Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1349

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1560
Kibicuję: WIDZEW

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 09 sie 2020, 17:43

Magnum pisze:
09 sie 2020, 17:28
NoName1989 pisze:
09 sie 2020, 17:06
Tacy ludzie jak ten Margot bardziej szkodzą temu o co walczą niż pomagają, dziwię się że wydawałoby się inteligentni ludzie z pierwszych stron gazet ślepo popierają ich działania.
Od 20 lat grzecznie i potulnie proszą, piszą petycje, działają pokojowo. I co? A tak - gówno. Nic się pokojowo nie uzyska, nie dziwię im się, że po tylu latach potulnego proszenia mają dość. Tym bardziej, że ostatnio PiS jedyne co zrobił, to zaczął bezprecedensową wielką nagonkę na to środowisko. Więc tak - każdej akcji towarzyszy reakcja. Nic się pokojowo na tym świecie nie uzyskuje, jak widać.
Rozumiem, że łaskawym okiem będziesz również patrzył na ewentualną reakcje skrajnie prawicowych środowisk?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 09 sie 2020, 17:44

NoName1989 pisze:
09 sie 2020, 17:43
że łaskawym okiem będziesz również patrzył na ewentualną reakcje skrajnie prawicowych środowisk?
Skrajne reakcje prawicowych środowisk widzę już od dawna, nie ma tu żadnej ewentualności.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8762
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 sie 2020, 17:49

Magnum pisze:
09 sie 2020, 17:44
NoName1989 pisze:
09 sie 2020, 17:43
że łaskawym okiem będziesz również patrzył na ewentualną reakcje skrajnie prawicowych środowisk?
Skrajne reakcje prawicowych środowisk widzę już od dawna, nie ma tu żadnej ewentualności.
Chyba w USA, bo nie w Polsce.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1560
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 09 sie 2020, 17:52

Eyesmon pisze:
09 sie 2020, 17:27
NoName1989 pisze:
09 sie 2020, 17:06
Andrzej Duda miał rację, lgbt to nie ludzie tylko ideologia.
Tacy ludzie jak ten Margot bardziej szkodzą temu o co walczą niż pomagają, dziwię się że wydawałoby się inteligentni ludzie z pierwszych stron gazet ślepo popierają ich działania.
Bo politycy opozycji (glownie Lewicy) wykorzystają każda sytuację żeby dowalić PiSowi. Dla nich akcja policji = dowód na to że żyjemy w faszyzmie.

Niestety ale dla mnie to jest kompromitacja Lewicy i PO. Jak mam mieć taką alternatywe dla Pisu to tak jakbym nie miał żadnej...
Gospodarczo pis i lewicę bardzo dużo łączy, więc muszą wykazywać jakąś różnice żeby wyborcy nie zglupieli.
PO no cóż przez 8 lat swoich rządów mieli okazję, żeby pomóc biednym i uciśnionym środowiskom lgbtowskim. Czy to zrobili? :)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4428
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 sie 2020, 17:54

Magnum pisze:
09 sie 2020, 17:33
Eyesmon pisze:
09 sie 2020, 17:31
Nie bądź naiwny.
Eyesmon pisze:
09 sie 2020, 17:31
99% gejów i lesbijek żyje sobie spokojnie na tym świecie i nie ma żadnego problemu. Ten 1% to są zawodowi wichrzyciele robiący zadymy na zlecenie
Odczuwam pewien dysonans. Czy ty naprawdę własnie stwierdziłeś, że wszyscy geje i lesbijki na tym świecie są szczęśliwi ze swojej sytuacji a jedynie ci, ktorym zapłacili robią zadymy? I to ja jestem naiwny?

Wiesz znam parę osób odmiennej orientacji. Nie nazwę ich lgbt bo to ludzie a nie ideologia. Nikt ich nie goni, nie krzywdzi, nie obraża, nie wypisuje na ich domach haseł. Po prostu żyją

Moja mama podczas studiów medycznych w latach 70 na roku miała parę gejów o których każdy wiedział i też nikt z tym nie miał problemu

Duża część artystów w powojennej Polsce była homo i też jakoś nikt z tym nie miał problemu

To co się dzieje teraz to jest wywoływanie wojny. Sztuczny problem nietolerancji wobec osób homo podsycany działaniami które bulwersują ludzi. Mnie tak samo bulwersuje obsciskujaca się, ubrana w skórzane maski para homo na paradzie jak obsciskujaca się i sliniaca para hetero w autobusie.

Jakbym Ci zaczął machać łapami przed oczami krzycząc że marchewka jest lepsza od kapusty, ludzie robiliby demonstracje na ten temat, autorytety wypowiadałyby się że Ci którzy jedzą kapustę to zaściankowy ciemnogród to uwierz mi. Też po pewnym czasie zacząłby Cie irytować sam widok marchewki. Wciskanie ideoologi na siłę zawsze budzi opór. I to właśnie robi ten 1% (jeśli poczujesz się lepiej niech to będzie 3% a nie 1)

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 09 sie 2020, 18:04

Eyesmon pisze:
09 sie 2020, 17:54
Wiesz znam parę osób odmiennej orientacji. Nie nazwę ich lgbt bo to ludzie a nie ideologia. Nikt ich nie goni, nie krzywdzi, nie obraża, nie wypisuje na ich domach haseł. Po prostu żyją
Ja też, tylko że z "troszeczkę" innymi doświadczeniami ze swojego życia w Polsce. I znam trochę więcej niż "parę".
Eyesmon pisze:
To co się dzieje teraz to jest wywoływanie wojny. Sztuczny problem nietolerancji wobec osób homo podsycany działaniami które bulwersują ludzi. Mnie tak samo bulwersuje obsciskujaca się, ubrana w skórzane maski para homo na paradzie jak obsciskujaca się i sliniaca para hetero w autobusie.
Odkąd miałem 7, 8 lat pamiętam naklejki "zakaz pedalowania" i tego typu akcje ze strony prawicy. Wtedy, kiedy o LGBT w Polsce jeszcze się za bardzo nie słyszało.
NoName1989 pisze:
09 sie 2020, 17:52
PO no cóż przez 8 lat swoich rządów mieli okazję, żeby pomóc biednym i uciśnionym środowiskom lgbtowskim. Czy to zrobili? :)
Lewica czy ludzie LGBT nie lubią PO i bardzo denerwuje ich to, że PO próbuje sobie nimi wycierać mordy.
Eyesmon pisze:
Jakbym Ci zaczął machać łapami przed oczami krzycząc że marchewka jest lepsza od kapusty,
Prawa człowieka to nie demonstracja o marchewce i kapuście. To, że rząd PiS wydał LGBT wojnę i sam, nieprowokowany zresztą, zrobił z tego całą kampanię a Trzaskowskiego przedstawił jako człowieka LGBT pokazuje idealnie, kto tu LGBT gra. I nie jest to środowisko ludzi LGBT tylko właśnie rząd, podsycający nienawiść i podziały w społeczeństwie.

Natomiast co do całej sprawy, zacytuję post z którym się zgadzam najbardziej
1. Pobicie to pobicie, to chyba nie ulega wątpliwości. Natomiast przy samym pobiciu warto popatrzeć na brak uszczerbku na zdrowiu oraz na prowokujące zachowanie samego poszkodowanego.
2. Mimo, że są przesłanki popełnienia przestępstwa - cały materiał dowodowy jest zabezpieczony. Generalnie ani mataczenie, ani opieranie się aresztowaniu nie miało miejsca. Nie było przesłanek, żeby stosować taki mocny środek zapobiegawczy jak areszt. Zatem areszt, pomimo braku przesłanek stanowi dla mnie dowód na manipulację polityczną.
3. Polskie sądy ogólnie nadużywają tego środka, decyzji tej nie powinien podejmować skład jednoosobowy - co po raz kolejny sugeruje manipulację polityczną.
4. Cieszę się, że w sprawie aktywnie uczestniczą posłowie Lewicy, nie sposób nie dojrzeć w tym delikatnego, ale jasnego, kolejnego kroku w stronę autorytaryzmu. Cieszę się, że zamiast byczyć się w Chorwacji działają w tej sprawie.
Natomiast zwijanie teraz ludzi którzy po prostu wyszli na ulicę i nic nie robią tylko najwyraźniej wprawiają kogoś w strach z powodu tego, że wyszli na ulicę to cóż... nie może być na to zgody. A znakomita większość tych ~50 osób własnie nic nie robiła. Tylko tam była.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4428
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 sie 2020, 18:16

@Magnum ok. Nie ma sensu żebyśmy się klocili bo i tak się nie przekonamy wzajemnie. Ale szanuje Twoje podejście

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 sie 2020, 18:19

@Magnum , a to pamiętasz? 12 lat temu w taki sposób policja zachowywała się wobec wszystkich kibiców, którzy byli w pociągu. Też agresywnych kilka godzin wcześniej było może 20 osób, ale policja nie patrzy kogo bije, kogo aresztuje. Liczą się STATYSTYKI. To żadna konkretna akcja wobec lgbt, a wobec jednego pajaca, reszta przeszkadzała, skakała po radiowozie, no to policja zrobila pokazówkę i zawinęła trochę ludzi.

Ale może gdyby użyła pałek, gazu, jak wobec kibiców - byłoby sprawiedliwie? ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 09 sie 2020, 18:22

cloner pisze:
09 sie 2020, 18:19
ale policja nie patrzy kogo bije, kogo aresztuje. Liczą się STATYSTYKI.
Dlatego o policji mam zdanie pewnie podobne do Twojego ;)

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 09 sie 2020, 19:59

venomik pisze:
09 sie 2020, 16:44
czarny samael pisze:
09 sie 2020, 16:33
To mnie rusza dużo bardziej niż główny wątek
Czemu?
Ponieważ tutaj jest bardzo konkretna sprawa, z jednoznacznym poszkodowanym, który może nie mieć okazji doczekać się sprawiedliwości z uwagi na irracjonalne decyzje służb/władz.

Sprawa Margot, to sprawa która jest wprost niedorzeczna. Tą niedorzecznością jest domaganie się wypuszczenia z aresztu osoby która atakowała fizycznie inną, de facto dopuściła się rabunku i zniszczenia mienia, a co gorsze: chwaliła się tym i jak już wiem, takze olała dozór policyjny i nie stawiła się na komisariacie w zgodzie z wyrokiem pierwszej instancji.
Dlatego jedno mnie może podkurwić, a ta główna inba absolutnie nie, bo gdy nacjole odwalali przy 11.11, to byłem jednoznacznie za tym żeby ich powstrzymać niezależnie od tego jakich ran przy tym doznają.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 sie 2020, 20:04

Magnum pisze:
09 sie 2020, 20:01
Ja jeszcze tylko przypomnę, że najwyraźniej w drugą stronę niekoniecznie policja tak działa, jak to chcecie przedstawić.
A ja dodam świeży filmik:

edit:

Magnum zdążył usunąć swój post ;)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 09 sie 2020, 20:10

Szacun dla gościa za panowanie nad sobą. Myśle, że gdyby jej przyjebal nikt nie byłby zdziwiony.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 09 sie 2020, 20:12

cloner pisze:
09 sie 2020, 20:04
Magnum zdążył usunąć swój post ;)
Zdązyłem, bo stwierdziłem, że nie ma się co przekrzykiwać, bo jak już wyzej mówiłem - zgadzam się z tym, że za czyny trzeba płacić. Nie zgadzam się z tym, jak są traktowani ludzie jeśli po drugiej stronie są traktowani w ten sposób, co wrzuciłem w artykule. Ale wiem, że można przyjść i rzucić inny przykład hipokryzji. Na co przyjdzie ktoś i powie, że patrz jednak na to. Na co znowu rzucę coś i tak wkoło macieju.
czarny samael pisze:
09 sie 2020, 19:59
i jak już wiem, takze olała dozór policyjny i nie stawiła się na komisariacie w zgodzie z wyrokiem pierwszej instancji.
Możesz coś podlinkować? Bo jak czytałem to sytuacja wyglądała zgoła inaczej, ale kto wie, może czytałem zmanipulowane dane.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3355

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 09 sie 2020, 20:29

Ten koles moze spokojnie tamta pania zglosic na policje bo pluc na kogos jeszcze w obecnej sytuacji to jest ostre przegiecie. Nawet powinien. Ja bym ja chyba sprowadzil do parteru pomijajac juz to ze nie pojawilbym sie w takim miejscu zeby pociskac jakies kocopoly ze czuje sie jednorozcem co jest prowokacja nastawiona na wywolanie wlasnie tego typu rekacji zeby potem wrzucic ja do sieci z podpisem "oto ta slynna tolerancja LGBT".

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 09 sie 2020, 20:59

No gruba przesada w wykonaniu Janusza. Chyba nikt normalny by nie wytrzymał słysząc, że ktoś tam czuje się jednorożcem. A, że hasło miała "stop przemocy" i "miłuj bliźniego"? Oj tam, dali to trzymała.
Akcje muremzamargot są takim śmieszkiem, że to LPG ora się samo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”