Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1409

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 paź 2020, 15:11

Obroncom zycia proponuje jakis wolantariat w celu przygarniecia dzieci, ktore i tak po porodzie umra. A gdyby umarala jednak matka, to proponowalbym wziecie pod opieke jej juz narodzonych dzieci.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2020, 15:12 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 15:12

cloner pisze:
27 paź 2020, 15:09
Ech, żona powinna się udać natychmiastowo na policję. A nie siedzieć jak potulna myszka.
Och, jakie to proste, dzięki za info! :lol2: :angry2:
Następny, który nie ma pojęcia o sytuacji takich kobiet, ale z lekkością rzuci, co powinna zrobić.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 15:14

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 15:06
Właśnie dlatego, że każdy przypadek jest inny, nie czuję się kompetentna na tyle, by mówić innym, co mają robić i jak to ma wyglądać w każdym przypadku. Mnie dotychczasowy kompromis aborcyjny odpowiadał - i byłabym za jego pozostawieniem, bo gwarantował bezpieczeństwo kobietom i nie narażał dzieci na umieranie w męczarniach, a przede wszystkim pozostawiał rodzicom wybór, co zrobią.
No i git, to chciałem się dowiedzieć ;)
futbolowa pisze:
27 paź 2020, 15:06
Ta, jasne. Bo większym kosztem jest zafundowanie podwiązania jajników albo aborcja niż utrzymanie kilkunastoosobowej rodziny na zasiłkach.
Nigdzie nie pisałem, że kobieta musi wychować. Koszt gumek to parę złotych. Jeśli ktoś nie kupi i powinien ponieśc konsekwencje (mówię o zwykłym przypadku) --> urodzić dziecko, co wiąże się z dużymi kosztami. Jeśli nie chce urodzić, to może, łamiąc prawo, ale bardzo prosto zdecydować się na aborcję, która jest tańsza niż ciążą.

Futbolowa - rozmawiamy o przypadkach powszechnych, z wpadki czy nawet ciężkiego uszkodzenia płodu. A Ty wrzucasz tutaj tekst o kobietach, które gwałcą mężczyźni. Nie wiem jak cloner, ale ja uważam, że w takim przypadku kobieta powinna mieć prawo do aborcji.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 15:14

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 15:12
Och, jakie to proste, dzięki za info!
Następny, który nie ma pojęcia o sytuacji takich kobiet, ale z lekkością rzuci, co powinna zrobić.
Tak. To jest proste. Ja na swojego ojca doniosłem jak z nożem za mną latał w amoku alkoholowym. Więc się da, tylko trzeba chcieć.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 paź 2020, 15:15

DDK pisze:
27 paź 2020, 15:00
To rozumiem, że takie osoby też może zwolnimy z rozliczenia PITu? Przecież trzeba zapłacić księgowej za to albo wejść w internetach i sprawdzić czy wszystko jest ok. A jeśli te koszty są takie duże, a ludzie nie korzystają na codzień z internetu to jak możemy tego od nich wymagać? Są rzeczy, która powodują konsekwencje. Jeśli idziesz do pracy - musisz wypełnić PIT. Jeśli zajdziesz w ciąże - musisz liczyć się z kosztami. Koszt wychowania dziecka czy samej ciąż jest pewnie wielokrotnie wyższy niż te 500zł. I kobiety rodziły. A jak jest możliwość zrobienia aborcji za 500zł, to nie ma środków?
Troche latwiej zlecic komus rozliczenie podatku niz dokonac aborcji. Troche latwiej zapytac znajomego albo kogos z rodziny jak to zrobic niz zapytac czy pomoze usunac ciaze.
Jezeli nadal tego nie potrafisz to US ci w koncu przypomni ze z podatkiem zalegasz. Poza tym jak zrobisz to zle to od tego sie nie umiera i sa jeszcze korekty rozliczen. W skrocie porownujesz rzeczy kompletnie nieporownywalne. Celowo albo z niewiedzy.
DDK pisze:
27 paź 2020, 15:00
Naprawdę, mam wrażenie, że chcecie żyć w Państwie opiekuńczym, gdzie nie ma zasad, gdzie nie ma konsekwencji, gdzie nie ma zahamowań i gdzie to Państwo ma finansować i naprawiać nasze błędy i robić wszystko za nas
Ja natomiast mam wrazenie ze kompletnie mijasz sie z sednem problemy bo nie potrafisz sie nawet przez moment postawic na miejscu takiej kobiety.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 15:17

Tomusmc pisze:
27 paź 2020, 15:10
Rozumiem, że wziąłeś tę sumę ze średniej zarobków? Popytaj wśród kobiet na stanowiskach przeciętnie zarobkowych czy co miesiąc przytulają 4 tysiące złotych bo widzę, że żyjesz w jakimś utopijnym świecie gdzie wszyscy mają kupę kasy i 5 stówek dla tej przeciętnej Kowalskiej to jak splunąć
To co, finansujmy wszystko, jeśli lduzi na to nie stać? Przecież, jeśli nie zrobi aborcji za te 500zł (przy wpadce) to będzie musiała donieść ciąże do końca, a to jeszcze większe wydatki.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 15:18

Chlopaczek pisze:
27 paź 2020, 15:15
Ja natomiast mam wrazenie ze kompletnie mijasz sie z sednem problemy bo nie potrafisz sie nawet przez moment postawic na miejscu takiej kobiety.
Następny argument "nie potrafisz postawić sięna miejscu takiej kobiety". Rozumiem, że Ty jesteś lepszy w tej kwestii i potrafisz? To można jakoś sprawdzić, zmierzyć? Dyskutujemy na racjonalne argumenty czy emocjonalne?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 27 paź 2020, 15:18

ozob pisze:
27 paź 2020, 14:59
j1mmy pisze:
27 paź 2020, 11:47
Przecież to nie jest protest mający na celu przyciągnięcie nieprzekonanych. To jest protest wyrażający sprzeciw wobec skręcania w stronę Państwa religijnego. Ja tam popieram akcję bazgrania po kościołach jak mówi stare porzekadło : Kto sieje wiatr ten zbiera burzę.
Nadchodzi ten czas, gdy:

Obrazek

😈
Norwegia ?

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 27 paź 2020, 15:21

Masz napisane co to za kościół. Wrzucasz w google, pięć sekund roboty.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 15:23

DDK pisze:
27 paź 2020, 15:14
Nigdzie nie pisałem, że kobieta musi wychować.
Mówiłeś o kosztach ponoszonych przez państwo - ja tak samo :)
Koszt gumek to parę złotych. Jeśli ktoś nie kupi i powinien ponieśc konsekwencje (mówię o zwykłym przypadku) --> urodzić dziecko, co wiąże się z dużymi kosztami. Jeśli nie chce urodzić, to może, łamiąc prawo, ale bardzo prosto zdecydować się na aborcję, która jest tańsza niż ciążą.
To w tej dyskusji parę razy już padło, ale w takich przypadkach aborcje były, są i będą :)
DDK pisze:
Futbolowa - rozmawiamy o przypadkach powszechnych, z wpadki czy nawet ciężkiego uszkodzenia płodu. A Ty wrzucasz tutaj tekst o kobietach, które gwałcą mężczyźni. Nie wiem jak cloner, ale ja uważam, że w takim przypadku kobieta powinna mieć prawo do aborcji.
Akurat zeszliśmy na temat kobiet, które są w ciężkiej sytuacji i nie będzie ich stać na aborcję.
cloner pisze:
Tak. To jest proste. Ja na swojego ojca doniosłem jak z nożem za mną latał w amoku alkoholowym. Więc się da, tylko trzeba chcieć.
Tja. W idealnym świecie tak właśnie by było - kobieta mogłaby czuć się w pełni bezpiecznie zgłaszając gwałt. No niestety, żyjemy w społeczeństwie, w którym gwałty są częstymi tematami żartów i wiecznych dyskusji czy czasem nie miała za krótkiej spódniczki. Temat gwałtów małżeńskich albo gwałtów na mężczyznach to już totalne tabu, z którym zerwać jest bardzo trudno.

Buldoczycie się o kobiety strajkujące na ulicach, ale dopiero teraz kobiety uświadamiają sobie, jak ważna jest niezależność. Dzięki temu nasze córki będą uczone innego życia i nie będą się bały. Niestety przez całe pokolenia schemat w polskich domach był inny - kobiety były zależne finansowo od mężczyzn, wychowywane w duchu mitu Matki Polki, że dla dzieci wszystko, że rozbijać rodziny nie wypada. W co bardziej religijnych domach - że kalendarzyk załatwi temat antykoncepcji. Takie kobiety nie zgłoszą gwałtu, bo są niezaradne życiowo. I to nie jest ich wina - tak zostały wychowane one, tak zostały wychowane ich matki itd.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 27 paź 2020, 15:25

Delpiero14 pisze:
27 paź 2020, 15:21
Masz napisane co to za kościół. Wrzucasz w google, pięć sekund roboty.
Powiedzmy że to był wstęp do dyskusji z Ozobem ale on jest w temacie Ty raczej nie ;)

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 paź 2020, 15:25

Conrado pisze:
27 paź 2020, 15:18
ozob pisze:
27 paź 2020, 14:59
j1mmy pisze:
27 paź 2020, 11:47
Przecież to nie jest protest mający na celu przyciągnięcie nieprzekonanych. To jest protest wyrażający sprzeciw wobec skręcania w stronę Państwa religijnego. Ja tam popieram akcję bazgrania po kościołach jak mówi stare porzekadło : Kto sieje wiatr ten zbiera burzę.
Nadchodzi ten czas, gdy:

Obrazek

😈
Norwegia ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 27 paź 2020, 15:27

No właśnie ;)

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 27 paź 2020, 15:28

DDK pisze:
27 paź 2020, 15:17
To co, finansujmy wszystko, jeśli lduzi na to nie stać? Przecież, jeśli nie zrobi aborcji za te 500zł (przy wpadce) to będzie musiała donieść ciąże do końca, a to jeszcze większe wydatki.
Jeśli urodzi niepełnosprawne dziecko to tak samo wszyscy będziemy finansować bo zasiłek, rehabilitacyjne i wszelakie zapomogi, a to też nie są małe pieniądze. Często dla dziecka dla którego nie ma nadziei żeby wróciło do pełnej sprawności. Sam bym nie chciał wegetować więc uważam to za ratunek dla takiego dziecka. Już nie wspominając o tym, o czym pisze się tu od dawna. Jeśli kobieta ma być inkubatorem, a po ciąży od razu pogodzić się ze śmiercią dziecka to gdzie tu obrona życia?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 15:31

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 15:23
Mówiłeś o kosztach ponoszonych przez państwo - ja tak samo
Może źle sprecyzowalem, ale ja mówiłem o kosztach ponoszonych przez parę.
futbolowa pisze:
Akurat zeszliśmy na temat kobiet, które są w ciężkiej sytuacji i nie będzie ich stać na aborcję.
To po co wrzucasz o zgwałconych? To całkowicie inna sprawa i pewnie tutaj jesteśmy zgodni.
futbolowa pisze:
Buldoczycie się o kobiety strajkujące na ulicach, ale dopiero teraz kobiety uświadamiają sobie, jak ważna jest niezależność. Dzięki temu nasze córki będą uczone innego życia i nie będą się bały. Niestety przez całe pokolenia schemat w polskich domach był inny - kobiety były zależne finansowo od mężczyzn, wychowywane w duchu mitu Matki Polki, że dla dzieci wszystko, że rozbijać rodziny nie wypada. W co bardziej religijnych domach - że kalendarzyk załatwi temat antykoncepcji. Takie kobiety nie zgłoszą gwałtu, bo są niezaradne życiowo. I to nie jest ich wina - tak zostały wychowane one, tak zostały wychowane ich matki itd.
Zgadzam się - uświadamiajmy społeczeństwo, uczmy. Ale nie blokując ruch i utrudniając życie reszcie społeczeństwa. Z resztą się zgadzam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”