOS).

Patrząc co się dzieje na rynku to będziemy skazani na dominację Samsunga, Apple, Xiaomi. Ewentualnie + Hauwei/Oppo reszta to będą ciekawostki(Asus Rogphone, Lenovo Legion) lub budżetówki rywalizujące z Xiaomi typu Motorola

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 30 lip 2020, 19:50

Huawei ma gigantyczne problemy z nowymi telefonami i ludzie ich nie chcą kupować. Imo będą mieli olbrzymie problemy z choć częściowym powrotem do dobrej sprzedaży w najbliższym czasie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4409
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 30 lip 2020, 20:26

I nowe aktualizacje softu coś psują fony bo mój półroczny Mate 20 pro muli jakby miał 2 lata...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8737
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 lip 2020, 20:29

A mój 3-letni J7 2017 dalej zapieprza bez zarzutów, oby jak najdłużej :peace:

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 lip 2020, 20:31

Vol'jin pisze:
30 lip 2020, 19:48
Xiaomi.
Póki polityka nie przeszkodzi :wink:

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1500
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 30 lip 2020, 20:37

jeśli chodzi o płynność dziania to tylko One Plus, lub nowy Poco F2, chociaż tam poszli na kompromis bo aparat jest jaki jest, ale płynność działania poezja.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 834

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 31 lip 2020, 10:47

Ja mam dalej 5 letniego IPhone 6s i nic nie muli, nic nie wiesza, aktualizacje jeszcze dostępne nie zmieniam bo po prostu nie mam po co

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”