Kredyt czy wynajem - dyskusja - Strona 16

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
YoOoOgI89
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 92

Kredyt czy wynajem - dyskusja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: YoOoOgI89 » 03 sie 2020, 14:45

losiu03 pisze:
03 sie 2020, 13:57
YoOoOgI89 pisze:
03 sie 2020, 12:59
My płacimy 6.950 za metr, rynek pierwotny. Centrum to nie jest ale wszystko mamy pod ręką, no i zostajemy w dzielnicy w której mieszkamy i gdzie chcieliśmy zostać.
To jeszcze nie taka tragedia. Moj kuzyn dwa lata temu na obrzezach placil 6500zl. Dlatego ze wzgledu na te koszmarne ceny mieszkan w Polsce prawdopodobnie zdecydujemy sie na budowe malego domku parterowego 100-120m gdzies pod Wrockiem z dobrym dojazdem do miasta. Mieszkanie 50m mnie nie zadowala, a za 80m++ to trzeba liczyc minimum pol banki :angry2:
No my też oglądaliśmy mieszkanie 80m+ ale z miejscami postojowymi to wychodziło coś około 530 tyś i wolimy teraz na mniejsze iść i powoli też myśleć o domie.
Kuzyn kupił fajną działkę pod Wrocławiem, blisko do nowej obwodnicy i nawet komunikacja miejska jest. Fajne miejsce.

Awatar użytkownika
YoOoOgI89
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: YoOoOgI89 » 03 sie 2020, 14:49

emski pisze:
03 sie 2020, 14:36
Moi znajomi 3 lata temu kupili mieszkanie za mniej więcej 6500-7000 za metr, teraz inwestycja, którą widzą przez okno dochodzi do 10k za metr. Także tego, ceny we Wrocławiu są wesołe.
Dwa nowe budynki od różnych deweloperów budują się jakieś do 800m od naszego nowego i cena za takie same mieszkania i to jeszcze bez ogródka to 50 tyś więcej. No ale masz te 800m bliżej do centrum :D

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 213
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 03 sie 2020, 15:25

YoOoOgI89 pisze:
03 sie 2020, 14:45
No my też oglądaliśmy mieszkanie 80m+ ale z miejscami postojowymi to wychodziło coś około 530 tyś i wolimy teraz na mniejsze iść i powoli też myśleć o domie.
Kuzyn kupił fajną działkę pod Wrocławiem, blisko do nowej obwodnicy i nawet komunikacja miejska jest. Fajne miejsce.
Gdzie tą działkę kupił? Może znasz jakieś podwrocławskie miejscowości z dobrym dojazdem do miasta i działkami w normalnej cenie? :)

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 03 sie 2020, 15:28

losiu03 pisze:
Dlatego ze wzgledu na te koszmarne ceny mieszkan w Polsce prawdopodobnie zdecydujemy sie na budowe malego domku parterowego 100-120m gdzies pod Wrockiem z dobrym dojazdem do miasta.
Działki pod Wro (zależy jeszcze od której strony) też mocno poszły do góry. Dobrego dojazdu do miasta nie ma zbytnio bo z każdej strony jakiej byś nie jechał będą spore korki. Zawsze można wybrać Wysoką :D
emski pisze:
Moi znajomi 3 lata temu kupili mieszkanie za mniej więcej 6500-7000 za metr, teraz inwestycja, którą widzą przez okno dochodzi do 10k za metr.
Ja kupiłem rok temu za 8k a już bez inwestowania w nie (też stan developerski) mógłbym spokojnie sprzedać za 9,5k. Co lepsze inwestycje to aktualnie po 10-11k chodzą. W ciągu ostatniego 1,5 roku skok był bardzo duży mimo już wysokich cen.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 03 sie 2020, 16:48

Budowa domu w dobrym standardzie bez działki. A wiadomo po ile chodzą za metr na jakimś wypizdziewie więc koszty dojazdu do pracy/miasta / szkoly/ strata czasu ( nie policzalne ) zostaną ci do końca twoich dni to przy 140 ( w tym garaz of corse) metrach lekko 700 tysięcy.
Jak nie jesteś dojebany hajsem odpuść sobie budowę domu...

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 03 sie 2020, 17:10

gilardino11 pisze:
03 sie 2020, 16:48
Budowa domu w dobrym standardzie bez działki. A wiadomo po ile chodzą za metr na jakimś wypizdziewie więc koszty dojazdu do pracy/miasta / szkoly/ strata czasu ( nie policzalne ) zostaną ci do końca twoich dni to przy 140 ( w tym garaz of corse) metrach lekko 700 tysięcy.
Wiadomo po ile tzn ile? Bo ja tu pytalem o konkrety. Koszty dojazdow musisz brac pod uwage nawet mieszkajac w miescie (raz sa wieksze raz nizsze). Nie generalizowalbym w tej kwestii. Szkoly, sklepy, przychodnie, apteki, koscioly, silownie sa teraz wszedzie i nie trzeba mieszkac w miescie, aby dzieci mialy blisko do szkoly... Wrecz przeciwnie.

140m to juz spory dom i nie ma opcji, ze wybudujesz taki za 700tys nawet z podstawowym wykonczeniem potrzebnym do wprowadzenia sie, czyli kuchnia, lazienka, telewizor, internet i lozko.
gilardino11 pisze:
Puenta twojej wypowiedzi, czyli opinia kogos, kto nie ma zielonego pojecia o temacie, ale wypowie sie. Tak dla zasady :D

Awatar użytkownika
YoOoOgI89
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: YoOoOgI89 » 03 sie 2020, 18:37

Akarin pisze:
03 sie 2020, 15:28
losiu03 pisze:
Dlatego ze wzgledu na te koszmarne ceny mieszkan w Polsce prawdopodobnie zdecydujemy sie na budowe malego domku parterowego 100-120m gdzies pod Wrockiem z dobrym dojazdem do miasta.
Działki pod Wro (zależy jeszcze od której strony) też mocno poszły do góry. Dobrego dojazdu do miasta nie ma zbytnio bo z każdej strony jakiej byś nie jechał będą spore korki. Zawsze można wybrać Wysoką :D
emski pisze:
Moi znajomi 3 lata temu kupili mieszkanie za mniej więcej 6500-7000 za metr, teraz inwestycja, którą widzą przez okno dochodzi do 10k za metr.
Ja kupiłem rok temu za 8k a już bez inwestowania w nie (też stan developerski) mógłbym spokojnie sprzedać za 9,5k. Co lepsze inwestycje to aktualnie po 10-11k chodzą. W ciągu ostatniego 1,5 roku skok był bardzo duży mimo już wysokich cen.
My dwa lata temu kupiliśmy 37m z garażem i komórką lokatorską za 240 tyś, a teraz jak za 360 tyś wystawiliśmy by zobaczyć jaki ruch będzie to się telefon gotował.
Taki sam metraż deweloper na osiedlu obok wystawia za 270-280 tyś też z garażem i komórką. Ceny oszalały.

Awatar użytkownika
YoOoOgI89
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: YoOoOgI89 » 03 sie 2020, 18:38

losiu03 pisze:
03 sie 2020, 15:25
YoOoOgI89 pisze:
03 sie 2020, 14:45
Gdzie tą działkę kupił? Może znasz jakieś podwrocławskie miejscowości z dobrym dojazdem do miasta i działkami w normalnej cenie? :)
W Jarnałtowie kupił, niecałe 900m za 190 tyś.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 03 sie 2020, 19:01

Popyt i podaż. Tyle. Nasz rynek jest dość charakterystyczny (prawie nikt nie chce na dłuższą metę wynajmować, każdy chce mieć swoje własne, przysłowiowe m4 w przeciwieństwie np. do krajów anglosaskich), społeczeństwo wbrew pozorom SZYBKO się bogaci (kształtuje się klasa średnia z prawdziwego zdarzenia - gadasz z kumplami to zastanawiają się czy kupić Kię Stinger czy Forda Mustanga, dekadę temu to były Mondziaki i Passaty) - ceny nieruchomości musza iść w gore. Co więcej sytuacja na rynku pracy w tej branży nieciekawa z perspektywy klienta (trudno o fachowców - wiec ceny usług idą w górę masakrycznie), znajomy elektryk wyciąga grubo ponad 10k w pl m-nie. Sytuacja jest taka, ze zastanawiam się czy nie warto nabyć uprawnień (są śmiesznie łatwe do zdobycia) w razie gdyby coś na prawdę miało pierdzielnąć w mojej branży => przewiduję pesymistycznie, że przez uczenie maszynowe mogę wylecieć z rynku w perspektywie 5-10 lat.

Poza tym - wbrew pozorom uważam, że COVID nie będzie miał wpływu na ten rynek w dłuższej perspektywie czasowej.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 03 sie 2020, 19:46

YoOoOgI89 pisze:
03 sie 2020, 18:38
W Jarnałtowie kupił, niecałe 900m za 190 tyś.
To koło lotniska- ma już w planach pozwanie lotniska, że jest za głośno? :D
Te mniejsze mieszkania wszystkie (<50 metrów) poleciały mocno w górę bo idą głównie na wynajem. Bardzo ciężko znaleźć większe mieszkania (ja szukałem >100 a skończyło się na 90) w dobrej lokalizacji w mieście - zdecydowana większość mieszkań w ofertach to aktualnie takie do max 70 metrów.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 03 sie 2020, 19:48

losiu03 pisze:
03 sie 2020, 17:10
gilardino11 pisze:
Wiadomo po ile tzn ile? Bo ja tu pytalem o konkrety. Koszty dojazdow musisz brac pod uwage nawet mieszkajac w miescie (raz sa wieksze raz nizsze). Nie generalizowalbym w tej kwestii. Szkoly, sklepy, przychodnie, apteki, koscioly, silownie sa teraz wszedzie i nie trzeba mieszkac w miescie, aby dzieci mialy blisko do szkoly... Wrecz przeciwnie.

140m to juz spory dom i nie ma opcji, ze wybudujesz taki za 700tys nawet z podstawowym wykonczeniem potrzebnym do wprowadzenia sie, czyli kuchnia, lazienka, telewizor, internet i lozko.
gilardino11 pisze:
Puenta twojej wypowiedzi, czyli opinia kogos, kto nie ma zielonego pojecia o temacie, ale wypowie sie. Tak dla zasady :D
Homekoncept 31.
Oddane na wiosnę 750 tysiecy zł plus działka 130 tyisecy 11 arów
Ciekaw jestem ile Ty budów prowadziłeś ?? Ze masz takie pojęcie. Tak samo jak ceny mieszkań to oszalaly tez ceny działek i wybudowania domu. Jak doliczysz do tego ilosc pozwolen problemów straty bardzo cennego czasu to wyjdzie ze wcale budowa domu to nie jest taki fajny pomysł.
Ale mowie , kto budował i jest szczery to wie ze idzie czasem ochujeć od tego wszystkiego

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 03 sie 2020, 20:47

gilardino11 pisze:
03 sie 2020, 19:48
Homekoncept 31.
Oddane na wiosnę 750 tysiecy zł plus działka 130 tyisecy 11 arów
Ciekaw jestem ile Ty budów prowadziłeś ?? Ze masz takie pojęcie. Tak samo jak ceny mieszkań to oszalaly tez ceny działek i wybudowania domu. Jak doliczysz do tego ilosc pozwolen problemów straty bardzo cennego czasu to wyjdzie ze wcale budowa domu to nie jest taki fajny pomysł.
Ale mowie , kto budował i jest szczery to wie ze idzie czasem ochujeć od tego wszystkiego
No więc potwierdzasz tylko to co napisałem wcześniej, że nie ma opcji abyś taki duży dom postawił za 700tys. Doskonale zdaje sobie sprawę, że to są to znacznie wyższe koszty.

Chyba generalnie nie skumałeś o czym pisałem, bo zauważyłbyś również, że pytam o ceny pod Wrockiem innych ludzi, by zrobić małe obeznanie. Zawsze opinia kogoś, kto tam mieszka jest bardziej wiarygodna. Nie robię więc z siebie żadnego znawcy z pojęciem, jak to ująłeś :)

Budując dom na pewno decydowałbym się na mniejszy parterowy domek, 100-120m z małą działkom, na obrzeżach Wrocławia lub Gdańska. Z dojazdem do miasta z pobliskich miejscowości sytuacja znacznie lepiej wyglada w Trójmieście, jest mnóstwo małych miejscowości typowo osiedlowych, gdzie jest dosłownie wszystko. Przedszkole, szkoła, Lidl, biedra, siłownia, przychodnia zdrowia, apteka, rossman, kościół i w cholerę innych sklepów. Na obrzeżach Wrocka od dwóch lat mieszka mój kuzyn i też nie narzeka na dojazd do miasta, ale osobiście nie miałem przyjemności sprawdzić jak to wyglada na codzień. Dlatego zwracam się do Was Drodzy Wrocławianie, która z pobliskich miejscowości nadaje się najlepiej na budowę domu? :D

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 03 sie 2020, 20:50

współczuję mieszkającym we Wrocławiu w takim razie. Gliwice są bardzo drogie na Śląsku (w porównaniu do Zabrza czy Bytomia), ale w porównaniu do Wrocławia to taniacha. A w pobliskich Katowicach też można sporo zarobić (w Gliwicach również, chociaż to małe miasto).
Nie myśleliście o emigracji do mniejszego miasta?

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 04 sie 2020, 11:40

Wrocław czy trójmiasto to jednak inna para kaloszy niż zasmolony śląsk. W tych miastach "zyje" sie dobrze i za to się płaci. Jak się dowiedziałem że w moim 40 tysięcznym miescie na mazurach płaci się nad jeziorem za apartamenty 6-7 a nawet 10 tysiecy za metr to nie mogłem uwierzyć. Ale deweloper wytłumaczył mi ze takie mazury maja teraz taki fame ze dzialki czy apartamenty beda w nie dlugim czasie osiągać ceny trójmiejskie czyli najdroższe w kraju

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 05 mar 2023, 14:32

Zastanawiam się nad pewną sprawą. 22 maja wracam z Azji. Od tego czasu również będę mógł starać się o kredyt. Brać juz wtedy czy czekac na Kredyt 2% :?: Imo znając ten klimat tego kraju ceny znów wywalą o kilka tysięcy za m2. Kredyt i tak planuje wziąć na 10 lat z możliwością do 15 przy niesprzyjających okolicznościach więc nie sądzę aby moja rata przy programie rzadowym byla duzo nizsza. Biorę cokolowiek na nawet bardzo małą klitkę. Choć chciałbym aby było to nie mniej niż 25m2. Cel po kupnie to wynajem i wyjazd za granicę.

@DDK , Ty kiedyś wspominales ze masz jakiegoś speca od kredytów w Krakowie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”