Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1408

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 14:51

DDK pisze:
27 paź 2020, 14:47
A co w przypadku zwykłej wpadki? Też ma to Państwo finansować? J
Skoro państwo nie edukuje, nie pozwala na podwiązywanie jajowodów, to tak - uważam, że powinno zapewniać opiekę i pomoc takim osobom. Kobieta, która rodzi 15 dziecko, z czego 14 poprzednich żyje w ostrej patologii, nie powinna rodzić więcej dzieci.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 14:52

cloner pisze:
27 paź 2020, 14:50
Ja piszę że jest opcja oddania dziecka, a on twierdzi żę ja bym je oddał nie pogadasz z niektórymi.
Akurat DDK sformułował swoją myśl w 1 osobie, więc trochę inaczej niż Ty ;) Chociaż ja akurat odebrałam to jako teoretyczne rozważania, bo pamiętam ze wcześniejszych dyskusji, że nie zgodziłby się na aborcję, gdyby jego partnerka jej chciała.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 14:54

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 14:52
Akurat DDK sformułował swoją myśl w 1 osobie, więc trochę inaczej niż Ty Chociaż ja akurat odebrałam to jako teoretyczne rozważania, bo pamiętam ze wcześniejszych dyskusji, że nie zgodziłby się na aborcję, gdyby jego partnerka jej chciała.
No właśnie, głowy uciąc sobie nie dam, ale... ja też nie jestem pewien czy choć raz wyraziłem swoje zdanie nt. aborcji, czy tylko cały czas sobie tutaj teoretyzuję.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 paź 2020, 14:55

DDK pisze:
27 paź 2020, 14:44
Pigułki są dostępne w internecie i kosztują chyba coś koło 400-500zł. Z tego co wiem, to są fundacje, które wspomagają w Europie kobiety i finansują takie pigułki kobietom, które zgłaszają się, że ich nie stać.
Jestes calkowicie oderwany od rzeczywistosci tych kobiet. Aborcji nie dokonuja tylko znudzone instagramerki ktorym dziecko przekszadzaloby w dodawaniu zdjec na profil.
Dla Ciebie to moze wydawac sie proste ale dla niektorych problemem jest nawet zakupienie prezerwatyw w aptece nie mowiac o sprowadzeniu tabletek wczesnoporonnych z Holandii czy Norwegii.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 14:56

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 14:49
Wspominałam o tym - czym innym jest samodzielny człowiek, a czym innym organizm, który poza brzuchem matki nie przeżyłby minuty.
Czyli do momentu urodzenia, tak? Ok, to w takim razie aborcja powinna być dozwolona również w 9 miesiącu? Powiedzmy, że nie zagraża ani życiu ani zdrowiu matki.
futbolowa pisze:
27 paź 2020, 14:49
500 zł to dla niektórych kupa kasy. Dostęp do wiedzy dla niektórych jest utrudniony. O dostępie do internetu nie wspominając. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak wygląda życie takich kobiet, a wypowiadasz się z perspektywy dobrze sytuowanego typa.
A skąd wiesz, że sobie tego nie wyobrażam? A wiesz też, że poznałem laskę, która dokonała aborcji? A wiesz, że obracam się w środowisku, gdzie połowa żyje od pierwszego do pierwszego? Koszt 500zł to 1/8 przeciętnego wynagrodzenia. Czyli przeciętny Polak zarabia tyle w 4 dni.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 14:59

cloner pisze:
27 paź 2020, 14:54
No właśnie, głowy uciąc sobie nie dam, ale... ja też nie jestem pewien czy choć raz wyraziłem swoje zdanie nt. aborcji, czy tylko cały czas sobie tutaj teoretyzuję.
Właśnie dlatego mówię, że Ty sformułowałeś to inaczej - rzucając jako jeden z pomysłów.
DDK napisał wprost "pewnie też byłbym w stanie" - co można zrozumieć jako stwierdzenie, co by zrobił, więc nie dziwię się, że tak to jest odbierane.
DDK pisze:
27 paź 2020, 14:56
Czyli do momentu urodzenia, tak? Ok, to w takim razie aborcja powinna być dozwolona również w 9 miesiącu? Powiedzmy, że nie zagraża ani życiu ani zdrowiu matki.
Chyba nie uważałeś na biologii, jeśli myślisz, że dziecko dopiero po urodzeniu jest w stanie przeżyć za organizmem matki :D
DDK pisze:
A skąd wiesz, że sobie tego nie wyobrażam? A wiesz też, że poznałem laskę, która dokonała aborcji? A wiesz, że obracam się w środowisku, gdzie połowa żyje od pierwszego do pierwszego? Koszt 500zł to 1/8 przeciętnego wynagrodzenia. Czyli przeciętny Polak zarabia tyle w 4 dni.
Biorąc pod uwagę to, jak lekko przychodzi Ci stwierdzanie, że takie to łatwe i tanie, naprawdę nietrudno o wniosek, że nie wiesz, jak wygląda życie takich ludzi.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 paź 2020, 14:59

j1mmy pisze:
27 paź 2020, 11:47
Przecież to nie jest protest mający na celu przyciągnięcie nieprzekonanych. To jest protest wyrażający sprzeciw wobec skręcania w stronę Państwa religijnego. Ja tam popieram akcję bazgrania po kościołach jak mówi stare porzekadło : Kto sieje wiatr ten zbiera burzę.
Nadchodzi ten czas, gdy:

Obrazek

😈

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 15:00

Chlopaczek pisze:
27 paź 2020, 14:55
Jestes calkowicie oderwany od rzeczywistosci tych kobiet. Aborcji nie dokonuja tylko znudzone instagramerki ktorym dziecko przekszadzaloby w dodawaniu zdjec na profil.
Dla Ciebie to moze wydawac sie proste ale dla niektorych problemem jest nawet zakupienie prezerwatyw w aptece nie mowiac o sprowadzeniu tabletek wczesnoporonnych z Holandii czy Norwegii.
To rozumiem, że takie osoby też może zwolnimy z rozliczenia PITu? Przecież trzeba zapłacić księgowej za to albo wejść w internetach i sprawdzić czy wszystko jest ok. A jeśli te koszty są takie duże, a ludzie nie korzystają na codzień z internetu to jak możemy tego od nich wymagać? Są rzeczy, która powodują konsekwencje. Jeśli idziesz do pracy - musisz wypełnić PIT. Jeśli zajdziesz w ciąże - musisz liczyć się z kosztami. Koszt wychowania dziecka czy samej ciąż jest pewnie wielokrotnie wyższy niż te 500zł. I kobiety rodziły. A jak jest możliwość zrobienia aborcji za 500zł, to nie ma środków?

Naprawdę, mam wrażenie, że chcecie żyć w Państwie opiekuńczym, gdzie nie ma zasad, gdzie nie ma konsekwencji, gdzie nie ma zahamowań i gdzie to Państwo ma finansować i naprawiać nasze błędy i robić wszystko za nas :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 15:01

Chlopaczek pisze:
27 paź 2020, 14:55
Jeśli dla kogoś problemem jest zakup gumek to zdecydowanie nie powinien uprawiać seksu w ogóle.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 15:02

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 14:59
Chyba nie uważałeś na biologii, jeśli myślisz, że dziecko dopiero po urodzeniu jest w stanie przeżyć za organizmem matki
Mozesz mi odpowiedzieć na pytanie, czy bawi Cię, że będę dalej zgadywał? Zakłądam, że jedno dziecko przeżyje w organizmie matki już od 5 miesiąca, a inne od 8. Więc jakie jest Twoje zdanie?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 paź 2020, 15:03

DDK pisze:
27 paź 2020, 14:47
sickstick pisze:
27 paź 2020, 14:42
Zaraz zaraz. Czyli jeśli chodzi o życia innych ludzi to jesteś obrońcą życia, ale kiedy chodzi o twoje życie to nagle obrońcą życia nie jesteś? Ty sam rozważyłbyś aborcję tylko dlatego że wpadka, ale innym byś rozkazał rodzić nawet mimo upośledzeń czy gwałtów?
[k****], Sick, czytanie ze zrozumieniem. CZy ja chociaż raz napisałem w tym temacie, że rozkazałbym rodzic mimo upośledzeń albo gwałtów? Czy ja chociaż raz [k****] odniosłem się do moich poglądów w kwestii aborcji w sprawie gwałtu? Czy chociaż raz napisałęm, że kobieta NIE powinna mieć prawa do aborcji jeśli płód jest ciężko uszkodzony? To, że Ty sobie dopowiadasz coś, to nie znaczy, że ja mam takie poglądy.
A to przepraszam, po prostu wszedłeś pomiędzy dyskusję clonera ze mną, która dotyczyła właśnie porodów dzieci z upośledzeniem, więc sądziłem że skoro zabierasz w niej głos to znaczy że bronisz jakiegoś stanowiska ;)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 15:06

Nie. Ja chyba tutaj jednoznacznie nigdzie się nie wypowiedziałem w kwestii moich poglądów, napisałem tylko raz, że post który wrzuciłem chyba najlepiej oddaje mój stostunek do tej sprawy.

Ja czasami bronie pewnego stanowiska, a czasami atakuje. Po prostu jak widzę niektóre argumenty to mi ręce opadają, dlatego wchodzę w dyskusję, bo lubię dyskutować. A futbolowa jest jednym z niewielu forumowiczów z którym można podyskutować na wysokim poziomie.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 15:06

DDK pisze:
27 paź 2020, 15:02
Mozesz mi odpowiedzieć na pytanie, czy bawi Cię, że będę dalej zgadywał? Zakłądam, że jedno dziecko przeżyje w organizmie matki już od 5 miesiąca, a inne od 8. Więc jakie jest Twoje zdanie?
Właśnie dlatego, że każdy przypadek jest inny, nie czuję się kompetentna na tyle, by mówić innym, co mają robić i jak to ma wyglądać w każdym przypadku. Mnie dotychczasowy kompromis aborcyjny odpowiadał - i byłabym za jego pozostawieniem, bo gwarantował bezpieczeństwo kobietom i nie narażał dzieci na umieranie w męczarniach, a przede wszystkim pozostawiał rodzicom wybór, co zrobią.
cloner pisze:
27 paź 2020, 15:01
Jeśli dla kogoś problemem jest zakup gumek to zdecydowanie nie powinien uprawiać seksu w ogóle.
No, powiedz to facetom gwałcącym swoje żony, gdy mówią "nie".
DDK pisze:
27 paź 2020, 15:00
Naprawdę, mam wrażenie, że chcecie żyć w Państwie opiekuńczym, gdzie nie ma zasad, gdzie nie ma konsekwencji, gdzie nie ma zahamowań i gdzie to Państwo ma finansować i naprawiać nasze błędy i robić wszystko za nas
Ta, jasne. Bo większym kosztem jest zafundowanie podwiązania jajników albo aborcja niż utrzymanie kilkunastoosobowej rodziny na zasiłkach.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 15:09

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 15:06
No, powiedz to facetom gwałcącym swoje żony, gdy mówią "nie".
Ech, żona powinna się udać natychmiastowo na policję. A nie siedzieć jak potulna myszka.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 27 paź 2020, 15:10

DDK pisze:
Koszt 500zł to 1/8 przeciętnego wynagrodzenia. Czyli przeciętny Polak zarabia tyle w 4
Rozumiem, że wziąłeś tę sumę ze średniej zarobków? Popytaj wśród kobiet na stanowiskach przeciętnie zarobkowych czy co miesiąc przytulają 4 tysiące złotych bo widzę, że żyjesz w jakimś utopijnym świecie gdzie wszyscy mają kupę kasy i 5 stówek dla tej przeciętnej Kowalskiej to jak splunąć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”