Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1407

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 14:14

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 14:10
Wiem, że tak napisał,
To po cholerę piszesz ciąg dalszy, jakbyś nie wiedziała.
Ale cud, kobieta przyznała się do błędu.

To tyle ;)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 14:21

cloner pisze:
27 paź 2020, 14:14
Ale cud, kobieta przyznała się do błędu.
Nie pierwszy i nie ostatni raz, nie wiem czemu tak to przeżywasz :)
DDK pisze:
27 paź 2020, 14:13
A jak urodzą i to jest ich dziecko to też nikomu z zewnątrz do tego, żeby decydowali czy dadzą mu żyć?
Mógłbyś rozwinąć? Nie do końca rozumiem, co masz na myśli :D
DDK pisze:
27 paź 2020, 14:13
Odpowiedz była do Sicka, który wytykał clonerowi, że jako obrońca życia proponuje rozwiązanie urodzenia i oddania. Oczywiście, że jest to "obrona życia". Pytanie czy jest to lepsze rozwiązanie to inna kwestia.
Jasna sprawa. Problem tej dyskusji jest taki, że żaden z Was nigdy nie był i nie będzie w ciąży i dyskutujecie o czymś, czego nawet nie jesteście sobie w stanie wyobrazić. Myślę, że gdybyście to Wy mieli nad sobą wizję takiego cierpienia, jak mają zagwarantowane kobiety rodzące zdeformowane dzieci, myślelibyście o tym inaczej. Tak jak my nie będziemy w stanie sobie wyobrazić jakichś kwestii związanych z jądrami np. ;)

Ja mam za sobą dwie ciąże. I całkiem niedawną rozkminę, czy aby nie jestem w trzeciej. I, tak, rozważałam, czy w razie czego powinnam w ogóle urodzić. Na szczęście nie musiałam o tym decydować, bo test wyszedł negatywny.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 14:26

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 14:21
Mógłbyś rozwinąć? Nie do końca rozumiem, co masz na myśli
Dałaś argument, że decyzja o życiu i śmierci takiego dziecka jest tylko i wyłącznie w kwestii rodziców. Do kiedy? Do 3msc? Do 6msc? Do 9msc ciąży? A może po urodzeniu też? Kiedy to się zmienia? Czy po urodzeniu kwestia życia dziecka jest już w kwestii Państwa czy dalej rodziców?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 27 paź 2020, 14:26

Naprawdę ma to znaczenie czy jest to 9 czy 3 miesiące,rozumiem że jeśli opcja numer 2 to trauma będzie mniejsza a depresja krótsza ? :)
Widze że wszystko sprowadza się do tego że kobieta ma rodzić bo Bog tak chciał przecież inaczej nie dałby jej macicy gdyby tego nie chciał :)
To jest cudowne że mamy w naszym kraju tak wielu bogobojnych obywateli problem w tym że kiedy taka tragedia spotyka kogoś będącego prolife to w bardzo szybko w tejkwestii staje się cholernym lewakiem szukając z przerażeniem w oczach kontaktu do kliniki żeby abortować cichaczem.
jakiś czas temu ktoś straszył że jest w posiadaniu listy nazwisk prominentnych polityków pisu którzy fundowali swoim kochankom aborcję kiedy ciąża była zdrowa, szkoda że tego nie ujawniono.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 paź 2020, 14:27

Pomijając dyskusję, zaciekawiła mnie jedna rzecz. Mam nadzieję że cloner zna odpowiedź, w końcu to on wyjechał z "Oknem życia".

Mianowicie jak w ogóle wyglądają sierocińce dla upośledzonych? Wiadomo że rodziny zastępcze wolą raczej adoptować zdrowe dziecko niż upośledzone, zaś w domach dziecka bieda piszczy z każdej strony (kto ma ziomka po domu dziecka ten wie) więc trzymanie tam dziecka np z zespołem downa czy cięższym upośledzeniem jest raczej nie możliwe. Są jakieś specjalne sierocińce dla upośledzonych dzieci, które matki zostawiły w oknie życia?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 14:30

Ale to, że ja byłbym gotów zrobić aborcje, to nie znaczy, że chciałbym, żeby prawo na to pozwalało. Ja jestem gotów narysować graffiti na bloku, ale nie uważam, że prawo powinno mi na to pozwalać. Jestem gotów jechać na czerwonym świetle, ale powinno to być zakazane. Pewnie też byłbym w stanie z dziewczyną zrobić aborcje np. w przypadku wpadki, ale nie uważam, że powinna ona być powszechnie i zawsze dozwolona. To nie jest argument.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 14:32

sickstick pisze:
27 paź 2020, 14:27
Mianowicie jak w ogóle wyglądają sierocińce dla upośledzonych? Wiadomo że rodziny zastępcze wolą raczej adoptować zdrowe dziecko niż upośledzone, zaś w domach dziecka bieda piszczy z każdej strony (kto ma ziomka po domu dziecka ten wie) więc trzymanie tam dziecka np z zespołem downa czy cięższym upośledzeniem jest raczej nie możliwe. Są jakieś specjalne sierocińce dla upośledzonych dzieci, które matki zostawiły w oknie życia?
Ja, niepytany, odpowiem za siebie - nie mam pojęcia. Ale rozmawiamy o tym, jak uważam że powinno być - uważam, że w takim przypadku sierocińce, domy dziecka powinny dostawać dużo większe fundusze niż obecnie. Jak jestem przeciwnikiem pomocy socjalnej, tak pomoc dla sierocińców, domów dziecka czy samotnych rodziców rozumiem i popieram. Niech dostaną pieniądze, które dostaje KK :)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 14:33

DDK pisze:
27 paź 2020, 14:26
A może po urodzeniu też? Kiedy to się zmienia? Czy po urodzeniu kwestia życia dziecka jest już w kwestii Państwa czy dalej rodziców?
Dopytywałam, bo zdanie było nie do końca logicznie napisane i nie byłam pewna, czy dobrze zrozumiałam :)
Kwestie, o których wspominasz, reguluje prawo - są takie, o których możesz decydować (np. do której szkoły pójdzie) i takie, o których nie (np. obowiązek szkolny). Dziecko jest już jednak wtedy oddzielnym bytem, a nie organizmem, którego funkcje życiowe uzależnione są od innego organizmu, więc porównywanie tego jest trochę bez sensu.
sickstick pisze:
27 paź 2020, 14:27
Są specjalne Domy Pomocy Społecznej dla dzieci chorych.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 paź 2020, 14:36

DDK pisze:
27 paź 2020, 14:30
Ale to, że ja byłbym gotów zrobić aborcje, to nie znaczy, że chciałbym, żeby prawo na to pozwalało. Ja jestem gotów narysować graffiti na bloku, ale nie uważam, że prawo powinno mi na to pozwalać. Jestem gotów jechać na czerwonym świetle, ale powinno to być zakazane. Pewnie też byłbym w stanie z dziewczyną zrobić aborcje np. w przypadku wpadki, ale nie uważam, że powinna ona być powszechnie i zawsze dozwolona. To nie jest argument.
Bo mialbys srodki i mozliwosci zeby taka aborcje przeprowadzic? Co z tymi wszystkimi kobietami ktore tych srodkow nie maja?
Ty mowisz: zakazmy aborcje jezeli sytuacja bedzie mnie dotyczyc to i tak sobie poradze. Reszta mnie nie interesuje.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 14:39

DDK pisze:
Super, że Ty byś był w stanie. Problem jest taki, że kobiety, które nie są w tak uprzywilejowanej pozycji robią sobie krzywdę, kiedy są w niechcianej ciąży. Ty fundniesz swojej lasce aborcję, a taka kobieta sięgnie po wieszak.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 paź 2020, 14:42

DDK pisze:
Pewnie też byłbym w stanie z dziewczyną zrobić aborcje np. w przypadku wpadki, ale nie uważam, że powinna ona być powszechnie i zawsze dozwolona.
Zaraz zaraz. Czyli jeśli chodzi o życia innych ludzi to jesteś obrońcą życia, ale kiedy chodzi o twoje życie to nagle obrońcą życia nie jesteś? Ty sam rozważyłbyś aborcję tylko dlatego że wpadka, ale innym byś rozkazał rodzić nawet mimo upośledzeń czy gwałtów? :boje się:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 14:44

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 14:33
Dopytywałam, bo zdanie było nie do końca logicznie napisane i nie byłam pewna, czy dobrze zrozumiałam
Kwestie, o których wspominasz, reguluje prawo - są takie, o których możesz decydować (np. do której szkoły pójdzie) i takie, o których nie (np. obowiązek szkolny). Dziecko jest już jednak wtedy oddzielnym bytem, a nie organizmem, którego funkcje życiowe uzależnione są od innego organizmu, więc porównywanie tego jest trochę bez sensu.
Czyli reguluje to prawo. Ale teraz wg decyzji TK też reguluje to prawo, tylko w inny sposób, niżbyś chciała. Stąd moje pytanie - do kiedy to rodzice mają prawo decydować o życiu dziecka/płodu, a od kiedy Państwo i dlaczego akurat wtedy.
Chlopaczek pisze:
27 paź 2020, 14:36
Bo mialbys srodki i mozliwosci zeby taka aborcje przeprowadzic? Co z tymi wszystkimi kobietami ktore tych srodkow nie maja?
Ty mowisz: zakazmy aborcje jezeli sytuacja bedzie mnie dotyczyc to i tak sobie poradze. Reszta mnie nie interesuje.
Pigułki są dostępne w internecie i kosztują chyba coś koło 400-500zł. Z tego co wiem, to są fundacje, które wspomagają w Europie kobiety i finansują takie pigułki kobietom, które zgłaszają się, że ich nie stać.

Nie, ja tak nie mówię. Gdyby mnie reszta nie interesowała, to byłbym całkowicie obojętny tej dyskusji.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 14:47

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 14:39
Super, że Ty byś był w stanie. Problem jest taki, że kobiety, które nie są w tak uprzywilejowanej pozycji robią sobie krzywdę, kiedy są w niechcianej ciąży. Ty fundniesz swojej lasce aborcję, a taka kobieta sięgnie po wieszak.
A co w przypadku zwykłej wpadki? Też ma to Państwo finansować? J
sickstick pisze:
27 paź 2020, 14:42
Zaraz zaraz. Czyli jeśli chodzi o życia innych ludzi to jesteś obrońcą życia, ale kiedy chodzi o twoje życie to nagle obrońcą życia nie jesteś? Ty sam rozważyłbyś aborcję tylko dlatego że wpadka, ale innym byś rozkazał rodzić nawet mimo upośledzeń czy gwałtów?
[k****], Sick, czytanie ze zrozumieniem. CZy ja chociaż raz napisałem w tym temacie, że rozkazałbym rodzic mimo upośledzeń albo gwałtów? Czy ja chociaż raz [k****] odniosłem się do moich poglądów w kwestii aborcji w sprawie gwałtu? Czy chociaż raz napisałęm, że kobieta NIE powinna mieć prawa do aborcji jeśli płód jest ciężko uszkodzony? To, że Ty sobie dopowiadasz coś, to nie znaczy, że ja mam takie poglądy.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 14:49

DDK pisze:
27 paź 2020, 14:44
Czyli reguluje to prawo. Ale teraz wg decyzji TK też reguluje to prawo, tylko w inny sposób, niżbyś chciała. Stąd moje pytanie - do kiedy to rodzice mają prawo decydować o życiu dziecka/płodu, a od kiedy Państwo i dlaczego akurat wtedy.
Wspominałam o tym - czym innym jest samodzielny człowiek, a czym innym organizm, który poza brzuchem matki nie przeżyłby minuty.
DDK pisze:
27 paź 2020, 14:44
Pigułki są dostępne w internecie i kosztują chyba coś koło 400-500zł. Z tego co wiem, to są fundacje, które wspomagają w Europie kobiety i finansują takie pigułki kobietom, które zgłaszają się, że ich nie stać.
500 zł to dla niektórych kupa kasy. Dostęp do wiedzy dla niektórych jest utrudniony. O dostępie do internetu nie wspominając. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak wygląda życie takich kobiet, a wypowiadasz się z perspektywy dobrze sytuowanego typa.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 14:50

DDK pisze:
27 paź 2020, 14:47
[k****], Sick, czytanie ze zrozumieniem. CZy ja chociaż raz napisałem w tym temacie, że rozkazałbym rodzic mimo upośledzeń albo gwałtów? Czy ja chociaż raz [k****] odniosłem się do moich poglądów w kwestii aborcji w sprawie gwałtu? Czy chociaż raz napisałęm, że kobieta NIE powinna mieć prawa do aborcji jeśli płód jest ciężko uszkodzony? To, że Ty sobie dopowiadasz coś, to nie znaczy, że ja mam takie poglądy.
No właśnie to jest najlepsze w dyskusji z nim.
Ja piszę że jest opcja oddania dziecka, a on twierdzi żę ja bym je oddał :mrgreen: nie pogadasz z niektórymi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”