Euro 2020 (eliminacje) - Strona 21

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
fillion
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1171
Kibicuję: FC Barcelona Holandia

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fillion » 08 paź 2020, 23:17

Pewnie im przyjdzie poczekać conajmniej do Euro 2024, bo w awans na mundial nie wierzę.

Przynajmniej w trzech meczach zadecydują karne :mrgreen:

Chce: Szkocję, Bośnie i Irlandię, ale będzie pewnie na odwrót.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4033

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 08 paź 2020, 23:23

Powinni już zrobić co najmniej baraże, bo na pewno nie będą losowani z 3. koszyka. Mają poza tym bardzo ładną grupę w Lidze Narodów i przy dobrych wiatrach samo wyprzedzenie Irlandii Północnej, Austrii oraz Rumunii może dać im baraże eliminacji MŚ przed ich startem.

Na Hampden Park leci Carnival de Paris, piosenka z ostatniego wielkiego turnieju Szkotów. Oby druga część zdania stała się nieaktualna.

Awatar użytkownika
fillion
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1171
Kibicuję: FC Barcelona Holandia

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fillion » 08 paź 2020, 23:29

Zapomniałem o tej furtce przez ligę narodów :-)

Pierwszy raz w życiu, obejrzałem jednocześnie trzy serię karnych.

Chociaż Szkocja weszła. Reszta odpadła, ale to chyba lepiej dla naszej reprezentacji.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8780
Kontakt:

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 08 paź 2020, 23:39

fillion pisze:
08 paź 2020, 22:48
W czterech spotkaniach barażowych, są potrzebne dogrywki do wyłonienia zwycięzców półfinałow baraży. Spodziewane awanse wywalczyły Węgry, Islandia, Macedonia Północna i Gruzja.

Liczę na awans Norwegii w dogrywce, a reszta niech się wyłoni w karnych 8)
Dzięki za ten post. Wróciłem z pracy, zakupów i zdążyłem obejrzeć kawałek dogrywki i karne, Brawo Słowacja :spoko:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 12 lis 2020, 20:02

Pandew wprowadza Macedonię na Euro. Gość jest niezniszczalny.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8780
Kontakt:

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 lis 2020, 22:33

Najpierw strzelali goście, a teraz solidarnie gospodarze i wszędzie 1-1 :lol2:

I 2-1 Węgry :jupi:

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2492
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 12 lis 2020, 23:12

Byłoby mi szkoda Irlandii Północnej, gdyby mieli Willa Grigga, tak to foch.

Karne w meczu Serbia - Szkocja. Vamos Jovicie!

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2492
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 12 lis 2020, 23:28

i [ch**], brytole :pogrzeb:

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 12 lis 2020, 23:30

Serbia to chyba jedna z najbardziej zawodzących na papierze reprezentacji. Rok w rok.

glowas12345
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 104

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: glowas12345 » 12 lis 2020, 23:34

Nie ma co żałować się Serbii, to jest ciągle drużyna potencjału, która nigdy go w pełni nie pokazuje..

Fajnie że awansowała Macedonia Północna czy Szkocja. Piłka nożna lubi takie romantyczne historie jak Pandeva, który przez wiele lat był jedyną gwiazdą reprezentacji, doczekał się pokolenia z którego jest drużyna i raz w życiu wyprowadzi ich na mecz Euro, piękny koniec kariery. Również dla kilku już gasnących i starzejących się szkockich gwiazd to będzie ostatni turniej i jedyna szansa w karierze.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 12 lis 2020, 23:46

Szkoda mi Serbów, mieli trudną drogę na Euro. "Należał" im się awans chociażby za to, jak zostali potraktowani w eliminacjach do poprzednich ME, gdzie pewnie nie grali wielkiej piłki, ale takie polityczne zagrywki bardzo podcinają skrzydła. No ale rodacy Željka Ražnatovicia są dla mnie ważniejsi w innych sportach niż nożna. Dzisiaj cholernie wierzyłem i liczyłem na sukces Szkotów, którzy nawet teraz nie mają takiego złego składu a po 1998 pozostawało im rozpamiętywanie baraży przeciwko przeciętnej Anglii Keegana czy wpadki w Tbilisi. Gdy w 90. minucie Serbowie wpakowali im z rożnego i na koniec dogrywki mieli podobną okazję, wszystko wskazywało na tradycyjną porażkę "po szkocku", ale przetrwali, tak samo jak w półfinale przeciwko Izraelowi, gdy przez COVID wyleciało kilku istotnych graczy. Piękna sprawa.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8412

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 13 lis 2020, 0:55

Swoją drogą te kwalifikacje do Euro to niezła farsa. Zawsze to było coś, jak się wywalczyło awans, a teraz trochę wstyd na turniej się nie dostać. Z grupy E, która miała pięć zespołów, awansowały cztery ekipy. Cztery na pięć! Ostał się jedynie Azerbejdżan.

Ja rozumiem, że mniej utytułowane ekipy też chcą brać udział w turnieju głównym, rozumiem, że niektórzy chcą powtórki takiej Łotwy 2004, ale kurde no, co to za wyczyn awansować na turniej, na którym wystąpi większość ekip, które wystartowały w kwalifikacjach? Trudniej obecnie odpaść niż awansować...

Nie podoba mi się ten kierunek, sam turniej to zawsze było coś, niektóre ekipy awansowały raz na kilkadziesiąt lat i to była gratka, my na awans na mistrzostwa Europy czekaliśmy całe dekady, a jak już się udało, to był historyczny wyczyn. Zaraz wszystkie Litwy i Estonie będą regularnie walczyć podczas Euro, turniej zmienia się z elitarnego święta piłki dla najlepszych w Europie w ogólnodostępne rozgrywki z jakimiś pastuchami z Wysp Owczych i innego Gibraltaru. Dla wszystkich to są kwalifikacje, turniej główny powinien być sam w sobie wielką nagrodą i mieć jak najwyższy poziom. Nie podoba mi się to w ogóle.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 13 lis 2020, 1:23

Pół żartem pół serio, dużo nie dzieli nas od tego, by na Euro awansowały wszystkie reprezentacje, które zrzesza UEFA. Potem jedziemy od nowa i wracamy do lat 60. z kilkufazowym procesem kwalifikacyjnym, gdzie w decydujące rozgrywce zostają 4 drużyny.

Sporo racji jest w tym, że awansować na 24-drużynowe Mistrzostwa Europy to żadne piłkarskie Mount Everest i raczej podobnie jak francuski turniej, to nie będzie piękne Euro. Tylko czy ktoś się tym dzisiaj przejmuje na Węgrzech, na Słowacji, w Szkocji? Boję się myśleć, co się teraz dzieje w Macedonii. Futbol będzie szedł w stronę coraz większych przychodów, "im więcej drużyn, tym więcej ludzi to obejrzy", ale też cały czas będzie wywoływał emocje.

No i mimo że jedzie połowa kontynentu to i tak zabraknie kilku sensownych ekip jak Islandia, Norwegia, Serbia. Trochę to wynika z pogmatwanego, może nie do końca sprawiedliwego formatu eliminacji, bo te ekipy ugrały naprawdę sporo punktów w swoich grupach a te które weszły niekoniecznie. Świadczy to jednak o tym, że eliminacje nadal mają prawo bytu, skoro nie awansują wyłącznie najlepsi na papierze.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Euro 2020 (eliminacje)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 13 lis 2020, 3:41

Głównym mankamentem tej formuły nie jest to, że kwalifikacje są nudne, a to że w grupie mało mamy jakichś smaczków, bo jak ktoś w miarę sensownie gra, to z tej grupy wyjdzie. Pamiętacie Holandię na Euro 2012 czy mecz Szwecja-Dania na Euro 2004? Grupy śmierci? Teraz takich podtekstów nie ma. No, jest Portugalia, Francja i Niemcy, ale jak wygrają z Węgrami, to wszystkie te drużyny z grupy wyjdą.

Nie płakałbym na sam fakt 24 drużyn na Euro, bo 8 czy 16 drużyn to był bardzo sztuczny podział: na Pucharze Narodów Afryki grają 24 drużyny, na Copa America grają drużyny spoza America, na Pucharze Azji grają 24 drużyny, na Złotym Pucharze Concacaf 16 drużyn: jakbym miał wskazać turniej, gdzie liczba drużyn jest proporcjonalna do poziomu kontynentu, to jednak jest to Europa. Też wolałbym 16 zespołów, ale to nie miało prawo się utrzymać gdy jest tyle zespołów prezentujących dobry poziom w Europie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”