Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1474

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5303
Kibicuję: Tylko WISŁA

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 24 lis 2020, 18:11

sickstick pisze:
24 lis 2020, 15:23
Dla tych środowisk takie mylne nazewnictwo jest charakterystyczne, wszak Konfederaci nazywają siebie "wolnościowcami" ;)
Ależ to ostatnio modne jechanie po konfederacji, że nie jest wolnościowa :)

Mam conrado na ignorze, ale jak ktoś cytuje mi się wyświetla, więc tylko skomentuje - narodowcy nie maja nic przeciwko ludziom innego wyznania, pod warunkiem, ze szanują wartości katolickie. Dlatego m.in. brałem udział w MN. Gdyby tego nie akceptowali i miałbym od nich jasną odpowiedź, to bym tam nigdy nie pojechał.

A co do rozdziału kościoła od państwa to trzeba by poszukać co ruch narodowy sadzi na ten temat. Ja osobiście uważam, że powinno to zostać rozdzielone jak najszybciej, ale nie "za wszelką cenę", tylko na w miarę rozsądnych zasadach.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 24 lis 2020, 18:23

A jakie zasady rozdziału państwa od kościoła są w miarę rozsądne? Nikt nie zamierza zakazywać wiary, nikt też nie zakazuje realizacji lekcji religii w salkach kościelnych, bo tam jest ich miejsce. Rozdział państwa od kościoła powinien być pełny i KK powinien działać w Polsce jak np. kościoły protestanckie czy inne wyznania - nikt ich nie delegalizuje, ani nikt im nie zakazuje pełnić swojej funkcji, po prostu ich wpływ na władzę w Polsce jest żaden. I tak powinno być z KK.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 24 lis 2020, 18:44

Rząd przyjął dziś projekt nowelizacji Prawa o Ruchu Drogowym, który zmusi kierowców do ustępowania pieszym dopiero wkraczającym na przejście i m.in. ujednolici prędkość w obszarze zabudowanym do 50 km/h w dzień i w nocy

Ten projekt był gotowy już w grudniu ubiegłego roku. Jednak do dziś rząd się nim nie zajmował. I gdy właściwie stracono nadzieję na zmianę – dziś dokonał się przełom

„24 listopada 2020 r. przyjęła opracowany przez Ministerstwo Infrastruktury i Krajową Radę Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego projekt nowelizacji ustawy – Prawo o ruchu drogowym” – poinformował resort infrastruktury.

– Ustawa wprowadza szereg rozwiązań mających na celu poprawę bezpieczeństwa uczestników ruchu drogowego, w tym przede wszystkim pieszych, którzy w zderzeniu z rozpędzonym pojazdem nie mają żadnych szans. Bezpieczeństwo na naszych drogach, w tym niechronionych użytkowników dróg, musi się zwiększyć – jest to priorytet polskiego rządu – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.
Główne zmiany to jak mówi artykuł - pierwszeństwo pieszych przed wejściem na przejście, ujednolicenie ograniczenia na terenie zabudowanym do 50, zakaz jazdy na zderzaku (minimalna odległość) i zakaz używania telefonów przez pieszych na przejściach.

Więcej tutaj. https://www.gov.pl/web/premier/projekt- ... u-drogowym

Cieszę się, że jednak projekt nie umarł.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8779
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 lis 2020, 18:48

Magnum pisze:
24 lis 2020, 18:44
„24 listopada 2020 r. przyjęła opracowany przez Ministerstwo Infrastruktury i Krajową Radę Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego projekt nowelizacji ustawy – Prawo o ruchu drogowym”
W jakim języku to jest napisane?

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 634
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 24 lis 2020, 18:50

cloner pisze:
24 lis 2020, 16:35
Conrado pisze:
24 lis 2020, 16:33
Od czasów SLD zmienił się świat zmieniła się też ludzka mentalność dzisiaj KK jest jedną z najbardziej znienawidzonych instytucji więc dzisiaj pewnie już byłoby inaczej,natomiast jeśli gdyby Bosak miał rządzić to pewnie chciałby grzebać w konstytucji i zrobić z Polski państwo wyznaniowe.
Z ciekawości, co w Twoim życiu by to zmieniło? jeśli nie chodzisz do koscioła się pomodlić to masz wyjebane ;)

O to właśnie się rozchodzi, że w państwie wyznaniowym wyjebane mieć nie można. I skrin z Bosakiem z poprzedniej strony pokazuje, że :kto nie katolik, ten zły".

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 lis 2020, 18:52

10 pisze:
24 lis 2020, 18:50
O to właśnie się rozchodzi, że w państwie wyznaniowym wyjebane mieć nie można.
Czyli wg Ciebie gdyby Bosak doszedł do władzy to wprowadziłby obowiązek uczestniczenia w niedzielnej mszy?

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1542
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 24 lis 2020, 18:58

Magnum pisze:
Rząd przyjął dziś projekt nowelizacji Prawa o Ruchu Drogowym, który zmusi kierowców do ustępowania pieszym dopiero wkraczającym na przejście i m.in. ujednolici prędkość w obszarze zabudowanym do 50 km/h w dzień i w nocy

Ten projekt był gotowy już w grudniu ubiegłego roku. Jednak do dziś rząd się nim nie zajmował. I gdy właściwie stracono nadzieję na zmianę – dziś dokonał się przełom

„24 listopada 2020 r. przyjęła opracowany przez Ministerstwo Infrastruktury i Krajową Radę Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego projekt nowelizacji ustawy – Prawo o ruchu drogowym” – poinformował resort infrastruktury.

– Ustawa wprowadza szereg rozwiązań mających na celu poprawę bezpieczeństwa uczestników ruchu drogowego, w tym przede wszystkim pieszych, którzy w zderzeniu z rozpędzonym pojazdem nie mają żadnych szans. Bezpieczeństwo na naszych drogach, w tym niechronionych użytkowników dróg, musi się zwiększyć – jest to priorytet polskiego rządu – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.
Główne zmiany to jak mówi artykuł - pierwszeństwo pieszych przed wejściem na przejście, ujednolicenie ograniczenia na terenie zabudowanym do 50, zakaz jazdy na zderzaku (minimalna odległość) i zakaz używania telefonów przez pieszych na przejściach.

Więcej tutaj. https://www.gov.pl/web/premier/projekt- ... u-drogowym

Cieszę się, że jednak projekt nie umarł.
Sorry, ale jazda w nocy w zabudowanym 50 km/h to jakieś nieporozumienie. 60 to dla mnie mało, przecież w godzinach 23-5 ruch jest jakieś kilkadziesiąt razy mniejszy...

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 24 lis 2020, 19:00

Pamietam jak kiedys na urlopie w Polace mandacik i 10 punktow, bo sobie delikatnie przekroczylem po nocy w zabudowanym.🤗

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 634
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 24 lis 2020, 19:04

cloner pisze:
24 lis 2020, 18:52
Czyli wg Ciebie gdyby Bosak doszedł do władzy to wprowadziłby obowiązek uczestniczenia w niedzielnej mszy?
Nie wiem, co by wprowadził i wolałbym nie sprawdzać.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 lis 2020, 19:12

10 pisze:
24 lis 2020, 19:04
cloner pisze:
24 lis 2020, 18:52
Nie wiem, co by wprowadził i wolałbym nie sprawdzać.
No widzisz, a ja wolę nie sprawdzać co byłoby gdyby lobbyści lgbt+ doszli do władzy.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 24 lis 2020, 19:54

Conrado pisze:
24 lis 2020, 16:33
Eyesmon pisze:
24 lis 2020, 15:58
Conrado pisze:
24 lis 2020, 15:31
Dlatego tacy ludzie jak Bosak nigdy nie powinni mieć władzy, tam dopiero kler miałby zabawę :?
Tak jakby za lewicy nie miał :)
Więc napisałem "dopiero" czyli jeszcze bardziej :)
cloner pisze:
24 lis 2020, 16:00
Eeee, no co ty. Za sld był rozdział kościoła od państwa
Od czasów SLD zmienił się świat zmieniła się też ludzka mentalność dzisiaj KK jest jedną z najbardziej znienawidzonych instytucji więc dzisiaj pewnie już byłoby inaczej,natomiast jeśli gdyby Bosak miał rządzić to pewnie chciałby grzebać w konstytucji i zrobić z Polski państwo wyznaniowe.
SLD dostało za to poparcie/brak sprzeciwu wobec wejścia do UE.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 24 lis 2020, 20:11

ozob pisze:
24 lis 2020, 19:00
Pamietam jak kiedys na urlopie w Polace mandacik i 10 punktow, bo sobie delikatnie przekroczylem po nocy w zabudowanym.🤗
To masz mega pecha, bo w Polsce dostać mandat to naprawdę... szczególnie w porównaniu do UK. :)
Keres pisze:
24 lis 2020, 18:58
Sorry, ale jazda w nocy w zabudowanym 50 km/h to jakieś nieporozumienie. 60 to dla mnie mało
Ciesz się, ze nie wprowadzają 30 na zabudowanym ogólnie jak w Holandii ;)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6332
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 lis 2020, 20:40

Magnum pisze:
24 lis 2020, 20:11
ozob pisze:
24 lis 2020, 19:00
To masz mega pecha, bo w Polsce dostać mandat to naprawdę... szczególnie w porównaniu do UK. :)
To akurat fakt. Mam prawko od 11 lat (z czego jakieś 8 jestem kierowcą, przez 3 nie jeździłem), regularnie przekraczam prędkość (o 10-30 w zabudowanym praktycznie cały czas, w niezabudowanym raczej nie) i w tym czasie tylko 1 raz miałem przyjemność zgarnąć mandacik za prędkość. Polska drogówka praktycznie nie istnieje, a stoją głównie wtedy kiedy można się ich spodziewać (przed świętami itd).

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 24 lis 2020, 20:47

W mieście za prędkość nigdy mnie nikt nawet nie suszył (pomijam krajówki i wjazdówki do miasta), a również regularnie jeżdżę szybciej niż 40-50 km/h, oczywiście w ramach zdrowego rozsądku. Akcję trzeźwość miałem rano raz przez 12 lat

Mandat za prędkość dostałem raz na wiosce w miejscu za zakrętem gdzie mieli swój idealny punkt żeby łapać na suszarkę bo byli widoczni dopiero po wyjechaniu z zakrętu, a jechało się z górki. Oczywiście znak z ograniczeniem 40 km/h gdzie z górki auto szybciej się rozpędzało ;)

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 24 lis 2020, 21:01

Magnum pisze:
24 lis 2020, 20:11
To masz mega pecha, bo w Polsce dostać mandat to naprawdę
Nie przyjalem wiec zaden pech.

ODPOWIEDZ