Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1406

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 paź 2020, 13:52

cloner pisze:
27 paź 2020, 13:51
Conrado pisze:
27 paź 2020, 13:48
Cloner założmy że Ty jesteś porządnym facetem z zasadami i zostałbyś w takiej sytuacji przy swojej partnerce w takiej sytuacji(odpukać) ale statystycznie 8 na 10 facetów podwija kitę i ucieka zostawiając kobietę i chorego dzieciaka samym sobie bo państwo zapewnia tylko niewielką część pomocy a kobieta mająca plany na przyszłość zostaje zmuszona do bycia opiekunką 24 h na dobę do końca życia dziecka.
Eeeee, ale wiesz że dziecko, nawet chore, można oddać nawet do "okna życia"?
Chcesz niepełnosprawne dziecko oddawać do okna życia i mówisz o sobie że jesteś "obrońcą życia" ? :boje się: :boje się: :boje się:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 13:53

sickstick pisze:
27 paź 2020, 13:52
Chcesz niepełnosprawne dziecko oddawać do okna życia i mówisz o sobie że jesteś "obrońcą życia" ?
Gdzie napisałem że chcę? :suicide: informuję jedynie, że obecnie jest taka prawna możliwość

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 paź 2020, 13:56

cloner pisze:
27 paź 2020, 13:53
sickstick pisze:
27 paź 2020, 13:52
Chcesz niepełnosprawne dziecko oddawać do okna życia i mówisz o sobie że jesteś "obrońcą życia" ?
Gdzie napisałem że chcę? :suicide:
Zaproponowałeś takie rozwiązanie. W dyskusji ogólnej "o innych ludziach" taką postawę można tłumaczyć "gdybym był na jego miejscu, to zrobiłbym właśnie tak".

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 13:57

sickstick pisze:
27 paź 2020, 13:56
Zaproponowałeś takie rozwiązanie. W dyskusji ogólnej "o innych ludziach" taką postawę można tłumaczyć "gdybym był na jego miejscu, to zrobiłbym właśnie tak".
To jest rozwiązanie dla osób, które nie chcą zabijać swoich dzieci, a jednocześnie nie są pewne czy poradzą sobie z chorym dzieckiem. Wg konstytucji każdy ma prawo do życia.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 13:58

cloner pisze:
A kto wspomoże moje życie psychiczne, gdy moja żona samodzielnie będzie mogła podjąć decyzję o aborcji? Bardzo egoistyczne podejście, kobiety ciągle tylko "ja", "ja" i "ja". A kiedy pojawi się "dziecko" i "mąż/partner" w rozmowach?
Ale kto Ci powiedział, że kobiety podejmują takie decyzje same? Nie byłeś nigdy w poważnym związku, więc może nie wiesz - ale kobiety o tak poważnych decyzjach długo dyskutują z partnerami. Jakby Twoja laska nie chciała Cię pytać o zdanie, Twoja psychika miałaby się dobrze, bo dokonałaby aborcji za Twoimi plecami.
cloner pisze:
I co? Kobiety mają porzucać dzieci, bo faceci się zwijają? Co to w ogóle za pomysł?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 27 paź 2020, 13:59

cloner pisze:
I myślisz że dla matki która wiedząc że przez 9 miesięcy będzie nosiła pod sercem zdeformowanego dzieciaka zdolnego do życia przez kilka godzin/minut w ogromnych bólach nie jest tragedia która zamieni się w traumę depresję i cholera wie co jeszcze ?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 paź 2020, 14:00

Czyli postawa clonera jest prosta.

Jeśli nie chcesz dziecka z ciężkim upośledzeniem, to wykonując na nim aborcję jeśli zabójcą i nie powinieneś mieć do tego prawa.

Ale rodząc je oddając od okna życia jesteś w porządku, przecież takie upośledzone dziecko i tak głownie cierpi i nie wiele kojarzy, wiec może nawet się nie zorientuje że jest sierotą której nikt nie kocha.

Bądź jak cloner, bądź obrońcą życia.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 14:02

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 13:58
Ale kto Ci powiedział, że kobiety podejmują takie decyzje same? Nie byłeś nigdy w poważnym związku, więc może nie wiesz - ale kobiety o tak poważnych decyzjach długo dyskutują z partnerami. Jakby Twoja laska nie chciała Cię pytać o zdanie, Twoja psychika miałaby się dobrze, bo dokonałaby aborcji za Twoimi plecami.
WOW. Nowe teorie od Futbolowej, w ciążę zajść można tylko gdy się jest w poważnym związku :lol2: no nie mam już pytań.
futbolowa pisze:
27 paź 2020, 13:58
I co? Kobiety mają porzucać dzieci, bo faceci się zwijają? Co to w ogóle za pomysł?
Pomysł, który dopuszcza prawo. Nie ja go wymyśliłem.

Conrado pisze:
27 paź 2020, 13:59
I myślisz że dla matki która wiedząc że przez 9 miesięcy będzie nosiła pod sercem zdeformowanego dzieciaka zdolnego do życia przez kilka godzin/minut w ogromnych bólach nie jest tragedia która zamieni się w traumę depresję i cholera wie co jeszcze ?
Ale ona tego nie wie przez 9 miesięcy, nie kłam. Przecież takie badania się robi najwcześniej w 3-4 miesiącu. A wtedy i tak nie ma żadnej pewności, w następnych miesiącach się robi kolejne.

Na bzdury sicksticka odpisywać nie będę, mija się z prawdą w 100%.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 14:06

cloner pisze:
27 paź 2020, 14:02
WOW. Nowe teorie od Futbolowej, w ciążę zajść można tylko gdy się jest w poważnym związku no nie mam już pytań.
Jak zwykle wyciągasz wnioski z dupy. Mówię o poważnych związkach, bo w poważnych związkach ludzie ze sobą rozmawiają. Jak zapłodniłeś przypadkową dupę na dyskotece i nigdy więcej jej nie widziałeś, owszem, mogła zajść w ciążę, ale raczej wspomnianych przeze mnie rozmów z Tobą nie odbywała.
cloner pisze:
Pomysł, który dopuszcza prawo. Nie ja go wymyśliłem.
Ale rzuciłeś jako propozycję ;)
cloner pisze:
Ale ona tego nie wie przez 9 miesięcy, nie kłam. Przecież takie badania się robi najwcześniej w 3-4 miesiącu. A wtedy i tak nie ma żadnej pewności, w następnych miesiącach się robi kolejne.
A ktoś pisał, że wie przez 9? Czy że przez tyle nosi? Po czasie już wie, więc sumując - wie, że trwało to 9 miechów :(

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 14:07

A co, jeśli kobieta urodzi takie dziecko, mąż je wychowuje, a kobieta się zwinie?
A co, jeśli mąż chce aborcji, bo nie chce takiego dziecka, a kobieta chce je urodzić?
Nie chcę już wchodzić w dyskusję - piszę tylko, żeby to sobie przemyśleć.

Sick, nie rozumiesz jednej rzeczy - cloner nie chce zmuszać kobiet do wychowania takich dzieci. Nie chce też zmuszać ojców. I nie ma znaczenia czy tutaj mówimy o zdrowym czy o chorym dziecku - możesz i takie i takie oddać do okna życia albo do adopcji. Nikt nie chce zmuszać do wychowania.

Aczkolwiek warto ustalić parę kwestii, bo mam wrażenie, że się nie dogadacie nigdy - bo jedni dają argumenty za powszechną aborcją, inni mówią o obowiązku rodzenia uszkodzonych płodów, a jeszcze inni o obowiązku ich wychowania.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 14:08

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 14:06
A ktoś pisał, że wie przez 9? Czy że przez tyle nosi?
No Conrado. Przeczytaj uważnie jego post.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 14:09

Conrado pisze:
27 paź 2020, 13:59
wiedząc że przez 9 miesięcy będzie nosiła pod sercem zdeformowanego dzieciaka
Wie, że będzie nosiła przez 9msc. Więc musi wiedzieć na początku. Chyba, że ciąża będzie trwała 12msc albo zaliczamy do "noszenia pod sercem" też pierwsze miesiące po porodzie :) Ale to już kwestia złego doboru słów pewnie.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 14:09

DDK pisze:
27 paź 2020, 14:07
A co, jeśli kobieta urodzi takie dziecko, mąż je wychowuje, a kobieta się zwinie?
A co, jeśli mąż chce aborcji, bo nie chce takiego dziecka, a kobieta chce je urodzić?
Nie chcę już wchodzić w dyskusję - piszę tylko, żeby to sobie przemyśleć.
To są ich decyzje - i o to się rozchodzi. Nikomu z zewnątrz nic do tego.
DDK pisze:
27 paź 2020, 14:07
Sick, nie rozumiesz jednej rzeczy - cloner nie chce zmuszać kobiet do wychowania takich dzieci. Nie chce też zmuszać ojców. I nie ma znaczenia czy tutaj mówimy o zdrowym czy o chorym dziecku - możesz i takie i takie oddać do okna życia albo do adopcji. Nikt nie chce zmuszać do wychowania.
Ale tylko kobieta w tym układzie jest zmuszona chodzić w ciąży i rodzić.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 14:10

cloner pisze:
27 paź 2020, 14:08
No Conrado. Przeczytaj uważnie jego post.
Wiem, że tak napisał, ale ja to potraktowałam jak skrót myślowy - da się zrozumieć, o co chodziło :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 14:13

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 14:09
To są ich decyzje - i o to się rozchodzi. Nikomu z zewnątrz nic do tego.
A jak urodzą i to jest ich dziecko to też nikomu z zewnątrz do tego, żeby decydowali czy dadzą mu żyć? :)
futbolowa pisze:
27 paź 2020, 14:09
Ale tylko kobieta w tym układzie jest zmuszona chodzić w ciąży i rodzić.
Odpowiedz była do Sicka, który wytykał clonerowi, że jako obrońca życia proponuje rozwiązanie urodzenia i oddania. Oczywiście, że jest to "obrona życia". Pytanie czy jest to lepsze rozwiązanie to inna kwestia.

PS. Ja tylko pytam i skłaniam do refleksji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”