O futbolu na luzie... - Strona 5527

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Czy podoba Ci się zniesienie zasady o golu na wyjeździe?

Tak
27
68%
Nie
6
15%
Nie wiem
3
8%
To zależy, czy mój klub na niej skorzystał/skorzysta
4
10%
Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 01 wrz 2020, 16:31

Messi i Ronaldo walili w niej po 40-kilka bramek, bo byli geniuszami i grali w kosmicznych drużynach, ale City pokazuje, że ten dorobek strzelecki Barcelony czy Realu to wcale nie jest jakaś abstrakcja. City Pepa (poza pierwszym sezonem) robi średnio 100 bramek na sezon, niewiele mniej niż Barcelona Pepa, a co byłoby gdyby tam w miejsce Sterlinga/Mahreza wstawić Messiego/Ronaldo? Czy to oznacza, że Premier League to liga ogórków? Co z kolei nie oznacza, że drużyny z dołu tabeli La Ligi to poziom Premier League, ale z perspektywy czasu to jakiś kosmos jak przeładowane kadry miały Barcelona i Real, np. w ostatnim sezonie Mourinho w Realu grali Ronaldo, Benzema, Higuain, Di Maria, Ozil, Xabi Alonso, Modric, Marcelo, a taki Callejon (późniejsza gwiazda Serie A) pełnił rolę Lucasa Vazqueza. Barcelona lekką ręką oddawała Alexisa Sancheza, bo się nie sprawdza, a na ataku grali tam Neymar, Suarez i Messi. Starczyłoby na trzy obecne Realy/Barcelony pod względem potencjału w ataku. A że te drużyny grały na Messiego/Ronaldo, to ci (pomimo bycia najlepszymi w historii) nabijali statsy do granic możliwości.

To jest coś nie do powtórzenia IMHO: w sensie, talenty takiego pokroju które trafią na takie idealne warunki jak Messi i Ronaldo. Taki Ronaldo przez 9 lat w Madrycie grał obok Benzemy, Higuaina, Bale'a, Di Marii, Isco, Jamesa, Ozila, Modricia, Kroosa, Xabiego Alonso, Marcelo (ścisły top historyczny w ataku na swojej pozycji), a Messi w Barcelonie obok Villi, Suareza, Neymara, Henry'ego, Xaviego, Iniesty, Fabregasa, Sancheza, Eto'o, Daniego Alvesa czy Alby. Można złapać się za głowę.

Od paru lat Ronaldo jest już słabszy i Lewy to (co najmniej) ta sama półka (Ronaldo przez grę w Juventusie jest pewnie trochę niedoceniany), Messi jest półkę wyżej od reszty, ale to Messi, nikogo takiego nie było i pewnie nie będzie.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 01 wrz 2020, 18:10

Nie sposób się nie zgodzić, ale wszystko sprowadza się do tego, że znowu mówimy tylko o Barcelonie I Realu, którzy zdominowali ligę na lata. Coś tam w jednym sezonie postraszyło Atleti (jak Bayern postraszyła Borussia) i wszystko wróciło do normy. Real, Barca i długo nic bo dwie drużyny zbudowały tak mocny skład, że nawet w dobie kryzysu ktoś zajmie drugie miejsce

Lewego można rozliczać z bramek i na tym polegała ta statystyka. To typowa 9 i tak jak dwóch, być może najlepszych piłkarzy w historii, jest maszyną do strzelania bramek. CR do Manchesteru poszedł jako 18latek,Messi zadebiutował w wieku 17 czy 18 lat w Barcelonie, a Lewy wypłynął na szerokie wody w wieku 22 lat będąc nołnejmem z Polski i rezerwowym napastnikiem BVB więc ciężko porównywać żeby miał w karierze tyle bramek co Leo czy CR ;) zresztą z tej słabej Bundesligi wskoczył do elity strzelców w Europie

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2341

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 01 wrz 2020, 19:26

statystyka goli lewego oczywiscie imponujaca, ale statystyka 'big chances missed', w ktorej tez zdecydowanie w europie rzadzi lewy pokazuje, ze chyba jednak warunki na nabijanie cyferek ma najlatwiejsze, bo mimo ze strzela rekordowe liczby bramek, to ma tych sytuacji kreowane przez kolegow takie ilosci, ze jednoczesnie lideruje w statystyce zmarnowanych okazji (zarowno w lidze, jak i w lm). ponizej ostatni sezon, ale ostatnim 5-leciu tez lewy prowadzi w tej niechlubnej statystyce

a tutaj fajna statystyka z ostatniego 5-lecia pokazujaca, ze to, co robi nowy gracz man city wymyka sie jakiejkolwiek logice i nie za bardzo jest go do kogo porownac. gosc strzela na poziomie najlepszych w europie jakby "przy okazji", bo ze stylu gry wychodzi ze jest bardziej dogrywajacym i jest jedynym wsrod czolowych strzelcow europy gosciem, ktory kreuje znacznie wiecej sytuacji, niz ich sam marnuje, podczas gdy reszta swiata zeby wykrecic zblizone do messiego numery musi skupiac sie tylko i wylacznie na wykanczaniu i to na sporo gorszej skutecznosci

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 01 wrz 2020, 19:32

Czasem się zastanawiam czy ci wszyscy fanatycy liczb i wszelakich statystyk są w ogóle fanami piłki czy matematyki.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 01 wrz 2020, 19:37

moody to taki fanboj, że pewnie tych statystyk szukał z żyłkami :mrgreen: jak w tym memie ;)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2341

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 01 wrz 2020, 19:40

przepraszam to juz sie nie powtorzy. nastepnym razem napisze po prostu: biedak lewy ma ciezej. bo tak. bez zadnych argumentow. mam nadzieje, ze dzieki temu obejdzie sie bez przypierdolek

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 01 wrz 2020, 19:47

“Statistics are like bikinis. What they reveal is suggestive, but what they conceal is vital.”

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1757
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 02 wrz 2020, 10:40

No, może nie do końca na luzie:

„Od lat jedna z najbardziej prominentnych osób w polskiej piłce nożnej, 68-letni Andrzej Placzyński, jest szarą eminencją Polskiego Związku Piłki Nożnej (PZPN), mającą wpływ nie tylko na obsadę sztabu trenerskiego polskiej kadry, lecz także na powoływany skład czy wybór sparingpartnerów. Korzysta na tym kierowana przez niego firma Lagardere Sports Poland (LSP), wcześniej działająca pod nazwą SportFive. Firma od lat zarabia miliony na współpracy ze związkiem oraz klubami piłkarskiej ekstraklasy. W 2017 roku PZPN, kierowany przez Zbigniewa Bońka, przedłużył z firmą Placzyńskiego umowę na pośrednictwo m.in. w pozyskiwaniu sponsorów dla polskiej reprezentacji”

https://www.tvp.info/49670665/kapitan-e ... a-pawla-ii
https://natemat.pl/30341,andrzej-placzy ... y-per-view

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 02 wrz 2020, 11:00

Najlepsze też są statystyki gdzie weźmiemy napastnika i porównamy jego bramki ze skrzydłowymi jakie strzelił w lidze i reprezentacji, mając świadomość, że Messi już zrezygnował z kadry a np. Ronaldo odmówił meczy w Lidze Narodów. Oczywiście też mało istotne jest przy takiej statystyce, że porównywana jest tu Bundesliga do La Liga gdzie przynajmniej na papierze liga Hiszpańska jest uważana za lepszą i bardziej wymagającą, ale tu każdy będzie miał swoje zdanie i zawsze jako argument może przytoczyć przykład Bayernu i Barcy i wyniku 8-2 przeciwko drużynie zmęczonej maratonem ligowym i która ma wewnętrzne konflikty i ogólnie w tym momencie jest w rozsypce. Lewandowski jest genialnym piłkarzem, ale ta statystyka wyraźnie jest podrysowana pod niego... Ale wszyscy tu będą beeeczeć, że jak tak może być, toż to Lewy skarb narodowy jaki na statystyki walczy z Messim i CR7... ple ple ple
Jeszcze Ci powiedzą, że jesteś oryginałem na forum, mimo, że siedzę tu od 8,5 roku a średnia moich postów to dwa dziennie... Z czego większość tutaj piszę o grach i sportach walki a czasem i coś wrzucę na temat Realu. Tutaj z kolei mam swój punkt widzenia na przedstawioną statystykę i cóż, tak uważam no... Tak samo jak kiedyś była dyskusja gdzie krytykowałem Zidana za jego decyzje czy rozwiązania taktyczne, ale jednocześnie przyznawałem, że sukcesów mu trudno odmówić, jednak jego zwycięstwa często są wymęczone i to był okres gdy przejął drużynę po Solarim i osiągał gorsze rezultaty niż Lopetegui i wspomniany Solari...

No przynajmniej się nie boje mówić to co myślę, bo czasem zauważyłem, że ludzie na forach potrafią zrobić taką nagonkę, bo ktoś ma odmienne zdanie niż inni, że część osób boi się później w ogóle udzielać ;)

Ja w każdym razie uważam, że ta statystyka jest trochę przerysowana, ale mimo wszystko imponująca.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 wrz 2020, 11:04

Hahaha, Placzyński zarabia miliony, trzęsie wszystkim od 20 lat przecież. Pamiętam jak Tomaszewski już 15 lat temu grzmiał, że Placzyński to aferzysta, itd.

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 580

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 02 wrz 2020, 11:49

Salas11 pisze:
01 wrz 2020, 19:32
Czasem się zastanawiam czy ci wszyscy fanatycy liczb i wszelakich statystyk są w ogóle fanami piłki czy matematyki.
No tak, bo przecież to się wyklucza żeby pasjonować się pięknem sportu i jednocześnie próbować go lepiej zrozumieć dzięki analizie statystyk.

Awatar użytkownika
Kamil_77
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 9

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil_77 » 02 wrz 2020, 12:39

Kesz pisze:
02 wrz 2020, 11:00
Najlepsze też są statystyki gdzie weźmiemy napastnika i porównamy jego bramki ze skrzydłowymi jakie strzelił w lidze i reprezentacji, mając świadomość, że Messi już zrezygnował z kadry a np. Ronaldo odmówił meczy w Lidze Narodów. Oczywiście też mało istotne jest przy takiej statystyce, że porównywana jest tu Bundesliga do La Liga gdzie przynajmniej na papierze liga Hiszpańska jest uważana za lepszą i bardziej wymagającą, ale tu każdy będzie miał swoje zdanie i zawsze jako argument może przytoczyć przykład Bayernu i Barcy i wyniku 8-2 przeciwko drużynie zmęczonej maratonem ligowym i która ma wewnętrzne konflikty i ogólnie w tym momencie jest w rozsypce. Lewandowski jest genialnym piłkarzem, ale ta statystyka wyraźnie jest podrysowana pod niego... Ale wszyscy tu będą beeeczeć, że jak tak może być, toż to Lewy skarb narodowy jaki na statystyki walczy z Messim i CR7... ple ple ple
Jeszcze Ci powiedzą, że jesteś oryginałem na forum, mimo, że siedzę tu od 8,5 roku a średnia moich postów to dwa dziennie... Z czego większość tutaj piszę o grach i sportach walki a czasem i coś wrzucę na temat Realu. Tutaj z kolei mam swój punkt widzenia na przedstawioną statystykę i cóż, tak uważam no... Tak samo jak kiedyś była dyskusja gdzie krytykowałem Zidana za jego decyzje czy rozwiązania taktyczne, ale jednocześnie przyznawałem, że sukcesów mu trudno odmówić, jednak jego zwycięstwa często są wymęczone i to był okres gdy przejął drużynę po Solarim i osiągał gorsze rezultaty niż Lopetegui i wspomniany Solari...

No przynajmniej się nie boje mówić to co myślę, bo czasem zauważyłem, że ludzie na forach potrafią zrobić taką nagonkę, bo ktoś ma odmienne zdanie niż inni, że część osób boi się później w ogóle udzielać ;)

Ja w każdym razie uważam, że ta statystyka jest trochę przerysowana, ale mimo wszystko imponująca.
Ale jak Ciebie brać poważnie jak w każdym poście zaznaczasz że Messi zakończył grę w kadrze i dlatego ma mniej bramek niż Lewy?
Zdradzę Ci sekret, Messi nadal gra dla reprezentacji :wink:

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 02 wrz 2020, 12:55

Kamil_77 pisze:
02 wrz 2020, 12:39
Kesz pisze:
02 wrz 2020, 11:00

Ale jak Ciebie brać poważnie jak w każdym poście zaznaczasz że Messi zakończył grę w kadrze i dlatego ma mniej bramek niż Lewy?
Zdradzę Ci sekret, Messi nadal gra dla reprezentacji :wink:
Serio? No za tym knypkiem nie nadążysz ;) on wiele razy już rezygnował z kadry i do niej wracał ;) można się pogubić. Ale jeśli gra, to ok. Co nie zmienia faktu, że nadal to są zawodnicy o innych rolach na boisku ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6534

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 wrz 2020, 13:03

Mam deja vu bo to samo pisaliście chyba przy Złotej Piłce dla Lewego pod koniec 2019 roku i fakcie, że w roku kalendarzoeym strzelił najwięcej bramek.

Karawana jedzie dalej, Lewy nakurwia, a niektórzy dalej swoje.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 02 wrz 2020, 22:36

Wojtekb pisze:
02 wrz 2020, 11:49
pasjonować się pięknem sportu
+
Wojtekb pisze:
próbować go lepiej zrozumieć dzięki analizie statystyk
=
Wojtekb pisze:

to się wyklucza
Poprawiłem składnię, teraz jest dobrze :)

A tak już zupełnie serio, żadna statystyka nie zastąpi Ci 90 minut meczu. W sensie oglądania. Dziś na podstawie samych statystyk można wyrobić sobie zdanie na temat jakiegoś zawodnika, potem ewentualnie obejrzeć kompilację na yt i wyrok gotowy. Jako fan Interu w minionej dekadzie przerobiłem kilku takich co liczby mieli dobre a na boisku wyglądali momentami karykaturalnie, miałem obraz tego jak wyglądało te ich nabijanie liczb.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”